Hopp til innhold

Tvedten: – Norge forskjellsbehandles

KRAKOW/OSLO (NRK): Håvard Tvedten mener kampobservatøren som ikke stoppet tyskernes regelbrudd mot Norge må sendes hjem fra EM på dagen.

Håvard Tvedten

DAGEN DERPÅ: Norge og Erlend Mamelund (t.h.) mistet finaleplassen med minst mulig margin etter 34-33-tapet mot semifinaletapet mot Tyskland fredag. Her snakker Mamelund med NRK-ekspert Håvard Tvedten (t.v.) på lørdagens trening. Tvedten mener Norge ikke burde trukket protesten.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Det er en mann som sitter ved dommerbordet og rett og slett ikke følger med. Jeg mener helt klart at han skal sendes hjem, sier Tvedten irritert.

Den tidligere landslagsspilleren, nå NRK-ekspert, kjenner godt til kampobservatøren som fredag kveld hadde som oppgave å passe på at dommere og spillere, i semifinalen mellom, Norge og Tyskland, fulgte reglene.

– Han har vært dommer i mange år og dømt meg også. Han kan reglene veldig godt.

– Dommere sendes hjem hvis de gjør en dårlig jobb, det bør også gjelde kampobservatører, sier Tvedten.

– Taper penger

Etter fredagens semifinale-tap protesterte Norge på at Tyskland hadde for mange spillere på banen i sluttsekundene.

Lørdag morgen trakk de så søknaden fordi de mener kamper skal avgjøres på banen, og at det derfor ikke er fair play å protestere slik de gjorde.

Feil, mener Tvedten.

Han mener Norge burde statuert et eksempel på at man ikke aksepterer det han kaller sløve kampobservatører, særlig ikke i så viktige kamper som en EM-semi.

– Utfallet av kampen har jo enorme ringvirkninger. Fordbundet går kanskje glipp av millioner i sponsorinntekter og spillerne mister bonuser.

Dessuten mener Tvedten EHFs kampobservatører er inkosekvente i EM.

– Det er bare to dager siden Norge ble straffet for to identiske situasjoner da vi gjorde feil bytter mot Frankrike. Da fikk Norge to-minuttere selv om det bare var snakk om centimetre en ekstra spiller var ute på banen.

– Når Tyskland da slipper unna er det fullstendig forskjellsbehandling, sier han.

Norge - Tyskland

STRIDENS KJERNE: TV-bildene viser tydelig at Tyskland hadde to keepere på banen i semifinalen mot Norge (bilde med tillatelse fra TV 3).

Venter med evaluering

Observatørene oppnevnes av Det internasjonale håndballforbundet (EHF), og de uttaler seg på vegne av fredagens kampobservatør.

– Vår ekspert mener observatøren bør sendes hjem, hva sier dere til det?

– Etter mesterskapet skal vi evaluere prestasjonene til alle og så skal vi se hva vi kan lære til fremtiden, sier kommunikasjonssjef i EHF, JJ Rowland, til NRK.

– Mener EHF at observatøren burde sett at Tyskland hadde en ekstra spiller på banen?

– Funsksjonærene tok en avgjørelse der og da, det de så er det de så. Tyskerne fikk ingen fordel av det og det er derfor jeg tror Norge trakk protesten også.

– Vi brøt reglene

NRK har snakket med den tyske landslagstreneren om dramatikken fredag kveld. Han har ingen problemer med å innrømme at laget hans brøt reglene.

– Selvsagt er det et regelbrudd, men det var ikke avgjørende fordi vi hadde ingen fordel av det, sier Dagur Sigurdsson.

Da de norske spillerne møtte pressen lørdag var de lite snakkesalige om protesten. De ville heller ikke si så mye om de mene kampobservatøren bør straffes.

– Det kan godt være det. Uansett så vet jeg ikke om vi hadde vunnet så mye på det, sier Kristian Bjørnsen.

Søndag spiller Norge bronsefinalen mot Kroatia kl 15.00. Tyskland og Spania møtes i EM-finalen kl 18.00.

Det sier Norges hovedleder Heidi Tjugum.

SE VIDEO: SE VIDEO: Se intervjuet med Norges lagleder, Heidi Tjugum, som ble gjort etter kampen fredag. Intervjuet er altså gjørt før beskjeden om at protesten er trukket kom. (Foto: Odd Iversen).

Sportsnyheter

Bayern München raste 12 minutter på overtid – hevder dommeren innrømte feil

Nesten tretten minutter på overtid satte Bayern München ballen i mål, men dommeren blåste av for offside like før. Det skaper reaksjoner.

Siste nytt

  • VIF-talent (19) må trolig legge opp

    En alvorlig kneskade tvinger trolig Vålerenga-spiller Jacob Dicko Eng (19) til å avslutte fotbalkarrieren langt tidligere enn han hadde tenkt.

    Oslo-klubben opplyser om den kjedelige situasjonen i sine kanaler torsdag.

    I oktober i fjor pådro Eng seg en alvorlig kneskade mot Fram Larvik i 2. divisjon. Legene ga beskjed om at det var 50 prosent sjanse for at han ville komme tilbake som fotballspiller.

    Til tross for operasjon og iherdig opptrening ble det etter undersøkelser denne uka klart at Jacob fortsatt har en veldig lang vei å gå. Sjansene for comeback er små, melder Vålerenga.

    (NTB)

    Jacob Dicko Eng
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Haaland nominert til gjev Premier League-pris

    Erling Braut Haaland kan bli kåret til årets unge spiller i Premier League denne sesongen. Kampen om hederbevisningen er imidlertid beintøff.

    Nominasjonene til prisen ble offentliggjort av Premier League torsdag. Haaland er én av åtte spillere det kan stemmes på.

    En av de tøffeste utfordrerne blir etter alle solemerker klubbkamerat Phil Foden. Manchester City-stjernen, som i likhet med Haaland er 23 år, har vært strålende for de lyseblå.

    Det er fansen som skal stemme fram vinneren av prisen. Forrige sesong gikk den til Haaland. Før det ble det to strake priser til Foden.

    (NTB)

    RARQbR4LYDw
    Foto: AP
  • Slik blir «nye» Tour de Ski

    Langrennssportens tradisjonsrike Tour de Ski-konsept dukker opp i ny drakt kommende vinter. For første gang skal alle konkurransene gå i et og samme land.

    Det er klart etter denne ukens møtevirksomhet i langrennskomiteen i Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS).

    Den 19. utgaven av touren starter i vante omgivelser i Toblach lørdag 28. desember. Deretter følger ytterligere tre renn samme sted, før sirkuset forflytter seg til Val di Fiemme.

    Der venter ytterligere tre renn, med den etter hvert så velkjente kraftprøven opp monsterbakken Alpe Cermis som avslutningen. Kommende vinter består dermed Touren av i alt sju etapper.

    Bak den historiske beslutningen som nå er tatt ligger det blant annet miljøhensyn.

    (NTB)

    Tour de ski 2022/23
    Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal