NRK Meny
Normal

Hammer: – Jeg er veldig nær en fasit

Overraskelsesmannen Jon Ludvig Hammer tok sin desidert største seier i karrieren da han slo Magnus Carlsen. Nå skal seieren mot vennen analyseres.

Jon Ludvig Hammer

OVERRASKET: Jon Ludvig Hammer slo verdensmester Magnus Carlsen.

Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

– Nå skal jeg prøve å fordøye denne erfaringen og prøve å finne ut hva det var som fungerte og ikke fungerte, sier Hammer til NRK.

Jon Ludvig Hammer, som er ranket som nummer 61 i verden, stod for en aldri så liten sensasjon da han slo kamerat og motstander Magnus Carlsen i den siste runden i Norway Chess torsdag.

– Det er ikke hver dag man slår en verdensmester. Det har ikke gått helt opp for meg, sa en fornøyd Hammer til NRK etter seieren, mens en skuffet verdensmester forsøkte å forklare tapet og det generelt dårlige spillet i turneringen.

– Er veldig nær nå

Dagen derpå forteller 25-åringen at han tar seieren som en stor inspirasjon i arbeidet med å bli en bedre sjakkspiller.

– Jeg skal bli bedre og fortsette å utvikle meg. Gjerne komme inn blant de 40 beste i verden i første omgang, men på sikt kanskje enda høyere, sier han.

Hammer endte på sisteplass, men slo altså verdensener Magnus Carlsen som kom på en sensasjonelt svak 7. plass.

– Hvis man hadde fasiten på hva som fungerte, så hadde man vært en bedre sjakkspiller. Men jeg føler at jeg er veldig nær nå. Jeg har hatt god fremgang de siste årene, og jeg skal bare gjøre mer av det samme og se hvor det fører meg, sier han.

– Med litt mer ro i de avgjørende situasjonene kunne dette blitt en veldig, veldig, veldig bra turnering, sier han om innsatsen i Norway Chess.

Magnus Carlsen og Jon Ludvig Hammer

GODE VENNER: Magnus Carlsen og Jon Ludvig Hammer. Bildet er fra sjakk-VM i 2013.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Vet hvem som er sjefen

Sjakkspilleren tilbakeviser at det nå blir noen rivalisering mellom vennene etter Hammers seier over verdensmesteren.

– Nei, vi er begge veldig klar over hvem som er sjefen. Men jeg er glad for at jeg fikk vist at jeg ikke var noen turist i dette selskapet. Jeg var her for å kjempe, og jeg var her for å kjempe med den beste sjakkspilleren i verden.

– Hva er din største drøm som sjakkspiller?

– Å slå Magnus må vel være ganske høyt oppe på den listen, sier han lurt.

– Men å ta medalje i EM, kanskje. EM er en fryktelig sterk turnering med mange av de beste spillerne i verden, men har man en god uke så er man kapabel til å ligge i teten, forteller Hammer.

Les også: Ekspert: – Magnus Carlsen trenger ferie

At tapet for Jon Ludvig Hammer (25) svir for Magnus Carlsen (24) er det liten tvil om. Det viste også verdenseneren med all tydelighet da han ble intervjuet av NRK etter siste runde i Norway Chess.

Siste nytt

 • Bergrem falt fra OL-medalje

  Torgeir Bergrem (26) var best av alle i finalen i snøbrett Big Air i sitt første run, men etter fall i både sitt andre- og tredje run, ble det ingen topplassering for mannen fra Harstad. Sebastian Toutant fra Canada vant OL-gullet.

  Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Big Air menn.
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Canada slått av Tyskland

  Canadas hockeylag nådde ikke finalen i OL etter et sensasjonelt nederlag for Tyskland i semifinalen fredag. Tyskland vant 4-3 og møter OUR i finalen søndag. Bronsekampen mellom Canada og Tsjekkia spilles lørdag.

  Tyskland hockey
  Foto: Jung Yeon-je / AFP
 • Kristoff nummer åtte etter velt

  Alexander Kristoff fikk en tung fredag i Abu Dhabi Tour. Syklisten endte på åttendeplass på den 3. etappen av rittet etter at han endte i asfalten 45 kilometer før målgang. Tyske Phil Bauhaus knep seieren. Kristoffer Halvorsen ble nummer 13, mens Sven Erik Bystrøm trillet inn som nummer 38.

  Alexander Kristoff
  Foto: Giuseppe Cacace / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
OL i Pyeongchang: Langrenn 50 km, menn
OL i Pyeongchang: Langrenn 50 km, menn
OL i Pyeongchang: Langrenn 50 km, menn
OL i Pyeongchang: Curling, finale
OL i Pyeongchang
OL i Pyeongchang: Skøyter fellesstart
OL i Pyeongchang
OL-magasin
4-4-2 med Schau og Aune
Høydepunkter fra dagen
4-4-2 med Schau og Aune