Se denne Hirscher-videoen: Hekter han eller hekter han ikke?

Mye av formiddagen i NRK-sporten gikk med til å diskutere et tips vi fikk fra en seer tirsdag kveld. Hektet Marcel Hirscher i første port i slalåmrennet i Schladming?

Denne portpasseringen av Marcel Hirscher er så marginal at den ved første øyekast er umulig å bedømme som hekt eller ikke.

Denne portpasseringen av Marcel Hirscher er så marginal at den ved første øyekast er umulig å bedømme som hekt eller ikke.

NRKs eksperter er enige. Men du er kanskje ikke enig med dem? Se videoen og døm selv.

Hjemmefavoritten Marcel Hirscher kjørte seg opp fra fjerde- til andreplass i den andre omgangen, kun slått av Henrik Kristoffersen.

Dermed tjente Hirscher - Aksel Lund Svindals fremste konkurrent i kampen om å vinne verdenscupen sammenlagt - 80 poeng på nordmannen. Svindals forsprang krympet fra 102 til 22 poeng.

NRK Sport fikk imidlertid tips fra én seer om at Hirscher aldri skulle ha blitt tilkjent andreplassen og de 80 poengene, fordi han skal ha hektet i den første porten i 2. omgang.

Marcel Hirscher

Marcel Hirscher blir sett på som verdens beste slalåmkjører. Tirsdag ble han nummer to etter Henrik Kristoffersen.

Foto: Giovanni Auletta / Ap

Vi fant frem TV-bildene og viste dem i sakte film for NRKs alpinkommentator Andreas Toft og alpinekspert Marius Arnesen.

Se video av Marcel Hirschers portpassering øverst i artikkelen og bedøm selv: Er det hekt eller ikke?

– Soleklar hekt, eller?

Duoen hadde nettopp kommet hjem fra Schladming hvor de kommenterte rennet. Verken Toft eller Arnesen bet seg merke i portpasseringen under sendingen, men alpinkommentatorene ble fort engasjerte da de fikk se bildene i redaksjonen.

– Det er en soleklar hekt! Han får porten mellom beina, sier Toft idet han ser bildene for første gang.

– Jeg er ikke så sikker, sier Arnesen forsiktig.

– Porten gjemmer seg bak venstrebeinet til Hirscher. Jeg tror du kan bli lurt av bildene.

Slik fortsetter kommentatorduoen mens de spoler frem og tilbake i TV-reprisene. Begge er tydelig usikre på om Hirschers venstre ben passerer på innsiden eller utsiden av porten.

– Vent nå! Det er ikke hekt. Det virket soleklart den første gangen, sier Toft.

Fikk hjelp av Aamodt

NRKs kommentatorduo blir så vist nærbilder av portpasseringen.

– På zoom-bildene ser det jo ut som en hekt igjen, sier Toft.

Etter mye om og men plukker Arnesen opp telefonen og ringer Kjetil André Aamodt. Alpinlegenden, som var i et OL-møte på NRK-huset, kommer bort og ser på bildene.

Etter en rask kikk er han klar i sin tale.

– Det er ikke i nærheten av hekt, sier Aamodt.

Arnesen Toft

Marius Arnesen og Andreas Toft vurderer Hirscher-bildene.

I hardt vær

Trioen konkluderer til slutt med at den marginale portpasseringen er godkjent. Selv om det ved første øyekast kan se ut som en hekt, viser stillbildene at Hirscher passerer porten korrekt.

– Dette er rett og slett et synsbedrag. Bunnen av porten er rød. Det samme er undersiden av skituppene til Hirscher. Dermed ser det ut som om han har porten imellom beina, men det har han altså ikke, oppsummerer Arnesen.

Den østerrikske slalåmspesialisten Hirscher var i januar 2012 i hardt vær etter å ha blitt anklaget for en hekt i slalåmrennet i Zagreb. Flere lagledere gikk sammen og ville protestere for få Hirscher disket, men FIS viste frem videobevis som avviste mistanken.

I Wengen og Kitzbühel samme måned ble imidlertid Hirscher disket og bøtelagt for å ha kjørt til mål etter å ha hektet. At han fullførte rennet tross hekt, falt ikke i god jord hos rivalen Ivica Kostelic.

– Sport betyr noe. Det har grunnleggende verdier. Når disse verdiene blir satt til side, klarer i hvert fall ikke jeg å glemme det. Det gir et svært skittent bilde, tordnet Kostelic.

Den gang var Hirscher kjent for sin aggressive og marginale kjørestil, noe som gjerne kunne forklare de mange tvilstilfellene. At det i Schladming kunne se ut som om han hektet i første port, er ingenting å klandre 24-åringen for.

– Nei, her handler det som sagt kun om et synsbedrag. Hirscher har forandret kjørestil de siste årene, og gjør ikke noe annerledes enn konkurrentene, sier Arnesen.

Andreas Toft og Marius Arnesen er usikre på om Marcel Hirscher hekter eller ikke i åpningsporten i Schladming..

Siste nytt

 • Dopingsak ryster Romania før VM

  Fire rumenske VM-spillere fra samme klubb er under etterforskning for mulig doping, bekrefter Romanias svenske landslagssjef.

  Tomas Ryde, svensken som trener det rumenske kvinnelaget i håndball, sier til Aftonbladet at fire spillere fra klubben Brasov har gjennomgått et behandlingsopplegg, som kan ha ført til at de blir tatt for doping.

  Romania spiller i gruppe C med Kasakhstan, Ungarn, Montenegro, Senegal og Spania. (NTB)

  Tomas Ryde
  Foto: Carina Johansen
 • Curling-EM: Ny seier til Norge

  Norge tok sin tredje seier i curling-EM da Sveits ble beseiret 9–4 i Helsingborg tirsdag formiddag. Det norske laget står nå med tre seirer og tre tap. Skip Thomas Ulsrud og hans lag ligger på delt femteplass i EM sammen med Tyskland.

  AFP_10O3Z4
  Foto: WANG ZHAO
 • Hareide med stikk til forbundet

  Åge Hareide skal lede Danmark i fotball-EM, men irriterer seg stadig over behandlingen han har fått av forbundet DBU.

  Etter mandagens 1-1-kamp mot Irland som sikret EM-billetten, måtte Hareide erkjenne at han ikke bare hadde gode følelser.

  – Det har vært mye støy i denne perioden med spillerstreik. Og i sommer kunne vi godt ha tenkt oss at det foregikk på en annen måte da Danmark valgte ny landslagssjef, sier Hareide, ifølge EkstraBladet, og fortsetter:

  – Vi har aldri fått en begrunnelse for hvorfor DBU har gjort det de har gjort. Det kunne vi ønsket oss, men det er ikke noe vi kan gjøre med det nå.

  Hareide erstattes med Kasper Hjulmand.

  Åge Hareide
  Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix)

Sendeplan

Kl. Program Kanal