Hopp til innhold

Har fått beskjed om at han kan bli vraket: – Ikke sett for meg på noe vis å satse utenfor landslag

Han har ingen pallresultater i sprint denne sesongen. Med konkurransefri siden februar har han fått god tid til å tenke hva som har gått galt. Men Finn-Hågen Krogh mener han må få lov til å ha ett svakt år og likevel bli på landslaget.

Finn Hågen Krogh

TØFF SESONG: For Finn-Hågen Krogh, her avbildet tidligere denne sesongen.

Foto: Geir Olsen / NTB

På NRKs spørsmål om han fortsatt bør få muligheten etter en tung sesong, svarer finnmarkingen slik:

– Ja. Det har jo ikke vært sånn at jeg har levert en ekstremt dårlig sesong. Jeg er topp ti i alle mine renn, sier Krogh – og tenker på resultatrekken 10-8-8 i tre forskjellige 15 kilometer fristil-renn.

– Og jeg var i finalen i den eneste skøytesprinten som har vært. Det er jo ikke ekstremt dårlig, men under det jeg ønsker. Jeg ser jo også at jeg ikke er på mitt beste. Får jeg justert det, så vet jeg hva jeg kan. Det har i tillegg vært en veldig rar sesong.

– Ikke den råeste perioden i livet mitt

Kun fem rennhelger har det blitt på 30-åringen siden sesongstart. Den siste i Ulricehamn i begynnelsen av februar der det gikk en kule varmt mellom ham og lagkompis Sindre Bjørnestad Skar.

qPAbTubwirk

OPPTUR: Krogh, her i rennet der han ble nummer åtte på 15 kilometeren under NM i Granåsen i januar.

Foto: Geir Olsen / NTB

Siden har det ikke skjedd så mye i langrennslivet, sier Krogh.

– Men det har ikke vært den råeste perioden i livet mitt.

Det neste på programmet skulle vært NM del 2 i Trondheim sist helg. Krogh var motivert, men i stedet ble det avlyst. Han har nemlig så smått kommet seg over skuffelsen over de siste månedene. Han gjentar at han føler sesongen ikke har vært ekstremt dårlig.

– Hatt mye tid til å tenke hva som har gått galt

– Jeg har hele veien følt at det siste giret mitt ikke har kommet frem helt. Jeg har følt meg seig på alle skirenn. Vanligvis klarer jeg å gå helt i kjelleren og ikke ha noen krefter når jeg kommer i mål igjen. Men nå har jeg dovnet på sisterunden og bare blitt veldig tung i kroppen, egentlig.

– Har du en teori på hvorfor det blir slik?

– Ja, det går på trening selvfølgelig. Jeg har hatt mye tid til å tenke på hva som har gått galt. En fasit vil man aldri få, men jeg har en del tanker om hva grunnen kan være, sier han.

Han har ikke veldig lyst til å brette ut om grunnene i media og mener det er et forhold mellom ham og trener Arild Monsen.

RL8qIEU3dBE

Finn-Hågen og trener Arild Monsen, her under et renn sist sesong.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Gjorde endringer som ikke var heldig

– Det er i hvert fall noe med treningen som ikke har vært helt perfekt. Det ligger enten i hvor mye man har trent eller hva man har trent. Det er de to tingene som kan gå galt. Og det kan være en kombinasjon av begge deler.

– Har dere bomma på treningen?

– Ja, et lite knepp, ja. Rett og slett. Jeg gjorde endringer fra fjoråret som ikke var så heldig. Det er små marginer og ting man gjør over et helt år, så er det ikke mye i hverdagen som gjør at det bikker i feil retning. Så får jeg bare prøve å justere det tilbake.

Har fått beskjed om at han kan bli vraket

K7ZN62L5x6g

LANGRENNSSJEF: Espen Bjervig, her under VM i Oberstdorf i mars i år.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Nå er altså det store spørsmålet om Krogh har gjort tilstrekkelig resultatmessig for å være en del av landslaget kommende sesong. Finnmarkingen ble en del av det norske elitelaget våren 2013. Det vil i så fall bety at et åtte år langt landslagseventyr er over.

Langrennssjef Espen Bjervig skriver i en e-post til NRK at «laguttak og evalueringer av enkeltløpere er en intern sak».

– Rundt laguttaket kan jeg si at vi vil ha en lagstruktur og antall løpere omtrent likt som i fjor. Uttak av løpere med navn blir offentliggjort i begynnelsen av mai.

Krogh sier han foreløpig ikke har snakket så mye med sprintlandslagstrener Arild Monsen om det kommende året og at de først skal evaluere. Deretter kommer laguttak i neste runde.

– Han sier selvfølgelig at han ikke kan si at jeg får en plass på laget neste sesong. Det kan han ikke love på noe vis. Det skjønner jeg, selv om det er kjipt om jeg mister plassen. Jeg har forståelse for at jeg ikke er trygg.

vKOI7RTtvao

ENESTE VERDENSCUPSTART I ÅR: For Finn-Hågen Krogh (med startnummer syv), under sprinten i Ulricehamn i februar.

Foto: Adam Ihse/TT / NTB

– Ikke på noe vis sett for meg å satse utenfor

På spørsmål om hvordan følelsen av å kunne bli vraket er, svarer Krogh at det selvfølgelig er kjipt.

– Jeg har jo levert under det jeg selv ønsker, men jeg har noen år på landslaget nå. Jeg har veldig lyst til å være skiløper og jeg har ikke på noe vis sett for meg å satse utenfor landslag. Hvis det skjer, blir det sikkert veldig rart.

Han håper i det lengste at det ikke blir tilfelle.

– Så jeg tror antall plasser blir det samme. Jeg tenker også at det stort sett er landslaget som er på toppen av listene, det er ikke vanvittig mange som banker på døren, men det er alltid noen unge. Men da skjønner jeg at det er en mulighet, sier Krogh.

Sportsnyheter

Flere cupbomber - tre eliteserielag ute:  – Den sjukeste cuprunden

Seks eliteserielag var virkelig i trøbbel, og tre av dem er ute av cupen allerede i andre runde. Kjelsås brukte bare 30 minutter på å ydmyke Stabæk, og Lillestrøm røk etter ekstraomganger.

Siste nytt

 • Vålerenga vant nervepirrende derbydrama

  På Bislett stadion måtte Vålerenga ha en sen scoring for å slå Lyn 2-1 i en kamp med fullt trøkk på tribunene.

  Eliteserielaget tok ledelsen etter 27 minutters spill da Ibba Laajab gjorde selvmål. Julius Skaug utlignet like etter pause til stor jubel blant Lyns supportere.

  Laget fra Oslo vest øynet håp om å sende byrivalen ut av cupen, men fem minutter før full tid headet en umarkert Mohamed Ofkir inn vinnermålet for Vålerenga. Målet førte til banestorming fra bortefansen.

  NM fotball cup 2023 2. runde: Vålerenga - Lyn
  Foto: Rodrigo Freitas / NTB
 • Hovland én under par på første runde

  Viktor Hovland startet Memorial-turneringen på PGA-touren på det jevne. Nordmannen fikk tre bogeys, men fire birdier, blant annet på siste hull, og endte den første runden ett slag under par. Da Hovland gikk i klubbhuset så lå han på en delt 14.-plass, men en rekke spillere er ikke ferdig. Han gikk runden sammen med verdensener Scottis Scheffler og Emiliano Grillo.

  Viktor Hovland
  Foto: AFP
 • Idrettsstyret snur etter feide med Antidoping Norge

  Styret i Norges idrettsforbund drar i bremsen og ber likevel ikke tinget stemme over å gi Antidoping Norge ansvaret for doms- og appellorganet i dopingsaker.

  I stedet besluttet idrettsstyret på sitt styremøte i Bergen torsdag å fremme et endringsforslag der det bes om tingets tilslutning til at styret fortsatt skal arbeide for etablering av en nasjonal antidopinglov, med etablering av en domsfunksjon i dopingsaker uavhengig av idretten og Antidoping Norge.

  Kulturdepartementet har overfor NIF varslet at et høringsutkast til en slik lov kan foreligge allerede våren 2024.

  Helomvendingen skjer få dager etter at Antidoping Norges styreleder Rune Andersen gikk hardt ut mot forslaget i et VG-intervju. Han ga det merkelapper som «radikalt» og «alvorlig for norsk idrett». (NTB)

  NIF valgkomite
  Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste