Hopp til innhold

Frykter kaos etter baneåpning – ber myndighetene tillate organisert trening

Oslo Idrettskrets mener bruken av baner og anlegg kan komme ut av kontroll hvis organisert idrett forblir forbudt.

Fotballbaner i Oslo stengt

TYDELIG MERKING: Etter stor aktivitet på banene har Dælenenga (til venstre) stengt banen med kjetting, mens det er satt opp sperrebånd på Voldsløkka.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

– Vi oppfordrer helsemyndighetene til å revurdere det totalforbudet mot organisert idrett som per i dag gjelder og som er en hemsko for å få den trygge aktiviteten som trengs.

Det sier generalsekretær i Oslo Idrettskrets, Magne Brekke, til NRK bare timer etter at Bymiljøetaten i Oslo kommune begynte arbeidet med å åpne anleggene igjen.

– Vi er ubekvemme med at omfanget av egen organisert bruk kommer ut av kontroll, som vi var vitne til for bare en uke siden.

Magne Brekke på Tøyenbadet

OPPFORDRER: Generalsekretær i Oslo Idrettskrets oppfordrer helsemyndighetene til å tillate organisert idrett igjen.

Foto: Anders Fehn / NRK

Da ba idrettskretsen politiet om hjelp til å fjerne barn og unge som samlet seg og spilte fotball med nærkontakt. Nå frykter generalsekretæren at man igjen vil se aktivitet som fører til uønsket smittespredning.

– Vi mener at den organiserte idretten er best egnet til å ivareta ansvaret for barn og unge i små grupper og holder den avstanden som er pålagt.

– Hvis anleggene først er åpne så mener vi at den organiserte idretten bør få lov til å ta ansvar.

– Hvem setter grensene på at det er fullt?

Idrettskretsen er klare på at den organiserte idretten er bedre egnet til å holde kontroll på aktiviteten på kommunens anlegg. At anleggene nå åpnes for individuell bruk er Brekke skeptisk til.

– Hvem setter grensene på at det er fullt? Hvem påser at barn og unge ikke spiller tradisjonell fotball og har en kroppskontakt som er uønsket?

Generalsekretæren er klar på at idrettslagene er i stand til å ta på seg dette ansvaret og hindre uønsket smittespredning. Brekke påpeker at det viktigste er at folk holder avstand og ikke er i store grupper.

– Vi tror at den organiserte idretten kan sørge for at ting foregår i trygge rammer. Idretten er gode på å organisere og det er urimelig at det er forbudt hvis det er faktisk er lov til å drive egenorganisert. Da bør det også være lov til å drive organisert.

Idrettspresident Berit Kjøll har bedt helsedirektøren om en avklaring rundt forbudet mot organisert idrettsaktivitet. Helsemyndighetene holdt pressekonferanse om koronasituasjonen klokken 16.00 i dag.

Der opplyste helsedirektør Bjørn Guldvang at de vil komme tilbake til nye anbefalinger rundt dette på en pressekonferanse onsdag.

– Vi gjør en vurdering av dette akkurat nå. Vi har vært i dialog med Berit Kjøll i dag og så vil vi i løpet av morgendagen komme med en anbefaling når det gjelder idrett, forteller han til NRK.

Oslo kommune åpnet anleggene

Fredag fattet byrådet en ny og oppdatert forskrift, som klargjør hvordan folk skal opptre i det offentlige rom i Oslo. De er knyttet til de nasjonale reglene som kom forrige uke om at man skal være i grupper på maks fem og ha én meters avstand mellom seg utendørs.

– For oss er det riktig at vi behandler parker, lekeplasser, marka og idrettsanlegg ute, i all hovedsak fotballbaner, på samme måte. Så det skal være enkelt å forstå for befolkningen.

Anleggene er fortsatt stengt for organisert aktivitet, men individuell bruk er tillatt, så lenge smittevernsreglene følges.

iXzCmWr8oDg

ÅPNER: Idrettsbyråd, Rina Mariann Hansen, forteller at blant annet fotballbaner åpnes igjen for uorganisert aktivitet.

Foto: Vidar Ruud

Nye skilt henges opp tirsdag og onsdag, og kjetting og sperrebånd fjernes fra baner som har vært stengt.

Samtidig som Oslo kommune åpner de stengte kommunale anleggene, har Norsk Toppfotball (NTF) fattet et vedtak som åpner for at klubber kan trene organisert fra onsdag 1. april., skriver VG.

Toppfotball Kvinner på sin side, velger å avvente retningslinjer fra myndighetene.

Voldsløkka, stengt

STENGT: Skilt fra en av banene i Oslo kommune som ble stengt 12. mars.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Politiet ble kontaktet

Omgjøringen av vedtaket kommer i bakkant av at blant annet NFF ønsket retningslinjer fra Helsedirektoratet, om hva som var lov og ikke med tanke på organisert trening og anlegg.

– Vi opplever at dette ble praktisert forskjellig fra kommune til kommune, sa fotballpresident Terje Svendsen til NRK den gangen.

Oslo kommune er blant dem som stengte alle idrettsanlegg 12. mars. Likevel har det krydd av folk enkelte steder, for eksempel på Voldsløkka i Oslo.

I hovedstaden ga enkelte blaffen i stengte baner, og situasjonen utartet såpass at politiet ble spurt om hjelp.

Sportsnyheter

Leverte under press: – Èn av tingene vi har etterlyst

Hode. Venstre fot. Høyre fot. Ada Hegerberg (28) vartet opp med hat trick i skjebnekampen hjemme mot Portugal.

Siste nytt

 • Hovland skuffet igjen

  Viktor Hovland leverte en ny skuffende runde i World Open på Bahamas. En ny runde over par gjør at han i praksis er ute av seierskampen.

  Hovland har vunnet invitasjonsturneringen to år på rad. Tiger Woods står bak turneringen som har bare 20 deltakere.

  Med to slag over par har Hovland bare fire mann bak seg på lista. Han er ett slag bak Woods, som er på 15.-plass i sin egen turnering.

  Fredagens Hovland-runde startet med bogey både på 1. og 2. hull. Så kom han seg på rett side med birdie på 3., 6. og 9. hull, men en dobbeltbogey på 12. hull sørget for at han igjen var over par.

  En ny snuoperasjon med birdie på 14. og 15. par var til liten nytte da runden ble avsluttet med bogey på 16. og 18. hull. (NTB)

  ZATUY26UQP0
  Foto: AP
 • Hovland skuffet igjen – kan se langt etter seiershattrick på Bahamas

  Viktor Hovland leverte en ny skuffende runde i World Open på Bahamas. En ny runde over par gjør at han i praksis er ute av seierskampen.

  Hovland har vunnet invitasjonsturneringen to år på rad. Tiger Woods står bak turneringen som har bare 20 deltakere.

  Med to slag over par har Hovland bare fire mann bak seg på lista. Han er ett slag bak Woods, som er på 15.-plass i sin egen turnering.

  Fredagens Hovland-runde startet med bogey både på 1. og 2. hull. Så kom han seg på rett side med birdie på 3., 6. og 9. hull, men en dobbeltbogey på 12. hull sørget for at han igjen var over par.

  En ny snuoperasjon med birdie på 14. og 15. par var til liten nytte da runden ble avsluttet med bogey på 16. og 18. hull.

  Scottie Scheffler og Jordan Spieth er i delt ledelse ni slag under par etter henholdsvis seks og fem spilte hull på 2. runde.

  Lucas Glover stjal likevel showet med hull-i-ett på 17. hull.

  (©NTB)

  Viktor Hovland
  Foto: AP
 • Opseth i tårer etter skuffelse

  Silje Opseth skuffet i fredagens hoppkvalifisering i Lysgårdsbakken og ble nummer 50. Dermed får hun ikke hoppe lørdagens renn.

  – Jeg er litt stum. Jeg hadde ikke forventet å være å kjempe i toppen, men at jeg skulle være så langt unna... det er litt skuffende og jeg kjenner på det, sier Opseth til NRK mens hun kjemper mot tårene.

  – Det var ikke sånn jeg håpet å starte sesongen. Det er et slag i trynet, men hoppet er hoppet og jeg får ikke gjort noe med det, fortsetter hun.

  Lagvenninnene Eirin Maria Kvandal og Thea Minyan Bjørseth ble nummer to og tre

  Alexandria Loutitt fra Canada vant kvalifiseringen med et hopp på 90,5 meter, men Kvandal hadde det lengste hoppet på 91,5 meter og endte bare 2,9 poeng bak etter å ha fått dårligere stilkarakterer.

  Bjørseth hoppet 89 meter og var 3,2 poeng bak kvalifiseringsvinneren.

  Også Anna Odine Strøm på 15.-plass (82 meter), Ingvild Synnøve Midtskogen på 34.-plass (80 meter) og Kjersti Græsli på 40.-plass (78 meter) er klare for lørdagens renn.

  NTB / NRK

  Silje Opseth

Sendeplan

Kl. Program Kanal