Hopp til innhold

Åge Hareide med sjokkcomeback: – Jeg er jo gal

Åge Hareide la opp trenergjerningen for under ett år siden, men er igjen tilbake i manesjen. 68-åringen forstår godt at mange ble tatt på senga av comebacket.

Åge Hareide ny trener For Malmø FF

COMEBACK: Hareide bekreftet tirsdag at han er klar for Malmö igjen.

Foto: Johan Nilsson/TT / NTB

– Jeg er jo gal, som går inn i dette igjen, gliser Åge Hareide.

Det var en smørblid trenerprofil som ble presentert som Malmö-trener tirsdag kveld. Nordmannen har en høy stjerne i klubben etter suksessen i 2014–15, og nå er det klart at han skal lede Malmö ut sesongen.

På pressekonferansen fortalte Hareide spøkefullt om at han allerede er godt i gang med forberedelsene.

– Hun som jobbet på flyet på vei ned hit må lure på hva jeg gjorde. For allerede da hadde jeg begynt å notere kryss og rundinger på arket. Jeg så at hun titta på meg, hun trodde sikkert jeg var gal, sier Hareide.

Trening landslaget i fotball

TRENERPROFIL: Etter ett år borte fra fotballen, er Åge Hareide tilbake igjen som trener.

Foto: Geir Olsen / NTB

Glad for å kjenne på spenning igjen

Etter at Hareide ga seg i Rosenborg etter forrige sesong, hevdet han at han ville pensjonere seg som trener ved årsskiftet. Det tok imidlertid bare ett år før han igjen var tilbake i trenerrollen.

Da Daniel ringte, var det ikke så vanskelig å bestemme seg. Jeg har sagt at jeg ikke ville tilbake i treneryrket. Jeg har hatt noen forsøk, det var noen klubber i sommer i utlandet som ville ha hjelp, eller nødhjelp. Men det var ingen sjanse. Men når Malmö ringer så kjennes det annerledes. Fansen og folkene her har vært veldig bra for meg og alt rundt meg, sier Hareide.

NRK erfarte tidligere i dag at Hareide og Malmö skulle møtes i løpet av dagen. Den svenske klubben kalte deretter inn til pressekonferanse tirsdag kveld.

3. kvalifiseringsrunde til UEFA Europa Conference League: Molde - Kisvarda FC (3-0)

EKSPERT: Det er slik vi har blitt vant til å se Åge Hareide det siste året. Han forteller at han skal fortsette som ekspert for NRK under fotball-VM i Qatar.

Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

Der fortalte den rutinerte treneren at han og Malmö-ledelsen snakket sammen i to dager før papirene ble signert.

Det var en del praktisk som jeg måtte fikse. Jeg hadde lovet meg bort til forskjellige ting. To dager tok det fra Daniel ringte første gangen til jeg ringte tilbake i går kveld og begynte å se på Braga (Malmös neste motstander). Og det ble en sen kveld, fordi det var interessant det jeg så, sier Hareide og fortsetter:

Det som var spesielt nå var at jeg kjente på en spenning igjen. Som pensjonist så er det ikke mye spenning. Braga og Europaligaen ga meg en spenning tilbake, og det har jeg ikke kjent på lang tid. Det å gå rundt og ikke ha fotballen det er ikke noe kult altså.

Fortsetter som NRK-ekspert

Det har ikke gått mange måneder siden Hareide bekreftet at han gjorde comeback som fotballekspert i NRK. Selv om han nå tar på seg ansvaret for den svenske storklubben, blir han fortsatt å se på skjermen under fotball-VM i vinter.

– Det var Malmö som presiserte at det var en midlertidig kontrakt. Og jeg skal være ekspert for NRK i VM, det begynner ikke før den 18. november, så det føltes naturlig å strekke kontrakten til da, sier han.

NRK-ekspert Carl-Erik Torp så ikke dette komme.

– Veldig overraskende. Han har jo selv uttalt, ganske sånn bestemt, at han er ferdig som trener. Så om han nå kommer tilbake på det nivået i en sånn klubb, det overrasker meg veldig. Det tror jeg egentlig også overrasker han selv, sier Torp.

Han påpeker at det eventuelt ikke er første gang det er Malmö som skal kan han tilbake i trenerrollen.

Åge Hareide og Markus Rosenberg

GULL: Hareide oppnådde store ting i Malmö. Her feirer han ligagullet med Markus Rosenberg.

Foto: Anders Wiklund / NTB

– Han sa jo det samme i 2013 også da han gikk ut fra fotballen og inn i næringslivet. Da var det jo Malmö den gangen også i 2014 som fikk lokket han tilbake på trenerbenken. Det var jo utrolig vellykket den gangen, sier Torp.

For Hareide har vært trener for den svenske klubben tidligere, der han oppnådde stor suksess. I 2014-15-sesongen tok han laget til seriegull, og ble i tillegg kåret til årets trener i Allsvenskan. I tillegg kvalifiserte laget seg til gruppespillet i mesterligaen.

Tøff sesong

Malmö har hatt en tøff sesong i Allsvenskan. Etter 21 runder ligger den svenske storklubben på en foreløpig syvendeplass på tabellen og står med tre strake kamper uten seier.

Milos Milojevic fikk sparken som Malmö-trener i slutten av juli, etter at klubben røk ut mot litauiske Zalgiris i kvalifiseringen til mesterligaen. Han fikk beholde jobben i om lag en halv sesong.

Milos Milojevic

SPARKET: Den serbiske fotballtreneren Milos Milojevic.

Foto: Patric Söderström/TT / NTB

Etter en veldig god sesong i fjor, så sliter de veldig i år. De har ikke klart å prestere på det nivået. Så at de tenker at han kan stabilisere dem litt og få de litt nærmere toppen igjen, som et sånt korttidsprosjekt, det tenker jeg at han kan få til, sier Torp om Hareide.

Nå får Hareide et gjensyn med Jo Inge Berget, som han hentet til klubben i sin tid. Bortsett fra et kort opphold i New York City FC, har Berget vært i Malmö siden Hareide hentet han til klubben.

Les også Hareide vil bestille EM-billett – får klart svar av Solbakken

Football, Nations League, Norway - Sweden

Sportsnyheter

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Nok et tap for Lilleberg og Lightning

    Emil Lilleberg og hans Tampa Bay Lightning tapte 3–2 borte for Florida Panthers, og ligger dermed under 2–0 i kamper av Stanley Cup-sluttspillets første runde.

    Lilleberg fikk 17 minutter på isen og bidro med blant annet ett skudd på mål.

    Washington Capitals v Tampa Bay Lightning
    Foto: BRUCE BENNETT / AFP
  • Grøvdal vraker 10.000 meter i EM – går for ny distanse

    Karoline Bjerkeli Grøvdal (33) endrer konkurranseplanen for sommerens europamesterskap i Roma.

    Hun dropper 10.000 meter og planlegger for å løpe halvmaraton.

    Det bekrefter hun overfor NRK.

    Nå satser hun på å løpe 5000 meter fredag 7. juni og halvmaraton 9. juni – og regnes som en sterk medaljekandidat på begge distansene.

    – Det kan være en morsom kombo det, sier Grøvdal, som presiserer at hun vil ta en endelig avgjørelse etter det første løpet.

    Hun vant nylig New York halvmaraton på tiden 1.09.09 minutter. Hun er rangert som den femte beste europeeren i kategoriene 5000 meter og gateløp.

    Grøvdal har vel å merke ikke tatt EM-kravet på 32 minutter på 10.000 meter, men det ville vært for en formalitet å regne. Hun har løpt minuttet raskere to ganger på asfalt, men måtte tatt på seg piggsko for å kvalifisere seg til europamesterskapet. Det ønsker hun ikke å prioritere i en viktig treningsperiode inn mot EM- og OL-sesongen.

    Den erfarne langdistanseprofilen har bronse på 10.000 meter og 3000 meter hinder fra tidligere europamesterskap, samt at hun har vunnet EM i terrengløp tre år på rad.

    Halvmaraton er ikke en tradisjonell mesterskapsøvelse, men arrangeres i EM i år som sammenfaller med OL.

    PS! EM i Roma og OL i Paris ser du på NRK.

    Friidretts-VM 2023: Pressetreff
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Storhamar sikret gullet etter «sliteseier»: – Ekstrem lettelse

    Storhamar vant den femte NM-finalen med 4-3 over Vålerenga i forlengning. Med 4-1 i kamper kunne vertene juble for tittelen.

    Eirik Salsten ble helten med scoring 50 sekunder ut i spilleforlengelsen. Da eksploderte det på Hamar – som hadde «mætt fjøs» med over 7100 tilskuere.

    For veteran Patrick Thoresen ble det ekstra spesielt å vinne foran familien på tribunen.

    – Det er helt magisk. Jeg har jo vært med på veldig mange finaler, dessverre tapt veldig mange de siste par åra, så det var en ekstrem lettelse å få være med å vinne. Jeg har drømt om dette. Dette har vært et stort, stort mål de siste åra mine, sier Thoresen til NRK.

    – Det er helt sykt at det er 7000 mennesker her som har fulgt oss i tykt og tynt mer eller mindre i hele år.

    Med tirsdagens triumf er Storhamars åttende kongepokal i boks. Vålerenga er fortsatt ledende i Norge med sine 26 «bøtter».

    Tross tapet, lar Storhamar-trener Petter Thoresen seg imponere av motstanden og kaller tirsdagens kamp for en «sliteseier».

    – Imponert av Vålerenga. De har mistet flere sentrale spillere og kriget mot Oilers i syv kamper. Jeg er faktisk imponert over det de leverer, skal jeg være helt ærlig, sier Thoresen til NRK.

    Og det var gjestene fra hovedstaden som kom best i gang i den femte kampen i NM-sluttspillet. Lagets storscorer Thomas Olsen satte 1-0 etter tre og ett halvt minutt. Da Storhamar fikk muligheten i overtall i midtperioden satte Peter Quenneville inn utligningen. Storhamar gikk så opp til 2-1, før Magnus Brekke Henriksen utlignet for Vålerenga.

    55 minutter og 25 sekunder ut i kampen sendte Jakob Berglund Storhamar nok en gang opp i ledelsen, men 12 sekunder før slutt sikret Vålerenga spilleforlengelse da Christopher Bengtson satte 3-3. I spilleforlengelsen sørget Saltsten for seier til Storhamar. (NRK/NTB)

    NM finale Ishockey Storhamar IL - Vålerenga IF i CC Amfi. SIL - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal