Hopp til innhold

VM-drømmen endte med disk: – Jeg dreit meg ut

DOHA (NRK): Håvard Haukenes (29) var med i medaljekampen i heten på 50 kilometer kappgang i Doha, men fikk VM ødelagt av dårlig teknikk. Det førte til tre advarsler – og deretter diskvalifikasjon.

Håvard Haukenes

KASTET UT: Fire røde kort gjorde at Håvard Haukenes ikke fikk fullføre 50 kilometer kappgang i VM i Doha.

Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix

– Jeg må prøve å se på dette som en sinnssykt bra treningsøkt. Jeg dreit meg litt ut, men det må vi bare lære av, sier Haukenes til NRK.

Som under kvinnenes maraton natten før ble det en tøff opplevelse for de mange kappgjengerne som skulle ut å gå hele 50 kilometer i Dohas varme gater natt til søndag.

Håvard Haukenes

FORBEREDELSER: Håvard Haukenes satt 15 minutter i kuldebadet og ble overvåket av lege Ove Talsnes før start.

Foto: Hanne Skjellum Mueller / NRK

Det norske medaljehåpet Håvard Haukenes forberedte seg i isbad, men holdt likevel ikke hodet kaldt i starten.

Etter bare 10 kilometer hadde han fått to røde kort, altså advarsler, for kontakt. Teknikken bedret seg, men like etter passerte 30 kilometer fikk han den tredje – og ble sendt fem minutter på sidelinjen. Haukenes, som for alvor var med i medaljekampen, falt langt nedover på listene.

Tar selvkritikk

Han fikk ikke gå så langt før det var slutt. Det fjerde kortet og diskvalifikasjonen var et faktum før 40 av 50 passerte kilometer.

Håvard Haukenes

HETT: Håvard Haukenes kjølte seg ned så ofte som mulig i varmen i Doha, men det var ikke det eneste problemet han hadde.

Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix

– Det er kjipt. Jeg kjente at det var jævlig tungt. Jeg våknet helt OK. Det ser nok greit ut når jeg ligger helt der fremme og jeg følte jeg hadde kontroll, men så begynner jeg å få sinnssykt mye advarsler fra dommerne på bakkekontakten, så jeg holder nede armene og forsøker å rette på frekvensen, forklarer Haukenes til NRK.

– Det kan være fordi jeg går ved siden av en kineser og da ser min frekvens dårligere ut. Jeg ble veldig stiv da jeg ble tatt ut. Jeg må snakke med treneren min, men dommeren har vel alltid rett. Det er aldri lett å diske noen. Kanskje jeg var litt for ivrig, så det må jeg ta selvkritikk for, fortsetter han.

Håvard Haukenes

I «FRYSEBOKSEN»: Håvard Haukenes brukte de fem minuttene han måtte ut av konkurransen på å tøye for å unngå stive muskler.

Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix

– Var snakk om boikott

De lange øvelsene utendørs i VM er flyttet til natten på grunn av den høye temperaturen i landet, men da starten gikk var det fortsatt 32 grader og NRKs termometer viste hele 89 prosent luftfuktighet. Dermed var temperaturfølelsen på rundt 40 grader, selv om solen hadde gått ned for fem timer siden. En times tid etter start viste luftfuktigheten 98 prosent på termometeret.

– Det var ikke noe hyggelig syn. De vil nok si det er 29 grader, for det er er grensa for å gå, og de sa det var det i går også. Dette er kjempetøft, sier lege Ove Talsnes til NRK.

Utøverne var synlig svette før starten hadde gått under flomlysene midt i hovedveien på vei inn til Doha sentrum.

Håvard Haukenes

I SONEN: Trener Susana Feitor og lege Ove Talsnes passet på at Håvard Haukenes fikk vann, håndklær og is underveis.

Foto: Lise Åserud / NTB Scanåpix

I tillegg til å flytte øvelsen til natten, har Det internasjonale friidrettsforbundet lagt inn flere drikkestasjoner, engasjert flere medisinske arbeidere og veiledet nasjonene frem til starttidspunkt.

Haukenes mener det var luftfuktigheten som felte ham, selv om han har forberedt seg godt.

– Jeg må bare forberede meg enda bedre i slike forhold til Tokyo, sier han til norsk presse, og røper at det ble snakket om å boikotte løpet på grunn av forholdene.

Den rutinerte franskmannen Yohann Diniz hadde helst sett at hele konkurransen hadde blitt flyttet til inne på stadion. Han forsvant tidlig ut av konkurransen i likhet med flere av favorittene.

– Jeg fikk melding fra Diniz før start der han ønsket at folk skulle samle seg om en boikott på grunn av varmen og luftfuktigheten. Vi kunne ha kjørt inne på stadion, men det ville ha blitt veldig «sykt» med over 100 runder der, sier Haukenes, ifølge NTB.

Var nummer to

Norge hadde flere fra støtteapparatet på plass i løypa. Der fikk han vann, energidrikk, is og kalde og tørre håndklær for å håndtere svette.

Håvard Haukenes

INNBITT: Håvard Haukenes med kaldt håndkle rundt halsen.

Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix

.

Tre utøvere brøt før det var gått 20 kilometer. Haukenes så derimot solid ut. Problemet var heller de to tidlige advarslene, som ga Norge en utfordring. Nordmannen går nemlig bedre når han går fort, men på grunn av forholdene måtte han holde tilbake.

Likevel gikk han seg opp til andreplass like før 20 kilometer var passert. Fem kilometer senere var han en del av en trio som var rundt tre og et halvt minutt bak suverene Yusuke Suzuki. En posisjon han holdt bra helt til den tredje advarselen kom etter passerte 30 kilometer. Han gasset på ut fra straffesonen, men var likevel 10 minutter bak lederen. Og så endte det med disk i VM.

– Å drive kappgang er ubarmhjertig. Når hovedmålet for sesongen ender med disk så er det tøft, slo NRKs ekspert Roger Gjelsvik fast.

VM-gullet gikk til Japan og Yusuke Suzuki. Han ledet med godt over tre minutter og kunne gå sakte den siste runden. João Vieira fra Portugal tok sølvet, foran kanadiske Evan Dunfee.

Kvinnene gikk samtidig som herrene. Der ble det kinesisk gull.

Det ble ikke helt det samme mannefallet som under kvinnenes maraton. 46 menn startet, og 10 måtte bryte, mens fire ble diskvalifisert. Tre av kvinnene kom seg ikke til mål.

Qatar Athletics Worlds

MEDISINSK HJELP: Også under kappgangkonkurransen måtte flere deltakere få medisinsk hjelp i heten.

Foto: Nariman El-mofty / AP

Siste nytt

  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal