Hopp til innhold

Avslører Warholms store svakhet

Karsten Warholms tekniske begrensninger kostet ham trolig EM-medalje i fjor. Det samme kan skje i VM i år.

Karsten Warholm

VENSTRE FORAN: Karsten Warholm passerer alltid hekkene med venstre bein først.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Warholm har gjort 400 meter hekk til den nye store øvelsen i norsk friidrett med to Diamond League-seirer på rad denne sesongen.

Gang etter gang løper 21-åringen fra Ulsteinvik hekk som ingen nordmann har gjort før ham.

Det folk foran TV-skjermene kanskje ikke har lagt merke til, er at den tidligere tikjemperen alltid passerer hekkene med venstre bein først.

Fram til åttende hekk løper han 13 steg mellom hekkene, så skifter han til 15 mellom de to siste.

Enbeint

Det fungerer som oftest. Men selv når det ikke fungerer, må Warholm fortsatt gjøre det slik.

– Han har ikke mange «game plans», erkjenner trener Leif Olav Alnes overfor NRK.

Warholm er rett og slett ikke teknisk skolert til å passere hekkene med høyre bein først. Det kostet ham trolig en medalje i EM-finalen i fjor.

Alnes forklarer:

– Det var enorm motvind i svingen og han var den eneste som gikk 13 steg til åttende hekk. Da var det ikke mye bensin igjen da han kom ut på langsida. Den niende hekkepasseringa ble som kasta ut av et brennende hus, og da ble det galt på tiende også. Så finalen ble litt ødelagt av at han ikke hadde mulighet til å løse det på en annen fornuftig måte.

Her kan du se EM-finalen, der gullvinner Yasmain Copello Escobar i motsetning til Warholm bruker begge bein omrent like godt til å passere hekkene med:

Brennheite Karsten Warholm lå godt an, men snublet i siste sving, og løp inn til sjetteplass på tiden 49,82.

MOTVIND: Slik var EM-finalen i Amsterdam.

– Lurt å ha en verktøykasse

I sving er det normalt en fordel å forsere hekkene med venstre bein først og høyre som styrende satsfot. Det gir en innersvingeffekt, ettersom det som kjent alltid er venstresvinger i friidrett.

Men i kraftig motvind kan det likevel lønne seg å gå over til 14 steg og høyre bein først. Det forutsetter at begge beina kan brukes.

Fra åttende hekk og i mål er det rett frem, og da vil det alltid være nyttig å kunne gå opp fra 13 uten å måtte øke til 15.

– Går han 13 hele veien, så trenger han jo ikke å bytte bein. Men vi må øve på alle eventualiteter, særlig fordi det er en utendørssport. Du vet aldri hvilke forhold du møter. Da er det lurt ha en verktøykasse som gjør at du kan bruke det verktøyet som forholdene tilsier. Det er ikke bare din egn form som spiller en rolle, påpeker Alnes.

Treningen på å bli tobeint er i full gang, men VM i London i august kommer for tidlig. Der blir hekkene passert med venstre bein først, noe som har fungert meget godt så langt i sesongen.

  • Akkurat nå roer Warholm litt ned etter en hektisk konkurranseperiode, for å være klar igjen til U23-EM i juli og senior-VM i august. Han har valgt å trekke seg fra Diamond League-stevnet i London.

Siste nytt

  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal