Hopp til innhold

Har fått beskjed om at han kan bli vraket: – Ikke sett for meg på noe vis å satse utenfor landslag

Han har ingen pallresultater i sprint denne sesongen. Med konkurransefri siden februar har han fått god tid til å tenke hva som har gått galt. Men Finn-Hågen Krogh mener han må få lov til å ha ett svakt år og likevel bli på landslaget.

Finn Hågen Krogh

TØFF SESONG: For Finn-Hågen Krogh, her avbildet tidligere denne sesongen.

Foto: Geir Olsen / NTB

På NRKs spørsmål om han fortsatt bør få muligheten etter en tung sesong, svarer finnmarkingen slik:

– Ja. Det har jo ikke vært sånn at jeg har levert en ekstremt dårlig sesong. Jeg er topp ti i alle mine renn, sier Krogh – og tenker på resultatrekken 10-8-8 i tre forskjellige 15 kilometer fristil-renn.

– Og jeg var i finalen i den eneste skøytesprinten som har vært. Det er jo ikke ekstremt dårlig, men under det jeg ønsker. Jeg ser jo også at jeg ikke er på mitt beste. Får jeg justert det, så vet jeg hva jeg kan. Det har i tillegg vært en veldig rar sesong.

– Ikke den råeste perioden i livet mitt

Kun fem rennhelger har det blitt på 30-åringen siden sesongstart. Den siste i Ulricehamn i begynnelsen av februar der det gikk en kule varmt mellom ham og lagkompis Sindre Bjørnestad Skar.

qPAbTubwirk

OPPTUR: Krogh, her i rennet der han ble nummer åtte på 15 kilometeren under NM i Granåsen i januar.

Foto: Geir Olsen / NTB

Siden har det ikke skjedd så mye i langrennslivet, sier Krogh.

– Men det har ikke vært den råeste perioden i livet mitt.

Det neste på programmet skulle vært NM del 2 i Trondheim sist helg. Krogh var motivert, men i stedet ble det avlyst. Han har nemlig så smått kommet seg over skuffelsen over de siste månedene. Han gjentar at han føler sesongen ikke har vært ekstremt dårlig.

– Hatt mye tid til å tenke hva som har gått galt

– Jeg har hele veien følt at det siste giret mitt ikke har kommet frem helt. Jeg har følt meg seig på alle skirenn. Vanligvis klarer jeg å gå helt i kjelleren og ikke ha noen krefter når jeg kommer i mål igjen. Men nå har jeg dovnet på sisterunden og bare blitt veldig tung i kroppen, egentlig.

– Har du en teori på hvorfor det blir slik?

– Ja, det går på trening selvfølgelig. Jeg har hatt mye tid til å tenke på hva som har gått galt. En fasit vil man aldri få, men jeg har en del tanker om hva grunnen kan være, sier han.

Han har ikke veldig lyst til å brette ut om grunnene i media og mener det er et forhold mellom ham og trener Arild Monsen.

RL8qIEU3dBE

Finn-Hågen og trener Arild Monsen, her under et renn sist sesong.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Gjorde endringer som ikke var heldig

– Det er i hvert fall noe med treningen som ikke har vært helt perfekt. Det ligger enten i hvor mye man har trent eller hva man har trent. Det er de to tingene som kan gå galt. Og det kan være en kombinasjon av begge deler.

– Har dere bomma på treningen?

– Ja, et lite knepp, ja. Rett og slett. Jeg gjorde endringer fra fjoråret som ikke var så heldig. Det er små marginer og ting man gjør over et helt år, så er det ikke mye i hverdagen som gjør at det bikker i feil retning. Så får jeg bare prøve å justere det tilbake.

Har fått beskjed om at han kan bli vraket

K7ZN62L5x6g

LANGRENNSSJEF: Espen Bjervig, her under VM i Oberstdorf i mars i år.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Nå er altså det store spørsmålet om Krogh har gjort tilstrekkelig resultatmessig for å være en del av landslaget kommende sesong. Finnmarkingen ble en del av det norske elitelaget våren 2013. Det vil i så fall bety at et åtte år langt landslagseventyr er over.

Langrennssjef Espen Bjervig skriver i en e-post til NRK at «laguttak og evalueringer av enkeltløpere er en intern sak».

– Rundt laguttaket kan jeg si at vi vil ha en lagstruktur og antall løpere omtrent likt som i fjor. Uttak av løpere med navn blir offentliggjort i begynnelsen av mai.

Krogh sier han foreløpig ikke har snakket så mye med sprintlandslagstrener Arild Monsen om det kommende året og at de først skal evaluere. Deretter kommer laguttak i neste runde.

– Han sier selvfølgelig at han ikke kan si at jeg får en plass på laget neste sesong. Det kan han ikke love på noe vis. Det skjønner jeg, selv om det er kjipt om jeg mister plassen. Jeg har forståelse for at jeg ikke er trygg.

vKOI7RTtvao

ENESTE VERDENSCUPSTART I ÅR: For Finn-Hågen Krogh (med startnummer syv), under sprinten i Ulricehamn i februar.

Foto: Adam Ihse/TT / NTB

– Ikke på noe vis sett for meg å satse utenfor

På spørsmål om hvordan følelsen av å kunne bli vraket er, svarer Krogh at det selvfølgelig er kjipt.

– Jeg har jo levert under det jeg selv ønsker, men jeg har noen år på landslaget nå. Jeg har veldig lyst til å være skiløper og jeg har ikke på noe vis sett for meg å satse utenfor landslag. Hvis det skjer, blir det sikkert veldig rart.

Han håper i det lengste at det ikke blir tilfelle.

– Så jeg tror antall plasser blir det samme. Jeg tenker også at det stort sett er landslaget som er på toppen av listene, det er ikke vanvittig mange som banker på døren, men det er alltid noen unge. Men da skjønner jeg at det er en mulighet, sier Krogh.

Sportsnyheter

bryhn-gråt

Gråtkvelt «Mesternes mester» om kreftsjuk far: – Eg skulle ønske at han var her

Ole-Kristian Bryhn vann «Mesternes mester» i år, og denne veka tok 35-åringen nok ein ny tittel. Det skjedde utan ein viktig støttespelar i publikum.

Jakob, Filip og Henrik Ingebrigtsen setter deg i den rette mesterskapstemningen når NRK og brødrene lanserer låt til OL.

Brødrene Ingebrigtsen debuterer som artister – slik har du aldri sett dem før

Jakob Asserson Ingebrigtsen (23) lar ikke mye forstyrre hviletiden i OL-oppladningen, men ett unntak har han gjort. Nå debuterer han som artist med brødrene Henrik og Filip.

Thomas Drage, utenlandsproff Gibraltar

Thomas (32) lever profflivet i bakgardsliga: – Stilte med ein fyr vi aldri hadde møtt

Det blir berre fleire og fleire av dei, nemleg norske utanlandsproffar. Ein av dei er Thomas Drage (32) som speler fotball framfor 50 tilskodarar i Gibraltar.

Siste nytt

 • Snittalderen på håndballjentene er over 32 år

  De norske håndballjentene kommer til OL med lassevis av erfaring. Rutinen og alderen på mange i troppen er en fordel, mener ekspert.

  Hvis man ser alderen på de 14 spillerne i OL-troppen, er snittet på 32,6 år. Kun to spillere er under 30 år.

  – Det er bra hvis man bruker det fornuftig. Det er ingen automatikk at mye erfaring skal hjelpe folk. Det kommer an på hvordan du bruker erfaringen du har, sier landslagssjef Thorir Hergeirsson til NTB.

  Hans lag møtte pressen i OL-landsbyen dagen før kveldens åpningskamp mot Sverige. Det har vært stor kontinuitet i Hergeirssons uttatte gjennom årene.

  – Sulten er stor i denne gjengen. Det er ingen her som ikke er ekstremt motivert og dedikert. Det er det som er interessant. Det er ofte snakk om alder, og at unge bør slippe til når man når en viss alder, forteller islendingen.

  Sommer OL i Paris 2024
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB
 • Odd-spiller Faniel Tewelde klar for belgiske Lommel – selges for rekordsum

  Odd selger det 17 år gamle stortalentet Faniel Tewelde til den belgiske klubben Lommel.

  Overgangen blir bekreftet av Odd i egne mediekanaler.

  Nettavisen erfarte søndag kveld at Odd hadde akseptert et bud fra Lommel, med en totalramme i overkant av 30 millioner kroner. Det vil i så fall være ny klubbrekord.

  Tewelde presenterte seg skikkelig for det norske fotballpublikummet mot slutten av 2023-sesongen, med fem scoringer for Odd. Denne sesongen står unggutten med tre scoringer på 14 kamper.

  Lommel befinner seg på nest øverste nivå i Belgia og eies av City Football Group. Selskapet eier også blant andre storklubben Manchester City.

  (NTB)

  Eliteserien i fotball 2024: Strømsgodset - Odd (1-1)
  Foto: Trond R. Teigen / NTB
 • Australsk trener kan bli sendt hjem fra OL etter tabbe-uttalelse

  En australsk svømmetrener risikerer å måtte forlate Paris-OL etter at han uttalte at han håper en sørkoreaner slår egne utøvere under sommerlekene.

  Den aktuelle treneren Michael Palfrey, som er del av det australske trenerteamet i Paris, sa til sørkoreanske medier onsdag at han ønsker at Kim Woo-min skal ta gullet på 400 meter fri i den franske hovedstaden.

  Australia har selv to deltakere på den samme distansen, Sam Short og Elijah Winnington. 400-meteren går allerede lørdag.

  – Jeg er veldig skuffet, ekstremt skuffet, sier den australske hovedtreneren Rohan Taylor etter Palfreys uttalelse.

  – At en trener på laget vårt promoterer en annen idrettsutøver foran våre egne, er ikke akseptabelt, legger han til.

  Palfrey er trener for svømmerne Zac Incerti, Abbey Connor og Alex Perkins. Samtidig har han også hjulpet Kim mens sørkoreaneren trente i Brisbane i forkant av Paris-lekene.

  Ifølge The Sydney Morning Herald hadde Palfrey på seg australske lagfarger da han ble intervjuet av sørkoreanske journalister onsdag og utbasunerte "Go Korea" mens han snakket om Kims muligheter.

  (NTB)

  Paris Olympics Swimming
  Foto: Ashley Landis / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal