Hopp til innhold

Avslørt! Her er Carlsens hemmelige hjelper

Verdens ellevte beste sjakkspiller, kinesiske Ding Liren, forsnakket seg om Carlsen-hjelpen i et intervju.

Ding Liren

DEN GODE HJELPER: Ding Liren var med Magnus Carlsen på treningsleir.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

I et intervju med NRK tidligere i uka ville ikke Magnus Carlsen fortelle hvem som var med ham på treningsleir i Qatar før turneringen i Aserbajdsjan. Han ga allikevel noen små hint. De var at hjelperen, eller sekundanten som det gjerne kalles, hadde over 2700 i rating og at han var en god basketballspiller.

Carlsen

FORNØYD: Magnus Carlsen er strålende fornøyd med sin nye sekundant, men kanskje ikke så fornøyd med at det kom ut hvem han er.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Nå er allikevel hemmeligheten ute. For i et intervju med kinesiske Wenzhou Evening News, fortalte nemlig Ding Liren (22), verdens ellevte beste sjakkspiller, at det var han som var med på treningsleiren.

Liren forteller i intervjuet om dagsrutinene på treningsleieren, som besto av frokost klokka ti, noen timer sjakk, så to mot to i basket, og så trening resten av kvelden, med fokus på lynsjakk og åpninger.

Treningen ga tydeligvis resultater, for under turneringen i Aserbajdsjan var Carlsen suveren, og han den nye medhjelperen ble omtalt som meget sterk.

Spesielt av mange årsaker

NRKs sjakkekspert Atle Grønn mener nyheten om samarbeidet er oppsiktsvekkende av flere årsaker.

– Det er sjelden at man får sekundanter som er så gode. De som er de nærmeste konkurrentene vil jo heller være konkurrenter enn å jobbe med Magnus. Det er spesielt at han får en sekundant som holder til de grader verdensklasse.

I tillegg synes Grønn det er spennende at det er en ung kineser som er Carlsens nye hjelper. Liren er den beste spilleren for et Kina som er i ferd med å ta over hegemoniet i sjakk-verdenen. Etter å ha vunnet sjakk-OL i Tromsø i fjor høst vant de nylig også sjakk-VM for lag.

– Magnus er nok nysgjerrig på hvordan disse Ding Liren og kineserne tenker, om de har noen nye ideer, og det har de sikkert. Jeg tror at begge har noe å tjene på et slikt samarbeid. Samtidig er jeg usikker på hvor lenge det kan vare. Det er vanskelig å være i team med Magnus om man har ambisjoner om å utfordre ham, sier Grønn.

Hemmelighetskremmeri

Carlsen forklarte til NRK tidligere i uka at han ønsket å holde det for seg selv hvem som var hans nye medhjelper. Den planen har nå gått i vasken. Nyheten om samarbeidet går nå som ild i tørt gress blant de sjakk-interesserte på sosiale medier.

– Jeg vet ikke om Ding har misforstått noe jeg, om han egentlig skulle holdt kjeft, sier Grønn, som ikke tror det betyr stort at nyheten er ute, spesielt om dette samarbeidet var et engangstilfelle.

– Carlsen har drevet med det hemmelighetskremmeriet før, med disse sekundatene. Men jeg er usikker på dette spillet med alle hemmelighetene og hva det egentlig betyr, sier Grønn.

Manager Espen Agdestein har ikke besvart NRKs henvendelser denne søndagen.

Siste nytt

  • Ny teknikktrener for alpinkvinnene: – Glade for at vi er attraktive for de beste trenerne i verden

    Østerrikske Johannes Zöchling (44) har blitt ansatt som ny hovedtrener for de norske alpinkvinnenes teknikklag.

    Det skriver Norges Skiforbund i en pressemelding.

    – Vi er glade for at Johannes velger å bli med oss og ser fram til å få han på laget. «Hannes» har en sterk og variert bakgrunn, med gode resultater, forteller alpinsjef Claus Johan Ryste.

    Zöchling kommer fra Det østerrikske skiforbundet, hvor han har jobbet i ulike roller de siste 15 årene. Blant annet har han hatt ansvaret for kvinnenes teknikklag i seks år, mens han de siste tre sesongene har hatt ansvar for rekrutteringslandslaget på herresiden.

    Østerrikeren tar over for Janne Haralla, som har fått en rolle i den amerikanske superstjernen, Mikaela Shiffrins, lag. (NTB)

    Thea Louise Stjernesund i Kranjska Gora
    Foto: BORUT ZIVULOVIC / Reuters
  • Chelsea bekrefter: Enzo mister resten av sesongen

    Chelseas Enzo Fernandez mister resten av sesongen, det melder klubben på sine nettsider.

    Argentineren har vært under kniven på grunn av et lyskeproblem, og Chelsea bekreftet at operasjonen var vellykket. Samtidig betyr det at han er ute resten av sesongen.

    23-åringen har spilt 62 kamper for klubben etter at de hentet ham i januar i fjor.

    Carabao Cup - Final - Chelsea v Liverpool
    Foto: HANNAH MCKAY / Reuters
  • Wada skal etterforskes etter kritikk i dopingsak

    Verdens Antidopingbyrå (Wada) har bedt om en uavhengig gjennomgang av byråets håndtering av saken om en mulig dopingsak med noen av verdens beste svømmere.

    Ifølge Wada skal sveitseren Eric Cottier få adgang til sakens innhold og gi sin vurdering av byråets behandling av saken. Wada opplyser at arbeidet ventes å være ferdig om to måneder.

    – Wadas integritet og omdømme er under angrep. I de siste dagene er Wada blitt anklaget for partiskhet overfor Kina, opplyser antidopingbyrået.

    Lørdag kom nyheten om at kinesiske svømmere hadde spor av hjertemedisinen trimetazidin i prøver avgitt noen måneder før sommerlekene i 2021. 13 av dem deltok i OL i Tokyo.

    Kinesiske antidopingmyndigheter har avvist anklagene og hevder at utøverne skal ha fått i seg stoffet i mat under et stevne.

    Senere stilte Wada seg bak den forklaringen. Det har fått blant andre Det amerikanske antidopingbyrået (Usada) til å reagere sterkt. Den amerikanske antidopingsjefen Travis Tygart gikk mandag hardt ut mot Wada og mente at de dekket over for kineserne. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal