Her er meldingen som skulle få Haugesund-spillere til å tape med vilje

Haugesund-spillerne følte det både var «ekkelt og ubehagelig» å bli kontaktet om kampfiksing. Her forteller styrelederen hvordan det skjedde.

Melding om kampfiksing

MELDINGEN: Dette er meldingen flere av ishockeyspillerne på Haugesund Seagulls fikk lørdag.

Foto: Harald Thingnes / NRK

NRK har fått tilgang på meldingen som ble sendt til flere av ishockeyspillerne i Haugesund Seagulls på lørdag.

Oppfordringen er umulig å misforstå: Noen ville at Haugesund skulle tape kampen mot Hasle/Løren med vilje. Og for det skulle de involverte få 10 000 euro, om lag 100 000 kroner hver.

I meldingen, som opprinnelig er skrevet på engelsk, står det blant annet:

«For å klare det tipper jeg du trenger å få med minst fire spillere på laget, deriblant keeper og toppscorere. Snakk med dem hvis du tror de er med på det. PS du vil få 50 % før kampen starter og resten etterpå.»

Styreleder i Haugesund Seagulls, Kim Kjosnes

Styreleder i Haugesund Seagulls, Kim Kjosnes.

Foto: Harald Thingnes / NRK

Instagram

– Først blir du sjokkert over at det skjer i norsk ishockey, i vår divisjon og ikke minst i vår klubb. Og så blir du forbannet over at noen prøver å ødelegge sporten vi er så glade i, sier styreleder i Haugesund Seagulls, Kim Kjosnes, til NRK.

Han bekrefter at det var flere spillere som mottok meldingen, men vil ikke si konkret hvor mange.

Spillerne fikk først en melding på bildetjenesten Instagram.

– Kontakten ble opprettet på Instagram hvor spillerne ble invitert til å laste ned en tredjepartsapp for å få selve kommunikasjonen videre. Det gjorde de, og det var der de fikk selve beskjeden, som de deretter slettet, forteller Kjosnes.

Denne tredjepartsappen var meldingstjenesten «Telegram Messenger».

– Var spillerne med på et spill for å få ut info eller få vite mer?

– Nei, ikke annet enn for å spørre «hva er det du vil?», sier styrelederen.

Telegram Messenger

Det var denne meldingstjenesten, Telegram Messenger, som ble brukt for å sende meldingen om kampfiksing til ishockeyspillere i Haugesund Seagulls.

Foto: Skjermdump

– Ubehagelig

Klubben har bestemt at det kun er styrelederen som skal uttale seg i saken. Han forteller at spillerne liker svært dårlig det som skjedde på lørdag.

– Det har absolutt gått inn på dem.

– En ting er at det oppleves ubehagelig å få meldinger fra en ukjent part, men også innholdet er ubehagelig. At den typen kampfiksing, som foreløpig er et relativt ukjent fenomen i norsk ishockey, plutselig kommer til lille Haugesund.

Lotteritilsynet: Nytt i Norge

Da meldingen tikket inn noen timer før kampstart i 1. divisjonskampen mot Hasle/Løren lørdag kontaktet klubben ishockeyforbundet. Lotteritilsynet og politiet ble så koblet på.

Lotteritilsynet legger ikke skjul på at så direkte henvendelser om kampfiksing er nytt i Norge og beskriver det som «alvorlig».

– Det er første gang vi blir varslet om en så konkret henvendelse til utøvere før kampstart, sier avdelingsdirektør i Lotteritilsynet, Henrik Nordal.

Økokrim ser nå på saken.

– Økokrim har mottatt et tips og foretar undersøkelser rundt det, er alt kommunikasjonsrådgiver Andreas Lunde i Økokrim vil si.

De vil ikke kommentere hvilket land meldingene kan komme fra.

Kampen mellom Hasle/Løren og Haugesund Seagulls ble til slutt spilt som vanlig lørdag ettermiddag. Hasle/Løren vant 5-4.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Norge gjere tre endringar i laget

  Sjögren gjer tre endringar frå torsdagens kamp. Forsvarstrearen er uforandret, medan Eikeland og Syrstad Engen, kjem inn for Haavi og Bøe Risa på midtbana. Utland erstattar Sævik på topp.

  Her er laget:

  Cecilie Fiskerstrand – Tuva Hansen, Guro Bergsvand, Maria Thorisdottir – Amalie Eikeland, Ingrid Syrstad Engen, Frida Maanum, Julie Blakstad – Caroline Graham Hansen, Guro Reiten – Lisa-Marie Karlseng Utland

  Fotball VM-kvinner 2019.
  Foto: Terje Bendiksby
 • Ungarn straffast for rasisme

  Fifa straffar Ungarn etter at det kom rasistiske tilrop i møte med England nyleg. Det betyr at laget må spele utan publikum mot Albania 9. oktober.

  I tillegg må det Ungarske fotballforbundet punge ut med om lag 1, 9 millionar kroner.

  Dette er eit av dei saftigaste bøtene Fifa nokosinne har ilagt eit forbund.

  Ungarn er frå før blitt dømd til to kampar utan publikum av Uefa, men den sanksjonen blir først sett i verk i nasjonsligaen i juni neste år. Bakgrunnen for straffa var rasismerop frå ungarske supportarar i sommarens fotball-EM.

  Hungary England WCup 2022 Soccer
  Foto: Tibor Illyes / AP
 • «Perry» hentar inn Lagerbäck

  Per Joar Hansen blir attendeført med Lars Lagerbäck i Östersund i Allsvenskan.

  Dei to vart fjerna som trenarar for det norske landslaget i fotball i desember i fjor.

  Hansen vart tilsett som trenar i den svenske klubben tidlegare i månaden. Lagerbäck skal ifølgje laget eigen side på Facebook fungere som ein sparringspartnerar for Hansen.

  Lars Lagerbäck
  Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

Sendeplan

Kl. Program Kanal