Graabak holdt på å bli disket – måtte lære opp kontrolløren

LAHTI/OSLO (NRK): Det ble en høydramatisk kombinertdag på flere områder. Jørgen Graabak ble involvert i målfoto, men allerede etter hoppingen kunne han fått startnekt.

Graabak vant

SEIER: Graabak vant etter målfoto med Akito Watabe.

Foto: MARKKU ULANDER / AFP

Etter hopprennet var Graabak på en femteplass, ett minutt og 14 sekunder bak Mario Seidl og 30 sekunder bak Akito Watabe.

Men i hoppdress-kontrollen oppstod det et uventet problem.

– Vi hadde med oss en kontrollør fra hopp, som ikke var vant til de samme prosedyrene. Det er en litt annerledes kropp på en kombinertløper og en hopper, som gjorde at vi måtte samkjøre før vi gjennomførte kontrollen, forteller Graabak.

Se oppløpet og målfoto-situasjonen her:

NORDIC-SKIING/FINLAND

– Ble litt dårlig stemning

Den kontrolløren som vanligvis måler kombinertløperne, hadde en stasjon på toppen av bakken, mens en skihoppkontrollør skulle gjøre målingene som trengtes for å finne ut av om dressen var innenfor regelverket.

Graabak fikk ikke beskjed om at han var disket, men med en litt mer muskuløs kropp enn hopperne måtte han si klart fra at de hadde andre mål som skulle bedømmes. Etterpå innrømmer han at det ble litt ampert.

– Jeg blir veldig nervøs. Jeg har sydd en dress som er på «godsiden» sånn at jeg ikke skal ha noe å bekymre meg for. Derfor ble jeg oppgitt og smånervøs når det ble andre prosedyrer, sier han og legger til:

– Det ble litt dårlig stemning, men det løste seg fort når vår faste kontrollør kom. Da gikk det ganske greit.

Men med kontrollen unnagjort var det langrennet som stod for tur, og trønderen hadde mye tid å ta igjen. Inn på oppløpet var Graabak klart først, men Watabe tok fort innpå.

Målfoto

Ved målstreken strakk begge to frem beinet, og på de første TV-bildene var det vanskelig å skille dem.

Graabak i Lahti

FORNØYD: Graabak var fornøyd med å vinne det siste rennet før VM.

Foto: Martin Habbestad / NRK

Etter en nøyere kikk kom juryen frem til at nordmannen var først.

– Vi diskuterte litt i stad. Jeg har 42 i skostørrelse og Watabe har 41. Det gjorde utslaget i dag. Det var bare så vidt, sier Graabak om avslutningen etter en god opphenting.

– Både Akito og Mario solgte seg fryktelig dyrt og Akito kom fort. Jeg var usikker da jeg kom i mål og var så pinne stiv på oppløpet. Det ble tett, ja.

I går kom han på andreplass etter at han beskyldte lagkamerat Magnus Krog for å presse han ut på oppløpet. Men i dag gikk han seirende ut, samtidig som han angret på det han sa i går.

– Jeg legger meg paddeflat på den. Krog hadde helt rett og han stod på sitt. Det var jeg som satte meg i den situasjonen, så jeg kan takke meg selv for den. Det var feil av meg å stå og klage på Krog, sier Graabak.

Siste nytt

 • Nilsen tok nok en VM-medalje

  Vilde Nilsen har vært i storform i para-VM i Canada. Onsdag kveld tok hun sin tredje medalje i mesterskapet, denne gangen bronse på skiskyttersprinten. Fra tidligere i mesterskapet har hun to VM-gull i langrenn, fra både sprint og 7,5 kilometer.

  Para-VM
  Foto: Norges Skiforbund / NTB scanpix
 • Atlético vant etter VAR-drama

  Atlético Madrid mistet en straffe og en scoring etter videodømming, men var likevel sterkest og slo Juventus 2–0 i den første åttedelsfinalen i mesterligaen. Med 2–0 har Madrid-klubben et knallsterkt utgangspunkt før returoppgjøret i Torino 12. mars.

  Spain Soccer Champions League
  Foto: Manu Fernandez / AP
 • City vant med ti mann

  Manchester City tok oppskriftsmessig ledelsen borte mot Schalke 04, men så snudde kampen. Det tyske hjemmelaget ble tildømt to straffespark, og satte begge. I andre omgang fikk Nicolas Ottamendi sitt andre gule kort og marsjordre, men City ga seg ikke. Leroy Sané satte et herlig frispark, og i sluttminuttene slet Raheem Sterling seg fri og bredsidet inn seiersmålet.

Sendeplan

Kl. Program Kanal