Hopp til innhold

Raser mot Tyrkias importer: – Det er skammelig

​AMSTERDAM/OSLO (NRK): Tyrkia leder medaljetabellen i friidretts-EM. Bare én av de åtte medaljevinnerne er oppvokst i Tyrkia.

EM-medaljører fra Tyrkia

MEDALJESKRED: Tyrkia har plutselig blitt en europeisk stormakt i friidrett. Her er gullvinner på 10.000 meter Polat Kemboi Arikan, sølvvinner Ali Kaya, gullvinner på 400 meter hekk Yasmani Copello Escobar og gullvinner på 10000 meter Yasemin Can.

Foto: NTB scanpix

Rodal

OL-vinner Vebjørn Rodal mener antallet tyrkiske utøvere med utenlandsk opprinnelse er i ferd med å bli voldsomt.

Foto: NRK

– Det er en systemsvikt. EM skal være for europeiske utøvere, sier NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal etter å ha sett nok en stor, tyrkisk EM-dag på fredag.

Tyrkia er tradisjonelt sett en bitteliten friidrettsnasjon. I år leder de medaljestatistikken i EM.

Årsaken? De har hentet inn utøvere fra andre land i stor skala, flere av dem i siste liten før mesterskapet.

Det er fullstendig lovlig å skifte statsborgerskap og konkurrere for et nytt land - så lenge man venter i ett år med å konkurrere - men nå reagerer en rekke friidrettsprofiler på omfanget.

Det er nemlig ikke snakk om noen få utøvere.

17 av 48 i EM-troppen i år er født og oppvokst utenfor landet. Av de åtte medaljevinnerne er bare én oppvokst i Tyrkia. Resten er fra Kenya, Cuba, Aserbajdsjan og Jamaica.

Oversikten over alle de tyrkiske medaljevinnerne i EM er oppsiktsvekkende lesning:

Raser mot praksisen

– Tyrkia skiller seg ut ved at dette er så skamløst og omfattende. Det er skammelig, en farse, skriver Ben Bloom i The Telegraph.

– Det er en vits, sier den irske langdistanseløperen Fionnuala McCormack til RTE Sport.

Allerede på åpningsdagen skrev NRK om Yasemin Can, som i 18 av sine 19 år var kenyaner og het Vivian Jemutai. I kveld ble hun dobbel gullvinner for Tyrkia. Hun ble klar for det tyrkiske laget i mars i år, men ifølge The Telegraph bor og trener hun fortsatt i Kenya.

– Det er ikke noe problem med dette. Jeg er tyrker fordi det er fint å være tyrker, sier Yasemin Can til NRK.

Yasemin Can

I ENSOM MAJESTET: Yasemin Can rykket etter 2000 meter av 10000-meteren, og løp alene i front helt til mål.

Foto: MICHAEL KOOREN / Reuters

Flere av utøverne hevder de ikke ble rekruttert som en del av noe systematisk regime.

– Det er helt vanlig å flytte til et annet land. Jeg bare valgte et annet land enn mange andre, sier den tyrkiske sølvvinneren Jak Ali Harvey, tidligere kjent som jamaicanske Jacques Montgomery Harvey, til Jamaican Observer.

Men omfanget av utøvere er nå så stort at friidrettsmiljøet er i ferd med å miste troen på at det er snakk om noe annet en systematisk utnyttelse av regelverket.

– Nå begynner volumet på de utøverne å bli voldsomt høyt, sier NRKs fridrettsekspert Vebjørn Rodal.

Systematisk utnyttelse?

NRKs friidrettskommentator Jann Post var selv på besøk i kenyanske Iten, løpernes mekka, for to år siden. Han så med egne øyne hvordan Tyrkia systematisk jobbet med kenyanske utøvere.

– Det tyrkiske laget hadde en egen person der nede, som var der for å lære utøverne tyrkisk. Han bodde på rommet ved siden av meg. Han var der i tre måneder, sier Post.

Jann Post i Kenya

Jann Post reiste til Kenya for å se den kenyanske løpesuksessen på nært hold. Der fikk han også oppleve den tyrkiske gulloppskriften.

Foto: Anders Øksenholt / NRK

Vebjørn Rodal forklarer utøvernes motivasjon: Det er vanskelig for de nest beste løperne i for eksempel Kenya å få sjansen på landslaget, spesielt med tanke på at Kenya bare har tre plasser i hver øvelse i OL. I stedet kan de løpe for Tyrkia og vinne internasjonal anerkjennelse og medaljer. Det samme gjelder for land som Jamaica i sprint.

Men i tillegg mener stadig flere at tyrkerne betaler høye summer for å skaffe seg dyktige utøvere.

– Kjøpt og betalt

Det har lenge gått rykter i internasjonal friidrett om at Tyrkia og flere andre land betaler utøvere for å skifte statsborgerskap.

Ramil Guliyev

Ramil Guliyev fra Aserbajdsjan.

Foto: Ng Han Guan / Ap

Da Ramil Guliyev fra Aserbajdsjan byttet til Tyrkia i 2011, mente det aserbajdsjanske forbundet at han hadde mottatt opp mot én million kroner. Guliyev selv nektet blankt, men protestene fra aserbajdsjanske forbundet gjorde at han måtte vente tre år før han kunne konkurrere for Tyrkia.

– Det ligger nok mest sannsynlig økonomiske motiver bak, spesielt for de som kommer fra Øst-Afrika, sier Rodal.

– Kjøpt og betalt, sa Henrik Ingebrigtsen til NRK i forrige uke.

Stille fra det tyrkiske forbundet

NRK har i flere dager forsøkt på få en kommentar fra det tyrkiske friidrettsforbundet, både om påstandene om betaling og om systematisk utnyttelse av regelverket, men har ikke fått svar.

Tyrkerne har heller ikke uttalt seg om saken til internasjonale eller tyrkiske medier de siste dagene, til tross for en stadig kraftigere mediestorm – også på hjemmebane. Tyrkiske medier har gjengitt en rekke engelske artikler om temaet de siste dagene.

Samtidig får lederen av det tyrkiske friidrettsforbundet, Fatih Çintimar, skryt for jobben han gjør. Nettstedet Erkhaber skriver at Çintimar har lykkes i kampen mot doping på det tyrkiske friidrettslandslaget, og at han nå bringer landslaget til topps i Europa.

Çintimar har flere ganger uttalt at han i fremtiden ønsker seg et friidrettslandslag uten utlendinger. I et intervju med den tyrkiske statskanalen TRT i 2014 sa han at målene for friidrettslandslaget var å «ikke lenger ha behov» for å importere utøvere med utenlandsk opprinnelse innen 2020.

Siden det har troppen altså fått inn flere helt nye medaljevinnere, både karibiske og østafrikanske.

Selv om Çintimar altså beskrev det som et «behov» å importere utøvere, forsvarte han praksisen i et intervju med avisa Haberürk:

– Ingen har rett til å stille spørsmål rundt hvorfor noen velger min nasjon og bærer det tyrkiske flagget på ryggen. Våre dører er åpne for alle som alle vil komme hit og er tyrkiske statsborgere, sa han.

Tyrkerne splittet

Debatten går varmt på sosiale medier i Tyrkia. Mange tyrkere skriver på Twitter at de ikke bryr seg om hvor idrettsutøverne opprinnelig er fra, så lenge de håver inn medaljer. Mange skriver at det samme fenomenet er utbredt i andre europeiske land, for eksempel på multikulturelle fotballandslag.

Andre tvitrer at de ikke klarer å glede seg over suksessen til utøvere som ikke har tilstrekkelige bånd til Tyrkia.

Vil endre regelverket

Svein Arne Hansen

Friidrettspresident Svein Arne Hansen.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Flere i friidrettsmiljøet mener nå regelverket må endres. Tidligere i uka snakket NRK med presidenten i det europeiske friidrettsforbundet, Svein Arne Hansen. Han ville først ikke uttale seg, men vedgår at det er på tide med forandring.

– Vi kommer til å jobbe for at det skal bli mye vanskeligere å bytte nasjon raskt. For eksempel vil vi gjøre som i fotballen, at de som har representert ett land ikke skal kunne bytte etterpå.

– Det virker som det er litt for lett. Det er ikke bare Tyrkia, men flere Gulfstater også. Det virker som de har tatt inn utøvere som ikke kan språket engang. Vi vil at de skal vente lenger, sier Hansen til NRK.

Men inntil videre kommer altså Tyrkia til å fortsette å ta medaljer i friidretts-EM.

Sportsnyheter

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

 • Grøvdal vraker 10.000 meter i EM – går for ny distanse

  Karoline Bjerkeli Grøvdal (33) endrer konkurranseplanen for sommerens europamesterskap i Roma.

  Hun dropper 10.000 meter og planlegger for å løpe halvmaraton.

  Det bekrefter hun overfor NRK.

  Nå satser hun på å løpe 5000 meter fredag 7. juni og halvmaraton 9. juni – og regnes som en sterk medaljekandidat på begge distansene.

  – Det kan være en morsom kombo det, sier Grøvdal, som presiserer at hun vil ta en endelig avgjørelse etter det første løpet.

  Hun vant nylig New York halvmaraton på tiden 1.09.09 minutter. Hun er rangert som den femte beste europeeren i kategoriene 5000 meter og gateløp.

  Grøvdal har vel å merke ikke tatt EM-kravet på 32 minutter på 10.000 meter, men det ville vært for en formalitet å regne. Hun har løpt minuttet raskere to ganger på asfalt, men måtte tatt på seg piggsko for å kvalifisere seg til europamesterskapet. Det ønsker hun ikke å prioritere i en viktig treningsperiode inn mot EM- og OL-sesongen.

  Den erfarne langdistanseprofilen har bronse på 10.000 meter og 3000 meter hinder fra tidligere europamesterskap, samt at hun har vunnet EM i terrengløp tre år på rad.

  Halvmaraton er ikke en tradisjonell mesterskapsøvelse, men arrangeres i EM i år som sammenfaller med OL.

  PS! EM i Roma og OL i Paris ser du på NRK.

  Friidretts-VM 2023: Pressetreff
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB
 • Storhamar sikret gullet etter «sliteseier»: – Ekstrem lettelse

  Storhamar vant den femte NM-finalen med 4-3 over Vålerenga i forlengning. Med 4-1 i kamper kunne vertene juble for tittelen.

  Eirik Salsten ble helten med scoring 50 sekunder ut i spilleforlengelsen. Da eksploderte det på Hamar – som hadde «mætt fjøs» med over 7100 tilskuere.

  For veteran Patrick Thoresen ble det ekstra spesielt å vinne foran familien på tribunen.

  – Det er helt magisk. Jeg har jo vært med på veldig mange finaler, dessverre tapt veldig mange de siste par åra, så det var en ekstrem lettelse å få være med å vinne. Jeg har drømt om dette. Dette har vært et stort, stort mål de siste åra mine, sier Thoresen til NRK.

  – Det er helt sykt at det er 7000 mennesker her som har fulgt oss i tykt og tynt mer eller mindre i hele år.

  Med tirsdagens triumf er Storhamars åttende kongepokal i boks. Vålerenga er fortsatt ledende i Norge med sine 26 «bøtter».

  Tross tapet, lar Storhamar-trener Petter Thoresen seg imponere av motstanden og kaller tirsdagens kamp for en «sliteseier».

  – Imponert av Vålerenga. De har mistet flere sentrale spillere og kriget mot Oilers i syv kamper. Jeg er faktisk imponert over det de leverer, skal jeg være helt ærlig, sier Thoresen til NRK.

  Og det var gjestene fra hovedstaden som kom best i gang i den femte kampen i NM-sluttspillet. Lagets storscorer Thomas Olsen satte 1-0 etter tre og ett halvt minutt. Da Storhamar fikk muligheten i overtall i midtperioden satte Peter Quenneville inn utligningen. Storhamar gikk så opp til 2-1, før Magnus Brekke Henriksen utlignet for Vålerenga.

  55 minutter og 25 sekunder ut i kampen sendte Jakob Berglund Storhamar nok en gang opp i ledelsen, men 12 sekunder før slutt sikret Vålerenga spilleforlengelse da Christopher Bengtson satte 3-3. I spilleforlengelsen sørget Saltsten for seier til Storhamar. (NRK/NTB)

  NM finale Ishockey Storhamar IL - Vålerenga IF i CC Amfi. SIL - VIF
  Foto: Cornelius Poppe / NTB
 • Sævik med ny scoring da Vålerenga beholdt tabelltoppen

  Både Karina Sævik og Iris Omarsdottir scoret sitt fjerde mål for sesongen da Vålerenga slo Stabæk 3-2 på hjemmebane i Toppserien tirsdag.

  Kampen skulle opprinnelig spilles i september, men ble framskyndet for å legge til rette for Vålerengas deltakelse i mesterligakvalifiseringen. Med tirsdagens seier ligger Vålerenga og Rosenborg på topp med tolv poeng, men VIF har bedre målforskjell. Deretter følger Røa med ni.

  Vålerengas hjemmeseier tirsdag kom etter scoringer av Olaug Tvedten, Ylinn Tennebø og Sævik, som scoret sitt fjerde mål for sesongen. For gjestene sto spisstalentet Omarsdottir for begge nettkjenningene – den siste fem minutter før slutt. 20-åringen har i likhet med Sævik scoret fire ganger denne sesongen.

  Stabæk står med seks poeng etter to seirer og tre tap hittil. Vålerenga har byderby mot Lyn til helgen, mens Stabæk får besøk av Brann. (NTB)

  Toppserien fotball 2023: Vålerenga - LSK Kvinner
  Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal