Hopp til innhold

Norge sliter - men Carlsen ligger an til gull

TROMSØ (NRK.no): Magnus Carlsen mener han er i dårlig form, men leder faktisk i kampen om individuelt gull i sjakk-OL.

Magnus Carlsen

Det kokte rundt Magnus Carlsen før dagens parti. Ikke så rart - den tredoble verdensmesteren leder den individuelle turneringen, og fikk statsminister Erna Solberg til å gjøre det første trekket for seg.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Gullmedalje

Dette er gullmedaljen Magnus Carlsen kan vinne.

Foto: Anders Engeland / NRK

– Det er nesten utrolig. Han har ikke spilt spesielt imponerende til ham å være, og likevel leder han den individuelle konkurransen på toppbordet. Det sier litt om hvor sterk Magnus er at han er bedre enn de andre selv på sitt nest beste nivå, sier NRK-ekspert Torstein Bae.

OL i sjakk er først og fremst en lagkonkurranse, og det norske laget i åpen klasse har skuffet så langt. De er helt nede på 26.-plass.

Men det er fortsatt mulighet for norsk medalje i Tromsø. Det deles nemlig også ut individuelle gull på hvert eneste bord.

Leder med to runder igjen

Med to runder igjen ligger Magnus Carlsen helt først av spillerne på det prestisjefulle førstebordet, hvor de beste spillerne sitter. Det betyr at ingen av de andre toppspillerne har spilt bedre enn Carlsen, selv om han selv har vært middels fornøyd med egne prestasjoner.

– OL er først og fremst en lagkonkurranse, men den individuelle konkurransen er noe det er knyttet stor prestisje til. Det vil være en stor prestasjon om han skulle klare det, sier Bae til NRK.no.

Carlsen selv forklarte før OL at han sikler på en individuell medalje - selv om lagsuksess henger enda høyere.

– Det blir jo delt ut gull, sølv og bronse på alle bord, og det er et naturlig mål å prøve å ta dem på førstebord, sa han til NRK.no uken før OL:

Jages av Topalov

Beregningene tar hensyn til hvor sterke motspillere hver enkelt har møtt, såkalt ratingprestasjon. Carlsen fikk for eksempel svært god uttelling da han slo verdenstreer Fabiano Caruana med svart.

Nærmeste utfordrer er tidligere verdensmester Veselin Topalov fra Bulgaria, som bare er fire poeng bak.

Veselin Topalov

Veselin Topalov er nærmest Magnus Carlsen på lista.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Carlsen møter kroaten Ivan Saric med svarte brikker i dagens parti, og bør trolig greie minst remis for å henge med i gullkampen.

– Det spørs litt på konkurrentene klarer, men jeg tror han må klare minst én seier og én remis på de siste to partiene, sier Torstein Bae.

Sjanse for norsk sjokk

Det skal kåres vinnere både blant spillerne på førstebord, andrebord, tredjebord og fjerdebord - altså fire gullmedaljer per klasse.

Norge har faktisk en medaljekandidat i tillegg til Carlsen: Torbjørn Ringdal Hansen på andrelaget. Han spiller på tredjebord - i klasse med noen av verdens sterkeste spillere - men er oppe på en sensasjonell syvendeplass med to partier igjen.

– Det ville vært en virkelig bombe om han tok medalje. Han møter store verdensstjerner på sitt bord. Han står over i dag, men med seier i siste parti kan han faktisk ta medalje. Det ville vært en stor sensasjon, sier Bae.

Laginnsatsen for det norske førstelaget har skuffet eksperten.

– Det er litt under pari. Magnus har kanskje ikke vært helt på topp, og Simen Agdestein har ikke helt fått det til. Da blir det vanskelig å kjempe om medaljene. Men toget har ikke gått for å komme blant de ti beste, noe som var målet før OL, sier Torstein Bae.

Siste nytt

  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
  • Kolstad tok første stikk i semifinalen mot Drammen

    Kolstad gikk hardt ut på vei mot 32-26-seier over Drammen i lagenes første semifinalekamp i håndballsluttspillet.

    Seriemesteren ledet med fem mål i egen hall før DHK noterte sitt første. Bortsett fra en kort periode tidlig i 2.-omgangen ble duellen aldri spennende og Kolstad vant med seks mål.

    Semifinalen spilles i best av tre oppgjør. Kolstad kan avgjøre serien med borteseier mandag.

    Den andre semifinalen er mellom Elverum og ØIF Arendal.

    Kolstad er regjerende sluttspillmester. Inntil fjorårets finaletap hadde Elverum vunnet turneringen ni ganger på rad. (NTB)

    REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal