NRK Meny
Normal

Her startet landslagsnedturen under Høgmo

Slik var Per-Mathias Høgmos tid som landslagssjef for det norske landslaget.

Per-Mathias Høgmo

SLUTTET: Per-Mathias Høgmo er ferdig som landslagssjef for Norge.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Onsdag ble det klart at Per-Mathias Høgmo er ferdig som landslagssjef.

Nedturen for Høgmo startet forrige høst etter tapet for Ungarn i play off-kampen der Norge kunne sikre en plass i sommerens EM-sluttspill i Frankrike. I de to kampene gikk det fullstendig galt for Norge som tapte 0–1 på Ullevaal og 1–2 i Budapest.

– En merkelig utvikling under Høgmo

Etter nedturen i EM-kvalifiseringen er VM-kvalifiseringen startet med tre tap for Tyskland, Tsjekkia og Aserbajdsjan, mens kun San Marino ble beseiret.

– Det har vært en litt merkelig utvikling under Høgmo. Det var god stemning i fjor høst, da gikk landslaget nesten til EM, men så skar det seg i play off-kampene mot Ungarn hvor det var veldig mange rare disponeringer. Det var egentlig der det snudde og siden har aldri skuta kommet på rett kjøl, sier NRKs fotballkommentator Andreas Stabrun Smith til NRK.

Jarl Torske

NEDTUREN: Her sitter Per-Mathias Høgmo med Jarl Torske i bussen etter play off-tapet for Ungarn i november i fjor. Det var har den virkelige nedturen for Høgmo begynte.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Det er NRKs fotballekspert Lise Klaveness enig i. Hun tror at Høgmo hadde liten tillit i både folket og media, men kanskje også internt i Norges Fotballforbund etter fiaskoen mot Ungarn.

– Forrige kvalifisering var god. Det var enkeltkamper der vi var veldig god og vi var nærmere kvalifisering til mesterskap enn vi har vært på veldig lenge. Men i år har det begynt veldig dårlig. Play off-kampen mot Ungarn var såpass svak, også taktisk sett, at Høgmo hadde litt lite å gå på. Når man da ikke tar poeng på Tsjekkia nå var det uunngåelig, sier Klaveness til NRK.

Slik var Høgmos landslagskarriere

Høgmo tok over landslagsjobben på tampen av VM-kvalifiseringen i 2013 etter Egil «Drillo» Olsen. Norge hadde en siste mulighet for å kvalifisere seg til VM i Brasil før den nest siste kampen mot Slovenia. Den muligheten ble spolert etter tapet 0–3 for Slovenia.

Høgmos første seier kom i den femte kampen i privatlandskampen mot Moldova, som endte 2–1.

EM-kvalifiseringen startet med 0–2 tap hjemme mot Italia, før det ble to strake seire mot Malta og Bulgaria, men EM-håpet virket lite etter et stygt 1–5 tap for Kroatia og 0–0 hjemme mot Aserbajdsjan.

Høgmo og Conte

SLÅTT: Norge og Per-Mathias Høgmo ble slått 0–2 av Italia på Ullevaal i den første kampen i EM-kvalifiseringen 2014.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Den dårlige perioden snudde etter at Kroatia og Malta ble slått.

Nedturen startet

Da landslaget møtte Italia til den avgjørende kampen kunne Norge sikre seg en billett til fotball-EM, men kampen endte med tap og tredjeplass.

Norge møtte Ungarn i play off. Drømmemotstanderen. Det endte med et 0–1 tap hjemme og 1–2 tap borte. Spesielt Høgmos laguttak til bortekampen er blitt heftig kritisert i ettertid.

høgmo

SKUFFENDE HØST: En skuffet landslagssjef Per-Mathias Høgmo må innse at det endte med 0–1 i Baku tidligere i høst.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Høgmos epoke som landslagssjef kulminerte med 1–2 for Tsjekkia forrige fredag. ​Høgmo har ledet Norge i 35 kamper. Det har endt med 10 seirer, 7 uavgjort og 18 tap.

Siste nytt

 • Johnsen på vei til AZ Alkmaar

  Bjørn Maars Johnsen er i ferd med å bli solgt til AZ Alkmaar ifølge VG. Avisen erfarer at landslagsspissen blir hentet fra ligarival Den Haag for over 20 millioner kroner. Går overgangen i orden blir han lagkamerat med Jonas Svensson og Fredrik Midtsjø.

  Bjørn Maars Johnsen
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
 • Suveren Lundanes i O-ringen

  Olav Lundanes tok en ny klar seier i den svenske O-ringen. Nå gir han seg i sammenlagtkonkurranse for å forberede seg optimalt til VM senere i sommer.

  EM i orientering.
  Foto: Remy Steinegger / Norges Orienteringsforbund / NTB scanpix
 • AEK mulig motstander for Rosenborg

  Mesterligatrekningen i dag gjorde det klart at dersom Rosenborg slår ut Celtic av mesterligakvalifiseringen, venter den greske seriemesteren AEK Aten i neste runde. Hvis det blir tap venter irske Cork City i europaligakvalifiseringen.

  Champions League-kvalifisering 2018: Rosenborg - Valur (3-1).
  Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport i dag