Norsk EM-favoritt har vært syk i flere dager

BERLIN (NRK): Karoline Bjerkeli Grøvdal har slitt med såre luftveier denne uka. Landslagslege Ove Talsnes kan ikke utelukke at fredagens EM-semifinale kan forverre situasjonen.

Friidrett, Diamond League, Bislett Games 2018, Bislett Stadion

SKJERMES: Gullkandidat Karoline Bjerkeli Grøvdal sliter med halsen, et døgn før EM-starten.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– Hun har en sår hals, og har vært plaget av det i noen dager. Hun var ute og trente i går kveld hjemme i Oslo, hun kommer hit i dag og skal ha en liten treningstur i kveld. Hun er i bra allmenntilstand, sier landslagslege Ove Talsnes til NRK torsdag ettermiddag.

Det var rundt midnatt onsdag friidrettsforbundet sendte ut melding om at det planlagte pressetreffet med Karoline Bjerkeli Grøvdal torsdag var avlyst. EM-favoritten på 3000 meter hinder måtte utsette avreisen til Berlin.

– Jeg har gjort en medisinsk vurdering som tilsier at fokus er ett hundre prosent på å få henne best mulig rustet til å løpe hinder fredag, sa landslagslegen i pressemeldingen.

– Kan bli forverret

Torsdag ettermiddag understreker han at planen er at Grøvdal stiller til start i fredagens semifinale.

– Hvor mye har det satt henne tilbake?

– Det er vanskelig å si. Hun har god allmenntilstand, og det er det som er viktig. Sår hals er ubehagelig, men trenger ikke å påvirke prestasjonen så mye, trenger ikke å gjøre det i det hele tatt så lenge hun har god allmenntilstand, sier Talsnes.

– Kan det bli forverret av at hun løper fredag?

– Det er klart det kan bli forverret, men slik tilstanden har utviklet seg for henne, så er jeg positiv med tanke på hvordan hun har vært tidligere, sier Talsnes.

Måtte bryte i VM

Også under VM i London i fjor pådro Grøvdal seg en forkjølelse, og måtte bryte 5000-meteren på grunn av det.

– Det er vanskelig å sammenligne sånne tilstander, men subjektivt så var hun dårligere i fjor enn det hun er nå.

I finalen søndag var Karoline Bjerkeli Grøvdal den største favoritten på papiret før sykdommen inntraff

Under Diamond League-stevnet i Monaco sprang Grøvdal nemlig på tiden 9:18.36. Det er fire sekunder raskere enn nest beste tid satt av en europeer, og fem sekunder bak hennes personlige rekord fra 2017.

Tiden gjør at Grøvdal har blitt lansert som ett av våre største gullhåp før EM.

– Det er helt greit å være gullkandidat i EM, sa hun etter løpet i Monaco.

Les også: Bjerkeli Grøvdal: – Helt greit å være gullkandidat i EM

Siste nytt

 • Uavgjort for Ødegaards Vitesse

  Nederlandske Vitesse og Martin Ødegaard spilte 1–1 borte mot Utrecht i den første kvalifiseringskampen til europaligaen fredag. Vertene tok ledelsen etter 18 minutter, før Tim Matavz utlignet etter et Ødegaard-hjørnespark før pause.

  AFP_1FG2X3
  Foto: OLAF KRAAK / AFP
 • Norge U20 tapte VM-åpningen

  Norge tapte 1-3 mot Uruguay i sin første kamp i U20-VM i Polen fredag. Søramerikanernes Darwin Nunez satte et nydelig skudd i nettet etter 22 minutter, før Francisco Ginella økte etter svakt, norsk forsvarsspill åtte minutter senere. Christian Dahle Borchgrevink reduserte like etter pause, men tre minutter før full tid punkterte Brian Rodriguez kampen. Norge møter New Zealand på mandag.

 • Verdensrekord i debuten

  Sprinter Salum Kashafali løp inn til verdensrekord under et parafriidrettsstevne i Sveits fredag. Rekordtiden var 10,58. Dette var 25-åringens debut i parafriidrett, og han stiller i klassen T-12 for svaksynte.

  Salum Kashafali
  Foto: Norges friidrettsforbund

Sendeplan

Kl. Program Kanal