Gråtkvalt Bjørgen: – Jeg vil takke Astrid

SOTSJI (NRK.no): Løpet var lett som en lek. Men da Marit Bjørgen (33) ble konfrontert med Astrid Uhrenholdt Jacobsens Twitter-takk, tok følelsene overhånd.

Marit Bjørgen tok til tårene da hun fikk høre Astrid Uhrenholdt Jacobsens melding, etter målgang og gull på åpningsdistansen i OL. «Mine fantastiske jenter... Dere er min styrke, i tykt og tynt. Takk for sørgebånd. Evig takknemlig, om det blir medaljer eller ei,» skrev Jacobsen, som mistet sin bror dagen før OL.

VIDEO: Marit Bjørgen kjempet både mot konkurrentene og tårene. Konkurrentene nedkjempet hun. Foto: Christian Grotnes.

Med neglelakk på fingrene for første gang i livet gikk Marit Bjørgen inn og ble tidenes mestvinnende kvinnelige olympier.

Men verken fingerpynten eller plassen i idrettshistoriebøkene var vesentlig for 33-åringen etter karrierens fjerde OL-gull.

Tankene gikk til lagvenninnen Astrid Uhrenholdt Jacobsen som mistet sin bror fredag. Rett etter målgang sto de norske jentene samlet i målområdet og gråt.

Måtte ta pause

Og da Bjørgen på pressekonferansen etter gullet ble konfrontert med Twitter-meldingen Jacobsen la ut mens løpet pågikk, måtte Bjørgen rett og slett ta pause mens tårene trillet.

«Mine fantastiske jenter... Dere er min styrke, i tykt og tynt. Takk for sørgebånd. Evig takknemlig, om det blir medaljer eller ei,» skrev Jacobsen.

Laster Twitter-innhold

– Nå går vi over til de sportslige spørsmålene, appellerte medierådgiver Gro Eide.

Men Marit Bjørgen ville det ikke slik:

– Jeg vil bare takke Astrid for den. Det er sterkt gjort av Astrid, sa en gråtkvalt Bjørgen.

– Brutalt

Bjørgen og Weng

SØRGET PÅ PALLEN: Gullvinner Bjørgen og bronsemedaljør Heidi Weng holdt rundt hverandre på seierspallen etter 15-kilometeren. Sølvet gikk til Charlotte Kalla.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Underveis i løpet klarte hun å tenke på det hun skulle tenke på. Men dagen i forveien var tung.

– Det blir mange følelser når sånt skjer. Det var veldig brutalt å få den beskjeden. Når vi alle står hverandre så nær, blir det mange følelser, sier Bjørgen.

Og fortsetter:

– Men Astrid og familien ville vi skulle gå for broren hennes. Da var det å omstille seg og ha fokus på det som skulle skje, og det klarte jeg.

Samtidig legger hun ikke skjul på at det er vanskelig å glede seg hundre prosent over det fjerde OL-gullet.

– Det er på en måte litt vanskelig. Det er det. Jeg kjente da jeg la meg i går at det var vanskelig å tenke på det man skulle gjennomføre i dag med det som skjedde i går. Det blir så brutalt, gjentar Bjørgen.

– Gikk for Astrid

I pressesonen rett etter løpet hadde Kristin Størmer Steira og Therese Johaug grått sine tårer. På pressekonferansen kom tårene også for Heidi Weng, som tok bronse i sitt aller første OL-løp.

– Jeg sa til Astrid i går at jeg gikk for henne. Det var bare å bite tennene sammen. Ellers er det ikke sikkert jeg hadde klart det, sier en tydelig preget Heidi Weng.

Berørt var også den svenske sølvjenta Charlotte Kalla.

– Jeg visste ikke om det før jeg kom i smøreboden før løpet i dag. Det var vanskelig. De norske jentene er gode venninner, sier hun.

– Man får ting i perspektiv, og idrett betyr egentlig ikke så mye når sånt skjer, konstaterer Marit Bjørgen.

VIDEO: Bjørgen etter gullet: – Idrett betyr ingenting i dag

Marit Bjørgen tok gull på åpningsdistansen i OL. Men dagen var preget av sorg, etter tapet av Astrid Uhrenholdt Jacobsens bror som døde fredag. Bjørgen pratet med NRKs reporter Harald Thingnes etter målgang.

VIDEO: Marit Bjørgen hadde blandede følelser etter å ha tatt sitt fjerde OL-gull i karrieren. Reporter: Harald Thingnes.

Lettest – og tyngst

Uansett fikk hun de svarene hun hadde drømt om, også sportslig. Kroppen var lett. Hun var aldri i nærheten av å måtte slippe på den 15 kilometer lange fellesstarten med skibytte. Og i spurt er hun i en klasse for seg.

Lørdagens renn var i praksis avgjort da Bjørgen bokstavelig talt tok innersvingen på Charlotte Kalla i den svingen i utforkjøringen inn mot stadion – for øvrig akkurat samme manøver som utmanøvrerte Justyna Kowalczyk i OL-sprinten i Vancouver for fire år siden.

Nå vil hun kjempe om seier på alle de seks øvelsene i OL.

– Alt er mulig, sier Bjørgen om sitt enkleste OL-gull – som også ble det aller tyngste.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Resultater 15 km med skibytte, kvinner» i nytt vindu

Siste nytt

 • KFUM vann kvalik-drama

  KFUM er klar for vidare eliteseriekvalifisering etter 3-3 og 5-4 på straffespark mot Fredrikstad i kampen som hadde alt.

  Snuoperasjon, ekstraomgangar, scoring langt på overtid, to raude kort, og straffespark - det blei drama i snøveret i Fredrikstad.

  FFK hadde sigeren i lomma, men på overtid av overtida av den siste ekstraomgangen sikra Bilal Njie KFUM 3-3 og straffesparkkonkurranse mot Fredrikstad.

  Olav Øby sette den aller første straffen i tverrliggaren. Deretter scora alle på sine straffer, med Johannes Humelvoll Nunez som matchvinnar.

  Før det hadde heimepublikummet fått sjå sitt lag hente inn 0-2 til 2-2 i ordinær tid.

  KFUM leia nemleg 2-0 ved pause etter ein omgang med klart overtak. Alagie Sanyang og Bilal Njie scora for gjestene.

  Så bytte FFK ut tre midtbanespelarar frå starten av andre omgang, og tok kommandoen.

  Henrik Kjelsrud Johansen reduserte etter 64 minutt og utlikna to minutt før ordinær tid var ute. På overtid smelte FFKs Nicolay Solberg ballen i tverrliggaren.

  Dermed gjekk kampen til ekstraomgangar, og det var den spanske innbytaren Maikel som på den etter kvart snødekte bana smelte inn det som såg ut som sigersmålet åtte minutt før slutt.

  Men tre minutt på overtid vippa Njie inn utlikninga.

  KFUMs Tore Andre Sørås fekk sitt andre gule kort like før slutt og måtte gå av bana. Langt på overtid av ekstraomgangane fekk også FFKs Ayoub Aleesami

  KFUM skal møte Jerv i Grimstad søndag. Vinnaren der skal møte det tredje siste laget i eliteserien i avgjerande kamp.

  Bilal Njie, KFUM
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Manchester United får PL-motstand

  Den tredje runden av FA-cupen er trukket, og her er noen utvalgte oppgjør:

  Swansea City – Southampton

  Chelsea – Chesterfield

  Liverpool – Shrewbury Town

  Leicester City – Watford

  Hull City – Everton

  Tottenham Hotspur – Morecambe

  Millwall – Crystal Palace

  Swindon Town – Manchester City

  Manchester United –Aston Villa

  Wolverhampton – Sheffield United

  Newcastle – Cambridge United

  West Ham – Leeds United

  Chartlon Athletic – Norwich

  Nottingham Forest – Arsenal

  Maguire
  Foto: Rui Vieira / AP
 • Tre positive tester i håndball-VM

  Kroatia må stille uten Ćamila Mičijević, Ivana Dežić og Dora Krsnik i kveldens kamp mot Japan i håndball-VM, da trioen har testet positivt for korona. Resten av troppen har mottatt negative prøvesvar, og kampen går som normalt. Du kan høre den på radiokanalen NRK Sport.

  Dora Krsnik
  Foto: Bo Amstrup / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal