Hopp til innhold

Frykter kaos etter baneåpning – ber myndighetene tillate organisert trening

Oslo Idrettskrets mener bruken av baner og anlegg kan komme ut av kontroll hvis organisert idrett forblir forbudt.

Fotballbaner i Oslo stengt

TYDELIG MERKING: Etter stor aktivitet på banene har Dælenenga (til venstre) stengt banen med kjetting, mens det er satt opp sperrebånd på Voldsløkka.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

– Vi oppfordrer helsemyndighetene til å revurdere det totalforbudet mot organisert idrett som per i dag gjelder og som er en hemsko for å få den trygge aktiviteten som trengs.

Det sier generalsekretær i Oslo Idrettskrets, Magne Brekke, til NRK bare timer etter at Bymiljøetaten i Oslo kommune begynte arbeidet med å åpne anleggene igjen.

– Vi er ubekvemme med at omfanget av egen organisert bruk kommer ut av kontroll, som vi var vitne til for bare en uke siden.

Magne Brekke på Tøyenbadet

OPPFORDRER: Generalsekretær i Oslo Idrettskrets oppfordrer helsemyndighetene til å tillate organisert idrett igjen.

Foto: Anders Fehn / NRK

Da ba idrettskretsen politiet om hjelp til å fjerne barn og unge som samlet seg og spilte fotball med nærkontakt. Nå frykter generalsekretæren at man igjen vil se aktivitet som fører til uønsket smittespredning.

– Vi mener at den organiserte idretten er best egnet til å ivareta ansvaret for barn og unge i små grupper og holder den avstanden som er pålagt.

– Hvis anleggene først er åpne så mener vi at den organiserte idretten bør få lov til å ta ansvar.

– Hvem setter grensene på at det er fullt?

Idrettskretsen er klare på at den organiserte idretten er bedre egnet til å holde kontroll på aktiviteten på kommunens anlegg. At anleggene nå åpnes for individuell bruk er Brekke skeptisk til.

– Hvem setter grensene på at det er fullt? Hvem påser at barn og unge ikke spiller tradisjonell fotball og har en kroppskontakt som er uønsket?

Generalsekretæren er klar på at idrettslagene er i stand til å ta på seg dette ansvaret og hindre uønsket smittespredning. Brekke påpeker at det viktigste er at folk holder avstand og ikke er i store grupper.

– Vi tror at den organiserte idretten kan sørge for at ting foregår i trygge rammer. Idretten er gode på å organisere og det er urimelig at det er forbudt hvis det er faktisk er lov til å drive egenorganisert. Da bør det også være lov til å drive organisert.

Idrettspresident Berit Kjøll har bedt helsedirektøren om en avklaring rundt forbudet mot organisert idrettsaktivitet. Helsemyndighetene holdt pressekonferanse om koronasituasjonen klokken 16.00 i dag.

Der opplyste helsedirektør Bjørn Guldvang at de vil komme tilbake til nye anbefalinger rundt dette på en pressekonferanse onsdag.

– Vi gjør en vurdering av dette akkurat nå. Vi har vært i dialog med Berit Kjøll i dag og så vil vi i løpet av morgendagen komme med en anbefaling når det gjelder idrett, forteller han til NRK.

Oslo kommune åpnet anleggene

Fredag fattet byrådet en ny og oppdatert forskrift, som klargjør hvordan folk skal opptre i det offentlige rom i Oslo. De er knyttet til de nasjonale reglene som kom forrige uke om at man skal være i grupper på maks fem og ha én meters avstand mellom seg utendørs.

– For oss er det riktig at vi behandler parker, lekeplasser, marka og idrettsanlegg ute, i all hovedsak fotballbaner, på samme måte. Så det skal være enkelt å forstå for befolkningen.

Anleggene er fortsatt stengt for organisert aktivitet, men individuell bruk er tillatt, så lenge smittevernsreglene følges.

iXzCmWr8oDg

ÅPNER: Idrettsbyråd, Rina Mariann Hansen, forteller at blant annet fotballbaner åpnes igjen for uorganisert aktivitet.

Foto: Vidar Ruud

Nye skilt henges opp tirsdag og onsdag, og kjetting og sperrebånd fjernes fra baner som har vært stengt.

Samtidig som Oslo kommune åpner de stengte kommunale anleggene, har Norsk Toppfotball (NTF) fattet et vedtak som åpner for at klubber kan trene organisert fra onsdag 1. april., skriver VG.

Toppfotball Kvinner på sin side, velger å avvente retningslinjer fra myndighetene.

Voldsløkka, stengt

STENGT: Skilt fra en av banene i Oslo kommune som ble stengt 12. mars.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Politiet ble kontaktet

Omgjøringen av vedtaket kommer i bakkant av at blant annet NFF ønsket retningslinjer fra Helsedirektoratet, om hva som var lov og ikke med tanke på organisert trening og anlegg.

– Vi opplever at dette ble praktisert forskjellig fra kommune til kommune, sa fotballpresident Terje Svendsen til NRK den gangen.

Oslo kommune er blant dem som stengte alle idrettsanlegg 12. mars. Likevel har det krydd av folk enkelte steder, for eksempel på Voldsløkka i Oslo.

I hovedstaden ga enkelte blaffen i stengte baner, og situasjonen utartet såpass at politiet ble spurt om hjelp.

Siste nytt

 • Hedret med ærespris

  Onsdag ble Fearnleys olympiske og paralympisek ærespris tildelt fire utøvere for fremragende prestasjoner i Tokyo og Beijing.

  Karsten Warholm (26) og Salum Kashafali (28) fikk prisene etter å ha satt verdensrekorder og løpt inn til gull på henholdsvis 400 meter hekk og 100 meter i Tokyo.

  Marte Olsbu Røiseland (31) tok tre gull- og to bronsemedaljer i Skiskyting.

  Jesper Saltvik Pedersen (23) slo til med fire gullmedaljer og en sølvmedalje i alpinbakkene i Kina.

  – Det de fire vinnerne har prestert, er noe av det ypperste det er ulig å oppnå som olympisk eller paralympisk utøver. Alle fire har gode verdier og representerer fremragende prestasjonskulturer i norsk toppidrett, sier toppidrettssjef Tore Øvrebø.

  KW
  Foto: CHARLY TRIBALLEAU / AFP
 • Åge Skinstad ny sjef for ski-VM 2025

  Det bekrefter arrangøren for VM i Trondheim onsdag. Skinstad fikk jobben i et styremøte tirsdag.

  – Åge har lang og bred ledererfaring, både fra idrett og næringsliv, som dekker svært mange av de viktige områdene i tiden fram mot VM. Han kjenner skimiljøene og frivilligheten i Norge og Trøndelag godt. Han har også et godt internasjonalt nettverk, forteller Ski-VMs styreleder Bård Benum i en pressemelding.

  Skinstad, som har erfaring fra en rekke roller innen langrennssporten, gleder seg til å ta over ledelsen av Ski-VM 2025.

  – For en som har vært til stede på svært mange store skiarrangement er dette drømmejobben, Alle som husker VM i 1982, 1997 og 2011 - og som er glade i skisporten - kan tenke seg en sånn jobb. Jeg var selv til stede under VM i 1997 for NRK, og ønsker å bidra til at VM i 2025 kan bli en enda større folkefest, sier han i pressemeldingen.

  Skinstad erstatter den opprinnelige VM-sjefen Berit Svendsen, som i helgen informerte styreleder Bård Benum om at hun ønsket å fratre sin stilling.

  hkvIAJROpRM
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Bekreftet: Ukraina vil arrangere fotball-VM i 2030

  Ukraina går i kompaniskap med Spania og Portugal og søker om arrangøransvaret for VM-sluttspillet i fotball i 2030.

  Spanias fotballforbund (RFEF) opplyser om det overraskende framstøtet onsdag. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj skal ha gitt sitt samtykke til planene.

  Også president i Det europeiske fotballforbundet (Uefa), Aleksander Ceferin, er positiv til søknaden.

  RFEF skriver at partnerskapet mellom Ukraina, Spania og Portugal skal styrke båndene til Europa ved å skape håp og gi gjenoppbygningsverktøy til det ukrainske folket.

  De tre landene skal ha planlagt for at krigføringen mellom Ukraina og Russland er over innen 2030, og at gjenoppbyggingen av Ukraina da er i full gang.

  The Times melder at planen er at en av VM-gruppene skal spille kamper i Ukraina.

  I pressemeldingen skriver imidlertid RFEF at planen for selve turneringen ikke er endret. Spania skal fortsatt bruke elleve arenaer, mens det skal spilles kamper på tre stadioner i Portugal. (NTB)

  Statsminister Jonas Gahr Støre besøker Ukraina
  Foto: Javad Parsa / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 64 klipp
Sport
Spiller nå
Kjønn og religion er ingen hindring 00:45
Neste