Har lært mye av skrekktaklingen på faren: – Kan ta slutt når som helst

Erling Braut Haaland (19) er i begynnelsen på det som kan bli en stor fotballkarriere etter overgangen til Borussia Dortmund, men er bevisst på at han kan lide samme skjebne som pappa Alfie.

Erling Braut Haaland

REALISTISK: Farens skrekkskade i 2001 har gjort at Erling Braut Haaland er realistisk med tanke på at fotballkarrieren kan rammes av skader.

Foto: Borussia Dortmund / TV

Fotballkarrieren til far Alfie Haaland tok en nemlig en smertefull og brå vending i 2001 da han ble taklet stygt i kneet av den tidligere Manchester United-hardhausen Roy Keane.

I et intervju med NRK åpner Erling Braut Haaland for første gang opp om hvordan han ser på den brutale nedsparkingen som trolig endte farens profesjonelle karriere.

Alf Inge Haaland ligger nede etter taklingen av Roy Keane

RASTE: Roy Keane har nettopp sparket ned Alfie Haaland i en seriekamp i april 2001 og skjeller ut nordmannen i etterkant. Haaland kom aldri skikkelig tilbake på fotballbanen etter skrekktaklingen.

Foto: Ødegaard, Rolf Jarle / Scanpix

– Jeg vet ikke helt hvor gammel jeg var den gangen, jeg var bare noen måneder (ni måneder gammel. journ.anm.), så jeg husker selvsagt ikke så mye fra det, men det er sånt som skjer i fotballen, sier Haaland til NRK i intervjuet som ble gjort i fjor høst.

– Kan være over

Pappa Alfie spilte for Manchester City da han i en seriekamp mot Manchester United ble meid ned av Keane, som også ble utvist etter situasjonen, og senere fikk fem kampers karantene. I tillegg fikk iren den gangen en bot på 1,7 millioner kroner.

Erling Braut Haaland

MØTTE FANSEN: Erling Braut Haaland møtte fansen på flyplassen før avgang til Marbella og treningsleir denne uka.

Foto: Borussia Dortmund / TV

Keane fortalte senere i sin selvbiografi at han ikke angret på at han skadet Haaland. Selv om bryne-karen spilte kamper også etter smellen, kom han seg aldri helt etter den voldsomme taklingen og han spilte aldri en full kamp igjen. Han slet også med skader i det andre kneet og to år etter valgte han å legge opp.

Pappas dyrekjøpte erfaring har gjort at en av Europas heteste unge spillere er bevisst på at det er viktig å sette pris på fotballen hver dag.

Takling

SKREKKTAKLING: Manchester Uniteds Roy Keane takler Alf-Inge Haaland i kneet. Iren fikk fem kamper karantene og 1,7 millioner kroner i bot etter nedsparkingen.

– Fotballkarrieren kan ta slutt når som helst, så det er bare å nyte hvert øyeblikk, sier Braut Haaland videre til NRK.

– Liker stilen din

Pappa Haaland spilte blant annet for Nottingham Forest, Leeds og Manchester City i den øverste toppdivisjonen i England, og fikk med seg 34 landskamper.

Norges nye spisskomet sier han lener seg mye på farens erfaringer som profesjonell etter å ha tatt steget fra Salzburg til Borussia Dortmund og Bundesliga.

Spesielt om hvordan man takler press fra omgivelsene.

– Det hører med i fotballen, det er godt at jeg har foreldre som har vært innom denne biten her. Jeg har fått mye råd og snakket mye med dem om det. Så det er ikke et problem, sier 19-åringen til NRK.

– Hva tar du med deg fra det faren din?

– Det er litt av hvert både fra fotballen og utenfor fotballen. Han har jo vært fotballspiller selv, og har mye erfaring som han har overført til meg, så det er litt av hvert ulike ting.

– Har du noe konkret eksempel?

– For eksempel hvordan man skal takle media, og at det bare er å ikke si noe feil så går det fint, smiler han.

Etter å ha scoret 28 mål på 22 kamper for Salzburg i fjor høst ble Haaland jaktet av flere storklubber, men til slutt falt valget på Dortmund. I sitt første intervju etter overgangen forteller han hvorfor han signerte for den tyske klubben.

– De sa bare direkte til meg at vi trenger deg framme på topp. Vi liker stilen din og vil ha deg i klubben vår. Jeg likte hvordan de snakket til meg og det var det som trigget meg. Jeg følte at jeg og Dortmund var en god «match», sier Haaland til klubbens egen TV-kanal.

Braut

INTENS: Erling Braut Haaland hamret inn mål for Salzburg i fjor høst. Det gjorde ham til en av Europas heteste spillere på overgangsmarkedet.

Foto: Joe Klamar / AFP

– Liker å «chille»

Dortmund er på treningsleir i Marbella, og skal spiller tre treningskamper, den første mot Standard Liege, tirsdag ettermiddag. Haaland er uaktuell til oppgjøret på grunn av liten kneskade, men når nordmannen blir klar til dyst håper han først og fremst og levere med bena.

– Jeg ønsker å vise folk hvilken spiller jeg er. Ikke snakke for mye, men la dem se hvem jeg er, sier han.

Han blir blant annet lagkamerat med den danske landslagsspilleren Thomas Delaney. Det tror jærbuen er en fordel i en ny klubb.

– Jeg kan snakke morsmålet mitt med ham. Han er i tillegg en bra fyr. Og det virker som det er en avslappet stemning i spillergruppa. Jeg liker meg så langt, sier Haaland.

At atmosfæren er avslappet ser ut til å passe unggutten, som hadde følgende beskrivelse om seg selv i intervjuet med NRK i fjor høst.

– Jeg er en person som helst liker å «chille han» mest mulig når jeg ikke er på fotballbanen. Jeg vil inn og gjøre jobben min, men ellers ikke gjøre så mye annet egentlig, gliser Erling Braut Haaland.

 • Borussia Dortmunds neste seriekamp i tysk Bundesliga går borte mot Augsburg lørdag 18. januar.

Siste nytt

 • Liverpool snur - permitterer ikke

  Liverpool har fått kraftig kritikk for at de permitterte 200 ansatte lørdag. Nå melder klubben på sine sider at de snur og dropper permitteringene. Samtidig beklager klubben.

  – Vi mener vi kom til feil beslutning forrige uke. Vi beklager. Våre intensjoner var, og er fortsatt, å forsikre at hele staben skal unngå tap av inntekt i denne tiden, skriver klubben i en pressemelding.

  FILE PHOTO: Anfield General Views
  Foto: Jason Cairnduff / Reuters
 • Fikk sparken på grunn av korona

  Ivan Jovanović har fått sparken som landslagsjef for De forente arabiske emirater, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Serberen rakk aldri å lede laget i en kamp.

  – Fotballforbundet har terminert kontrakten til Ivan og hans støtteapparat. Vi ønsker å takke han for hans innsats og ønsker ham lykke til videre, skriver de i en uttalelse.

  Jovanovic skulle lede oljestatene til store mesterskap, men på grunn av koronapandemien har VM-kvalifisering og Asia Cup-kvalifiseringen blitt utsatt på ubestemt tid.

  SONdxI8FGss. Ivan Jovanović, former UAE-coach.
  Foto: Robert Pratta / Reuters
 • Vil ha «El Clásico» for veldedighet

  Real Madrid-legenden Iker Casillas utfordrer Barcelona-legender til å bli med på en «El Clásico»-kamp til inntekt for personer i nød på grunn av koronakrisen.

  – Når dette marerittet er slutt, burde vi samle alle legendene fra noen år tilbake og spille en El Clásico av fin gammel årgang. Pengeinnsamling til folk som trenger det, tvitret den tidligere keeperen med 167 landskamper for Spania.

  tIDlxEAvQeY casillas, puyol
  Foto: Ivan Sekretarev / Ap

Sendeplan

Kl. Program Kanal