Hopp til innhold

Frykter kaos etter baneåpning – ber myndighetene tillate organisert trening

Oslo Idrettskrets mener bruken av baner og anlegg kan komme ut av kontroll hvis organisert idrett forblir forbudt.

Fotballbaner i Oslo stengt

TYDELIG MERKING: Etter stor aktivitet på banene har Dælenenga (til venstre) stengt banen med kjetting, mens det er satt opp sperrebånd på Voldsløkka.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

– Vi oppfordrer helsemyndighetene til å revurdere det totalforbudet mot organisert idrett som per i dag gjelder og som er en hemsko for å få den trygge aktiviteten som trengs.

Det sier generalsekretær i Oslo Idrettskrets, Magne Brekke, til NRK bare timer etter at Bymiljøetaten i Oslo kommune begynte arbeidet med å åpne anleggene igjen.

– Vi er ubekvemme med at omfanget av egen organisert bruk kommer ut av kontroll, som vi var vitne til for bare en uke siden.

Magne Brekke på Tøyenbadet

OPPFORDRER: Generalsekretær i Oslo Idrettskrets oppfordrer helsemyndighetene til å tillate organisert idrett igjen.

Foto: Anders Fehn / NRK

Da ba idrettskretsen politiet om hjelp til å fjerne barn og unge som samlet seg og spilte fotball med nærkontakt. Nå frykter generalsekretæren at man igjen vil se aktivitet som fører til uønsket smittespredning.

– Vi mener at den organiserte idretten er best egnet til å ivareta ansvaret for barn og unge i små grupper og holder den avstanden som er pålagt.

– Hvis anleggene først er åpne så mener vi at den organiserte idretten bør få lov til å ta ansvar.

– Hvem setter grensene på at det er fullt?

Idrettskretsen er klare på at den organiserte idretten er bedre egnet til å holde kontroll på aktiviteten på kommunens anlegg. At anleggene nå åpnes for individuell bruk er Brekke skeptisk til.

– Hvem setter grensene på at det er fullt? Hvem påser at barn og unge ikke spiller tradisjonell fotball og har en kroppskontakt som er uønsket?

Generalsekretæren er klar på at idrettslagene er i stand til å ta på seg dette ansvaret og hindre uønsket smittespredning. Brekke påpeker at det viktigste er at folk holder avstand og ikke er i store grupper.

– Vi tror at den organiserte idretten kan sørge for at ting foregår i trygge rammer. Idretten er gode på å organisere og det er urimelig at det er forbudt hvis det er faktisk er lov til å drive egenorganisert. Da bør det også være lov til å drive organisert.

Idrettspresident Berit Kjøll har bedt helsedirektøren om en avklaring rundt forbudet mot organisert idrettsaktivitet. Helsemyndighetene holdt pressekonferanse om koronasituasjonen klokken 16.00 i dag.

Der opplyste helsedirektør Bjørn Guldvang at de vil komme tilbake til nye anbefalinger rundt dette på en pressekonferanse onsdag.

– Vi gjør en vurdering av dette akkurat nå. Vi har vært i dialog med Berit Kjøll i dag og så vil vi i løpet av morgendagen komme med en anbefaling når det gjelder idrett, forteller han til NRK.

Oslo kommune åpnet anleggene

Fredag fattet byrådet en ny og oppdatert forskrift, som klargjør hvordan folk skal opptre i det offentlige rom i Oslo. De er knyttet til de nasjonale reglene som kom forrige uke om at man skal være i grupper på maks fem og ha én meters avstand mellom seg utendørs.

– For oss er det riktig at vi behandler parker, lekeplasser, marka og idrettsanlegg ute, i all hovedsak fotballbaner, på samme måte. Så det skal være enkelt å forstå for befolkningen.

Anleggene er fortsatt stengt for organisert aktivitet, men individuell bruk er tillatt, så lenge smittevernsreglene følges.

iXzCmWr8oDg

ÅPNER: Idrettsbyråd, Rina Mariann Hansen, forteller at blant annet fotballbaner åpnes igjen for uorganisert aktivitet.

Foto: Vidar Ruud

Nye skilt henges opp tirsdag og onsdag, og kjetting og sperrebånd fjernes fra baner som har vært stengt.

Samtidig som Oslo kommune åpner de stengte kommunale anleggene, har Norsk Toppfotball (NTF) fattet et vedtak som åpner for at klubber kan trene organisert fra onsdag 1. april., skriver VG.

Toppfotball Kvinner på sin side, velger å avvente retningslinjer fra myndighetene.

Voldsløkka, stengt

STENGT: Skilt fra en av banene i Oslo kommune som ble stengt 12. mars.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Politiet ble kontaktet

Omgjøringen av vedtaket kommer i bakkant av at blant annet NFF ønsket retningslinjer fra Helsedirektoratet, om hva som var lov og ikke med tanke på organisert trening og anlegg.

– Vi opplever at dette ble praktisert forskjellig fra kommune til kommune, sa fotballpresident Terje Svendsen til NRK den gangen.

Oslo kommune er blant dem som stengte alle idrettsanlegg 12. mars. Likevel har det krydd av folk enkelte steder, for eksempel på Voldsløkka i Oslo.

I hovedstaden ga enkelte blaffen i stengte baner, og situasjonen utartet såpass at politiet ble spurt om hjelp.

Siste nytt

  • De Ligt, Musiala og Dier tilbake i trening før returkampen i Madrid

    Bayern München-trioen Matthijs de Ligt, Jamal Musiala og Eric Dier var alle med på tirsdagens trening før onsdagens Champions League-semifinale mot Real Madrid.

    De Ligt gikk glipp av den første kampen grunnet kneproblemer, og erstatteren Kim Min-jae har fått skylden for begge målene Bayern München slapp inn i 2-2-kampen.

    Bayern-trener Thomas Tuchel sa på tirsdagens pressekonferanse at Dier og De Ligt ligger an til å starte returkampen i Spania.

    – De fortjener å fortsette å spille sammen. Matthijs har fått grønt lys, sa Tuchel.

    Musiala
    Foto: CHRISTOF STACHE / AFP
  • McDavid, MacKinnon eller Kutsjerov blir årets spiller i NHL

    Connor McDavid, Nathan MacKinnon og Nikita Kutsjerov er årets finalister i kampen om å vinne Hart-trofeet som årets spiller i NHL.

    Hart-trofeet gis årlig til spilleren som i en avstemning blant medlemmene i ishockeyjournalistenes forening utpekes som den mest verdifulle for sitt lag.

    McDavid vant Hart-trofeet for tredje gang i fjor og kan slutte seg til Wayne Gretzky (9), Gordie Howe (6) og Eddie Shore (4) som en av spillerne med minst fire. Edmonton Oilers-kapteinen kan også bli den første som vinner to år på rad siden Alex Ovetsjkin i 2008 og 2009.

    6bI-ZE7PPAY
    Foto: AP
  • Nominert til årets manager – fikk sparken

    Liam Rosenior var en av tre nominerte til prisen for årets manager i engelsk mesterskapsserie. Tirsdag fikk han sparken i Hull.

    39-åringen ble i november 2022 hentet til trenerjobben i klubben han hadde spilt for i fem år av sin aktive karriere. Han berget laget fra nedrykk, og sist sesong gjorde Hull det så bra at han i desember fikk en ny og forbedret kontrakt med gyldighet til 2026.

    Han ble også nominert til prisen som sesongens manager sammen med Kieran McKenna (Ipswich, som vant) og Daniel Farke (Leeds), men Hull gikk så vidt glipp av opprykkssluttspill. Med bare en seier på de fire siste kampene endte laget på 7.-plass, tre poeng bak Norwich på den viktige 6.-plassen.

    – Dette er den vanskeligste avgjørelsen jeg har truffet som styreleder i denne klubben. Jeg må se bort fra personlige følelser og treffe avgjørelser med klubbens langsiktige visjoner i sentrum, sier klubbens tyrkiske eier Acun Ilicali til Hulls nettsted.

    – Det er ingen tvil om at vi har hatt framgang under Liam, og han vil alltid være en del av denne familien. Likevel er det blitt tydelig at vi har ulike visjoner for klubbens framtid, og jeg føler at tiden er inne for å gjøre en endring.

    (©NTB)

    dfClLXF5MRI
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal