Hopp til innhold
Kommentar

Han gjorde United bedre

Ole Gunnar Solskjær etterlater seg en stall som er sterkere enn da han fikk jobben. Men Manchester United bør ikke gjøre en slik ansettelse igjen.

Ole Gunnar Solskjær

SPARKET: Samme hvor mye Manchester Uniteds styre ønsket å beholde Ole Gunnar Solskjær, måtte de gjøre noe

Foto: IAN KINGTON / AFP

Det kunne ikke fortsette slik.

Samme hvor mye Manchester Uniteds styre ønsket å beholde Ole Gunnar Solskjær, måtte de gjøre noe. Laget har kollapset. Tapet mot Watford (1–4) i går sto til stryk.

Når selv Uniteds fans buer Solskjær, vet man at begeret er fullt.

Så eventyret har fått en trist slutt, men nesten alle trenere ryker før eller siden. Mirakelet er heller at en nordmann hentet fra Eliteserien faktisk ble tre år i en av verdens største klubber.

Det er nesten kun United blant de store som er kapable til å foreta en slik ansettelse.

Og det er ikke nødvendigvis en god ting.

Det fantes håp

Likevel blir det feil å stemple Solskjærs tid som mislykket. Det er sant at han burde ha løftet et trofé, og United var aldri i nærheten av å vinne verken mesterligaen eller ligaen.

Det har også vært sjokkerende å se hvor kjapt laget har gått i oppløsning. Luke Shaw og Harry Maguire, som herjet før EM, er blitt skygger av seg selv. Bruno Fernandes, som før styrte angrepet alene, har fått en dupp.

Harry Maguire

SKYGGE AV SEG SELV: Harry Maguire har skuffet denne sesongen.

Foto: Rui Vieira / AP

Og Solskjær selv har ikke vist noe tegn til å kunne snu skuta med taktiske grep.

United står med to seire på 11 kamper. Det er krise.

Samtidig er det kun et halvt år siden United ble nummer to. Nylig har mange ledd av at klubben ga Solskjær en treårskontrakt i sommer, men den gangen var det få som ropte på at han skulle få sparken.

United hadde nettopp tatt 74 poeng, den nest høyeste summen siden Sir Alex Ferguson la opp i 2013.

Det var genuint håp om at et par gode kjøp kunne løfte United opp til toppen.

Verre enn noen gang

Det motsatte har siden skjedd, noe Solskjær må ta mye av ansvaret for. Uten stjerner i form har hans strategiske evner fremstått som verre enn noen gang.

Rent taktisk var han aldri god nok til å hamle opp med rivaler som Thomas Tuchel, Jürgen Klopp og Pep Guardiola.

Selv i deres beste stunder har United vært avhengige av improvisasjon fra sine stjerner, da spesielt Bruno Fernandes.

Solskjær, Sancho

NYSIGNERING: Jadon Sancho var en av sommerens storsigneringer, men har tilbrakt store deler av sesongen på benken.

Foto: Adrian Dennis / AFP

Uten dette har de lite igjen. Ser man på avstanden mellom lagdelene og de offensive mønstrene, finner man ikke den strukturen og samhandlingen som kjennetegner Chelsea, Liverpool og Manchester City.

Dette er logisk nok når man vet at Solskjær kom rett fra norsk fotball. Det er tøft å konkurrere med tre av verdens fem beste trenere.

Men Solskjær har bygget en stall som kan vinne titler de neste årene.

Kan levere igjen

United er tross alt sterkere nå enn da Solskjær tok over for José Mourinho i desember 2018.

Den gangen var det bekmørkt. Spillerne var imot treneren. Noen av dem ville vekk. Stemningen i klubben var tung og dyster.

Situasjonen er lysere nå. Selv om formen er fæl og noen spillere skal ha mistet troen på Solskjær, er det ikke snakk om intern krigføring.

United er seks poeng unna topp fire, som gir plass i mesterligaen. Stallen har en rekke klassespillere som har blitt hentet under Solskjær: Bruno Fernandes, Jadon Sancho, Raphaël Varane, Cristiano Ronaldo og Edinson Cavani.

Premier League - Watford v Manchester United

KLASSESPILLERE: Cristiano Ronaldo og Bruno Fernandes kan levere.

Foto: DAVID KLEIN / Reuters

I tillegg bor det langt mer i stjerner som Anthony Martial og Marcus Rashford. De fleste i stallen er i gunstig alder.

Om United finner en taktiker i toppklasse, kan denne gjengen fort levere igjen.

Komisk krisemøte

Hvordan vil Solskjær bli husket? Som en klubblegende som gjorde en brukbar jobb. Han var perfekt som en midlertidig løsning, med sin forståelse for klubben og sin evne til å gi spillerne et løft.

Men som en langsiktig lagbygger kom han til kort.

 Ole Gunnar Solskjaer and assistant coach Michael Carrick

TAR OVER: Michael Carrick, til venstre, tar over trenerjobben midlertidig.

Foto: Eddie Keogh / Reuters

Hvor han dukker opp igjen nå, er ikke lett å si. Det samme er sant om hvem United henter. Denne sparkingen har ligget i luften siden United tapte 0–5 hjemme mot Liverpool, som snart er en måned siden.

Hadde United hatt en erstatter klar for Solskjær, hadde han nok fått fyken før dette.

I stedet har styret ventet og håpt på at lagets form på magisk vis skal snu. De prøvde ikke å hente Antonio Conte, som nå er i Tottenham. De ga stadig mer tid til Solskjær.

Bare det at de kalte inn til krisemøte i går kveld, var komisk: De hadde nylig en landslagspause på to uker til å forberede seg på et slikt scenario, vel vitende at lagets håpløse form kunne føre til en ny smell mot Watford.

Mens to andre klubber i ligaen benyttet pausen til å skifte trener, ventet United rolig på kampen mot Watford – for så å få full panikk.

Nå går jobben, enn så lenge, til Michael Carrick, en tidligere spiller for klubben som har lite erfaring som trener utover å ha vært en del av Solskjærs stab.

Og det to dager før storkampen borte mot Villarreal i mesterligaen.

Tøff jobb

Ingen kan ha tillit til at Uniteds styre skal finne riktig mann. Situasjonen er spesielt vanskelig ettersom ingen av de beste kandidatene er ledige.

De skulle nok ønske seg Mauricio Pochettino (som er i Paris Saint-Germain), Erik ten Hag (Ajax) eller Brendan Rodgers (Leicester).

I stedet skriver United i pressemeldingen om Solskjær at de vil finne en midlertidig trener ut sesongen. Det er ikke ideelt når det er så lenge igjen, men det er bedre enn å gi en langtidskontrakt til tredje- eller fjerdevalget.

Så man kan spørre: Vil en bedre trener faktisk få det til med United?

Og her kommer vi til problemet med klubben: At nesten alle som sitter over treneren i hierarkiet, ikke helt vet hva de driver med. At eierne er forretningsmenn i Florida som kun vil skvise penger ut av klubben.

At den neste daglige lederen sannsynligvis blir Richard Arnold, en kommersiell guru med null sportslig erfaring før han kom til United.

At det ikke finnes en sportsdirektør med autoritet nok til å sette en langsiktig strategi.

At draktsalget, sponsoravtalene og vekst på sosiale medier fremstår som viktigere enn resultatene. At helter fra fortiden velges foran navnene for fremtiden.

Så lenge dette er tilfellet, vil treneren i United få det tøft, samme hvem det er. Solskjær gjorde en brukbar jobb, men han ble aldri den suksesstreneren fansen har ventet på siden Ferguson.

Det er ikke tilfeldig at ingen andre har klart det heller.

Sportsnyheter

Stortalentene fryktet for sesongen – tårene trillet etter medaljeklemmen

Mangekamptalentet Henriette Jæger (18) fikk OL-drømmen knust og har slitt med skader i et helt år. Møtet med venninnen Andrea Rooth (20) etter comebackene ble stort for begge.

Siste nytt

 • Cilic ut av Wimbledon med korona

  Kroatiske Marin Cilic har trekt seg frå Wimbledon-turneringa i tennis etter han testa positivt for covid-19.

  – Hei folkens. Eg må dessverre melde at eg har testa positivt for korona. Eg har isolert meg sjølv og håpa at eg skulle bli klar, men dessverre kjenner eg meg framleis dårleg og er ikkje i form til å gjere mitt beste, skriv Cilic i et innlegg på Instagram.

  Kroaten skal ifølge The Telegraph ha trent med Novak Djokovic tett opp til turneringa. Serbaren måtte stå over Australian Open tidlegare i år fordi han ikkje har tatt koronavaksinen, og det er usikkert om han får delta i US Open.

  Cilic kom til finalen i Wimbledon i 2017. Han spilte også semifinale i Roland Garros mot Casper Ruud for nokre veker sidan. Da gjekk nordmannen av med sigeren.

  Cilic er erstatta av Nuno Borges frå Portugal i Wimbledon-oppsettet.

  French Open
  Foto: BENOIT TESSIER / Reuters
 • Ny cup-utsetjing

  Kansellerte flygingar gjer at fleire kampar i fotball-NM må flyttast. Viking sitt møte med Kristiansund skal no spelast i oktober.

  Onsdag og torsdag skulle etter planen 3. runde i cupen vore avvikla, men fleire kampar har no fått nye datoar som følgje av flykanselleringar i samband med streiken frå flyteknikarane.

  Viking – Kristiansund er no flytta til 19. oktober.

  – Klubbane blei einige om at det beste var å søkje kampen utsett grunna uvisse rundt om det i det heile teke var mogleg å få KBK-troppen nedover, melder KBK.

  Ein av flygingane til klubben er allereie kansellerte, og det kunne vorte fleire hinder.

  Frå før er HamKams møte med Tromsø flytta til 17. august og Tromsdalens 3. rundekamp mot Bryne til 11. august.

  Det er òg uvisse rundt eit par andre kampar. Vi vil kome attende med meir informasjon dersom fleire kampar må flyttast, skriv NFF tysdag.

  Kristiansund
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
 • Norsk medaljehåp slått ut i kvalifiseringen

  Eirik Langedal Breivik og Håvard Sandstad Eidsmo gikk videre, men Trond Einar Moen Pedersli røk ut i kvalifiseringen under knockoutsprinten i VM i orientering.

  Den løpssterke trønderen vant uttaksløpet i mai og var regnet som en medaljekandidat på distansen.

  Sveitsiske Joey Hadorn, som tok sølv på distansen i EM, var også blant løperne som ble slått ut. Kasper Harlem Fosser står over distansen på grunn av skade.

  Det norske kvinnelaget, Andrine Benjaminsen, Marie Olaussen og Victoria Hæstad Bjørnstad, tok seg alle videre i sine kvalifiseringsheat og løper dermed kvartfinaler senere i dag.

  Den største medaljekandidaten som røk ut var svenske Karolin Ohlsson.

  Det er første gang knockoutsprint står på VM-programmet. Semifinaler og finaler sendes på NRK fra kl 1730

  Trond Einar Moen Pedersli
  Foto: Alf Simensen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste