Hopp til innhold

Derfor gråt Hattestads trener for første gang

SOTSJI (NRK.no): Han har vært på toppen, men Ola Vigen Hattestad har også vært langt nede. Ingen vet det bedre enn trener Ulf Morten Aune.

Hattestad og treneren

Trener Ulf Morten Aune (innfelt) var sjeldent rørt etter Ola Vigen Hattestads OL-gull.

Foto: Ã…serud, Lise/Anders Skjerdingstad / NTB scanpix/NRK

– Jeg tenker ingenting. I dag skrek jeg for første gang på skirenn. Skrek i den betydeningen det har i Tromsø. Jeg gråt, sier Ulf Morten Aune til NRK.no.

Les også: Hattestad tok OL-gull etter dramatisk sprintfinale

Han har fulgt hele Ola Vigen Hattestad seniorkarriere som sprintlandslagstrener og nå administrativ leder på sprintlaget. Han har vært aller tettest på opp- og nedturer.

– I Sapporo for hundre år siden sa jeg at Jens Arne Svartedal var den mest fortjente verdensmesteren på ski fram til da. Nå er Ola den mest fortjente olympiske mesteren på ski, fastslår han og svelger tungt.

Ga fra seg plassen

Tankene går selvfølgelig fire år tilbake, til OL i Vancouver. Der var Hattestad i meget god form, men nådde ikke helt til topps i finalen i den individuelle sprinten.

Revansjen skulle han etter planen få i lagsprinten. Men det ble det aldri noe av. Hattestad følte seg ikke 100 prosent, og ga fra seg plassen til Øystein Pettersen – som ble olympisk mester sammen med Petter Northug.

Da 31-åringen fra Ørje i Østfold gikk inn til gull på tirsdagens sprint i Sotsji, var det ikke første gang han slo tilbake på en slik måte.

Reiste seg etter vraking

Foran Sapporo-VM – der Svartedal vant sitt fortjente gull – vant Hattestad både NM-sprinten og den siste verdenscupsprinten før mesterskapet. Likevel fikk han ikke gå. Etterpå har Aune innrømmet at det var hans livs tabbe å vrake Hattestad.

To år senere slo Hattestad tilbake med to VM-gull i Liberec i 2009.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Hattestad og Aune

LANGT VENNSKAP: Ola Vigen Hattestad og Ulf Morten Aune har jobbet sammen i lang tid. Her er de avbildet etter Hattestads VM-gull i Liberec i 2009.

Foto: Larsen, HÃ¥kon Mosvold / NTB scanpix

Paradoksalt nok kunne 2014-sesongen ha endt med en reprise på Sapporo-tabben. Men denne gangen ombestemte landslagsledelsen seg etter at den gamle sprintkongen vant NM og generalprøven i verdenscupen. Finn Hågen Krogh, som allerede hatt fått klarsignal til OL-sprinten, måtte få kontrabeskjed.

Hattestad selv legger ikke skjul på at det manglende klarsignalet til å gå sprinten i Sotsji etter at han vant NM, har frustrert ham.

– Jeg var forbannet, bekrefter han.

– Dønn ærlig

At han klarte å komme i toppform til OL, forklarer han med det som skjedde på høydesamlinga i Seiser Alm etter NM. Der var han sjuk i fem dager. Tiden brukte han til å studere sine beste renn fra 2009-sesongen, da han ble dobbel verdensmester.

Han fikk noen tekniske aha-opplevelser. Og ikke minst fikk han den samme følelsen.

– Før Liberec tenkte jeg at nå hadde jeg muligheten til å lykkes, og den skal jeg ikke rote bort. Det samme har jeg tenkt nå. Det er kanskje mitt siste OL, jeg er i god form og jeg skal ikke rote det bort, sier Hattestad.

Slik forklarer Ulf Morten Aune hvorfor Ola Vigen Hattestad har lyktes – igjen:

– Han har en styrke som ikke så veldig mange andre har. Og han er ærlig med seg selv. Det høres veldig enkelt ut, men han er dønn ærlig når han vurderer og evaluerer seg selv, og så setter han inn tiltak i forhold til det. Da kan man bli best.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Resultater, sprint for menn» i nytt vindu

Siste nytt

 • Line Kloster på 2.-plass i B-heat i Spania

  Line Kloster ble nummer to i B-heatet på 400 meter under friidrettsstevnet i spanske Huelva tirsdag. Tiden 52,62 er et stykke bak hennes årsbestetid.

  Kloster har løpt på 52,15 denne sesongen.

  Laura Müller fra Tyskland vant B-heatet i Huelva på 52,24. Carmen Aviles fra Spania ble nummer tre med 52,73.

  Salwa Eid Naser fra Bahrain vant A-heatet med 49,78. Alle åtte i det heatet løp raskere enn Klosters tid, og de sju første løp under 52 sekunder. (NTB)

  r-J2F9SUpHk
  Foto: NTB
 • Alcaraz utklasset Tsitsipas – møter Djokovic i semifinalen

  Verdensener Carlos Alcaraz utklasset Stefanos Tsitsipas og møter Novak Djokovic i semifinalen i Roland-Garros.

  Alcaraz feide Tsitsipas av rødgrusen med sifrene 6-2, 6-1, 7-6 (7-5) i en kamp som varte to timer og 12 minutter.

  Casper Ruud møter Holger Rune onsdag i en av de to siste kvartfinalene. (NTB)

  0dXz9r-mRKs
  Foto: AP
 • Riises Avaldsnes rystet Vålerenga

  Serieleder Vålerenga har vært i en egen klasse til nå i Toppserien, men mot John Arne Riises Avaldsnes gikk Oslo-laget på en real smell. Kampen endte til slutt 1–1, og dermed endte seiersrekken til Vålerenga, som ikke hadde gitt fra seg poeng på fem kamper.

  – Det er klart at det er skuffede Vålerenga-spillere som ikke får med seg tre poeng mot Avaldsnes, sier NRKs fotballekspert, Carl-Erik Torp.

  Vålerenga tok ledelsen på et selvmål etter et drøyt kvarter. Karina Sæviks avslutningsforsøk ble reddet av keeper Kelsey Daugherty, men returen gikk rett i en uheldig Susan Duah og spratt i eget mål.

  Tabelljumboen lot seg ikke sette ut og gjorde en god prestasjon mot den suverene serielederen. I det 65. minutt kom et fortjent utligningsmål da Maria Hovmark nikket inn et innlegg fra Kristina Svandal.

  Synne Skinnes Hansen sto for målene da Rosenborg vant borte mot LSK Kvinner i kampen om å være Vålerengas nærmeste utfordrer. Det NRK-sendte oppgjøret mellom Brann og Stabæk fra Bergen endte uten scoringer.

  (NRK / NTB)

  Avaldsnes har hatt det tøft i Toppserien i år og mange trodde de skulle få det tøft mot serielederen Vålerenga.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste