Hopp til innhold

Grøvdal nummer åtte etter rå avslutning: – Merkelig løpsopplegg

Karoline Bjerkeli Grøvdal ble nummer åtte på 5000 meter i VM på tiden 14.57,62 minutter med «et merkelig løpsopplegg». Guday Tsegay ble verdensmester.

Grøvdal

SLITEN I MÅL: Karoline Bjerkeli Grøvdal løp raskere enn de fleste på de siste rundene. Hun presterte en sterk 8.-plass.

Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN

– Det var et merkelig løp. Det gikk så rolig i starten og vi bare lå der og ventet, sier Karoline Bjerkeli Grøvdal til NRK.

Åpningsfarten i VM-finalen var bedagelig. 1000 meter ble først passert etter 3 minutter og 14 sekunder. Men så skrudde etiopiske Guday Tsegay farten opp.

Grøvdal og britiske Jessica Judd falt av feltet. Da farten stabiliserte seg, viste hun ikke tegn til å ville tette luken med det første.

Ekspertene stusset over valget

NRK-kommentator Jann Post var forundret over at hun ikke klarte å holde følge med tetgruppen da rundetidene lå i nærheten av det Grøvdal løp da hun satte norsk rekord på Bislett i juni med 14.31,07.

Verdensmesterskapet i friidrett 2022

BAKTROPPEN: Jessica Judd og Karoline Bjerkeli Grøvdal la seg helt bakerst med god klaring frem til tetfeltet.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

– Er det en dårlig dag eller iskald beregning? spurte Post.

Grøvdal pekte på det siste etter løpet:

– Min kropp er ikke så veldig god på ekstremløping i rykk. Jeg var kald og visste at jeg kom til å ta igjen halve feltet.

NRK-ekspert Vebjørn Rodal mente det så ut som et underlig valg.

– Merkelig

Men de siste fem rundene brukte Grøvdal på å plukke løpere. Hun gikk forbi Emily Infeld, Nozomi Tanaka og ristet av seg Judd. Deretter plukket hun Eilish McColgan, Gloria Kite og Elise Cranny.

– Det virker som at formen er der likevel. Et merkelig løpsopplegg, sa NRK-kommentator Jann Post da det nærmet seg slutten.

– Folk kan si at i et VM bør jeg henge med og alt det der, men hadde jeg «gutset», hadde jeg sprukket, akkurat som amerikanerne, forklarer Grøvdal.

Verdensmester ble Tsegay med tiden 14.46,29 minutter, foran Beatrice Chebet fra Kenya og Dawit Seyaum fra Etiopia.

Åttendeplassen er Grøvdals beste plassering i VM.

Sifan Hassan var eneste europeer som var foran henne, noe som kan love godt foran EM i München om mindre enn én måned. Der stiller ikke Hassan til start.

Les også Program for VM i friidrett

VM i friidrett

Siste nytt

 • Katrine Aalerud tok sitt tredje NM-gull på rad

  Vestby-rytter Katrine Aalerud (29) satte tidlig opp farten og la alle konkurrenter bak seg med god margin i kampen om NM-gullet i temporitt torsdag.

  Aalerud vant med ett minutt og fem sekunder ned til sølvvinner Mie Bjørndal Ottestad (Ullevål), mens Rennebu-rytter Sigrid Ytterhus Haugset tok bronsen, 1.35 minutter bak vinneren.

  Torsdagens ritt ved Saltstraumen gikk over 27 kilometer, og Aaleruds vinnertid ble 39.30.

  Uno-X-rytter Aalerud ledet hele veien og kunne til slutt juble for sitt tredje NM-gull. Hun ble også tempomester i 2020 og 2021. (NTB)

  Katrine Aalerud
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • Jonas Vingegaard er friskmeldt til Tour de France

  Jonas Vingegaard er en del av Tour de France-troppen til Visma Lease a Bike. 27-åringen har kjempet en kamp mot klokka siden han skadet seg stygt i april.

  Visma-laget opplyser i egne mediekanaler at Vingegaard er en del av lagets åttemannstropp til det prestisjetunge rittet.

  Den danske TdF-vinneren fra 2022 og 2023 pådro seg flere ribbeinsbrudd, punktert lunge og betennelse i lungevevet etter skrekkvelten i Baskerland rundt i april.

  7. mai gjennomførte 27-åringen sin første sykkeltur utendørs. I etterkant var dansken tydelig på at han håper å være klar til å forsvare nok en Tour de France-tittel i sommer.

  De siste ukene har Vingegaard fortsatt å ta steg i rehabiliteringen, og i slutten av mai ble dansken avbildet på trening i Alpene. (NTB)

  Fjorårets Tour de France-vinner Jonas Vingegaard fra Danmark etter lagpresentasjon før Tour de France 2023.
  Foto: NTB
 • Emilie Bragstad forlater Bayern München – klar for Bayer Leverkusen

  Emilie Bragstad er ferdigspilt i Bayern München. Låneavtalen sist sesong med Bayer Leverkusen gjøres permanent.

  Det opplyser Leverkusen på sine nettsider. Hun har skrevet under en avtale som strekker seg til sommeren 2026.

  – Etter en god sesong her i Leverkusen er jeg overbevist om at jeg kommer til å fortsette og forbedre meg, og at vi fortsatt kan oppnå mye som lag. Jeg vil gjerne hjelpe med å stabilisere forsvaret vårt ytterligere, og jeg vil gjerne bidra enda mer offensivt, sier Bragstad.

  Hun signerte for Bayern München i 2020 og har siden vært på lån i Rosenborg og Leverkusen.

  – Emilie etablerte seg umiddelbart som en verdifull del av forsvaret vårt, sier sportsdirektør Achim Feifel.

  I 2023/24-sesongen var Bragstad på banen for Leverkusen i 21 av 22 kamper i Bundesliga. Hun scoret to mål. (NTB)

  Emilie Bragstad
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal