Hopp til innhold

Bekreftet: 12 toppklubber går sammen – slik blir den nye superligaen

12 toppklubber lover milliardutbetalinger til andre klubber etter å ha opprettet en ny europeisk superliga i fotball. Uefa kaller planene et kynisk prosjekt

Premier League - Manchester United v Burnley

EGEN LIGA? Manchester United og flere andre europeiske toppklubber vurderer å lage en egen superliga.

Foto: Martin Rickett / Reuters

Annonseringen kom natt til mandag på de 12 toppklubbenes hjemmesider og på en nyopprettet side for turneringen.

Poenget er å samle de beste klubbene i Europa i en eksklusiv liga med 15 permanente lag som skulle spille en egen turnering.

Mandag meldte nyhetsbyrået AFP at det ligger an til at minst to franske lag vil være med hver sesong.

Det europeiske fotballforbundet (Uefa) var raskt ute med å fordømme forslaget.

– Hvis dette skjer ønsker vi å understreke at både vi og de nasjonale forbundene vil stå sammen i forsøket mot å stoppe dette kyniske prosjektet, et prosjekt som er basert på egne interesser for noen få klubber i en tid hvor samfunnet sårt trenger solidaritet, skiver Uefa i en pressemelding.

Mandag morgen skriver «overgangseksperten» og fotballjournalisten Fabrizio Romano på Twitter at Uefa skal diskutere superligaen i Montreux i dag, i forbindelse med Uefa kongressen som holdes i den sveitsiske byen.

Mandag ettermiddag la UEFA fram den nye strukturen for mesterligaen, et format som de planlegger å sette i verk fra 2024.

Økonomiske hensikter

I superliga-pressemeldingen skriver klubbene at de ønsker å bedre kvaliteten og intensiteten i europeiske turneringer gjennom en sesong, og at koronapandemien har akselerert ustabiliteten i økonomien i europeisk fotball. De var ikke fornøyd med samtalene om hvordan mesterligaen skal se ut de neste årene, og bestemte seg derfor å lage sin egen liga.

– Ved å samle verdens største klubber og spillere til å spille mot hverandre gjennom sesongen vil Super League åpne et nytt kapittel for europeisk fotball, sikre konkurranse og fasiliteter i verdensklasse, og økt økonomisk støtte til den bredere fotballpyramiden, sier Joel Glazer, styreleder i Manchester United og vise-styreleder i Super League.

Klubbene som har startet ligaen vil motta 3,5 milliarder euro for å bygge opp infrastrukturen knyttet til nye investeringer.

Lover milliarder i solidaritetsmidler

Klubbene håper at dette skal skape økonomisk vekst for fotballen og lover at solidaritetspenger skal tilfalle også andre klubber.

«Disse solidaritetsutbetalingene vil være betydelig høyere enn de som genereres av den nåværende europeiske konkurransen, og forventes å overstige 10 milliarder euro i løpet av klubbenes første forpliktelsesperiode», heter det i meldingen.

Styreleder i den nye ligaen, Real Madrid-president Florentino Pérez, sier dette er et ønske om å hjelpe fotballen.

– Vi vil hjelpe fotball på alle nivåer og ta den til sitt rette sted i verden. Fotball er den eneste globale sporten i verden med mer enn 4 milliarder fans, og vårt ansvar som store klubber er å svare på deres ønsker, sier Perez i pressemeldingen.

Solskjær: – Jeg har ikke sett på det

Premier League - Manchester United v Burnley

INFORMERT: Ole Gunnar Solskjær har fått med seg planene om den nye superligaen.

Foto: Martin Rickett / Reuters

Midt i Manchester Uniteds kamp mot Burnley erfarte flere internasjonale medier at opprettelsen av en slik liga var nært forestående. Etter kampen fikk Ole Gunnar Solskjær spørsmål om opprettelsen.

– Jeg har ikke sett på det. Jeg må sette meg ned og se hva dette er. Klubbene vil sikkert komme ut med noe senere. Jeg vet ikke hva som skjer, sa nordmannen i et intervju sendt på TV 2 rett etter kampen.

Ettersom pressemeldingen fra klubbene lot vente på seg, spekulerte flere i om det hele kunne være en bløff, men det var det altså ikke.

I morgen skal Uefa ha et møte hvor de diskuterer hvordan mesterligaen skal se ut i fremtiden. De store klubbene ønsker å spille flere store kamper for å skape større inntekter og mer oppmerksomhet. At meldingen om en superliga kom kvelden før Uefa-møtet var neppe tilfeldig.

Vil utestenge lagene fra mesterligaen

De 12 klubbene ønsker nå å ha dialog med Fifa of Uefa om hvordan en slik turnering kan gjennomføres. Det er det ikke sikkert Uefa er like interessert i.

– Vi vil vurdere alle mulige tiltak, både rettslige og sportslige, for å forhindre at dette skjer. Fotball er basert på åpne konkurranser og sportslige meritter, skriver Uefa.

De truer også med å utestenge klubbene som eventuelt deltar i denne ligaen fra mesterligaen og andre internasjonale turneringer. Ifølge New York Times kan klubbene også bli kastet ut av sine respektive nasjonale ligaer.

Fifa skriver i en pressemelding at de er skuffet over at det etableres en slik utbryterliga, men samtidig bekrefter de at de vil ha dialog med klubbene.

– Fifa står for forening i internasjonal fotball og ønsker at alle involverte i opphetede diskusjoner skal holde seg rolige, konstruktive og ha en balansert dialog for det beste for sporten, skriver de.

Bundesliga - Borussia Dortmund v Werder Bremen

TAKKET NEI: Erling Braut Haalands Borussia Dortmund skal ifølge rapportene ha takket nei til å delta i den internasjonale superligaen.

Foto: Leon Kuegeler / Reuters

Uefa skriver at tyske og franske lag foreløpig har takket nei til å delta i en slik liga. Blant disser er PSG, Bayern München og Borussia Dortmund.

– Undergraver hele spillet

NRKs fotballekspert, Carl-Erik Torp, rister på hodet dersom dette faktisk skjer.

– Jeg blir jo lei meg når det virker at det er kommet så langt at de alt har skrevet under avtaler, kommet langt i finansiering og planer. Det er litt på vei mot døden for den fotballen vi har vært glad i.

Han mener det rokker ved hele fundamentet til den fotballen vi kjenner i dag. Det skal være nivåforskjeller og ulik kvalitet, samtidig som man har mulighet til å ta steg oppover i nivåene. Nå er det isteden pengene som styrer, mener Torp.

– Vi har sett en utvikling der pengene rår og de sterke blir sterkere. Likevel ser vi mindre klubber med mindre økonomi som klarer å slå seg opp og frem. Det gjør noe med hele fundamentet. I en sånn superliga så ekskluderer man de klubbene man mener ikke har god nok økonomi til å være med, sier Torp.

Også Premier League fordømmer planene om å opprette en slik liga.

Siste nytt

 • Danskene spiller med «protestdrakter» i Qatar-VM

  Danmark stiller i VM-sluttspillet i Qatar med trøyer der logoer og andre detaljer er tonet helt ned. Grepet blir gjort for å markere avstand til vertslandet.

  Designet på de danske VM-draktene ble lagt fram på Instagram-kontoen til utstyrsleverandøren Hummel onsdag. Til bildene står det at «vi ikke vil synes i en turnering som har kostet mennesker livet».

  «Vi støtter det danske landslaget helhjertet, men det er ikke samme sak å støtte Qatar som vertsnasjon», skriver Hummel.

  Qatar har i en årrekke fått kritikk for brudd på menneskerettigheter og sin behandling av gjestearbeidere.

  Logoene til Danmarks fotballforbund (DBU) og Hummel vil være i samme farge som draktene. Det gjør det nesten umulig å se dem fra avstand. Trøyene vil enten være ensfarget i rødt, hvitt eller svart.

  DBU har tidligere gjort det klart at man ikke vil ha sponsorer på sine drakter, og ingen i og rundt landslaget vil delta på arrangement under VM som ikke er obligatoriske. Valget er også tatt som en protest mot Qatar.

  Danskene starter mesterskapet mot Tunisia 22. november. Deretter er det puljekamper mot tittelholder Frankrike (26/11) og Australia (30/11). (NTB)

  Denmark France Nations League Soccer
  Foto: Liselotte Sabroe / AP
 • Første kvinnelige dommer i Serie A for menn – leder «norsk» oppgjør

  Maria Sole Ferrieri Caputi blir i helgen første kvinne som dømmer en fotballkamp i italiensk Serie A for menn.

  Det bekreftet dommerforeningen AIA onsdag. Det ble ikke opplyst hvilken kamp hun skal dømme, men ifølge Gazzetta dello Sport og andre medier blir det kampen mellom Sassuolo og Salernitana.

  Flere norske spillere kan bli involvert i den kampen. Kristian Thorstvedt og Emil Konradsen Ceïde er i Sassuolo-stallen, Erik Botheim, Emil Bohinen og Julian Kristoffersen i Salernitana-stallen.

  – Dette er ikke hvilken som helst dag. Jeg er full av følelser nå, sa AIA-president Alfredo Trentalanga da han offentliggjorde at Caputi skal dømme sin første toppseriekamp. (NTB)

 • VG: Norges Skiforbund dropper FIS-møte grunnet russisk deltagelse

  Det skriver VG.

  Torbjørn Broks Pettersen, som representerer Norges Skiforbund i en av flere ulike langrennskomiteer i FIS, forteller om beskjeden til avisen.

  – Jeg var på vei til toget nå snart, men nå holder jeg meg hjemme. Den norske delegasjonen står over har jeg nettopp fått beskjed om. Det er vanskelig å sitte i møte med russere nå, sier Broks Pettersen.

  I møte, som er i Sveits, har Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) invitert russiske representanter.

  – Jeg er i Zürich. Hvis noen ønsker å snakke med oss, så er vi klar og åpen for alle, skriver Russlands skipresident Jelena Välbe i en melding NRK.

  Totalt skulle i underkant av 30 norske deltakere ha deltatt i Sveits.

  – Jeg tenker det er på høy tid. Det har kommet et nytt styre i Norges Skiforbund og de har åpenbart bestemt seg for å ta et tydeligere standpunkt og en hardere linje i de sammenhengene her, sier NRK-kommentator Jan Petter Saltvedt.

  – Det er en tydelighet som er enda viktigere når det begynner å gå rykter om at man vurderer fra IOC- og FIS-ledelsens side å foreta en tilnærming overfor Belarus og Russland.

  FIS Council skal ta stilling til russisk og belarussisk deltagelse først 22. oktober.

  «Den nåværende FIS-policyen når det gjelder russisk og belarusisk deltakelse gjelder ikke representanter, men kun utøvere i konkurranser. Derfor er alle deltakere i FIS’ komiteer klarert til å delta i møtene», skriver medieavdelingen i Det internasjonale skiforbundet til VG.

  Til møtene er også representanter fra Belarus invitert.

  Sesongåpning langrenn - Beitostølen - Beitosprinten 2021
  Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 62 klipp
Sport
Spiller nå
Haaland om anklagene mot City-eierne: – Drøye ord 01:20
Neste