NRK Meny
Normal

Ekspert: – Magnus Carlsen trenger ferie

Stormester og sjakk-kommentator Yasser Seirawan (55) tror Magnus Carlsen trenger å få stresset ut av kroppen etter gårsdagens oppsiktsvekkende tap for kompisen Jon Ludvig Hammer.

Magnus Carlsen

SKUFFET I NORGE: Norway Chess ble ingen god opplevelse for Magnus Carlsen.

Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

– Det beste for Carlsen nå er å dra på ferie, og ikke forsøke på et umiddelbart comeback. Bare slappe helt av, sier Seirawan til NRK.

Norway Chess i Stavanger ble ingen god opplevelse for Magnus Carlsen.

Etter tre tap, tre remis og to seirer avsluttet han turneringen med å sensasjonelt tape for vennen Jon Ludvig Hammer. En viktig støttespiller under VM, men en langt svakere sjakkspiller enn Carlsen.

En svært skuffet Carlsen viste hvor misfornøyd han var med eget spill da han dyttet bort NRKs mikrofon mens han fikk spørsmål om hvordan han følte seg etter tapet (se video).

At tapet for Jon Ludvig Hammer (25) svir for Magnus Carlsen (24) er det liten tvil om. Det viste også verdenseneren med all tydelighet da han ble intervjuet av NRK etter siste runde i Norway Chess.

– Få stresset ut av kroppen

Magnus Carlsen endte til slutt på en oppsiktsvekkende svak 7. plass (av ni spillere) i Norway Chess. Nordmannen har dermed fått en elendig start på Grand Chess Tour, sjakkens mesterliga, der verdens ni beste spillere møtes over tre ulike turneringer.

Han mister også 22,7 poeng på ratingen og står nå med 2853,3. Så mange poeng har han aldri mistet i en turnering før. Vishy Anand er på 2. plass med 2816,1 poeng.

– Det er bare samme frustrasjonen som i tidligere partier. Jeg ser ingenting, jeg overser taktiske ting hele tiden, fortalte han i TV 2s sjakkstudio.

Stormester og sjakk-kommentator Yasser Seirawan tror Magnus Carlsen kommer tilbake, men anbefaler altså den norske verdensmesteren å ta en ferie først.

– Kanskje det beste for han nå vil være å slappe litt av. Dra på en ferie og få stresset ut av kroppen, sier han til NRK.

– Må slå tilbake i neste turnering

Seirawan sier selvtilliten svekkes ved et slikt overraskende tap.

– Han må nå slå tilbake i den neste turneringen, som er i august. Der må han gjøre sitt livs turnering og klatre på rankingen, understreker han.

Seirawan vil likevel ikke være med på at dette er starten på verdensmesterens fall.

– Men Magnus har gitt seg selv en unik utfordring, sier den amerikanske stormesteren.

Jon Ludvig Hammer slo Carlsen for første gang i voksen alder i det siste partiet i Stavanger. Han kan ikke forklare hvorfor Carlsen mislyktes.

– Det er det bare han selv som vet og hvorfor dette er forskjellig fra Shamkir-turneringen som han vant helt overlegent for bare noen måneder siden. Da blir det hans jobb å finne ut av det og jeg er helt sikker på at han kommer sterkere tilbake i neste turnering.

Grand Chess Tour fortsetter med Sinquefield Cup i Saint Louis 21. august til 3. september, før det hele blir avgjort med London Chess Classic fra 3. til 14. desember.

Yasser Seirawan

EKSPERT: Stormester Yasser Seirawan (her sammen med Vishy Anand) tror Carlsen bør ta ferie.

Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal
4-4-2 Eliteserien fotball: Sarpsborg 08 - Odd