NRK Meny
Normal

Kristian Hammer slutter: – Han har vært hjernen bak kombinert-suksessen

Kombinertlandslagstrener Kristian Hammer (37) har bestemt seg for ikke å forlenge avtalen med skiforbundet etter denne sesongen.

Kristian Hammer

VIL PRIORITERE FAMILIEN: Kristian Hammer gir seg som trener for verdens beste kombinertlandslag.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Mannen som ledet kombinertlandslaget til to gull, ett sølv og én bronse i Sotsji-OL takker dermed for seg.

– Jeg har nesten 200 reisedøgn i året med denne jobben. Nå vil jeg bruke mer tid på jentene mine, sier tobarnsfar Hammer til lokalavisen Eidsvoll Ullensaker Blad.

Bestemte seg før Sotsji

Inntil nylig har Hammer vært avventende med å avgjøre om han skulle fortsette å lede Norges fremste kombinertløpere eller ikke.

Ifølge lokalavisen hadde imidlertid Hammer bestemt seg for å slutte i jobben allerede før Sotsji-lekene.

– Det har vært en lang prosess hvor vi har jobbet mot Sotsji hele tiden. Vi har prøvd å bygge et lag, og hele tiden forbedret de tingene vi ikke har vært fornøyd med. Da er det klart det var utrolig gøy å komme i mål med prosjektet, sier Hammer.

Sportssjef for kombinertlandslaget, Sverre Rotevatn, synes det er trist at suksesstreneren gir seg.

– Vi hadde selvfølgelig håpet at Kristian hadde ønsket å fortsette. Han har gjort en fantastisk jobb med kombinertgutta. Han er på mange måter hjernen bak systemet som kuliminerte med to OL-gull i Sotsji, sier Rotevatn, som legger til at kombinertlandslaget har full respekt for Hammers avgjørelse.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Kristian Hammer og Magnus Moan

GOD LEDER: Magnus Moan (lyseblå lue) klemmer Kristian Hammer etter laggullet i Sotsji-OL.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Tatt Norge til toppen

Hammer har vært landslagstrener for kombinertgutta på heltid siden 2009. Siden da har Norge gått fra å være en middelshavsfarer i kombinertsporten til å bli verdens beste kombinertnasjon.

I Sotsji-OL tok Norge gull i lagkonkurransen – for første gang siden Nagano-OL i 1998. I tillegg ble det individuelt gull til Jørgen Graabak, sølv til Magnus Moan og bronse på Magnus Krog.

– Kristian har en ekstrem kompetanse på totalpakken som kombinert jo er. I tillegg har han vært veldig flink med å bygge et lag, både med utøverne og med støtteapparatet, roser Rotevatn, og får støtte fra Magnus Moan:

– Det kom litt overraskende at han skulle slutte, jeg fikk et lite stikk i magen faktisk. Men samtidig er det veldig forståelig. Kristian har vært en del av kombinertfamilien i mange, mange år, så at han tar denne avgjørelsen nå er helt greit, sier Moan til NRK.no.

Som kombinertløper tok Hammer VM-gull for lag i 2001 og 2005, samt en individuell bronsemedalje i Obersdorf-VM i 2005.

Hammer har fire verdenscupseire.

Laggull i kombinert i Sotsji

HISTORISK GULL: De norske kombinertgutta tok gull i lagkonkurransen i Sotsji. Det var det første norske laggullet i OL-sammenheng siden Nagano i 1998. Fra venstre: Magnus Moan, Håvard Klemetsen, Magnus Krog og Jørgen Graabak.

Foto: Ã…serud, Lise / NTB scanpix

Siste nytt

 • Storseier mot Sverige

  Norge knuste Sverige hele 7-2 i den siste kampen i gruppespillet. Kampen var over allerede etter den sjette omgangen. Norges semifinalesjanser var over allerede tirsdag. Svenskene var allerede klare for semifinale, og hadde lite å spille for.

  WEB_SPORT
  Foto: Jonas Ekströmer/tt / NTB scanpix
 • Singh klar for Sarpsborg

  Den tidligere VIF-profilen Harmeet Singh er tilbake i norsk fotball. Midtbanespilleren signerte i dag en 1,5-årskontrakt med Sarpsborg.

  – Sarpsborg 08 har et lag der alle gir alt for hverandre. Et tøft og robust lag, sier Singh til sarpsborg08.no.

  Harmeet Singh
  Foto: Sarpsborg 08
 • Birkeland går stafetten

  Lars Helge Birkeland går inn på stafettlaget, sammen med brødrene Bø og Emil Hegle Svendsen. Det betyr at Erlend Bjøntegaard er vraket, til tross for at Bjøntegaard blant annet havnet på en kanonsterk femteplass på 10km sprint tidligere i OL.

  Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Skiskyting menn.
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
OL i Pyeongchang: Langrenn, team-sprint
OL i Pyeongchang: Skøyter lagtempo
OL-magasin
Høydepunkter fra dagen
OL-magasin
OL-profiler: Johannes Høsflot Klæbo