Frykter kaos etter baneåpning – ber myndighetene tillate organisert trening

Oslo Idrettskrets mener bruken av baner og anlegg kan komme ut av kontroll hvis organisert idrett forblir forbudt.

Fotballbaner i Oslo stengt

TYDELIG MERKING: Etter stor aktivitet på banene har Dælenenga (til venstre) stengt banen med kjetting, mens det er satt opp sperrebånd på Voldsløkka.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

– Vi oppfordrer helsemyndighetene til å revurdere det totalforbudet mot organisert idrett som per i dag gjelder og som er en hemsko for å få den trygge aktiviteten som trengs.

Det sier generalsekretær i Oslo Idrettskrets, Magne Brekke, til NRK bare timer etter at Bymiljøetaten i Oslo kommune begynte arbeidet med å åpne anleggene igjen.

– Vi er ubekvemme med at omfanget av egen organisert bruk kommer ut av kontroll, som vi var vitne til for bare en uke siden.

Magne Brekke på Tøyenbadet

OPPFORDRER: Generalsekretær i Oslo Idrettskrets oppfordrer helsemyndighetene til å tillate organisert idrett igjen.

Foto: Anders Fehn / NRK

Da ba idrettskretsen politiet om hjelp til å fjerne barn og unge som samlet seg og spilte fotball med nærkontakt. Nå frykter generalsekretæren at man igjen vil se aktivitet som fører til uønsket smittespredning.

– Vi mener at den organiserte idretten er best egnet til å ivareta ansvaret for barn og unge i små grupper og holder den avstanden som er pålagt.

– Hvis anleggene først er åpne så mener vi at den organiserte idretten bør få lov til å ta ansvar.

– Hvem setter grensene på at det er fullt?

Idrettskretsen er klare på at den organiserte idretten er bedre egnet til å holde kontroll på aktiviteten på kommunens anlegg. At anleggene nå åpnes for individuell bruk er Brekke skeptisk til.

– Hvem setter grensene på at det er fullt? Hvem påser at barn og unge ikke spiller tradisjonell fotball og har en kroppskontakt som er uønsket?

Generalsekretæren er klar på at idrettslagene er i stand til å ta på seg dette ansvaret og hindre uønsket smittespredning. Brekke påpeker at det viktigste er at folk holder avstand og ikke er i store grupper.

– Vi tror at den organiserte idretten kan sørge for at ting foregår i trygge rammer. Idretten er gode på å organisere og det er urimelig at det er forbudt hvis det er faktisk er lov til å drive egenorganisert. Da bør det også være lov til å drive organisert.

Idrettspresident Berit Kjøll har bedt helsedirektøren om en avklaring rundt forbudet mot organisert idrettsaktivitet. Helsemyndighetene holdt pressekonferanse om koronasituasjonen klokken 16.00 i dag.

Der opplyste helsedirektør Bjørn Guldvang at de vil komme tilbake til nye anbefalinger rundt dette på en pressekonferanse onsdag.

– Vi gjør en vurdering av dette akkurat nå. Vi har vært i dialog med Berit Kjøll i dag og så vil vi i løpet av morgendagen komme med en anbefaling når det gjelder idrett, forteller han til NRK.

Oslo kommune åpnet anleggene

Fredag fattet byrådet en ny og oppdatert forskrift, som klargjør hvordan folk skal opptre i det offentlige rom i Oslo. De er knyttet til de nasjonale reglene som kom forrige uke om at man skal være i grupper på maks fem og ha én meters avstand mellom seg utendørs.

– For oss er det riktig at vi behandler parker, lekeplasser, marka og idrettsanlegg ute, i all hovedsak fotballbaner, på samme måte. Så det skal være enkelt å forstå for befolkningen.

Anleggene er fortsatt stengt for organisert aktivitet, men individuell bruk er tillatt, så lenge smittevernsreglene følges.

iXzCmWr8oDg

ÅPNER: Idrettsbyråd, Rina Mariann Hansen, forteller at blant annet fotballbaner åpnes igjen for uorganisert aktivitet.

Foto: Vidar Ruud

Nye skilt henges opp tirsdag og onsdag, og kjetting og sperrebånd fjernes fra baner som har vært stengt.

Samtidig som Oslo kommune åpner de stengte kommunale anleggene, har Norsk Toppfotball (NTF) fattet et vedtak som åpner for at klubber kan trene organisert fra onsdag 1. april., skriver VG.

Toppfotball Kvinner på sin side, velger å avvente retningslinjer fra myndighetene.

Voldsløkka, stengt

STENGT: Skilt fra en av banene i Oslo kommune som ble stengt 12. mars.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Politiet ble kontaktet

Omgjøringen av vedtaket kommer i bakkant av at blant annet NFF ønsket retningslinjer fra Helsedirektoratet, om hva som var lov og ikke med tanke på organisert trening og anlegg.

– Vi opplever at dette ble praktisert forskjellig fra kommune til kommune, sa fotballpresident Terje Svendsen til NRK den gangen.

Oslo kommune er blant dem som stengte alle idrettsanlegg 12. mars. Likevel har det krydd av folk enkelte steder, for eksempel på Voldsløkka i Oslo.

I hovedstaden ga enkelte blaffen i stengte baner, og situasjonen utartet såpass at politiet ble spurt om hjelp.

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 18.06.2021
1 216
Smittede siste 7 dager
39
Innlagte
790
Døde
2 122 782
Vaksinerte

Siste nytt

 • HamKam tok over tabelltoppen

  Kjetil Rekdals HamKam tar helg på toppen av tabellen i 1. divisjon etter en sterk 1-0-seier over Fredrikstad fredag kveld.

  Rubén Alegre satte inn kampens eneste mål som sørget for at Rekdals gode start på sesongen fortsatte.

  Hamar-laget er dermed det eneste laget som ikke har tapt etter at samtlige lag har spilt seks kamper denne sesongen. HamKam topper divisjonen ett poeng foran kveldens motstander Fredrikstad. (NTB)

  1. divisjon fotball 2020: Tromsø - HamKam (3-1). Kjetil Rekdal.
  Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB
 • Straffast for homofobiske rop

  Det mexicanske fotballandslaget må spele sine to neste kampar i VM-kvalifiseringa utan tilskodarar, etter at landets supportarar kom med homofobiske rop tidlegare i år. Ropa skal ha skjedd under to OL-kvalifiseringskampar.

  Det skriv AP. Dermed må Mexico spele sine kampar mot Jamaica og Canada utan tilskodarar. I tillegg må Det mexicanske fotballforbundet betale ein bot på i overkant av 550.000 kroner i bot.

  Mexico fekk også ein straff for ein liknande hending under kvalifiseringa til VM i 2018, og i sjølve meisterskapet.

  siYRiP-ei5M
  Foto: ELIJAH NOUVELAGE / AFP
 • Frekk Flo scoring mot Aalesund

  Per-Egil Flo sitt første mål for Sogndal sidan returen frå sveitsiske Lausanne var av det frekke slaget.

  I 1.-divisjonskampen mot Aalesund fekk Sogndal eit frispark i kampens siste speleminutt. Det blei slått hardt og lågt rett på Flo, som med hælen flikka ballen i lengste hjørne. Med det fastsette han resultatet i kampen til 2–0, etter at Mansour Gueye scora kampens første.

  Dermed ligg Sogndal på 6.-plass etter seks serierundar, medan Aalesund, poenget bak, ligg på 13.-plass.

  5QHTQ3qcc5U
  Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal