Normal

Her er marerittene Carlsen må unngå

SOTSJI (NRK): Magnus Carlsen føler seg ikke i toppform. Nå gjør teamet rundt 23-åringen alt for at han ikke skal få en ny kollaps på slutten av en turnering.

Magnus Carlsen

UTMATTET: Til venstre, Magnus Carlsen under OL i Tromsø. Til høyre, Carlsen etter sin «tøffeste opplevelse som sjakkspiller», kandidatturneringen i 2013.

Foto: Morten Rakke / Rune Stoltz Bertinussen / NTB

– Det er ekstremt krevende og slitsomt å spille en VM-match i sjakk. Selv Magnus, som er i superform, blir sliten av det, sier manager Espen Agdestein til NRK.

Tirsdag skapte Magnus Carlsen overskrifter ved å si at han ikke følte seg i sin beste form i starten av partiet - og ved å nærmest ligge og sove ved brettet:

Magnus Carlsen virket en smule sliten i starten av tirsdagens VM-parti i sjakk.

VIDEO: Magnus Carlsen fikk det til å koke i sosiale medier med disse positurene i starten av tirsdagens parti.

– Totalt utladet

Carlsen-leiren avdramatiserer situasjonen i media. Men det ville ikke vært første gang nordmannen fikk problemer med å fullføre en lang turnering.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen så sliten ut allerede før det siste partiet i kandidatturneringen i 2013.

Foto: Rakke, Morten / NTB scanpix

Det mest kjente eksempelet er kandidatturneringen i London i 2013. Carlsen startet fint, men gikk på kritiske og vonde tap i to av de tre siste rundene.

Han vant utrolig nok turneringen likevel, men både Carlsen og sjakkfansen husker bildet av stormesteren bøyd over et trappe-gelender, helt utmattet.

– Jeg er bare totalt utladet. Jeg har ingenting igjen, sa han.

Carlsen har avsluttet sterkt i mange turneringer siden, men i august dukket samme problem opp igjen.

23-åringen var OLs beste i begynnelsen, men gikk etter hvert på to ydmykende tap. Han fortalte at han følte seg fin på morgenen, men «gikk helt tom etter en halvtime».

– Hjernen fungerer ikke, sa han.

Legger alt til rette

På grunn av kollapsene har Carlsen-leiren lenge vært opptatt av å legge alt til rette. De har med kokk og lege, og far Henrik Carlsen var på rekognoseringstur i forkant for å sjekke at hotellet var optimalt.

Verdensmesteren selv er forsiktig med å ikke bruke for mye energi på media, og har bygget opp en gjennomsolid fysikk for å tåle belastningen.

Espen Agdestein sier han er trygg på at vi ikke får se noen repetisjon av London eller Tromsø.

– Det er derfor han har sørget for å være i så god form før turneringen, så det er lettere å takle en dårlig dag.

– Ligger det litt i bakhodet hans at dette har skjedd før?

– Jeg tror egentlig ikke det, for her i VM er det så mange fridager. Det var samme opplegg i India, og da gikk det helt bra. Han følte seg faktisk mindre sliten enn han fryktet. Så jeg tror dette kommer til å gå over, sier Agdestein.

Stillingen i VM-kampen er 4,5-3,5 til Carlsen, som på torsdag spiller med hvite brikker i det fjerde siste partiet.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsens løsning for å finne tilbake formen: Bytte ut basketball med bordtennis og gåturer på hviledagen.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Siste nytt

 • Foss på sjetteplass i VM

  Danske Mikkel Bjerg forsvarte sin tittel på temposykkelen i U23-klassen i sykkel-VM i Innsbruck. Norske Tobias Foss ble beste nordmann på en sjetteplass, 2.25 minutter bak vinneren. Andreas Leknessund ble nummer 13.

  SYKKEL-VM BERGEN 2017.
  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
 • Alternativ trening for Moan

  Magnus Moan fikk et ublidt møte med reklamegjerdene i bunnen av hoppbakken i Planica søndag. Verst gikk det utover skulderen. Moan melder nå på sin Twitter-konto at det blir alternativ trening de kommende dagene.

  Magnus Moan
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal