Her skværer de opp etter VM-dramatikken

OBERSTDORF/OSLO (NRK): Therese Johaug kunne strekke hendene i været for VM-gull på 15 kilometeren med skibytte. Men gullet ble ikke sikret uten dramatikk.

For inne på stadion og på vei ut på den andre og siste runden i klassisk stil gikk Johaug i bakken.

Johaug, i front av ledergruppen med svenskene Frida Karlsson, Ebba Andersson og russiske Tatjana Sorina, tok noen skøytetak rundt en høyresving. På utsiden kom Karlsson.

Svensken krysset over skiene til Johaug og de to kolliderte. Begge gikk i bakken og Karlsson knakk staven.

KOLLISJON: Inne på skistadion i Oberstdorf gikk det galt da Frida Karlsson kom for nærme på Therese Johaug.

– Vi begynte vel å kjekle litt der, VM-iver eller noe, men det verste var at jeg knakk staven. Jeg måtte skrike litt på lederne, men jeg fikk en ny, sa Karlsson om kollisjonen etter rennet og fortsatte:

– Det er sånt som skjer. Jeg forsøkte å holde svingen, men det ble som en skarp sving, ja, det er bare sånt som skjer.

Men en innbitt Johaug kom seg på bena, jaktet ned Andersson som stakk av gårde da de to falt, parkerte til slutt alt og alle og sikret seg sitt ellevte VM-gull foran Karlsson på sølvplass og Andersson på bronseplass.

Og da svenskene kom i mål, gikk Johaug rett bort for å prate med dem.

– Jeg var ikke forbanna, det er sånn som skjer i et skirenn, at man kan gå litt inn i hverandre. Det er litt vanskelig føre i dag, jeg blir dratt litt ut. Jeg tror det er begges feil. Jeg følte i hvert fall ikke at det var min skyld, konstaterte Johaug.

Som samtidig påpekte at svensken var nærgående, også på andre punkter i løypa.

– Det så ut som Frida tråkka på skiene dine?

– Det kan du si at hun gjorde. Og det gjorde hun ikke bare i svingen. Det gjorde hun ganske mange andre steder i løpet også.

Avgjorde på skibytte

Etter 7,5 kilometer gikk svenske Ebba Andersson og Johaug likt inn i båsen for å bytte utstyr fra klassisk til skøyting.

Ut av båsen fikk Johaug en luke på drøye fire sekunder til svensken etter et perfekt utført skibytte.

– Du kan tjene sekund og tape sekund på skibytte. Jeg var veldig fokusert akkurat der, sa Johaug etter rennet.

Og at gull-luka kom under skibyttet, var ingen tilfeldighet.

– Jeg øvde ganske mye på skibytte her om dagen, frem og tilbake, og smøreren min filma. Jeg må takke smøreren min for den peptalken, for han irettesatte meg og, fortalte Johaug som og terpet på skibyttet like før rennstart.

– Fikk litt tyn

Etter målgang fortalte Johaug at grepet som ble terpet på kvelden i forveien og i morgentimene før rennstart, kom som et svar på kritikk hun hadde fått tidligere i sesongen.

– Det er noe jeg har fokusert på, jeg fikk litt tyn fra NRK-ekspertene på NM. Jeg har fokusert på det og øvde med smøreren min før i dag, fortalte Johaug.

Andersson klarte aldri å hente de fire sekundene hun tapte til Johaug, og måtte ta til takke med bronsemedaljen etter å ha blitt spurtet ned av lagvenninnen Frida Karlsson.

VM på ski 2021 i Oberstdorf

GULL_ Johaug tok sitt ellevte VM-gull med seieren på 15 kilometeren.

Foto: Lise Åserud / NTB

– Det ble et veldig hendelsesrikt løp. Først ble det en hendelse med Frida og Therese, så klarte jeg å tulle til skibyttet. Remmen på staven falt ut da jeg prøvde å ta på stavene. Det var ikke en helt optimal gjennomføring av løpet, men jeg er glad for at det ble bronsemedalje, sa svensken etter målgang.

Sveriges landslagssjef Anders Byström forteller til NRK at de og har trent på skibyttet, men at var uhell som gjorde at Andersson ikke fikk det til.

– Det var en del uheldige omstendigheter som kom samtidig. Remmen til Ebba datt ut, så vi hadde litt uflaks der, sa Byström til NRK og fortsatte:

– Jeg vil si det er i skibyttet det avgjøres i dag, ja.

Siste nytt

 • PSG tok seg videre etter nervedrama

  Tittelforsvarer Bayern München slo Paris Saint-Germain 1–0 på bortegress, men røk ut på bortemålsregelen i mesterligaens kvartfinale.

  Det skjedde i en ekstremt intens kamp. Begge lag bød TV-seerne på stor underholdning, og framfor alt PSG-stjernen Neymar var uheldig – og litt udyktig – som ikke satte ballen i nota.

  Like fullt tok PSG seg videre takket være 3-2-ledelsen fra første kamp i München

  I en den andre semifinalen mellom Chelsea og Porto endte det 0–1.

  Dermed er Chelsea klar for semifinale i mesterligaen etter at de vant det første oppgjøret 2–0. Bortelaget hadde flere sjanser under tirsdagens kamp, men greide ikke å score før Mehdi Taremi satt ballen inn tre minutter på overtid.

  France Soccer Champions League
  Foto: Francois Mori / AP
 • Chelsea klar for semifinale

  Chelsea er klar for semifinale i mesterligaen etter at det endte 0-1 i returkampen mot Porto. Chelsea vant det første oppgjøret 2-0. Bortelaget hadde flere sjanser under tirsdagens kamp, men greide ikke å score før Mehdi Taremi satt ballen inn tre minutter på overtid.

  Chelsea - Porto. Mesterligaen, kvartfinale.
  Foto: Cristina Quicler / AFP
 • Nedtur for Hege Riise og England

  Hege Riise måtte tåle sitt annet tap som Englands landslagssjef da Canada vant 2-0 i tirsdagens oppgjør i Stoke. To engelske forsvarsbrølere avgjorde privatlandskampen.

  UEFA Champions League-kvalifisering, kvinner. LSK - Linfield 4-0
  Foto: David Catry / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal