Hopp til innhold

Hackere og falske eposter – skitten kamp om å bli FIFA-president

Hacking, falske twittermeldinger og påstander om at konkurrenten kommer til å kjøre FIFA konkurs om tre år. Beskyldningene har haglet i innspurten av FIFA-valgkampen.

Sheikh Salman Bin Ebrahim Al Khalifa

OMSTRIDT PRESIDENTFAVORITT: Sjeik Salman fra Bahrain regnes som favoritt, men han er også den mest omstridte kandidaten, og blir derfor mest utsatt for angrep. Han er beskyldt både for korrupsjon, brudd på menneskerettighetene og på å bruke svært ufine midler for å sikre seg stemmer

Foto: Hasan Jamali / Ap

Mye grums er virvlet opp omkring de fem kandidatene. Spesielt om sjeik Salman og Gianni Infantino – de to kandidatene «alle» mener det vil stå mellom i Zürich fredag.

Så skitten har valgkampen virket – i alle fall på overflaten – at mer enn to tredeler av de fotballinteresserte ikke har tillit til noen av kandidatene, ifølge en fersk meningsmåling.

Hacking og falsk journalist

Den groveste påstandene rammer Salman, Bahrain-sjeiken som siden 2013 har vært president i Asias fotballforbund. Han har blant annet lagt seg ut med det internasjonale transportarbeiderforbundet (ITUC).

Datamaskinene til ITUC ble nylig hacket, og det settes i forbindelse med valget av ny FIFA-president.

ITUC ledes av australske Sharan Burrow, som har markert seg som en sterk kritiker av arbeidsforholdene for dem som jobber på anleggene som skal brukes til VM i Qatar i 2022.

I tillegg til hackingen, er det også sendt ut falske eposter som skal trekke i tvil troverdigheten til både ITUC og en gruppe australiere som kjemper for større åpenhet og flere reformer i FIFA, skriver The Australian.

Med henvisningen til epostene beskyldes de for å prøve å undergrave og diskreditere kandidaturen til sjeik Salman bin Ebrahim al-Khalifa.

– E-posten er falsk

Den sveitsiske avisa Weltwoche fikk se epostene og publiserte dem. De er siden publisert i flere medier.

Dette er ordlyden i eposten som artikkelen i Weltwoche påstår ITUC skal ha sendt, men som ITUC selv mener å ha avslørt som falsk:

Prince Ali (bin al-Hussein of Jordan) just announced that he may run again (for the presidency). We do benefit if he wins and Sheik Salman loses. We can divert some money for a dis­information campaign against Salman.

Fra den sannsynligvis falske mailen / The Australian

Men da ITUC konfronterte Weltwoche med det, avslørte de at minst en av epostene er falsk og sendt fra Zürich.

Weltwoches historie ble senere tweetet og retweetet av en journalist som heter Isabelle Vlady i et nettsted som heter Newshour France. Men verken journalisten eller nettstedet eksisterer, skriver Ekstra Bladet.

– Vi regner med at denne kampanjen blir mer intens fram mot FIFAs presidentvalg og debatten som FN skal ha om internasjonale arbeidsvilkår, sier Bonita Mersiades.

Hun er tidligere styremedlem i Australias fotballforbund.

Diskutert i Underhuset

Onsdag, to dager før valget, ble sjeiken også diskutert i det britiske Underhuset. Der dro parlamentsmedlem Damian Collins fram tidligere beskyldninger om at sjeiken skal ha betalt for stemmer da han ble valgt til president i Asias fotballforbund i 2013.

Der fikk han støtte fra 33 av Asias 46 fotballforbund.

Dette er beskyldninger sjeik Salman tidligere har tilbakevist på det sterkeste, og kalt «demonstrativt falske». Han sier at det ikke finnes bevis. Han gjentok dette etter Underhus-debatten.

– Sjeik Salman betalte hele valgkampen sin av egen lomme. Han har ingen kjennskap til at det skal ha blitt tilbudt penger den gang. Det er aldri blitt bevist noe annet, sier han i en melding hans advokater har sendt ut.

– Hvis Salman blir valgt, bør ikke det engelske fotballforbundet arrangere et eneste arrangement i FIFA-regi, sa Collins.

Infantino: – Lett å love, handlingene avgjør

FIFA presidentkandidater

EN AV DISSE SKAL LEDE FIFA VIDERE: Gianni Infantino, sjeik Salman, Jerome Champagne, prins Ali, Tokyo Sexwale. Menneskerettsorganisasjoner og korrupsjonskritikere er ikke særlig imponert over noen av dem

Foto: AFP

Collins har også tidligere hevdet at Salman var sentral da demokratiopprøret i Bahrain ble slått tilbake under «den arabiske våren» i 2011. Det skal ha omfattet arrestasjoner også av fotballspillere som støttet opprøret.

Også det har Salman benektet. Det samme har han gjort med beskyldninger om at han skal ha brukt penger som skulle gått til utvikling av fotballen, til å finansiere sin egen presidentvalgkamp.

Det hindret ikke Gianni Infantino i å bruke det. Etter at Salman hadde lovet Amnesty International å underskrive på at han vil følge opp menneskerettighetene, skrev Infantino til samme organisasjon:

– Det er enkelt å skrive under et løfte. Men den virkelige testen for en persons karakter er konkrete handlinger, ikke ord.

Også prins Ali har beskyldt Salman for å ikke ha beskyttet fotballspillere i hjemlandet under den arabiske våren.

– Avgjørelse på bakrommet

Sjeik Salman har ikke vist særlig interesse for å fortelle hva han står for i tiden fram til valget.

I høst inviterte de nordiske fotballforbundene alle fem kandidatene til møte og pressetreff i København. Salman var den eneste som ikke møtte. Også invitasjoner til amerikansk og britisk tv takket han nei til.

Han har i stedet foreslått at kandidatene skulle møtest internt, for å komme fram til en felles kandidat, slik at ingen skulle tape ansikt.

Men den bahrainske sjeiken har også selv gått til angrep. Han kritiserer sin rival Gianni Infantino for å ha lovet å øke FIFAs tilskudd til de 209 nasjonale fotballforbundene med 4,5 millioner euro årlig, og 36 millioner til de seks føderasjonene i løpet av de neste fire årene.

– Konkurs om to år

SOCCER-EUROPA/DRAW UEFA General Secretary Infantino speaks during the Europa League quarter-final draw at the UEFA headquarters in Nyon

EUROPAS FAVORITT: Gianni Infantino får de fleste europesiek stemmene, blant annet Norges. Men han beskyldes for å kjøre FIFA økonomisk i grøfta i løpet av tre år med sine valgløfter

Foto: PIERRE ALBOUY / Reuters

Det er mer enn dobbelt så mye som i den siste fireårssyklusen (2011–2014) i FIFAs regnskap.

– Det vil bety at FIFA er konkurs om tre år, sier Salman til Associated Press. Han får støtte av en annen kandidat, Jerome Champagne.

– Infantinos planer er farlige, sier han.

Infantino tilbakeviser dette på det sterkeste.

– Det er lett å spare inn disse pengene slik at mer kan gå tilbake til utviklingen av fotballen. Det er det FIFA skal dreie seg om – ikke politiske intriger og personangrep, sier han.

Det er Salman og Infantino de fleste mener presidentvalget vil stå mellom. Derfor er det disse som også får de fleste angrepene rettet mot seg.

Store delegasjoner

Begge har med seg store delegasjoner til kongressen. Det har fått Champagne til å reagere.

– De burde ikke fått lov til det. Nå har de mye større sjanser til å påvirke delegatene, sa Champagne.

– Jeg har ikke en privatjet for å besøke dere, sa han på hotellet i Zürich dagen før kongressen.

Avstemmingen skal være hemmelig. Derfor er det ikke mulig å vite hvem de enkelte FIFA-delegatene faktisk stemmer på.

De får ikke lov å ta med seg mobiltelefoner inn i stemmeavlukket. Men verken Champagne eller prins Ali av Jordan – en annen av kandidatene – stoler på at dette er godt nok.

– Vi kan ikke være sikre på at de ikke blir presset til likevel å finne en måte å fotografere sine stemmesedler slik at de skal kunne bevise hjemme hvordan de stemte. Dersom avlukkene var gjennomsiktige kunne vi passe på at dette ikke skjedde, sier prins Ali.

Begge bad om at valget måtte utsettes på grunn av dette. Og begge fikk avslag.

Og femtemann? Sørafrikaneren Tokyo Sexwale har ikke stått i sentrum for noen større skandaler eller skittent spill.

Derfor har han heller ikke satt sitt preg på valgkampen.

– Hans eneste bidrag er at han har slått fast at han satt i fengsel sammen med Nelson Mandela, skrev en kommentator noe syrlig.

– FIFA har lang vei å gå

Men Sexwale utmerket seg med å være den eneste som ikke svarte da flere private og humanitære organisasjoner ba om planer for hvordan kandidatene vil bekjempe korrupsjon og sørge for at menneskerettighetene blir fulgt.

Ingen av svarene imponerte likevel organisasjonene.

– Det faktum at ingen av dem er villig til å love sterke nok handlinger mot korrupsjon og brudd på menneskerettigheten i forbindelse med store sportsarrangementer, viser hvor lang vei FIFA har å gå, sier Sylvia Schenk i Transparency International Germany.

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal