Hopp til innhold

Her er Eliteseriens heteste salgsobjekter

Sigurd Rosted, Rafik Zekhnini og Fredrik Midtsjø er blant spillerne utenlandske klubber snuser på.

Rafik Zekhnini, Sigurd Rosted og Fredrik Midtsjø

HETE: Disse Rafik Zekhnini, Sigurd Rosted og Fredrik Midtsjø er hete på overgangsmarkedet og på blokka til utenlandske klubber.

Foto: Montasje / Scanpix

I tur og orden har de forlatt eliteserien i vinter.

Først skrev Sander Berge under for Genk og forlot Vålerenga. Så signerte Christian Gytkjær for 1860 München, før den daværende lagkameraten Jonas Svensson forlot Rosenborg et par dager etterpå til fordel for nederlandske AZ Alkmaar.

Men selv om det kan virke som om de heteste salgsobjektene for utenlandske klubber allerede er solgt, tror fotballekspertene at det vil komme frem interessante spillere for utenlandske klubber.

Rosted er på blokka til flere klubber

Talentspeider Stig Torbjørnsen har tidligere jobbet for Rosenborg i flere år og jobber nå for engelske Watford og den italienske klubben Udinese.

Han trekker frem 22 år gamle Sarpsborg 08-midtstoppen Sigurd Rosted som en spiller som fort kan ende opp i en klubb i utlandet sammen med Vålerengas Ghayas Zahid.

– Rosted er en spennende spiller som ser bra ut nå. Jeg vet at flere klubber har ham på blokka. Det er en spiller jeg får mange spørsmål om fra utenlandske speidere. De lurer på hvem han er, forteller Torbjørnsen til NRK.

Stig Torbjørnsen

TRO PÅ ROSTED: Stig Torbjørnsen får mange spørsmål om Sigurd Rosted av utenlandske speidere.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Han får støtte av NRKs fotballekspert Tom Nordlie. Også han har lagt merke til Rosted.

– Det er en spiller som spilte i Oslo-klubben Kjelsås, som Vålerenga og Lillestrøm ikke hadde radaren på. Han er litt av en type med tanke på duellstyrke og har litt internasjonalt snitt over seg. Det er ikke så mange midtstoppere i Norge for tiden, forteller Nordlie.

– Blitt snakket om siden Dortmund-kampen

Han tror at utenlandske klubber også følger med på spillere som Odds Rafik Zekhnini, Rosenborgs Fredrik Midtsjø, Lillestrøms Ifeanyi Matthew, Tromsøs Ulrik Yttergård Jenssen og Vålerengas Ghayas Zahid.

Nordlie hadde Midtsjø som elev i Sandnes Ulf i 2014 og kjenner godt til hans ferdigheter som gjør ham attraktiv for utenlandske klubber.

– Han har blikk, men først og fremst et veldig driv med ballen og uten ball. Og så har han en ålreit pasningsfot og bra skudd og avslutningsfot, sier NRKs fotballekspert.

Tom Nordlie

GODT BLIKK: Tom Nordlie tror Fredrik Midtsjø kan forsvinne til en utenlandsk klubb i løpet av denne sesongen.

Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Midtsjø er en gjenganger. Også Eurosports fotballekspert Kjetil Rekdal trekker frem RBKs midtbanejuvel, sammen med Molds Bjørn Bergmann Sigurdarsson, Ulrik Yttergård Jenssen og Ghayas Zahid.

Om Moldes spiss finner formen foran mål tror Rekdal at klubbene vil melde interessen ganske fort, selv med skadehistorikken.

– Han har vært ute før og spilte nå på landslaget til Island og scoret mot Kosovo. Historien med ham er at han er en veldig god spiss med stort sett de ferdighetene man trenger i luften, sier Rekdal til NRK, og utdyper:

– Holder han seg skadefri og scorer mange mål, er han en stor kandidat til å bli solgt ganske så raskt.

Torbjørnsen forteller at spillere som Midtsjø og Zekhnini er på blokka til flere klubber. Fra sistnevnte forventer han mer denne sesongen.

– Han er blitt snakket om siden Dortmund-kampen, men han har ikke spilt spesielt godt siden den kampen. Han har vært på en sånn signingsferd og vist seg for flere klubber. Det er mulig at han havner et sted til slutt, men akkurat slik det ser ut nå tror jeg ikke det er veldig mange som er nære å kjøpe ham, forteller Torbjørnsen.

Om han holder seg skadefri tror Nordlie at Odd-vingen kan ta steget ut i Fotball-Europa, gjerne til klubber i større ligaer enn Nederland og Belgia.

– Han har teknikk og fart på potensielt høyt internasjonalt. Han må bare unngå skader, forteller NRKs fotballekspert.

Rekdal

UT: Tidligere Vålerenga-trener Kjetil Rekdal tror Moldes Bjørn Bergmann Sigurdarsson er en het kandidat til å dra ut om han begynner å score mål.

Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

– Lite tull og tøys

Talentspeideren forteller at det spesielt er nederlandske, tyske og belgiske klubber som er aktive i overgangsmarkedet i Norge. Det henger sammen med pris og holdningene til spillerne.

– Det er en del norske spillere i Nederland. Norge er et veldig fint marked for nederlandske klubber. Norske spillere er lette å håndtere og det er lite tull og tøys. De lærer også språket raskt, forteller Torbjørnsen.

Rekdal mener spranget mellom den norske serien og de største ligaene som Premier League, Serie A og La Liga er for stort. Han mener at alder, pris og tilgjengelighet er de viktigste kriteriene når utenlandske klubber ser etter forsterkninger.

– I gamle dager gikk 25 åringer til Premier League. Nå ser de etter 16-, 17- og 18-åringer som de kan videreutvikle, sier Rekdal.

– Det handler om lengde på kontrakt og økonomi også, fortsetter den tidligere Vålerenga-treneren.

Ghayas Zahid

UTENLANDSPROFF? Ghayas Zahid er en spiller flere eksperter tror kan ende opp i utlandet i løpet av sesongen.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Må velge lag ut fra spillestil

Nordlie påpeker at norske spillere har gode ferdigheter. Det det skorter på er spilleforståelse. Han håper også på at norske spillere blir mer bevisst på å velge rett lag i forhold til ferdighetene sine og rollen i laget.

– Å velge et lag ut fra spillestil er viktigere enn hvilken liga det er, forklarer Nordlie, og fortsetter:

– For midtbanespillere er det forskjell på å spille i et lag som spiller over midtbanen og aldri gjennom midten. Det er stor forskjell om de spiller med to sittende eller med to indreløpere for Midtsjø sin del, for eksempel, forklarer Nordlie.

Stig Torbjørnsen har et siste tips for dem som skal følge 1. divisjon tett denne sesongen.

Bodø/Glimts anvendelige midtbanespiller Mathias Normann tror han kan forsvinne til en utenlandsk klubb. Selv om han nå skal spille i 1. divisjon kommende sesong. Talentspeideren har sansen for at han er anvendelig.

– Han har spilt i veldig mange posisjoner på midtbanen. Både dypt og som indreløper. Det er kanskje som indreløper han er aller best. Han er allsidig, tøff, fysisk sterk og god med ballen. Fortsatt er han litt sånn halvkjent, men han kan fort forsvinne til utlandet, avslutter talentspeideren.

Siste nytt

  • Norges ishockeykvinner vant etter straffer – styrer mot plass i elite-VM

    Norge kan for første gang siden 1997 år bli å se i elite-VM i ishockey for kvinner. Etter straffeseier over Nederland er opprykkshåpet tent før siste runde.

    Norge spiller for øyeblikket VM 1. divisjon i Østerrike og kjemper om opprykk sammen med flere andre lag.

    Seieren over Nederland kom i en tett affære i Klagenfurt. Etter tre målløse perioder måtte lagene ut i forlengning og etter hvert straffer. Der ble Emilie Kruse og Mathea Fischer avgjørende for Norge med sine scoringer.

    Med fredagens triumf ligger Norge to poeng bak Frankrike på tabelltopp etter fire kamper. Ungarn er to poeng bak Norge med én kamp mindre spilt, og dermed kan ungarerne klatre forbi med seier over Østerrike senere fredag.

    Ungarn og Frankrike skal imidlertid møte hverandre i siste runde, og dessuten har Norge slått begge lag tidligere i turneringen.

    Dermed trenger Norge å slå bunnlaget Sør-Korea etter ordinær tid for å sikre opprykket til elite-VM. Om lag ender likt på poeng, blir kampene innbyrdes tellende for å skille dem.

    De to beste etter fem runder rykker opp til elite-VM i Tsjekkia neste år. (NTB)

    André Lysenstøen, landslagstrener ishockey kvinner
    Foto: NTB
  • Jönsson utestengt i to kamper - Stabæk aksepterer straffen

    Stabæk-trener Jan Jönsson får to kampers karantene for hendelsen mot Vålerenga mandag. Det melder Dagbladet.

    Sportsjef Kim André Pedersen i Stabæk gjør det klart overfor NRK at klubben og Jan Jönsson aksepterer straffen.

    – Jada, vi må forholde oss til de reglene som er. Når forbundet sier det blir konsekvenser i forhold til regelverket så må vi akseptere det, sier Pedersen til NRK.

    Det var på overtid i kampen mot Vålerenga at det ble kaos med Jönsson i hovedrollen.

    Kaoset startet med at Karina Sævik løp langs streken med ballen og en motspiller etter seg. TV-bildene viste at ballen på et tidspunkt var ute, og da skjedde det noe uvanlig.

    Sævik løp videre, men på samme tid løp Stabæk-trener Jan Jönsson ut på banen og stoppet Vålerenga-spilleren med kroppen.

    Da eksploderte det på benken og Jönsson ble vist det røde kortet.

    Like etter så det ut til at han forsøkte å klemme fjerdedommeren.

    – Det var på overtid og jeg forsøker å få tak i ballen for å få tatt et kjapt innkast. Ballen hadde vært klart ute og jeg gikk en meter ut på banen for å ta den. Jeg ville få spillet i gang. Det var på overtid og Vålerenga sparket bort ballen for at tiden skulle gå ut, sa Jönsson til NRK etter kampen.

    Nå er Stabæk-treneren straffet for episoden.

    Pedersen sier klubben hadde en god prat med Jönsson etter kampen og senere i etterkant av det, for å reflekere over episoden. De er klare på at de bare må akseptere reglene og ser at Jönssons inngripen ble overivrig.

    Jönsson får ikke lede Stabæk i kampene mot Brann og Lyn.

    Ifølge Dagbladet er begrunnelsen for straffen fra disiplinærutvalget slik:

    «Disiplinærutvalget har ved sin beslutning lagt til grunn at Jönsson, ved sin inntreden på spillebanen, forstyrrer spillet og motstanderlagets spiller. I henhold til forbundsstyrets retningslinjer for sanksjoner tilsier dette en karantene på to kamper. Disiplinærutvalget har på den bakgrunn kommet til at en karantene på to kamper er en passende reaksjon på den aktuelle overtredelsen.I henhold til reaksjonsreglementet § 4-15 skal karantenen sones i de to neste seriekampene for samme lag treneren ble utvist for»

    Jan Jönsson
  • Haaland avbildet på City-trening etter skadetrøbbel

    City har publisert bildene fra dagens trening på X. Noen timer senere fulgte Haaland opp med et innlegg i samme kanal.

    «Seks finaler igjen», skriver 23-åringen og referer til at det gjenstår seks kamper denne sesongen.

    Haaland var ikke med i sist helgs FA-cupsemifinale som endte med 1-0-seier over Chelsea. I kampen i forveien, Champions League-nederlaget mot Real Madrid, måtte nordmannen ut med en skade. Også mot Brighton torsdag var han ute av troppen.

    City-manager Pep Guardiola opplyste i forkant at jærbuen hadde slitt med et «muskulært problem».

    Haaland er delt toppscorer i ligaen med Chelseas Cole Palmer. De har begge scoret 20 mål.

    City er ett poeng bak serieleder Arsenal, men de lyseblå har én kamp mindre spilt. Dermed har de alt i egne hender i sesonginnspurten. Haaland og co. møter Nottingham Forest borte søndag.

    City skal spille finale mot byrival Manchester United i FA-cupen 25. mai. (NTB)

    I9VZqC6O-Pk
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal