Idrettspresidenten ber alle forbund lage «koronavettregler»

Idrettspresident Berit Kjøll ber særforbundene utarbeide egne «koronavettregler» for sin idrett. Samtidig ønsker helsedirektør Bjørn Guldvog mest mulig organisert trening for å overholde smittevernreglene.

Bjørn Guldvog

AVKLARTE IDRETTSSPØRSMÅL: Helsedirektør Bjørn Guldvog.

Foto: NTB Scanpix

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

– Det kan ikke være mer enn fem personer, og det bør være avstand på to meter. Det er en forutsetning for all aktivitet at smittevernreglene overholdes, sier Guldvog.

Helsedirektøren presiserte raskt at det betyr at det er mange idrettsaktiviteter man derfor ikke kan gjøre.

Utstyr i kontakt med hender og hodet frarådes sterkt, og garderober kan ikke tas i bruk. Det betyr for eksempel at du ikke bør heade ballen på en fotballbane.

Samtidig påpeker Guldvog at det er «umulig å gjennomføre en alminnelig håndballtrening».

– Alle idretter hvor man har med utstyr å gjøre, må man organisere det slik at folk ikke tar på det samme utstyret, sier Guldvog.

– Der det er vanskelig å opprettholde kravene, kan ikke aktiviteten gjennomføres, presiserer helsedirektøren.

Helsedirektøren ser helst at mest mulig av treningen er organisert slik at man sikrer at det er voksne til stede. Dermed deler han synet til Oslo Idrettskrets, som frykter kaos ved anleggene uten organisering.

«Koronavettregler»

Idrettspresident Kjøll kommer med en sterk oppfordring om å ha voksne til stede der barn driver aktivitet for å sikre at smittevernreglene overholdes.

Hun oppfordrer alle 55 særforbund til å utarbeide egne koronavettregler for sin idrett. De skal utarbeides nå, ifølge idrettspresidenten.

Styreleder i DNT, Berit Kjøll mener friluftsliv er god inkludering

BA OM SVAR: Idrettspresident Berit Kjøll.

Foto: Marius Dalseg Sætre

– Det er nå vi skal starte med å tolke og lage retningslinjer, sier Kjøll.

På spørsmål om hva konsekvensene blir hvis klubber bryter smittevernregler, var hun tydelig på at man da «ødelegger for norsk idrett».

– Det er helt avgjørende at idretten forholder seg strengt og tydelig til de kjørereglene som offentlig helsemyndigheter bestemmer. Vår viktigste oppgave er å bidra til å begrense spredningen av koronaviruset, sier Kjøll.

Ba om avklaring

NIF har tidligere sendt et brev til Helsedirektoratet med anmodning om en klargjøring av vedtaket fra 12. mars om forbud mot idrettsarrangementer, organisert idrettsaktivitet og stenging av blant annet svømmehaller.

Bakgrunnen er en opplevelse av ulik fortolkning og praksis rundt om i kommunene for gjennomføring av vedtaket.

Derfor ba idrettspresident Berit Kjøll om en straksavklaring fra helsemyndighetene tirsdag. Nå kom altså svaret.

– Vi trengte mer tydelige retningslinjer nasjonalt. Vi opplevde svært ulik praktisering, og det var opp til hver enkelt kommune om kjetting og hengelås skulle fjernes eller ikke, sier Kjøll.

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 10.05.2021
2 596
Smittede siste 7 dager
117
Innlagte
767
Døde
1 485 659
Vaksinerte

Siste nytt

 • Granerud støtter vaksinekrav

  – Ja, uten å være ekspert, synes jeg de bør bli vaksinert. At rett i underkant av 100 stykker kan få fritak for å bli vaksinert og representere Norge i den største konkurransen idrettsmessig, synes jeg bør skje, sier Halvor Egner Granerud til NTB.

  Norske utøvere og trenere ønsker seg vaksine før deltakelse i OL, men Olympiatoppen har sagt at det er uaktuelt å sende norske Japan-farere forbi noen i vaksinekøen her i landet.

  I går tok NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt til orde for at OL-utøverne bør prioriteres. VGs Leif Welhaven er av en helt annen oppfatning.

  Halvor Egner Granerud
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Fulham rykker ned

  Med 0-2-tap for Burnley er det klart at Fulham blir det tredje laget som rykker ned fra Premier League denne sesongen. Det er tre kamper igjen, men London-laget har 10 poeng opp til Southampton, og følger dermed West Bromwich og Sheffield United ned til Championship. Det er første gang nedrykksstriden avgjøres med så mange som tre kamper igjen, skriver OptaJoe på Twitter.

  Ashley Westwood sendte gjestene i ledelsen etter 35 minutter, før Chris Wood doblet like før pause.

  – Det har kommet nærmere og nærmere, men det gjør ikke skuffelsen mindre. Jeg føler smerte og tristhet i kveld. Det er uunngåelig nå, sier Fulham-manager Scott Parker til BBC.

 • Negative tester i Odd

  Mandag fikk Odd svar på koronatestene som ble tatt etter at en spiller testet positivt i forkant av seriepremieren mot Sandefjord. Alle de andre spillerne og støtteapparatet hadde negative prøvesvar, opplyser klubben på egne nettsider. Spillerne er fortsatt likevel i karantene og klubben vet ikke om de kan spille kampen mot Stabæk den 16. mai.

  Teningskamp i fotball 2021: Sarpsborg 08 - Odd
  Foto: Christoffer Andersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal