Hopp til innhold

Grøvdal nummer åtte etter rå avslutning: – Merkelig løpsopplegg

Karoline Bjerkeli Grøvdal ble nummer åtte på 5000 meter i VM på tiden 14.57,62 minutter med «et merkelig løpsopplegg». Guday Tsegay ble verdensmester.

Grøvdal

SLITEN I MÅL: Karoline Bjerkeli Grøvdal løp raskere enn de fleste på de siste rundene. Hun presterte en sterk 8.-plass.

Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN

– Det var et merkelig løp. Det gikk så rolig i starten og vi bare lå der og ventet, sier Karoline Bjerkeli Grøvdal til NRK.

Åpningsfarten i VM-finalen var bedagelig. 1000 meter ble først passert etter 3 minutter og 14 sekunder. Men så skrudde etiopiske Guday Tsegay farten opp.

Grøvdal og britiske Jessica Judd falt av feltet. Da farten stabiliserte seg, viste hun ikke tegn til å ville tette luken med det første.

Ekspertene stusset over valget

NRK-kommentator Jann Post var forundret over at hun ikke klarte å holde følge med tetgruppen da rundetidene lå i nærheten av det Grøvdal løp da hun satte norsk rekord på Bislett i juni med 14.31,07.

Verdensmesterskapet i friidrett 2022

BAKTROPPEN: Jessica Judd og Karoline Bjerkeli Grøvdal la seg helt bakerst med god klaring frem til tetfeltet.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

– Er det en dårlig dag eller iskald beregning? spurte Post.

Grøvdal pekte på det siste etter løpet:

– Min kropp er ikke så veldig god på ekstremløping i rykk. Jeg var kald og visste at jeg kom til å ta igjen halve feltet.

NRK-ekspert Vebjørn Rodal mente det så ut som et underlig valg.

– Merkelig

Men de siste fem rundene brukte Grøvdal på å plukke løpere. Hun gikk forbi Emily Infeld, Nozomi Tanaka og ristet av seg Judd. Deretter plukket hun Eilish McColgan, Gloria Kite og Elise Cranny.

– Det virker som at formen er der likevel. Et merkelig løpsopplegg, sa NRK-kommentator Jann Post da det nærmet seg slutten.

– Folk kan si at i et VM bør jeg henge med og alt det der, men hadde jeg «gutset», hadde jeg sprukket, akkurat som amerikanerne, forklarer Grøvdal.

Verdensmester ble Tsegay med tiden 14.46,29 minutter, foran Beatrice Chebet fra Kenya og Dawit Seyaum fra Etiopia.

Åttendeplassen er Grøvdals beste plassering i VM.

Sifan Hassan var eneste europeer som var foran henne, noe som kan love godt foran EM i München om mindre enn én måned. Der stiller ikke Hassan til start.

Les også: Program for VM i friidrett

VM i friidrett
VM i friidrett

Siste nytt

 • Keepertabbe ødela mektig engelsk snuoperasjon

  Luke Shaw, Mason Mount og Harry Kane scoret da England snudde 0-2 til 3-2 mot Tyskland i nasjonsligaen mandag. En keepertabbe ga så 3-3 i en ellevill kamp.

  Premier League-stjernene Ilkay Gündogan og Kai Havertz scoret hvert sitt mål i første halvdel av annen omgang og så ut til å ha påført England en ny tung nedtur i generalprøven foran sluttspillet i Qatar. Så tok kampen fullstendig fyr.

  En forrykende avslutning på kampen ga det engelske laget solid og etterlengtet vind i VM-seilene, selv om seieren glapp på tampen.

  Først dukket Manchester United-backen Luke Shaw opp på bakerste stolpe og satte inn reduseringen til 1-2. Deretter kombinerte innbytterne Bukayo Saka og Mason Mount fint, før sistnevnte hamret inn utligningen fra litt distanse. Da var det et kvarter igjen å spille på Wembley.

  Ni minutter før full tid var snuoperasjonen et faktum da dommeren måtte ha VAR-hjelp for å avdekke straffesparket Jude Bellingham hadde skaffet i duellen med en tysk forsvarsspiller.

  Fra krittmerket var Harry Kane iskald.

  Da så kampen ut til å være avgjort, men den gang ei. Like etter det engelske ledermålet ga Englands keeper Nick Pope en svak retur på en avslutning og forærte Kai Havertz muligheten til å utligne. Tyskeren takket for tilbudet og slo til. (NTB)

  Britain England Germany Nations League Soccer
  Foto: Alastair Grant / AP
 • Stjerneduellen avlyst: - Feiging

  Tungvektsboksaren Tyson Fury seier det ikkje blir noko britisk stjernemøte mellom han sjølv og Anthony Joshua fordi kontraktsfristen er gått ut.

  Joshua sa så seint som søndag at han akta å signere kontrakten som vil realisere tungvektsduellen mot Fury. Samtidig sette Fury måndag klokka 17 britisk tid som frist for at papira måtte vere underteikna.

  Då den omtalte fristen var gått ut, var etter seiande ingenting på plass.

  – Det er offisielt. D-dagen har kome og gått. Det har passert klokka 17 måndag, og ingen kontrakt er underteikna. Det er offisielt over for Joshua, seier Fury i eit innlegg på Instagram.

  – Han er no ute i kulda saman med ulveflokken. Gløym det. Idiot. Feiging, heldt tungvektstjerna fram.

  Vidare ønskte han Joshua lykke til med den vidare karrieren og livet.

  Joshua var på si side tydeleg søndag på at ting ville ta noko tid. Han viste til at juridiske rådgivarar jobba med kontrakten.

  Tyson Fury og Anthony Joshua
  Foto: FAYEZ NURELDINE] [RINGO CHIU / AFP
 • Treigt dansk billettsal til fotball-VM

  Det danske herrelandslaget i fotball er populært, men førebels er det berre selt 2000 billettar til danske fans før det omstridde VM-sluttspelet i Qatar.

  Det gir eit snitt på færre enn 700 billettar fordelt på dei tre gruppespelkampane til Danmark. Direktør Jakob Jensen i Det danske fotballforbundet (DBU) opplyser om billettsalet til Ekstra Bladet.

  – Vi gir gjerne danskane rettleiing om opphaldet, men vi arrangerer ingen fanzoner eller har andre aktivitetar i Qatar, for vi ønsker ikkje å støtte opp om landet, seier Jensen til avisa.

  Det er under to månader til fotball-VM. Kritikken av Qatar, i tillegg til dyre hotellprisar, har vore med på å skremme vekk danske supporterar, skriv nyheitsbyrået Ritzau.

  Ifølge Ekstra Bladet kan danske supporterar i teorien legge beslag på mellom 3000 og 5000 billettar til kvar kamp. DBU har fråssagt seg rettane til å distribuere billettane.

  Danmark jubler
  Foto: RITZAU SCANPIX DENMARK / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 62 klipp
Sport
Spiller nå
Haaland om anklagene mot City-eierne: – Drøye ord 01:20
Neste