Hopp til innhold

Grøvdal ut mot afrikansk EM-dominans: – Kan ødelegge sporten

Karoline Bjerkeli Grøvdal tok søndag EM-bronse bak to tyrkiske utøvere som nylig konkurrerte for Kenya. Nå krever hun at reglene endres – og får støtte av presidenten i Det europeiske friidrettsforbundet.

Karoline Bjerkeli Grøvdal innfridde og løp inn til bronse under dagens terrengløp på Sardinia.

– Det ble bronsemedalje i EM terrengløp bak Kenya, skriver Grøvdal på Instagram.

Hun ble kun slått av den tyrkiske duoen Yasemin Can og Meryem Akda.

Can har konkurrert for Kenya i 18 år, under navnet Vivian Jemutai. Senere har hun byttet både navn og nasjonalitet, og 13. mars i år ble hun klarert for å konkurrere for Tyrkia. Samme dato ble Meryem Akda tyrkisk statsborger.

Før det var hun kjent som kenyanske Mirriam Jepchirchir Maiyo.

– Første- og andreplassen gikk til Kenya. Jeg er veldig fornøyd med min bronse, og kunne ikke gjort noe annet. Et lite stikk kan det være, sier Grøvdal til NRK.

Ble gratulert som gullvinner

Hun forteller til NRK at flere gratulerte henne med EM-gull da hun kom i mål.

– Det har blitt en snakkis. Jeg har ikke brydd meg om det før, og jeg tenker ikke over det når jeg løper. Jeg gratulerte dem som fullverdige vinnere, men nå var det to fra Kenya der oppe (på pallen).

– Er det rettferdig?

– Jeg synes det bør forandres. Du må ha vært i landet lengre enn kenyanerne har vært. Du kan ikke representere Kenya for tre måneder siden, også ta EM-gull for et helt annet land litt senere. Det kan ødelegge sporten hvis vi driver med kjøp og import av utøvere, sier Grøvdal.

– Det må komme en regelendring

NRK har tidligere omtalt problematikken i flere saker. Nå tas det grep.

Svein Arne Hansen, president i det europeiske friidrettsforbundet (EAA), er tydelig på at regelverket må forandres. Han sitter også i styret i Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF), som nå har nedsatt en arbeidsgruppe som skal komme med et endringsforslag.

Forslaget skal behandles på et styremøte i London i april.

– Vi må forandre regelverket, slik at det tar lengre tid å bytte statsborgerskap. I dag er det for lett å bytte, sier Hansen til NRK.

Svein Arne Hansen

Svein Arne Hansen er styremedlem i IAAF og president i EAA.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Hvis du har representert en nasjon på a-landslaget i fotball, har du ikke lov til å spille for et annet landslag, men hvorvidt det blir like strengt i friidrett ønsker ikke Hansen å spekulere i.

Trolig endringsforslaget møte motbør fra flere nasjoner.

– Det er ikke alle som tenker som oss i Norge, sier Hansen.

Hvis IAAF ikke endrer regelverket har Hansen et ess i ermet.

– Det må komme en regelendring allerede til sommeren. Hvis ikke får jeg med meg styret i Europa på at vi lager en egen europeisk regel, sier Hansen.

Siste nytt

  • Ny teknikktrener for alpinkvinnene: – Glade for at vi er attraktive for de beste trenerne i verden

    Østerrikske Johannes Zöchling (44) har blitt ansatt som ny hovedtrener for de norske alpinkvinnenes teknikklag.

    Det skriver Norges Skiforbund i en pressemelding.

    – Vi er glade for at Johannes velger å bli med oss og ser fram til å få han på laget. «Hannes» har en sterk og variert bakgrunn, med gode resultater, forteller alpinsjef Claus Johan Ryste.

    Zöchling kommer fra Det østerrikske skiforbundet, hvor han har jobbet i ulike roller de siste 15 årene. Blant annet har han hatt ansvaret for kvinnenes teknikklag i seks år, mens han de siste tre sesongene har hatt ansvar for rekrutteringslandslaget på herresiden.

    Østerrikeren tar over for Janne Haralla, som har fått en rolle i den amerikanske superstjernen, Mikaela Shiffrins, lag. (NTB)

    Thea Louise Stjernesund i Kranjska Gora
    Foto: BORUT ZIVULOVIC / Reuters
  • Chelsea bekrefter: Enzo mister resten av sesongen

    Chelseas Enzo Fernandez mister resten av sesongen, det melder klubben på sine nettsider.

    Argentineren har vært under kniven på grunn av et lyskeproblem, og Chelsea bekreftet at operasjonen var vellykket. Samtidig betyr det at han er ute resten av sesongen.

    23-åringen har spilt 62 kamper for klubben etter at de hentet ham i januar i fjor.

    Carabao Cup - Final - Chelsea v Liverpool
    Foto: HANNAH MCKAY / Reuters
  • Wada skal etterforskes etter kritikk i dopingsak

    Verdens Antidopingbyrå (Wada) har bedt om en uavhengig gjennomgang av byråets håndtering av saken om en mulig dopingsak med noen av verdens beste svømmere.

    Ifølge Wada skal sveitseren Eric Cottier få adgang til sakens innhold og gi sin vurdering av byråets behandling av saken. Wada opplyser at arbeidet ventes å være ferdig om to måneder.

    – Wadas integritet og omdømme er under angrep. I de siste dagene er Wada blitt anklaget for partiskhet overfor Kina, opplyser antidopingbyrået.

    Lørdag kom nyheten om at kinesiske svømmere hadde spor av hjertemedisinen trimetazidin i prøver avgitt noen måneder før sommerlekene i 2021. 13 av dem deltok i OL i Tokyo.

    Kinesiske antidopingmyndigheter har avvist anklagene og hevder at utøverne skal ha fått i seg stoffet i mat under et stevne.

    Senere stilte Wada seg bak den forklaringen. Det har fått blant andre Det amerikanske antidopingbyrået (Usada) til å reagere sterkt. Den amerikanske antidopingsjefen Travis Tygart gikk mandag hardt ut mot Wada og mente at de dekket over for kineserne. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal