Hopp til innhold

Hareide vil bestille EM-billett – får klart svar av Solbakken

NRKs ferske fotballekspert Åge Hareide er så imponert over Norge at han mener det bare er å gjøre klar reiseplanene til EM 2024. Det får Ståle Solbakken til å flire.

Football, Nations League, Norway - Sweden

FLYTER GODT: Martin Ødegaard og Ståle Solbakken er fornøyd med Norges fremgang.

Foto: VEGARD GRØTT / BILDBYRÅN

– Nå skal jeg dra hjem og bestille billetter til EM i Tyskland med en gang, sier NRK-ekspert Åge Hareide etter Norges imponerende 3-2-seier mot Sverige på Ullevaal stadion søndag kveld.

– Hvorfor skal du gjøre det?

– Den tryggheten jeg ser i laget, og den kontrollen de har mot Sverige, som er et godt lag – det gir meg veldig stor tro på fremtiden. Og dette er spillere som bare vil bli bedre. Nå vinner nok Norge denne gruppa og rykker opp til nivå A i Nasjonsligaen. Da får vi store nasjoner på Ullevaal og sånne kvelder som dette her igjen, og det trenger norsk fotball. I tillegg har vi åpnet bakdøra og fått et sikkerhetsnett i en playoff hvis vi ikke lykkes i EM-kvaliken, sier Hareide.

– Fordelen med å jobbe i media

Åge Hareide

NRK-EKSPERT: Åge Hareide.

Foto: Geir Olsen / NTB

Når NRK forteller landslagssjef Ståle Solbakken hva Hareide har sagt, må Norge-sjefen flire.

– Det er fordelen med å jobbe i media og ikke sitte her, sier Solbakken med et smil fra podiet på pressekonferansen etter kampen.

Han vil imidlertid ikke begynne å kikke på hotell i Tyskland helt ennå.

– Jeg takker for tilliten, men jeg tror ingen landslagssjef, heller ikke Åge da han satt her, hadde tatt imot den gratulasjonen, sier Solbakken.

Hareide, som selv er tidligere landslagssjef, kommenterte Sverige-kampen på radio for NRK.

68-åringen lar seg imponere kraftig av Solbakkens disipler.

– Norge var best taktisk, Sverige fant aldri ut av oss, mens vi fant ut av dem. De gjorde feil gang etter gang fordi Norge stod godt taktisk. Norge var også bedre teknisk med bedre ferdigheter enn dem, og de var best fysisk og hadde kraft i seg utover i kampen. De har også en mental styrke i laget nå, og har virkelig fått troen på at dette kan gå rett vei, sier Hareide.

– Veldig bra «coaching»

Solbakken synes det er viktig å påpeke at kampene fort kunne ha endte med andre sifre enn de har gjort både i Stockholm og Oslo.

– Vi skal ha respekt for at vi, over de to kampene, har hatt marginer med oss. Men vi har også vært det beste laget, slår han fast overfor NRK.

– Hvordan vurderer du sjansene for å vinne gruppa nå?

– Det bruker jeg ikke tid på. Nå får vi håpe at spillerne kommer tilbake i samme forfatning, og at de som skal skifte klubb får spilletid. Vi har hatt litt lite spilletid på litt for mange spillere, særlig bak over på banen. Hvis de får tilliten i klubbene som de er også, vil vi stå bedre rustet, sier landslagssjefen.

Han overrasket med å gjøre seks endringer på laget siden Slovenia-kampen torsdag.

På spørsmål fra VG om hvordan han vurderer sin egen trenerinnsats søndag, smilte Solbakken bredt:

– Det var veldig bra «coaching». Det var bra før kampen, og det var tre veldig gode bytter underveis i kampen som gjorde at vi fikk roen. Noen ganger så klaffer det, og i dag var det veldig bra, sier han og humrer.

Trolig vel vitende om at det trolig ville kommet krass kritikk mot de mange endringene i laguttaket om kampen hadde gått skeis.

– Har noe på gang

I stedet ble det en festkveld av de sjeldne på Ullevaal. Norge tok en fullt fortjent seier mot et lag som vanligvis er langt bedre.

Solbakken mener positiviteten råder i alle ledd nå.

– Jeg tror du kan se på hele denne gjengen her at de elsker å spille på landslaget. De elsker å representere Norge og prøver å skape noen større øyeblikk igjen. Det har vi forutsetning for, hvis vi kan bygge på det vi har gjort nå. Vi har veldig mye å gå på i mange av spillets faser, men vi har noe på gang, sier Solbakken.

Det er ikke bare fra norsk hold landslaget får ros etter juni-samlingen. Sverige-profil Emil Forsberg roser Norge etter de to tette kampene den siste uken.

Norge er et lag i fremgang. De får frem unge, gode spillere, og de får frem et lag nå som gjør det bra. Jeg synes Norge vokser til å bli et bra landslag. Det skal man ha respekt for, det er kult. Dessverre vinner de to kamper mot oss, men jeg synes fortsatt det er to lag som er veldig jevne, sier Emil Forsberg til NRK.

Vi har alt i våre egne hender

Landslagskaptein Martin Ødegaard ser nå frem til å avslutte gruppespillet i september.

Vi har alt i våre egne hender og ligger godt an. Vi får se hva som skjer i den andre kampen, men ting ser bra ut. Vi må ikke ta av. Vi må fortsette å være ydmyke og jobbe hardt, så kommer det to fine kamper hvor vi skal prestere igjen, sa Ødegaard til NRK etter kampslutt søndag.

Humøret hans ble neppe dårligere av at «den andre kampen», Slovenia-Serbia, endte 2-2.

Det betyr at Norge er gruppevinner om det blir poeng mot Slovenia i neste kamp og Serbia taper mot Sverige. Hvis Norge taper mot Slovenia i neste kamp, og Serbia slår Sverige, holder det med uavgjort i siste kamp mot Serbia for å sikre gruppeseieren.

Det ser med andre ord svært lyst ut med norske øyne før de to avgjørende kampene.

Hva er din dom over Norges kamp mot Sverige?

Vinner Norge gruppa, medfører det et opprykk til nivå A i Nasjonsligaen, som vil gi matching mot Europas aller beste nasjoner i neste utgave av turneringen som spilles i 2024 og 2025.

Men det vil også gi Norge en ekstrasjanse i playoff våren 2024 om den ordinære EM-kvaliken i 2023 mislykkes.

Men kanskje enda viktigere: En seier i gruppa vil trolig sikre at Norge blir andreseedet til EM-trekningen i Frankfurt 9. oktober. Da blir veien til EM trolig langt enklere.

Ståle Solbakken legger seg nok trolig med et smil rundt munnen de neste dagene.

Siste nytt

  • To Carlsen-seirer i Tyskland

    Sjakkstjernen Magnus Carlsen vant begge sine partier torsdag og ligger alene på toppen av Chess Classic i tyske Karlsruhe etter seks runder.

    Nordmannen står med fire poeng etter de første seks rundene og har ett poeng ned til sine nærmeste konkurrenter. Torsdagens seirer kom mot Vincent Keymer (Tyskland) og Richard Rapport (Romania).

    Turneringen spilles i formatet «rask klassisk», som betyr at spillerne har 45 minutter på klokka og får ti sekunder ekstra for hvert trekk.

    Alle de seks deltakerne skal møte hverandre to ganger hver innledningsvis, før det er finale, kamp om tredje- og femteplass 2. påskedag.

    Det er første gang turneringen arrangeres etter koronapandemien. Carlsen har vunnet turneringen to ganger tidligere og er tittelforsvarer ettersom han vant i 2019. (NTB)

    Magnus Carlsen Samarkand
    Foto: Lennart Ootes / Fide
  • Medier: Liverpool gir opp Alonso-jakten

    Både The Times og The Telegraph skriver torsdag kveld at Xabi Alonso neppe blir Liverpool-manager når Jürgen Klopp gir seg i sommer.

    Den nåværende Bayer Leverkusen-treneren skal nemlig ønske å bli i den tyske klubben etter sesongen.

    Alonso er i ferd med å lede Leverkusen til klubbens første seriemesterskap. Med åtte kamper igjen av Bundesliga, leder de med ti poeng ned til Bayern München.

    Begge avisene skriver at det er to navn som skiller seg ut for Liverpool når Klopp går av etter ni år i jobben. De er Brighton-manager Roberto de Zerbi og Sportings Ruben Amorim.

    Xabi Alonso
    Foto: Thilo Schmuelgen / Reuters
  • Leicester sparket treneren – skal ha hatt forhold til spiller

    Leicesters kvinnelagstrener Willie Kirk har mistet jobben. Ifølge engelske medier skal grunnen være et forhold til en av klubbens spillere.

    Leicester bekrefter sparkingen på sine nettsider torsdag kveld.

    «Etter en grundig intern disiplinær prosess, har det blitt avdekket at Willie har brutt lagets etiske retningslinjer», heter det i uttalelsen.

    The Guardian og The Athletic melder at Kirk skal ha hatt et forhold til en spiller. Kirk ble suspendert tidligere i mars da klubben skulle etterforske påstandene, og nå har de kommet til den konklusjon at Kirk må gå.

    Kirk ble direktør i klubben i juli 2022 og tok noen måneder senere over treneransvaret.

    Assistenttrener Jennifer Foster og førstelagstrener Stephen Kirby får det midlertidige ansvaret for klubben som er nummer ni i den engelske toppdivisjonen. (NTB)

    Willie Kirk
    Foto: ANDREW BOYERS / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal