Hopp til innhold

Han truer Carlsens verdensherredømme

En ung italiener forbauser sjakkverden. – Ingen hadde forutsett dette, sier ekspert.

Magnus Carlsen og Fabiano Caruana

Magnus Carlsen og Fabiano Caruana er nå de to klart beste spillerne i verden.

Foto: Carina Johansen/Erlend Aas / NTB Scanpix

– Det er utrolig. Han vinner alle kampene. Han spiller sjakk slik det skal gjøres, sier en tydelig imponert Magnus Carlsen til chessvibes.com.

Carlsen har i flere år tronet alene på toppen i verden. Gjerne med et forsprang på hundre poeng. Nå er han truet.

Fabiano Caruana er ett år yngre enn Carlsen og har stormet oppover verdensrankingen.

I mai var han 99 poeng bak nordmannen. Nå ligger det nye sjakkvidunderet på 2. plass, 37,9 poeng bak den norske verdenseneren på den kontinuerlig oppdaterte verdensrankingen.

(Les videre under bildet.)

Graf over Magnus Carlsens poeng

Disse grafene viser hvordan Fabiano Caruana har nærmet seg Magnus Carlsen. Grafene viser to sjakkstjernenes ratingpoeng gjennom de siste månedene.

Foto: NRK

– Det er klart det er en spennende utvikling når vi plutselig har to vestlige spillere som er nummer en og to på rankingen. Det er en utvikling ingen hadde forutsett. Dette er to unge spillere som kan dominere i veldig lang tid, sier NRKs sjakkekspert, Torstein Bae til NRK.no.

Leverer sjokkresultater

I en av historiens sterkeste sjakkturneringer herjer Caruana nå vilt med motstanderne. Han har vunnet alle sine første fem kamper. Tre av dem med svarte brikker.

Italieneren har nå fem poeng i sjakkturneringen Sinquefield Cup i USA. Magnus Carlsen ligger på delt andreplass med 2,5 poeng. Carlsen tapte selv klart med hvite brikker mot Caruana tidligere i turneringen.

Torstein Bae

NRKs sjakkekspert Torstein Bae.

Foto: Ole Kaland / Ole Kaland, NRK

– Det er spesielt. Fortsetter han på denne måten vil resultatet holde seg i årevis, sier Carlsen.

Carlsens største utfordring fremover

Etter halvspilt turnering er den jordnære italieneren på 22 år overrasket over hvordan det har gått.

Jeg hadde ikke drømt om at jeg kunne gjøre noe som dette. Jeg vet ikke om det bare er flaks eller om jeg spiller bra. Jeg skulle ønske jeg visste, sier en litt overrasket Fabiano Caruana til Chess.com.

Med hans imponerende spill den siste tiden truer han Magnus Carlsen som verdensener i sjakk. Fortsetter han trenden med å vinne, kan sjakkverden fort bli snudd på hodet. Redaktøren i Chess.com, Peter Doggers, mener Caruana nå blir Carlsens hovedkonkurrent årene fremover.

Se Magnus Carlsen snakke om Fabiano Caruanas imponerende utvikling i denne videoen fra chess.com (se fra 1:35):

– Det er ingen overraskelse at han fortsetter å imponere og derfor klatrer på rankingen. Hans rating har vist en stødig utvikling i mange år. Han har nesten ikke spilt noen dårlige turneringer etter at han ble topp 15. Det ser ut til at han jobber hardt, er stabil og jordnær, sier Doggers, til NRK.no

NRKs sjakkekspert håper ikke på et tronskifte nå.

– Hvis Magnus taper én gang og Caruana vinner én gang, så er det snakk om et sted mellom 10 og 15 ratingpoeng. Det betyr at om Magnus skulle tape de tre neste partiene i St. Louis og Caruana vinner sine tre neste, så vil nok italienern ligge best an. Det verken tror eller håper jeg kommer til å skje, avslutter Bae.

Siste nytt

 • McCregor comeback avlyst igjen

  Conor McCregor (35) som ikke har gått i ringen siden han brakk foten mot Dustin Poirier i juli 2021 skulle etter planen gjøre comeback i UFC 29.juni mot Michael Chandler.

  Nå er kampen avlyst.

  – McGregor er ute av kampen mot Michael Chandler grunnet en skade, sa UFC-president Dana White i en video publisert på X i natt, norsk tid.

  07WbblCmPiY
  Foto: AP
 • KI-overvåking bekymrer: – OL blir en stor lekeplass

  Frankrike trapper opp bruken av kunstig intelligens i Paris-OL. Kritikerne mener det åpner døra for mer inngripende overvåking.

  De siste månedene er KI-systemer blitt testet på franske togstasjoner, konserter og fotballkamper. Verktøyet har ikke vært fullt operativt, men det endrer seg når OL starter i slutten av juli.

  Fra da av kan politi, brannvesen, redningstjenester og enkelte sikkerhetsselskaper innen transport bruke overvåkingsteknologien fram til 31. mars 2025.

  Hovedoppgavene blir blant annet å skanne folkemengder, sjekke forlatte gjenstander og se etter mulige våpen. Dette kan bli den nye normalen, advarer Amnesty Frankrike.

  – OL gir en stor mulighet til å teste denne type overvåking under dekke av at det er sikkerhetskritisk. Det baner vei for enda mer inngripende systemer som ansiktsgjenkjenning, sier Katia Roux til Reuters.

  Ifølge fransk lov er det forbudt å bruke verktøy som kjenner igjen ansikter. Myndighetene har uttalt at det er en rød linje som ikke kan krysses.

  (NTB)

  Paris
  Foto: AP
 • NFF brukte i fjor over 110 millioner på A-landslagene: – Vi bør satse mer

  Kostnadene til herre- og kvinnelandslaget har økt markant de siste årene. Tross sportslig fiasko ser ikke Norges Fotballforbund på det som et overforbruk.

  Det sier fotballpresident Lise Klaveness og generalsekretær Karl-Petter Løken i en felles uttalelse til VG.

  – Noen vil kanskje tenke at vi bruker mye penger på våre A-landslag. Sammenlignet med andre poster i budsjettet kan det se slik ut, men i forhold til gevinstene måloppnåelse vil gi er det ikke slik at vi bruker for mye på landslag og toppfotball.

  Fredag starter nok et mesterskap for menn uten Norge. 24 år er gått siden et norsk lag var kvalifisert (EM i 2000), mens det senere i sommer avvikles OL for fjerde gang på rad uten et norsk kvinnelag.

  I fjor brukte NFF 51,3 millioner kroner på herrelandslaget. Det var en økning på over 30 prosent målt mot 2019-tallene. På kvinnesiden økte forbruket fra 35,5 til 60,9 millioner kroner. Det hører med til historien at Norge i 2023 spilte VM i New Zealand.

  Neste år skal en ny strategiplan vedtas av NFF. Få av de sportslige målene for A-landslagene i inneværende periode er blitt oppnådd.

  – For oss som er satt til å lede norsk fotball, vil anbefalingen være klar: Vi bør satse mer, ikke mindre, på landslag og toppfotball i årene som kommer, skriver Løken og Klaveness til VG.

  De mener det er nødvendig hvis Norge skal holde tritt og kunne ta steg internasjonalt.

  (NTB)

  vyn0vmyhvEU
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal