Normal

Her er manøveren som viser Northugs iskalde vinnerskalle

FALUN (NRK): De fleste hadde nok vært mest opptatt av å ta igjen teten, men Petter Northug er ikke helt som alle andre. Han brukte de to første rundene av ankeretappen til å teste ski.

Petter Northug legger seg bak i de første utforkjøringene. Er det for å teste glien?

TAKTIKKER: Her ser vi at Petter Northug legger seg bak de to andre og sier selv at han testen gliden.

Mens franske Adrien Backscheider beinet avgårde i en klar ledelse, med svenske Calle Halfvarsson på rygg, kunne vi på de to første rundene av ankeretappen se en Petter Northug som ikke virket veldig opptatt av å jage.

Tvert i mot la han seg flere ganger bak, lot det bli en luke til de to foran, for så å hente dem inn igjen.

Analyserte løypa

29-åringen bekrefter at han var så lite bekymret over forspranget at han heller brukte første halvdel av løpet til å teste forskjellige måter han kunne avgjøre stafetten på.

– Jeg fikk ikke gått løypa før start, så da måtte jeg bruke de to første rundene på å analysere litt og kjenne litt på løypa. Noen steder var det fastere og noe steder løsere, så da må man før tredjerunden bestemme seg for en taktikk, forklarer Northug.

– Du har da is i magen som gjør sånt på en ankeretappe?

– Ja. Det handler om å komme først over mål, og da må man være litt analytisk av seg underveis. I dag hadde det vært skandale å bli nummer to. Det handler om å være iskald, men samtidig gjøre hvert skyv riktig på sisterunden, sier Northug.

Komm.: Jann Post og Torgeir Bjørn.

NORSK GULL: Her blir Halfvarsson spurtet i senk av Northug.

Billigere reise

Northug fikk svarene han håpet under skitestingen. Gliden var god. Dermed kunne han sette opp farten litt og bruke de siste bakkene til å gli frem til franskmannen. På den siste lille bakken før oppløpet satte han inn nådestøtet. Halfvarsson hang ikke helt med da han satte i gang spurten, og Northug fikk det lille forspranget som holdt helt til målstreken.

NRK-kommentator Jann Post sier ikke mange hadde andre enn Petter Northug hadde tatt seg tid til skitesting på en ankeretappe.

– Men for Northug er det vanlig. Han prøver å få en følelse av hvor god glid han har, slik han vet hvor mye han kan slippe seg ned over bakkene underveis og slik få en billigere reise. Han slipper tre-fire meter over hver bakketopp, og energien han sparer der bruker han i spurten på slutten, forklarer Post.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Krasj for norgesmesteren

  Anders Grøndal og kartleser Roger Eilertsen var klare NM-vinnere allerede før Rally Hedemarken. Lørdag ble det full stopp etter en stygg avkjøring på den fjerde prøven i årets siste NM-runde.

  – Den verste smellen i min karriere, sier Grøndal til VG.

  Han og kartleseren kom fra det uten skader, men ble likevel sendt til legesjekk.

  Anders Grøndal
  Foto: Micke Fransson/TT / NTB scanpix
 • Danske Astralis til finale

  Den andre semifinalen ble ikke så jevn som spådd. Danske Astralis er klare for finale i Counter-Strike GO-turneringen FaceIt Major etter å ha slått Team Liquid 16-7 i andre omgang, og 2-0 totalt. I søndagens finale møter de Na'Vi.

 • Real Madrid topper tabellen

  Marco Asensios mål i 1. omgang ble avgjørende da Real Madrid tok sesongens fjerde seier av fem mulige med 1-0 over Espanyol i La Liga. Hovedstadsklubben overtar tabelltoppen foran Barcelona, som med en kamp mindre spilt er ett poeng bak.

Sendeplan

Kl. Program Kanal