Hopp til innhold

Tror den greske sensasjonen kan ta VM-medalje: – Alt kan skje

Få hadde hørt om greske AJ Ginnis før slalåmrennet i Chamonix. I dag tok han sin første pallplass i verdenscupen. Nå tror den regjerende verdensmesteren at han også kan overraske i VM.

– Han er i sjokk nå, kommenterte Kjetil André Aamodt på Viaplay da han så bilder av AJ Ginnis på arenaen.

I det Daniel Yule passerte mållinja fire små hundredeler bak Ginnis, spratt grekeren over gjerdet i full jubel sammen med støtteapparatet.

– Vi har en løper fra Hellas på pallen. Det er første gang. Det er for sykt. Jeg har ikke dratt til Hellas for fjellene, da har det vært for noe helt annet, sier Viaplay-kommentator Andreas Toft.

Som sjuende startende i den andre omgangen satte Ginnis fart nedover den utfordrende løypa. Med enorm fart klarte leverte han balansere løpet perfekt, og satte soleklar bestetid.

Én etter én kom favorittene og prøvde seg på tida til grekeren. Kun Roman Zenhäusern klarte å tukte Ginnis.

Dermed ble det gresk andreplass i Chamonix. Den første pallplassen til Hellas noensinne.

– Han gir bare bånn gass og utnytter sjansen han får. Stor respekt til han. Utrolig kult at han får det til, sier Sebastian Foss Solevåg til NRK.

Pallen etter slalåmrennet i CHamonix. Fra venstre: Aj Ginnis, Roman Zenhäusern og Daniel Yule

HISTORISK: Denne pallen er historisk i alpint.

Foto: Pier Marco Tacca / AP

– Alt kan skje

Solevåg ble nummer fem, og kaller selv løpet sitt som en opptur etter en tung sesong.

Om drøye to uker skal han prøve å forsvare VM-gullet sitt i slalåm fra Cortina i 2021. Nå har han fått en ny konkurrent om VM-medalje.

– Kan Ginnis overraske i VM og?

– Ja, alt kan skje. Han har farta inne, sier Solevåg, og legger til:

– Men vi skal nok ikke forvente at han er i toppen hele tiden.

Solevåg og de andre norske har blitt godt kjent med grekeren, og har trent med han flere ganger.

– Vi har trent med han tidligere da han var en del av det amerikanske laget, og vi trente med han nå senest i romjula. Han har alltid kjørt fort, så han har hatt det inne, men han har bare vært veldig uheldig med skader, sier Solevåg.

AJ Ginnis

FØRSTE PALLPLASS: AJ Ginnis kjørte sitt livs omgang i Chamonix.

Foto: Marco Trovati / AP

Solevåg var også godt fornøyd med egen prestasjon i den siste testen før VM.

– Dette var mer tilbake til normalen. Jeg får det svaret jeg ønsker av utstyret, og jeg har trykket på de riktige knappene. Det er betryggende å få disse svarene nå kort tid før VM.

Henrik Kristoffersen kjørte ut, mens Atle Lie McGrath ble beste norske på en fjerdeplass.

Les også Kristoffersen ut mot TV-produksjonen etter thrillerrenn: – Jeg skjønner ikke helt østerrikerne

Verdenscuprenn i Kitzbühel

Representert USA

Alexandros Ioannis Ginnis som er født i Athen, med en gresk far og en amerikansk mor. Som 15-åring valgte han å flytte til statene for å satse på alpint.

Han har representert USA tidligere, og ble som 17-åring en del av det amerikanske landslaget. Der har han også vunnet medalje i junior-VM.

Men Ginnis har hatt en tung vei til andreplassen i Chamonix. Som landslagsløper for USA slet han med mange korsbåndsskader i det venstre kneet, og har operert det hele fem ganger,

I 2021 valgte han å bytte land til Hellas, men også da møtte han på skadeplager. Igjen så røk han korsbåndet, men da i det andre kneet. Først 13. desember i fjor var han tilbake

A.J. Ginnis, David Chodounsky, Michael Ankeny

AMERIKANER: AJ Ginnis (i midten) jubler for seier som amerikaner tilbake i 2017.

Foto: Charles Krupa / AP

.

Avgjørende hårnål

Den første omgangen i Chamonix var preget av en hårnål i den tredje sektoren i bakken. Den kunne løses på to måter, og Clément Noël løste den best av alle.

Han kjørte den «motsatt vei» av det de fleste andre gjorde, og tok mange sekunder på det.

En av de få andre som også løste hårnålen på samme måte var Solevåg. Han kjempet lenge om å ta teten i den første omgangen, men en feil nederst ødela mye.

– Det er kjempebra kjørt. Han er tilbake der han var i 2021. Han kan forsvare VM-gullet sitt. Det var utrolig. Jeg er veldig spent på han i dag. Han har hatt en voldsom formstigning, sa Viaplay-ekspert Kjetil André Aamodt etter den første omgangen.

PS! I vår grafikk står det at han er amerikaner. Det stemmer ikke, han representerer Hellas.

Sportsnyheter

AkQ9_R8FedA

Grøvdal slet fra start i sesong­åpningen – endte på 13.-plass

Karoline Bjerkeli Grøvdal fikk det tungt på 5000-meteren i Eugene og måtte slippe før tre minutter var gått. – Hun er nok litt «dieselkjørt», sier NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal.

3Ry212LE9OE

Mener Graham Hansen bør vinne Gullballen etter finalebragd: – Tallene taler for seg selv

Ingrid Syrstad Engen og Caroline Graham Hansen kunne juble for mesterligatriumf etter å ha slått Lyon 2–0. Nå mener eksperter at sistnevnte bør vinne gullballen.

Siste nytt

 • PSG cupmester for 15. gang

  Paris Saint-Germain er etter to år fransk cupmester i fotball igjen. Tittelen ble sikret med 2-1 over Lyon i finalen lørdag.

  PSG kunne på finalearenaen i Lille juble for sin 15. cuptittel. Marseille er nærmest med sine ti. PSG fikk også tatt cuptrofeet tilbake etter at Nantes og Toulouse vant de to siste årene.

  Ousmane Dembélé og Fabián Ruiz sørget for 2-0-ledelse til pause. Selv om Jake O'Brien reduserte ti minutter etter hvilen, kunne PSG til slutt juble. PSG vant også ligaen denne sesongen med ni poeng ned til Monaco.

  Superstjernen Kylian Mbappé spilte lørdag sin siste kamp for PSG etter som kontrakten utløper 30. juni. Spissen er sterkt ryktet til Real Madrid.

  Ci3ukuYs-sw
  Foto: AP
 • Leverkusen sikret sesongens andre trofé – vant 1-0 over Kaiserslautern i den tyske cupfinalen

  Xabi Alonsos menn fikk revansj etter det sure tapet i europaligafinalen da Leverkusen vant 1-0 over Kaiserslautern i den tyske cupfinalen lørdag kveld.

  Onsdag gikk Leverkusen på sesongens første tap. Det skjedde parodisk nok i sesongens nest siste tap og finalen i europaligaen. Før det sto de med 51. strake seire. Det sikret dem også klubbhistoriens første tittel i Bundesliga.

  Lørdagens seier over Kaiserslautern kronet dermed sesongen med deres andre trofé. Sist de vant den tyske cupen var helt tilbake i 1992/93-sesongen.

  ECe9rMy5mqc
  Foto: AP
 • Henrik Ingebrigtsen syv sekunder bak EM-kravet

  Henrik Ingebrigtsen kjemper en innbitt kamp for å få en billett til EM. Under et stevne i Brussel sprang han inn til tiden 13.26,92. EM-kravet ligger på 13.20,00, dermed var han nesten syv sekunder fra den «hellige» tiden for å komme seg til Roma.

  Han har fortsatt et lite halmstrå å gripe etter. For han har klart EM-kravet i 2023 med tiden 13.13,99, men forbundet vekter resultater fra 2024 tyngre.

  Han ble tidlig løpt fra hovedfeltet i Brussel, og kom til slutt inn på en 14.-plass. Franskmannen Yann Schrub vant løpet på tiden 13.04,20.

  Jakob Ingebrigtsen og Narve Gilje Nordås er selvskrevne på 5000-meterlaget under EM i Roma som sendes på NRK fra 7. til 12. juni. Norge har allerede fire utøvere som er kvalifisert, men det er kun to ledige plasser igjen.

Sendeplan

Kl. Program Kanal