Stjernetrio straffes av FIFA - hjelpes av innsamlingsaksjon

Tre sveitsiske landslagsspillere er bøtelagt av FIFA. Nå oppretter støttende kosovere innsamlingsaksjon.

Granit Xhaka og Xherdan Shaqiri

PROVOSERTE: Granit Xhaka og Xherdan Shaqiri feiret med dette symbolet i kampen mot Serbia. Det har ført til både reaksjoner og støtteerklæringer.

Foto: Laurent Gillieron / AP

De sveitsiske landslagsspillerne Granit Xhaka, Xherdan Shaqiri og Stephan Lichtsteiner har fått hver sin bot av Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) etter å ha feiret med et albansk symbol underveis i VM-kampen mot Serbia.

Det har skapt reaksjoner i Kosovo, der det nå er laget en innsamlingsaksjon for å hjelpe spillerne med å betale sine bøter.

– De brakte glede til alle sveitsere og albanere over hele verden. Vær så snill og støtt dem, lyder aksjonen.

Ifølge Twitter-kontoen Kosovan Football - som følger kosovisk fotball tett - har flere offentlige profiler engasjert seg og donert penger til kampanjen.

Laster Twitter-innhold

Betent konflikt

Bakgrunnen for det hele er at Xhaka og Shaqiri har kosovoalbanske røtter, og forholdet mellom Kosovo og Serbia er som kjent betent.

Kosovo var tidligere en provins i Serbia, men erklærte seg uavhengig i 2008. Landets selvstendighet er anerkjent av mer enn 110 land, inkludert Norge, men ikke av Serbia - som fremdeles regner landet som en provins i sør.

Derfor mener mange at håndbevegelsen kan tolkes som en provoserende, politisk gest.

– Hvis det sveitsiske fotballforbundet ikke ønsker å akseptere vår donasjon, gir vi gladelig pengene til en veldedig organisasjon av deres valg, heter det på aksjonens nettside.

Kunne blitt utestengt

Ifølge reglementet kunne FIFA ha utestengt spillerne i to kamper, men i dette tilfellet nøyde forbundet seg med bøter. Xhaka og Shaqiri må betale 10.600 dollar hver i bot (cirka 86.000 kroner).

Stephan Lichtsteiner, som deltok i feiringen på samme måte, ble straffet med 5000 dollar (rundt 40.000 kroner), skriver NTB.

Disse summene forsøker nå kosoviske støttespillere altså å samle inn.

Serbia også bøtelagt

Også Serbias landslagssjef Mladen Krstajic og Slavisa Kokeza, lederen av det serbiske fotballforbundet, må betale 5000 dollar hver etter uttalelsene de kom med om kampens dommer.

Det serbiske fotballforbundet må også betale nærmere 450.000 kroner for det FIFA mener er «diskriminerende bannere» og tilrop fra den serbiske fansen, melder NTB.

Siste nytt

 • Zidane signaliserer Bale-exit

  Real Madrid-trener Zinédine Zidane går langt i å antyde at Gareth Bales tid i den spanske storklubben er over. Søndag avsluttet Real Madrid med 0-2-tap hjemme for Real Betis, der Bale ble sittende på benken.

  – Jeg har stolt mer på andre spillere de siste ukene, sa Zidane.

  La Liga Santander - Real Madrid v Real Betis
  Foto: Juan Medina / Reuters
 • Rankingrekord for Ruud

  Casper Ruud klatret til 63.-plass og karrierebeste på verdensrankingen i tennis mandag. I den stjernetunge Masters-turneringen i Roma sist uke vant 20-åringen 2.runde mot Nick Kyrgios og tapte etter en gjevn kamp mot Juan Martin del Potro som er ranket ni.

  Tennisproffen Casper Ruud
  Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
 • Koepka vant PGA-mesterskapet

  Tittelforsvarer Brooks Koepka vant USAs PGA-mesterskap i golf søndag. Amerikaneren hadde en ledelse på sju slag før sisterunden, men rotet det nesten til før han vant med ett fattig slag foran verdenseneren Dustin Johnsen, som delte andreplassen med tre andre.

  Brooks Koepka
  Foto: Seth Wenig / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal