– Vi oppfordrer helsemyndighetene til å revurdere det totalforbudet mot organisert idrett som per i dag gjelder og som er en hemsko for å få den trygge aktiviteten som trengs.
Det sier generalsekretær i Oslo Idrettskrets, Magne Brekke, til NRK bare timer etter at Bymiljøetaten i Oslo kommune begynte arbeidet med å åpne anleggene igjen.
– Vi er ubekvemme med at omfanget av egen organisert bruk kommer ut av kontroll, som vi var vitne til for bare en uke siden.
OPPFORDRER: Generalsekretær i Oslo Idrettskrets oppfordrer helsemyndighetene til å tillate organisert idrett igjen.
Foto: Anders Fehn / NRKDa ba idrettskretsen politiet om hjelp til å fjerne barn og unge som samlet seg og spilte fotball med nærkontakt. Nå frykter generalsekretæren at man igjen vil se aktivitet som fører til uønsket smittespredning.
– Vi mener at den organiserte idretten er best egnet til å ivareta ansvaret for barn og unge i små grupper og holder den avstanden som er pålagt.
– Hvis anleggene først er åpne så mener vi at den organiserte idretten bør få lov til å ta ansvar.
– Hvem setter grensene på at det er fullt?
Idrettskretsen er klare på at den organiserte idretten er bedre egnet til å holde kontroll på aktiviteten på kommunens anlegg. At anleggene nå åpnes for individuell bruk er Brekke skeptisk til.
– Hvem setter grensene på at det er fullt? Hvem påser at barn og unge ikke spiller tradisjonell fotball og har en kroppskontakt som er uønsket?
Generalsekretæren er klar på at idrettslagene er i stand til å ta på seg dette ansvaret og hindre uønsket smittespredning. Brekke påpeker at det viktigste er at folk holder avstand og ikke er i store grupper.
– Vi tror at den organiserte idretten kan sørge for at ting foregår i trygge rammer. Idretten er gode på å organisere og det er urimelig at det er forbudt hvis det er faktisk er lov til å drive egenorganisert. Da bør det også være lov til å drive organisert.
Idrettspresident Berit Kjøll har bedt helsedirektøren om en avklaring rundt forbudet mot organisert idrettsaktivitet. Helsemyndighetene holdt pressekonferanse om koronasituasjonen klokken 16.00 i dag.
Der opplyste helsedirektør Bjørn Guldvang at de vil komme tilbake til nye anbefalinger rundt dette på en pressekonferanse onsdag.
– Vi gjør en vurdering av dette akkurat nå. Vi har vært i dialog med Berit Kjøll i dag og så vil vi i løpet av morgendagen komme med en anbefaling når det gjelder idrett, forteller han til NRK.
Oslo kommune åpnet anleggene
Fredag fattet byrådet en ny og oppdatert forskrift, som klargjør hvordan folk skal opptre i det offentlige rom i Oslo. De er knyttet til de nasjonale reglene som kom forrige uke om at man skal være i grupper på maks fem og ha én meters avstand mellom seg utendørs.
– For oss er det riktig at vi behandler parker, lekeplasser, marka og idrettsanlegg ute, i all hovedsak fotballbaner, på samme måte. Så det skal være enkelt å forstå for befolkningen.
Anleggene er fortsatt stengt for organisert aktivitet, men individuell bruk er tillatt, så lenge smittevernsreglene følges.
ÅPNER: Idrettsbyråd, Rina Mariann Hansen, forteller at blant annet fotballbaner åpnes igjen for uorganisert aktivitet.
Foto: Vidar RuudNye skilt henges opp tirsdag og onsdag, og kjetting og sperrebånd fjernes fra baner som har vært stengt.
Samtidig som Oslo kommune åpner de stengte kommunale anleggene, har Norsk Toppfotball (NTF) fattet et vedtak som åpner for at klubber kan trene organisert fra onsdag 1. april., skriver VG.
Toppfotball Kvinner på sin side, velger å avvente retningslinjer fra myndighetene.
STENGT: Skilt fra en av banene i Oslo kommune som ble stengt 12. mars.
Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRKPolitiet ble kontaktet
Omgjøringen av vedtaket kommer i bakkant av at blant annet NFF ønsket retningslinjer fra Helsedirektoratet, om hva som var lov og ikke med tanke på organisert trening og anlegg.
– Vi opplever at dette ble praktisert forskjellig fra kommune til kommune, sa fotballpresident Terje Svendsen til NRK den gangen.
Oslo kommune er blant dem som stengte alle idrettsanlegg 12. mars. Likevel har det krydd av folk enkelte steder, for eksempel på Voldsløkka i Oslo.
I hovedstaden ga enkelte blaffen i stengte baner, og situasjonen utartet såpass at politiet ble spurt om hjelp.