12 proffsyklister svarer på dopingspørsmål

Er du usikker på om noen norske proffsyklister har dopet seg? Vi har forhørt oss med 12 norske proffsyklister om deres kjennskap til doping.

12 norske proffsyklister

NRK.no har snakket med 12 av Norges fremste proffsyklister. Fra oppe til venstre: Thor Hushovd, Mads Kaggestad, Lars Kristian Johnsen, Ole Sigurd Simensen, Dag Otto Lauritzen, Olaf Lurvik, Svein Gaute Hølestøl, Dag Erik Pedersen, Knut Knudsen og Gabriel Rasch (Ole Kristian Silseth mangler bilde).

Foto: NTB Scanpix

Etter Steffen Kjærgaards dopinginnrømmelser tirsdag, har en rekke tidligere norske proffsyklister fortalt detaljerte historier om hvordan doping preget deres sykkelhverdag.

Én har innrømmet doping. To er tatt for doping. Flere har blitt tilbudt doping. Samtlige mener doping er galt.

Her er svarene til de norske proffsyklistene:

Knut Knudsen:

Knut Knudsen

Knut Knudsen avbildet under OL i 1972.

Foto: NTB scanpix

Knut Knudsen var proff fra 1974-1981 i Italia.

– Så du eller hørte du om doping mens du var aktiv?

– I min karriere var ikke doping et tema. Vi var så godt som amatører. Vi hørte rykter om at det var mye steroidebruk i styrkeidretter, men for meg var dette helt ukjent.

– Har du selv brukt doping?

– Ikke bevisst, men jeg avla en positiv dopingprøve under Belgia Rundt i 1975. Det er egentlig en ganske artig historie. Hele laget (Jollyceramic journ.anm.) hadde vært i Belgia før rittet, og det var et skikkelig møkkavær. Alle ble syke, og alle fikk den samme forkjølelsesmedisinen av lagets lege. Omtrent hele laget avla positive tester etter det, sier Knudsen.

Ole Kristian Silseth:

Ole Kristian Silseth var proff fra 1982-1984 i Italia.

Så du eller hørte du om doping mens du var aktiv?

– Ja. Det var ikke organisert på samme måte som det går frem av USADA-rapporten, men det var mange ryttere som dopet seg.

Tirsdag skrev Dagbladet at Silseth – uvitende om hva han fikk i seg – tok en pille med amfetamin før et sykkelritt i Falun i 1984. Silseth vant rittet, og fortalte at han verken var sliten eller tørst etter løpet, og sov ikke på to døgn.

Har du brukt doping selv?

Da refererer jeg til intervjuet jeg gjorde med Dagbladet. Det var en enkeltstående hendelse og helt ubevisst fra min side. Det var først og fremst utrolig skremmende. Om jeg noen gang hadde vurdert å bruke prestasjonsfremmende midler før det, fikk jeg virkelig øynene opp etter det. De som kjenner meg, vet at jeg tar stor avstand fra doping. Selv en avholdsmann kan bli lurt til å drikke sprit, sier Silseth.

– Hvorfor har norske syklister så lite kjennskap til det som har vist seg å være et omfattende dopingmiljø i sykkelsporten?

– Der tror jeg ikke verden har forandet seg så mye fra 1984 til i dag. Det har å gjøre med valgene du tar. Hvis du velger å stå utenfor dette miljøet, så vet du heller ikke hva som skjer.

Dag Erik Pedersen:

Dag Erik Pedersen

Dag Erik Pedersen under et NM-løp i 1990.

Foto: Moen, Jørn H. / NTB scanpix

Dag Erik Pedersen var proff fra 1981-1991 i Italia og Nederland.

– Så du eller hørte du om doping mens du var aktiv?

– I min tid var ikke doping organisert. Min karriere var ferdig før EPO og bloddoping fantes. Det jeg har sett er at ryttere har tatt amfetamin fordi de har vært så slitne at de brukte steroidene til å døyve smerter, det er det eneste. Jeg har aldri vært vitne til at ryttere har drevet organisert doping.

– Har du selv brukt doping? I 1981 testet du positivt på det forbudte stoffet efedrin under England Rundt?

– Jeg hadde bihulebetennelse i forkant av rittet, og hadde fått med meg medisin fra legen min i Larvik. Da vi kom til England kontaktet vi rittlegen og spurte om det var greit at vi tok disse pillene. Rittlegen forsikret oss om at det ikke var noe problem, har Pedersen uttalt til VG Nett.

Noen dager senere testet Pedersen positivt, etter å ha vunnet kongeetappen i England Rundt det året.

– Vi gikk til rittlegen og sa at «dere ga oss jo en aksept på å bruke medisinen?». Da fikk vi til svar at han ikke kunne vite at den inneholdt efedrin. Vi var jo ikke apotekere, vi forhold oss til legen og den godkjennelsen vi fikk, sier Pedersen.

Olaf Lurvik

Olaf Lurvik, her avbildet i 1995.

Foto: Eriksen, Per-Kristian / NTB scanpix
Olaf Lurvik:

Olaf Lurvik var proff fra 1988-1991 i Frankrike.

– Så du eller hørte du om doping mens du var aktiv?

– Jeg har verken sett eller hørt om noen bruke doping.

– Har du brukt doping selv?

– Nei, og har heller aldri blitt tilbudt doping. For min del kan jeg bare si at i en alder av 49 år har jeg veldig god samvittighet, og det føles godt, sier Lurvik.

Dag Otto Lauritzen:

Dag Otto Lauritzen var proff fra 1984-1994 i Frankrike, USA og Nederland.

Dag Otto Lauritzen vinner Tour-etappe

Dag Otto Lauritzen under Tour de France i 1987.

Foto: Reuters / Reuters

– Så du eller hørte du om doping mens du var aktiv?

Jeg var ikke naiv. Jeg visste hva som foregikk og at det forekom doping, men jeg har ikke sett noen dope seg.

– Har du brukt doping selv?

– Jeg har aldri dopet meg, ei heller fått tilbud om doping, sier Lauritzen.

– Hvorfor har norske syklister så lite kjennskap til det som har vist seg å være et omfattende dopingmiljø i sykkelsporten?

Jeg visste at det fantes doping, og at jeg kunne få det hvis jeg ville. Men jeg hadde den holdningen at dette ville jeg ikke ha. For min del var det ikke et tema.

Bo André Namtvedt:

Bo Andre Namtvedt

Bo André Namtvedt tok NM-gull i 1995.

Foto: Andreassen, Geir / NTB scanpix

Bo André Namtvedt var proff fra 1989-1994 i Belgia, Nederland og USA.

– Så du eller hørte du om doping mens du var aktiv?

– Ja, jeg visste hva som foregikk. Jeg merket den utbredte bruken av ulovlige medikamenter.

– Har du brukt doping selv?

– Nei. Jeg har blitt tilbudt EPO, men har takket nei.

Lars Kristian Johnsen:

Lars Kristian Johnsen var proff fra 1994-1996 i Nederland.

Lars Kristian Johnsen

Lars Kristian Johnsen under Ringerike Grand Prix i 1997.

Foto: PER-KRISTIAN ERIKSEN / NTB scanpix

– Så du eller hørte du om doping mens du var aktiv?

– Ja. I 1995-96 var EPO et stoff som ikke ble oppdaget i dopingtester, og det var enkelt å få tak i. Jeg har ikke sett det med mine egne øyne, men jeg vet at det foregikk. Flere av rytterne på mitt lag dopet seg.

– Har du brukt doping selv?

– Nei, og har heller aldri blitt tilbudt det. Dersom jeg hadde ønsket å bruke det, hadde jeg bare trengt til å si ifra til laglegen, så hadde jeg fått. Jeg vurderte det, absolutt. Grunnen til at jeg valgte å holde meg unna, var jo nettopp fordi det er doping - det var en moralsk grense jeg ikke ville bryte. I tillegg var det ryttere som døde av dopingen, det var veldig skremmende, sier Johnsen.

Svein Gaute Hølestøl:

Svein Gaute Hølestøl

Svein Gaute Hølestøl under NM i 1999.

Foto: Johansen, Erik / NTB scanpix

Svein Gaute Hølestøl var proff fra 1998-2000 i Danmark og Tyskland. Steffen Kjærgaard og Hølestøl syklet sammen på det danske profflaget Team Chicky World.

– Så du eller hørte du om doping mens du var aktiv?

– Ja. Jeg var hos den belgiske legen sammen med Steffen Kjærgaard. Jeg visste om Steffens doping hele tiden.

Les mer her: – Eg har visst om doping heile tida

– Har du brukt doping selv?

– Nei. Steffen og jeg ble begge tilbudt EPO, men jeg valgte å takke nei.

Ole Sigurd Simensen:

Ole Sigurd Simensen

Ole Sigurd Simensen under NM i 1992.

Foto: Eeg, Jon / NTB scanpix

Ole Sigurd Simensen var proff fra 1998-2001 i Tyskland, Frankrike og Sverige.

– Så du, eller hørte du om doping mens du var aktiv?

– Jeg har ikke sett noe doping, og hørte heller ikke om noen som hadde dopet seg. Men det er ikke tvil om at folk gjorde det rundt meg. Det var mye prat om at noen syklet overraskende fort, men jeg har ikke hørt om noen spesifikke navn.

– Har du brukt doping selv?

– Nei, jeg har aldri prøvd og heller aldri blitt tilbudt dop.

– Hvorfor har norske syklister så lite kjennskap til det som har vist seg å være et omfattende dopingmiljø i sykkelsporten?

– Det kommer av det norske sykkelmiljøet der doping er galt. Som amatør i Norge var det aldri noe snakk om doping. Kulturen i Norge er annerledes enn ute i Europa, mener Simensen.

Mads Kaggestad:

Mads Kaggestad

Mads Kaggestad i 2003.

Foto: Mjaugedal, Gunnar / NTB scanpix

Mads Kaggestad var proff fra 2003-2007 i Frankrike.

– Så du, eller hørte du om doping mens du var aktiv?

– Ja, det var alltid mye prat om doping innad i laget (Crédit Agricole journ.anm). Vi diskuterte hvilke lag vi mistenkte for å dope seg. Det var som ild i tørt gress.

– Har du brukt doping selv?

– Da jeg var amatør, deltok jeg i et forskningsprosjekt for WADA der vi testet effekten av dopmiddelet EPO, altså erytropoietin. Det var i 1997, og jeg fikk betalt for det. Vi var 20 ryttere fra ulike deler av verden, der 10 fikk innsprøytet saltvann i blodet, mens 10 fikk EPO. Saltvannet var for å teste en eventuell placebo-effekt. Vi visste ikke hva vi fikk, men etter en stund var det helt tydelig at jeg hadde fått EPO. Testresultatene mine forbedret seg enormt i denne perioden. Jeg fikk høyere blodverdier, høyere anaerob terskel, og kroppen restituerte seg raskere, forklarer Kaggestad.

– Utover det tar jeg sterkt avstand fra doping.

Thor Hushovd:

Thor Hushovd

Thor Hushovd under Tour de France i 2004.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Thor Hushovd er fremdeles proffsyklist, og har vært det siden 2000. Han har syklet for franske,sveitsiske og amerikanske lag.

– Har du sett eller hørt om doping mens du har vært aktiv?

– Hadde man visst noe eller sett noe, måtte man har sagt noe, men jeg har ikke visst noe. Men jeg vet jo nå at lagkamerater av meg har brukt doping, for det har kommet frem i ettertid.

– Har brukt doping selv?

– Nei, jeg har aldri blitt tilbudt doping. Jeg tok noen gode valg da jeg gikk fra amatør til proff, og har alltid tenkt på hva som er det gode imaget hos lag utad. Jeg kan ikke bevise at jeg ikke har dopet meg annet enn gjennom dopingtester, men jeg vet det selv.

Gabriel Rasch:

Gabriel Rascg

Gabriel Rasch under Beijing-OL i 2008.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Gabriel Rasch er fremdeles proffsyklist, og har vært det siden 2003. Han har syklet for danske, franske, sveitsiske og amerikanske lag.

– Har du sett eller hørt om doping mens du har vært aktiv?

– Nei. Ikke noe konkret i hvert fall, bare rykter.

– Har brukt doping selv?

– Nei, og heller aldri blitt tilbudt det.

– Hvorfor har norske syklister så lite kjennskap til det som har vist seg å være et omfattende dopingmiljø i sykkelsporten?

– Så lenge du ikke vil ta del i det, får du ikke vite noe heller. Hvis du virkelig ønsker å vite noe, så må du oppsøke miljøet og det har jeg aldri gjort.

– Tror du sykkelsporten er ren i dag?

– Helt ren? Nei, det tror jeg ikke. Det er nok ikke organisert på samme måte som før, men det er nok fortsatt enkeltindivider som prøver å jukse. Det gjelder ikke bare for sykkelsporten. Man tror dette bare handler om syklister, det er naivt å tro. Dette gjelder flere idrettsgrener, som langrenn og friidrett.

Siste nytt

 • Verdens raskeste skuffet ikke

  Trayvon Bromell har vært verdens raskeste mann så langt i 2021 og var storfavoritt da amerikanerne hadde sitt uttaksløp på 100 meter natt til mandag.

  Spørsmålet var heller hvilke to andre amerikanere som skulle slå følge med Bromell til OL. Så langt i år har de seks raskeste i verden vært amerikanere. Med andre ord: de tre som gjorde det sterkest under uttaksløpet ville ha solide sjanser på medalje i Tokyo.

  Bromell var ikke uventet sterkest med tiden 9.80. Bak ham fulgte Ronnie Baker og Fred Kerley med tidene 9.85 og 9.86. Det var personlig bestenotering for begge to.

  I finalen stilte også den kanskje største stjernen av dem alle, Noah Lyles samt veteranen Justin Gatlin. De to plasserte seg sist i det åtte manns store feltet. 39 år gamle Gatlin går dermed glipp av sitt fjerde OL, mens Lyles nå retter all fokus mot 200 meter.

  2020 U.S. Olympic Track & Field Team Trials - Day 3. Trayvon Bromell
  Foto: Patrick Smith / AFP
 • Tok sin første Major-tittel

  Jon Rahm gikk seirende ut av US Open etter birdies på hull 17 og 18. Spanjolen vant dermed sin første Major-turnering.

  Sørafrikaneren Louis Oosthuizen ledet mot slutten av turneringen, men Rahm satte en pen putt på hull 17 og sikret seg birdie. Han fulgte like etter opp med nok en birdieputt, den femte for dagen, på hull 18.

  Rahm endte seks slag under par, mens Oosthuizen måtte se seg slått med sine fem slag under par. Dermed kunne spanjolen feire sin første Major-tittel sammen med kona og parets nyfødte sønn.

  Viktor Hovland hadde ikke hellet med seg under US Open. Nordmannen lå et stykke bak etter dag én da han spilte store deler av runden med en sprukket driver. På andrerunden trakk han seg etter ti hull etter at han hadde fått sand i øyet på oppvarmingen. (NTB)

  U.S. Open - Final Round. Jon Rahm
  Foto: Ezra Shaw / AFP
 • OL i fare etter ryggbrudd

  Syklisten Sven Erik Bystrøm pådro seg seks brudd i ryggen under NM i Kristiansand søndag. Det skjedde etter velt på en våt og sleip afalt. Det melder TV 2.

  Han må overnatte på intensiven på Sørlandet sykehus.

  – Jeg har fått brudd på seks tverrtagger i i ryggen. Det er ikke akkurat optimalt. Bruddene gror imidlertid av seg selv, og legene sier at det vil ta 5-6 uker å bli frisk, sier Bystrøm til TV 2.

  Dermed kan OL i verste fall ryke. Bystrøm er tatt ut til fellesstarten i Tokyo som starter 24. juli.

  Resten av OL-troppen består av Tobias Foss, Markus Hoelgaard og Andreas Leknessund.

  Sven Erik Bystrøm før NM i Kristiansand
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal