Han truer Carlsens verdensherredømme

En ung italiener forbauser sjakkverden. – Ingen hadde forutsett dette, sier ekspert.

Magnus Carlsen og Fabiano Caruana

Magnus Carlsen og Fabiano Caruana er nå de to klart beste spillerne i verden.

Foto: Carina Johansen/Erlend Aas / NTB Scanpix

– Det er utrolig. Han vinner alle kampene. Han spiller sjakk slik det skal gjøres, sier en tydelig imponert Magnus Carlsen til chessvibes.com.

Carlsen har i flere år tronet alene på toppen i verden. Gjerne med et forsprang på hundre poeng. Nå er han truet.

Fabiano Caruana er ett år yngre enn Carlsen og har stormet oppover verdensrankingen.

I mai var han 99 poeng bak nordmannen. Nå ligger det nye sjakkvidunderet på 2. plass, 37,9 poeng bak den norske verdenseneren på den kontinuerlig oppdaterte verdensrankingen.

(Les videre under bildet.)

Graf over Magnus Carlsens poeng

Disse grafene viser hvordan Fabiano Caruana har nærmet seg Magnus Carlsen. Grafene viser to sjakkstjernenes ratingpoeng gjennom de siste månedene.

Foto: NRK

– Det er klart det er en spennende utvikling når vi plutselig har to vestlige spillere som er nummer en og to på rankingen. Det er en utvikling ingen hadde forutsett. Dette er to unge spillere som kan dominere i veldig lang tid, sier NRKs sjakkekspert, Torstein Bae til NRK.no.

Leverer sjokkresultater

I en av historiens sterkeste sjakkturneringer herjer Caruana nå vilt med motstanderne. Han har vunnet alle sine første fem kamper. Tre av dem med svarte brikker.

Italieneren har nå fem poeng i sjakkturneringen Sinquefield Cup i USA. Magnus Carlsen ligger på delt andreplass med 2,5 poeng. Carlsen tapte selv klart med hvite brikker mot Caruana tidligere i turneringen.

Torstein Bae

NRKs sjakkekspert Torstein Bae.

Foto: Ole Kaland / Ole Kaland, NRK

– Det er spesielt. Fortsetter han på denne måten vil resultatet holde seg i årevis, sier Carlsen.

Carlsens største utfordring fremover

Etter halvspilt turnering er den jordnære italieneren på 22 år overrasket over hvordan det har gått.

Jeg hadde ikke drømt om at jeg kunne gjøre noe som dette. Jeg vet ikke om det bare er flaks eller om jeg spiller bra. Jeg skulle ønske jeg visste, sier en litt overrasket Fabiano Caruana til Chess.com.

Med hans imponerende spill den siste tiden truer han Magnus Carlsen som verdensener i sjakk. Fortsetter han trenden med å vinne, kan sjakkverden fort bli snudd på hodet. Redaktøren i Chess.com, Peter Doggers, mener Caruana nå blir Carlsens hovedkonkurrent årene fremover.

Se Magnus Carlsen snakke om Fabiano Caruanas imponerende utvikling i denne videoen fra chess.com (se fra 1:35):

– Det er ingen overraskelse at han fortsetter å imponere og derfor klatrer på rankingen. Hans rating har vist en stødig utvikling i mange år. Han har nesten ikke spilt noen dårlige turneringer etter at han ble topp 15. Det ser ut til at han jobber hardt, er stabil og jordnær, sier Doggers, til NRK.no

NRKs sjakkekspert håper ikke på et tronskifte nå.

– Hvis Magnus taper én gang og Caruana vinner én gang, så er det snakk om et sted mellom 10 og 15 ratingpoeng. Det betyr at om Magnus skulle tape de tre neste partiene i St. Louis og Caruana vinner sine tre neste, så vil nok italienern ligge best an. Det verken tror eller håper jeg kommer til å skje, avslutter Bae.

Siste nytt

 • Delph klar for City

  Fabian Delph er klar for Everton. Den engelske landslagsspilleren kommer fra Manchester City og har signert en treårskontrakt med Liverpool-klubben, melder klubben på sine hjemmesider. Engelskmannen skal koste i underkant av 95 millioner kroner.

  Laster Twitter-innhold
 • Pernell Whitaker er død

  Tidligere OL-vinner i boksing Pernell Whitaker har gått bort 55 år gammel. Whitaker ble påkjørt av en bil søndag og døde av skadene. Bokselegenden vant blant annet gull i OL i Los Angeles i 1984, i tillegg til VM-gull i fire forskjellige vektklasser.

  Pernell Whitaker, Lou Duva, Larry Hazard
  Foto: Ron Frehm / AP
 • Uavgjort for Norge

  Norges G19-lag spilte mandag sin første kamp i U19-EM i fotball. De norske guttene møtte Irland, og ledet lenge etter at Rosenborgs Erik Botheim satt inn 1-0 i det åttende minutt. Irene kom tilbake og utlignet knappe ti minutter før slutt. Kampen endte 1-1.

  NM i fotball 2019 2. runde. Tiller - Rosenborg (0-3)
  Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal