Stjernetrio straffes av FIFA - hjelpes av innsamlingsaksjon

Tre sveitsiske landslagsspillere er bøtelagt av FIFA. Nå oppretter støttende kosovere innsamlingsaksjon.

Granit Xhaka og Xherdan Shaqiri

PROVOSERTE: Granit Xhaka og Xherdan Shaqiri feiret med dette symbolet i kampen mot Serbia. Det har ført til både reaksjoner og støtteerklæringer.

Foto: Laurent Gillieron / AP

De sveitsiske landslagsspillerne Granit Xhaka, Xherdan Shaqiri og Stephan Lichtsteiner har fått hver sin bot av Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) etter å ha feiret med et albansk symbol underveis i VM-kampen mot Serbia.

Det har skapt reaksjoner i Kosovo, der det nå er laget en innsamlingsaksjon for å hjelpe spillerne med å betale sine bøter.

– De brakte glede til alle sveitsere og albanere over hele verden. Vær så snill og støtt dem, lyder aksjonen.

Ifølge Twitter-kontoen Kosovan Football - som følger kosovisk fotball tett - har flere offentlige profiler engasjert seg og donert penger til kampanjen.

Laster Twitter-innhold

Betent konflikt

Bakgrunnen for det hele er at Xhaka og Shaqiri har kosovoalbanske røtter, og forholdet mellom Kosovo og Serbia er som kjent betent.

Kosovo var tidligere en provins i Serbia, men erklærte seg uavhengig i 2008. Landets selvstendighet er anerkjent av mer enn 110 land, inkludert Norge, men ikke av Serbia - som fremdeles regner landet som en provins i sør.

Derfor mener mange at håndbevegelsen kan tolkes som en provoserende, politisk gest.

– Hvis det sveitsiske fotballforbundet ikke ønsker å akseptere vår donasjon, gir vi gladelig pengene til en veldedig organisasjon av deres valg, heter det på aksjonens nettside.

Kunne blitt utestengt

Ifølge reglementet kunne FIFA ha utestengt spillerne i to kamper, men i dette tilfellet nøyde forbundet seg med bøter. Xhaka og Shaqiri må betale 10.600 dollar hver i bot (cirka 86.000 kroner).

Stephan Lichtsteiner, som deltok i feiringen på samme måte, ble straffet med 5000 dollar (rundt 40.000 kroner), skriver NTB.

Disse summene forsøker nå kosoviske støttespillere altså å samle inn.

Serbia også bøtelagt

Også Serbias landslagssjef Mladen Krstajic og Slavisa Kokeza, lederen av det serbiske fotballforbundet, må betale 5000 dollar hver etter uttalelsene de kom med om kampens dommer.

Det serbiske fotballforbundet må også betale nærmere 450.000 kroner for det FIFA mener er «diskriminerende bannere» og tilrop fra den serbiske fansen, melder NTB.

Siste nytt

 • Federer-håp om sjuende ATP-tittel

  Etter en svak åpning slo Roger Federer likevel italienske Matteo Berrettini i ATP-verdenstourfinalen i tennis i London. Den sveitsiske veteranen vant 7-6 (7-2), 6-3 over italieneren som debuterer i ATP-verdenstourfinalen. Der samles tennisens åtte høyest rangerte spillere.

  Federer har vunnet den prestisjetunge turneringen seks ganger og drømmer om en ny tittel.

  Roger Federer
  Foto: Matthew Stockman / AFP
 • VIF slått i «utvisningsbonanza»

  Storhamar slo Vålerenga 5–3 i et heseblesende og intenst eliteserieoppgjør. Så hett ble det at lagene brukte til sammen 54 minutter i utvisningsboksen. I alt ble det delt ut 22 tominuttere og én timinutter. Fjorårets poengkonge i VIF, Rasmus Ahlholm, ga Storhamar ledelsen før enda en tidligere VIF-spiller, Steffen Thoresen, la på til sluttresultatet 5–3. Før det hadde Vålerenga kjempet seg tilbake etter å ha ligget under 0–3. Storhamar drar ifra Vålerenga på tabellen og har nå 34 poeng. Det er tre poeng mer enn erkerivalen, men likevel åtte poeng bak suverene Stavanger Oilers.

  YzCrlFegl_k
  Foto: Fredrik Hagen
 • Haslum klar for NM-finale

  Haslums håndballherrer er klar for NM-finale i romjulen etter å ha banket FyllingenBergen 27–16 på bortebane i tirsdagens semifinale. I en målfattig affære, som på mange måter ble keepernes kamp, var Haslum hele veien et lite hakk foran vertene. I finalen skal Haslum møte enten Halden eller Elverum. NM-finalen spilles 29. desember.

  dv0Io1R8UeM
  Foto: Fredrik Hagen

Sendeplan

Kl. Program Kanal