Hopp til innhold

Går mot strømmen og støtter superligaen: – Vil være veldig positivt for klubbene

Mens de fleste supporterklubbene opplever at mange vil melde seg ut i protest mot den nye superligaen, er Real Madrids norske supporterleder langt mer positiv.

Ruben Skjerping.

SER POSITIVE SIDER: Ruben Skjerping, leder av Real Madrids norske supporterklubb, tror klubben vil få mange fordeler fra å delta i den nye superligaen.

Foto: Privat

– Først og fremst ser folk ut til å være negative, men selv tror jeg at dette er positivt for Real Madrids del, sier Ruben Skjerping, president i Real Madrids norske supporterklubb.

Han skiller seg med den uttalelsen kraftig ut fra de andre supporterlederne NRK har snakket med. De beskriver nemlig denne mandagen nærmest som en sorgens dag.

Det hele dreier seg om den nye superligaen, som det natt til mandag ble bekreftet at en rekke av verdens største fotballklubber ønsker å delta i. Dette blir en liga som har til hensikt å samle de beste klubbene i Europa i en eksklusiv turnering med 15 permanente lag.

bQUVZ4S-8ck

Det er slike scener Real Madrid-fan Skjerping vil se mer av. Her feirer laget at de vant den spanske serien i fjor.

Foto: SERGIO PEREZ / Reuters

Klubber som Manchester United, Chelsea, Real Madrid, Juventus og Barcelona har alle sagt at de vil delta i turneringen.

Andre vil melde seg ut av supporterklubben

Over hele verden har det kommet illsinte reaksjoner fra fans og fotballglade. De negative reaksjoner handler om at mange mener klubbene kun vil gjøre dette for økonomisk gevinst, for å tjene penger til klubbenes egne topper, og at å danne en slik eksklusiv liga vil gå utover resten av fotballen.

Det hele har satt sinnene fullstendig i kok hos ellers trofaste fans, som Manchester Citys norske supporterleder Tor Sønsteby, som sier han vil melde seg ut dersom ligaen blir realitet.

– Det er ingen supportere som vil ha dette her, det kan jeg ikke begripe. Opp- og nedrykk, at andre klubber og kan bli kjøpt opp for eksempel, på lik linje med Manchester City, sånn skal det være. Den muligheten må være der, hvis ikke er hele sporten ødelagt, sier han.

Dag Langerød, redaktør i United.no, bruker disse ordene:

Dag Langerød

Manchester United-fan Dag Langerød synes ideen om den nye superligaen bare er trist.

Foto: Lokman Ghorbani / NRK

– Det er nesten så jeg ikke vet hva jeg skal si engang. Dette bryter med alt jeg ble glad i med fotball, det å rykke opp og ned, og så videre. Dette handler kun om penger, penger, penger, makt, makt, makt, og å få kontroll. Jeg er redd for resten av fotballen og hvordan det vil gå hvis dette skjer. Fotball handler om mer enn bare Manchester United, sier Langerød.

Tror Real Madrid vil tjene på superliga

Men lederen av Real Madrids norske supporterklubb er altså én av få som nå sier at han på mange måter støtter den nye ligaen, og det forklarer han slik:

– Real Madrid har begynt å tapene terreng til de engelske klubbene. De pleide å være de med klart mest penger, men dette har endret seg og de engelske klubbene har overtatt. Med en slik Super League-ordning vil Real Madrid stille sterkt sammenlignet med nå. Det er vel en grunn til at presidenten i Real Madrid, Florentino Perez, er hovedpådriveren bak denne superligaen. For oss som supporterklubb ville det også ført til mer oppmerksomhet, noe som er positivt, sier Skjerping.

KBO9-2mL_iM

Real Madrid-president Florentino Perez skal ha vært en av de mest ivrige på å få til superligaen.

Foto: FRANCK FIFE / AFP

Så dette er en konsekvens om at det er for lite penger i La Liga?

– Det handler ikke mest om at det har vært mindre penger til de spanske klubbene, men at de engelske klubbene har fått så mye større inntekter de siste årene. Ikke bare Chelsea og Manchester City, som har rike eiere, men Premier League som produkt er så utrolig svært. Det er umulig for La Liga å konkurrere med det. Hvis det fortsetter slik, så vil Real Madrid, Barcelona og de andre spanske klubbene bare falle lenger og lenger bak.

Hva tenker du om at dette for mange fremstår som kynisk og vil ramme de mindre klubbene?

– Hvis vi ser det fra det perspektivet, så er jeg enig at det er problematisk på mange måter. Det vil ramme mange av de mindre klubbene, ikke bare i toppdivisjonene, men også nedover i ligasystemene. Det er ekstremt kynisk, men for klubbene som er med, så vil det være veldig positivt.

Ekspert uenig med Skjerping

Petter Veland, som er ekspert på spansk fotball for Viasat, er ikke videre imponert av Skjerpings utspill.

– Alle har sin innfallsvinkel. En Real Madrid-supporter vil jo se på dette annerledes enn en supporter av Aston Villa eller Werder Bremen eller en annen klubb som ikke er i nærheten av å delta i en slik eksklusiv liga. Hvis man er redd Real Madrid skal tape terreng til et par andre klubber som blir enda rikere, så er man inne på luksusproblemer. Der klarer jeg ikke helt å ha sympati, for å være helt ærlig, sier Veland, og utdyper:

Petter Veland

La liga-ekspert Petter Veland tror ikke veldig mange deler Skjerpings syn.

Foto: Viasat

– Hvis man skal ta igjen det forspranget, så finnes det andre måter enn å bryte ut og bli enda rikere enn alle de andre. Da kan enhver Real Madrid-supporter som støtter superligaen av den grunn prøve å sette seg inn i hvordan det føles for 97 prosent av de andre klubbene som er veldig mye fattigere igjen.

De andre supporterklubbenen NRK har snakket med sier at de har fått mange meldinger fra fans som er sinte og skuffet, og som også vil melde seg ut av supporterklubbene. Skjerping medgir at dette også gjelder Real Madrid-fans.

– Det er noen få som har skrevet at de vil melde seg ut. Det kan være en emosjonell reaksjon, men jeg tror også det er mange som synes dette er for fremmed, og en ny virkelighet de ikke ønsker seg. Men jeg tror ikke mange melder seg ut. Når Real Madrid skal spille mot disse toppklubbene uke etter uke, så tror jeg ikke det er mange som klarer å boikotte, sier han.

bWECoQIh2yE

Klubbene som vil spille i superligaen, er også i stor grad de med flest fans over hele verden. Her feirer Liverpool-supportere klubbens forrige ligagull.

Foto: OLI SCARFF / AFP

Tviler på utestenging

Også det europeiske fotballforbundet har reagert kraftig på planene om en superliga. Det er de som i dag arrangerer mesterligaen, turneringen for de beste klubblagene i Europa.

Uefa har truet med å kaste klubbene som deltar i superligaen ut av sine hjemlige ligaer. Skjerping er ikke så sikker på at det vil skje.

– Det virker som om klubbene har tatt den muligheten med i beregningen og tenkt at det er verdt det. Så tror jeg også at klubbene er så mektige og har så store stjerner, at jeg ikke tror UEFA og de hjemlige ligaene vil være villige til å utestenge dem. De vil miste for mye. Jeg tror klubbene vil komme seirende ut, fastslår han.

Siste nytt

  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal