Graabak holdt på å bli disket – måtte lære opp kontrolløren

LAHTI/OSLO (NRK): Det ble en høydramatisk kombinertdag på flere områder. Jørgen Graabak ble involvert i målfoto, men allerede etter hoppingen kunne han fått startnekt.

Graabak vant

SEIER: Graabak vant etter målfoto med Akito Watabe.

Foto: MARKKU ULANDER / AFP

Etter hopprennet var Graabak på en femteplass, ett minutt og 14 sekunder bak Mario Seidl og 30 sekunder bak Akito Watabe.

Men i hoppdress-kontrollen oppstod det et uventet problem.

– Vi hadde med oss en kontrollør fra hopp, som ikke var vant til de samme prosedyrene. Det er en litt annerledes kropp på en kombinertløper og en hopper, som gjorde at vi måtte samkjøre før vi gjennomførte kontrollen, forteller Graabak.

Se oppløpet og målfoto-situasjonen her:

NORDIC-SKIING/FINLAND

– Ble litt dårlig stemning

Den kontrolløren som vanligvis måler kombinertløperne, hadde en stasjon på toppen av bakken, mens en skihoppkontrollør skulle gjøre målingene som trengtes for å finne ut av om dressen var innenfor regelverket.

Graabak fikk ikke beskjed om at han var disket, men med en litt mer muskuløs kropp enn hopperne måtte han si klart fra at de hadde andre mål som skulle bedømmes. Etterpå innrømmer han at det ble litt ampert.

– Jeg blir veldig nervøs. Jeg har sydd en dress som er på «godsiden» sånn at jeg ikke skal ha noe å bekymre meg for. Derfor ble jeg oppgitt og smånervøs når det ble andre prosedyrer, sier han og legger til:

– Det ble litt dårlig stemning, men det løste seg fort når vår faste kontrollør kom. Da gikk det ganske greit.

Men med kontrollen unnagjort var det langrennet som stod for tur, og trønderen hadde mye tid å ta igjen. Inn på oppløpet var Graabak klart først, men Watabe tok fort innpå.

Målfoto

Ved målstreken strakk begge to frem beinet, og på de første TV-bildene var det vanskelig å skille dem.

Graabak i Lahti

FORNØYD: Graabak var fornøyd med å vinne det siste rennet før VM.

Foto: Martin Habbestad / NRK

Etter en nøyere kikk kom juryen frem til at nordmannen var først.

– Vi diskuterte litt i stad. Jeg har 42 i skostørrelse og Watabe har 41. Det gjorde utslaget i dag. Det var bare så vidt, sier Graabak om avslutningen etter en god opphenting.

– Både Akito og Mario solgte seg fryktelig dyrt og Akito kom fort. Jeg var usikker da jeg kom i mål og var så pinne stiv på oppløpet. Det ble tett, ja.

I går kom han på andreplass etter at han beskyldte lagkamerat Magnus Krog for å presse han ut på oppløpet. Men i dag gikk han seirende ut, samtidig som han angret på det han sa i går.

– Jeg legger meg paddeflat på den. Krog hadde helt rett og han stod på sitt. Det var jeg som satte meg i den situasjonen, så jeg kan takke meg selv for den. Det var feil av meg å stå og klage på Krog, sier Graabak.

Siste nytt

 • Seier for Henrik Ingebrigtsen

  Henrik Ingebrigtsen innledet sesongen med seier på 3000-meteren under Trond Mohn Games på 7.52.71. – Formen har ikke helt kommet ennå, sier Ingebrigtsen til tross for seiern..

 • Ingebrigtsen slått i Bergen

  Filip Ingebrigtsen måtte meget overraskende ta til takke med andreplass på 1500-meteren under Trond Mohn Games onsdag kveld. Filip Sasinek fra Tsjekkia vant på 3.41,61, Ingebrigtsen løp på 3.42,0. – Det var litt kjedelig. Det er alltid litt smårusk og jeg trenger en del konkurranser for å komme skikkelig i gang, sier Ingebrigtsen til stadionspeakeren.

  Filip Ingebrigtsen
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Quarco på andreplass

  Norges raskeste mann, Jonathan Quarco, fikk kjenning med en strekk i låret da han innledet sesongen med 10,75. Det holdt til andreplass på 100-meteren i Trond Mohn Games. Benjamin Williams fra Canada vant på 10,62.

  Quarco
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal