Hopp til innhold

Her er Warholms nye angrepsvåpen: – «Sølvfoten» kan dukke opp

ROMA/OSLO (NRK): Karsten Warholm (22) har utviklet repertoaret foran VM-sesongen. Denne sesongen er han forberedt på å overraske, og angripe hekkene på en annen måte.

ATHLETICS-DIAMOND/ZURICH

VENSTRE: Karsten Warholm har tidligere kun brukt venstrefoten til å passere hekkene med, nå kan han også bruke høyre.

Foto: DENIS BALIBOUSE / Reuters

– Vi jobber med det hele tiden, sier en offensiv Karsten Warholm til NRK.

Torsdag sesongdebuterer Warholm i Diamond League i Roma. Det store spørsmålet er hvor mange steg verdensmesteren fra Ulsteinvik bruker mellom hekkene. 13, 14 eller 15?

– Det er uendelig med alternativer. Spørsmålet blir om jeg skal gå litt flere eller holde meg til den opprinnelige teknikken.

Karsten Warholm

SESONGDEBUTERER: Karsten Warholm i Roma.

Foto: Hans Henrik Løken / NRK

Har fått flere strenger å spille på

I det optimale hekkeløpet ville Warholm løpt tretten steg mellom hver hekk, men det vanlige er å bruke flere steg mot slutten av løpet.

– Det er veldig få som har løpt tretten hele veien. Det er ikke gitt at det er den løsningen som er best, men det er en av de mulighetene vi ser på, sier Warholms trener Leif Olav Alnes.

Så langt i karrieren har Warholm brukt tretten steg frem til åttende hekk, og gjort et taktomslag til femten steg på de to siste.

På de to siste hekkene blir det ofte 15 skritt

De to siste av de totalt ti hekkene er den delen av løpet Warholm mener han kan forbedre seg aller mest på. Frem til denne sesongen har han brukt femten steg på de to siste hekkene. Grafikk: Christoffer Holm

Denne vinteren har Warholm trent på å også passere med høyrefoten, som Warholm og Alnes har omdøpt til «sølvfoten», for å kunne bruke fjorten steg i slutten av løpet.

– Vi har trent en del med å passere med sølvfoten, og der har det vært en utvikling. Så den kan plutselig dukke opp, røper Alnes.

Kostet en EM-medalje

Warholms manglende teknikk med høyrefoten kostet faktisk trolig unggutten en medalje i EM i 2016.

– Han har ikke mange «game plans», erkjente Leif Olav Alnes en drøy måned før eleven tok VM-gull.

Ved å være den eneste som gikk 13 steg til den åttende hekken i EM i Amsterdam gikk Warholm tom for krefter i motvinden, og endte med å bruke den mindre gode høyrefoten i den niende hekken. Da snublet han.

Brennheite Karsten Warholm lå godt an, men snublet i siste sving, og løp inn til sjetteplass på tiden 49,82.

ETT BEN: Her kan du se EM-finalen i Amsterdam, der gullvinner Yasmani Copello Escobar i motsetning til Warholm bruker begge bein omtrent like godt til å passere hekkene med.

– Siden det er en utendørsidrett spiller værforholdene inn på hvilke muligheter du har. Mange ganger må du velge mellom det minste ondet, men det beste er jo om du kan velge mellom gode løsninger, sier Alnæs.

– Blir en overraskelse

Der det å bruke høyrefoten tidligere har vært et onde, er sølvfoten nå altså på vei til å likestille seg med gullfoten.

– Repertoaret hans har økt, tidligere hadde han ikke den muligheten, forklarer Alnes.

Dermed har Warholm såpass mange valgmuligheter før torsdagens Diamond League-stevne at han er usikker på hvordan han skal løse avslutningen.

– Det får bli et overraskelsesmoment tror jeg. Jeg vet faktisk ikke helt selv, sier en kryptisk Warholm.

Siste nytt

  • Windingstad avslutter samarbeid

    Alpinist Rasmus Windingstad avslutter samarbeidet med skimerket Stöckli. Det bekrefter han selv på Instagram.

    30-åringen skriver at han er takknemlig for samarbeidet over de siste fire årene.

    – Det var på tide å gå videre og prøve noe nytt, spent på de kommende sesongene, skriver Windingstad.

    Han bekrefter dermed at han ikke er helt ferdig med alpinkarrieren enda, men røper ikke hvilket skimerke han kjører på kommende sesong.

    Stöckli har blant annet stjernen Marco Odermatt blant sine utøvere.

    Audi FIS Alpine Ski World Cup - Men's Giant Slalom
    Foto: SEAN M. HAFFEY / AFP
  • Team Braathen avviser Hirscher-rykter: – Blir ikke noe samarbeid

    Michael Pircher er Lucas Braathens nye trener og var sjef for Marcel Hirscher i seks år. Han er likevel klar på at det ikke vil bli noe samarbeid dem imellom.

    I mars ble det klart at Braathen gjør comeback som alpinist etter en sesong på sidelinjen, men for Brasil. Hokksund-gutten har derfor måttet sette sammen sitt helt eget team, hvor Pircher er ansatt som trener.

    48-åringen ble hentet fra Det østerrikske skiforbundet, hvor han blant annet hadde treneransvaret for skilegenden Hirscher fra 2013 til han la opp i 2019.

    Østerrikeren sjokkerte hele alpinverden da han annonserte comeback for Nederland tidligere i uken. Det har også skapt spekulasjoner om han og Braathen ville danne et samarbeid.

    – Det er ikke en sak for oss. Vi kommer garantert til å være i de samme skistedene, og noe vil dukke opp, men det blir ikke noe samarbeid, sa Pircher til Tiroler Zeitung, ifølge Blick.

    Trenerveteranen er tydelig på at fokuset hans nå ligger på Braathen, som skal jakte VM-gull i Saalbach til vinteren.

    – Om dagen planlegger vi opplegget, alt er fortsatt i de tidlige stadiene. Vi har nettopp funnet hverandre, sa Pircher. (NTB)

    Lucas Braathen
    Foto: BARBARA GINDL / AFP
  • Formel 1-stjerne ferdig i Haas etter sesongen

    Den tyske Formel 1-stjernen Nico Hülkenberg kjører sin siste sesong for Haas. Det bekreftet laget fredag formiddag.

    «Haas og Nico Hülkenberg vil skille lag ved avslutningen av 2024-sesongen» heter det i meldingen på X.

    Tyskeren er inne i sin andre sesong for Haas. Tidligere har han kjørt for lag som Williams, Sauber, Renault og Aston Martin.

    36-åringen har tatt en pole position, men har fortsatt til gode å vinne et Formel 1-løp. Totalt har han tatt 534 poeng på 211 løp i karrieren.

    Så langt denne sesongen står han imidlertid bare med fire poeng på fem løpshelger. Hans beste resultat i år er en 9.-plass fra Australias Grand Prix. (NTB)

    Japan F1 GP Auto Racing
    Foto: Hiro Komae / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal