Hopp til innhold

Gladmelding til idretten: Får full momskompensasjon i nytt statsbudsjett

Kulturminister Anette Trettebergstuen avslører overfor NRK at idrett og kultur får full momskompensasjon og mer penger å rutte med. Det er en del av det nye statsbudsjettet som presenteres mandag.

Anette Trettebergstuen møter ledere i Norges idrettsforbund

ØKER STØTTEN: Anette Trettebergstuen og regjeringen gir full momskompensasjon til idrett og kultur.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Kulturministeren var fredag på besøk hos SF Grei for å gi Oslo-klubben gladnyheten.

– Det betyr at de får tilbake all moms som de betaler på varer og tjenester. Klubber og lag i hele landet vil få mer penger å rutte med, for eksempel på barn og unge, sier Trettebergstuen til NRK.

Det er mandag at det nye statsbudsjettet til Jonas Gahr Støres regjering skal presenteres. Der vil altså idrett og kultur få 150 millioner, noe som skal dekke momskompensasjonen. Totalpakken vil dermed ligge på 1,9 milliarder, avslører kulturministeren overfor NRK.

– Det er viktig å støtte idretten, kulturen og frivilligheten over hele landet. Da er momskompensasjon en treffsikker måte å gjøre det på, ved å si at det du kjøper, får du refundert momsen på. Det betyr mer penger til aktivitet for fotballklubber og foreninger over hele landet, sier Trettebergstuen.

NIF har jobbet med saken lenge

De 150 millionene sørger for at momskompensasjonen blir 100 prosent dekket. Dette betyr i praksis at det blir billigere å kjøpe materialer og drive dugnadsarbeid i klubbene. Nå kan disse kostnadene brukes på andre ting.

Dette vil merkes over hele landet, sier Trettebergstuen.

– Det gjelder for eksempel Grei, som jeg er på besøk hos i dag. Dette gjelder alle korps, frivillige organisasjoner, speideren og alt av foreninger som kan krype og gå, opplyser kulturministeren.

Generalsekretær i Norges idrettsforbund, Nils Einar Aas, er blant dem som jubler over tiltaket i det nye statsbudsettet. Han påpeker at det nå vil være billigere å være en del av idretten og at større midler kan gå til aktivitet.

– Jeg er veldig glad for at idretten får full momskompensasjon. Det har vært en av de viktigste sakene i idretten. Nå ser det ut til at det blir full dekning, og det er vi veldig glad for, sier Aas.

Nils Einar Aas

JUBLER: Idretten får mer å rutte med. Det viser det nye statsbudsjettet som presenteres mandag.

Foto: Torstein Bøe / NTB

Generalsekretæren sier videre at dette er noe NIF har jobbet med i flere år. Mandag blir det endelig en realitet.

– Vi er glad for at vi er i mål og at det også er tydelige signaler om at det skal være rettighetsbasert og dermed forutsigbart, sier Aas.

Aas, som ble generalsekretær i NIF i september, mener idretten nå blir både billigere og mer tilgjengelig.

Oslo-klubb jubler

De økonomiske fordelene kommer godt med i SF Grei, som holder til i Groruddalen i Oslo. Det forteller administrativ leder i klubben Sondre Moripen.

– For oss som idrettslag så betyr det at vi får økt på inntektssiden vår på varer som vi kjøper. Vi ser at de pengene vi vil spare kan vi bruke til bedre aktivitet særlig for barn og unge i vårt område, sier Moripen.

Sondre Moripen

KAN GLISE: Sondre Moripen i Grei sier han er veldig fornøyd med å få momskompensasjon.

Foto: NRK

Og summen er ikke ubetydelig for Grei, som kan tilby fotball og innebandy.

– Det er snakk om 100 000 eller 200 000 kroner ekstra i året. Når det meste vi holder på med er dugnadsarbeid, så er alle disse kronene avgjørende for å gi best mulig tilbud til de vi har i klubben, sier Moripen.

Han jubler over at de er i en litt ny situasjon, med tanke på at klubben er vant med å måtte dekke noe av momsen selv. Han synes naturligvis at det er helt topp at Trettebergstuen og regjeringen tilsynelatende satser på idretten.

– For oss er det fantastisk. Det er idretten som står i høysetet for vår del. Det gjør at vi kan skape bedre aktivitet, og det er fantastisk. Vi er veldig fornøyde, sier han.

Sportsnyheter

Mistet det etter mareritt­minutter: – Har åpenbart et problem

Tre røde kort, straffespark og vakre scoringer. Kvartfinalen mellom Barcelona og PSG ble akkurat like ellevill som man kunne drømme om.

Siste nytt

 • Kun tre spillere har startet 2024 bedre enn Ruud – har tjent store pengesummer

  Casper Ruud har glitret på tennisbanen så langt i 2024. Nordmannen har både sanket flere poeng og innkassert mer premiepenger enn verdensener Novak Djokovic.

  På 2024-rankingen er Ruud foreløpig kun slått av Jannik Sinner, Daniil Medvedev og Alexander Zverev. Dermed har han innledet året med flere poeng enn stjerner som Carlos Alcaraz, Novak Djokovic og Holger Rune.

  Ruuds gode start har sikret ham hele 18,6 millioner kroner i rene premiepenger. Det er omtrent like mye som Alcaraz, mens Djokovic har tjent om lag fire millioner kroner mindre enn nordmannen.

  Den serbiske verdenseneren har imidlertid kun spilt halvparten så mange kamper som Ruud.

  Onsdag spiller nordmannen mot franske Alexandre Muller i 2. runde av ATP500-turneringen i Barcelona. Ruud har vært i tre finaler så langt denne sesongen, senest i Masters-turneringen i Monte-Carlo sist uke. I slutten av februar og starten av mars spilte han seg til to strake finaler i henholdsvis Los Cabos (ATP250) og Acapulco (ATP500).

  Om en drøy måned er det duket for Grand Slam-turneringen Roland-Garros, der Ruud har vært i finale de to siste årene. Før den tid venter to Masters-turneringer på grus (Madrid og Roma).

  (©NTB)

  Casper Ruud
  Foto: VALERY HACHE / AFP
 • Golfstjerne avfeier spekulasjoner om LIV-overgang

  For få dager siden ble det hevdet at Rory McIlroy var nær en overgang til den mye omstridte LIV-touren. Selv mener golfstjernen at det aldri har blitt vurdert.

  Det forteller nordiren i et intervju med Sky Sports.

  – Jeg vet helt ærlig ikke hvordan spekulasjonene oppsto. Jeg har aldri blitt tilbudt noe som helst fra LIV, og jeg har heller aldri vurdert det, forteller McIlroy.

  De siste dagene har det versert rykter om at McIlroy, som tidligere var en skarp kritiker av LIV-touren, angivelig skal være nær en overgang verdt 680 millioner pund.

  – Jeg tror jeg har gjort det klart at det ikke er noe for meg. Det betyr ikke at jeg dømmer de som har meldt overgang fra PGA-touren. Folk kan ta sine egne avgjørelser. Hvem er vi til å bedømme det? fortsetter McIlroy.

  I starten av 2024 erkjente McIlroy at han trolig var for krass i kritikken mot spillerne som valgte å melde overgang til LIV-touren. Han er likevel klar på eget standpunkt.

  – For min del ligger framtiden her på PGA-touren. Noe annet har aldri vært et tema, slår nordiren fast.

  LIV-touren, som støttes av det saudiarabiske investeringsfondet (PIF), startet opp i 2022. Siden har flere store stjerner meldt overgang til den pengestinne touren.

  (©NTB)

  Rory McIlroy
  Foto: PAUL ELLIS / AFP
 • OL-analyse: Så mange gull tar Norge i Paris

  Tallknuserne i Gracenote Nielsen spår at Norge får med seg fire gullmedaljer hjem fra sommer-OL i Frankrike. Spådommen totalt er åtte medaljer.

  I den siste analysen har selskapet gått ned fra fem til fire gull. I tillegg spås det at Norge tar to sølv og to bronse. Det vil i så fall være en kopi av Tokyo-OL i 2021.

  Både Danmark (5-2-4) og Sverige (5-2-2) spås å ta flere medaljer enn Norge.

  Om analyseselskapet får rett i sin spådom, må den norske troppen si seg relativt fornøyd om man skal se på statistikken. Bare tre ganger tidligere, i Paris 1924 (10), Sydney 2000 (10), Beijing 2008 (9), har det blitt tatt flere medaljer de siste 104 årene.

  Blant de heteste norske gullkandidatene finner vi Jakob Ingebrigtsen (1500 meter og 5000 meter), Karsten Warholm (400 meter hekk), Jeanette Hegg Duestad (50 meter match rifle) og Christian Sørum og Anders Mol (sandvolleyball).

  USA topper listen med en spådom på 123 medaljer fordelt på 39 gull, 37 sølv og 47 bronsemedaljer.

  Sommer-OL i Aten i 2004 ga fem gull. Det er det største antallet gull siden Paris (også 5) for hundre år siden.

  Onsdag er det 100 dager til OL går i gang i Frankrikes hovedstad.

  (©NTB)

  rgfs
  Foto: OZAN KOSE / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal