Bekreftet: 12 toppklubber går sammen – slik blir den nye superligaen

12 toppklubber lover milliardutbetalinger til andre klubber etter å ha opprettet en ny europeisk superliga i fotball. Uefa kaller planene et kynisk prosjekt

Premier League - Manchester United v Burnley

EGEN LIGA? Manchester United og flere andre europeiske toppklubber vurderer å lage en egen superliga.

Foto: Martin Rickett / Reuters

Annonseringen kom natt til mandag på de 12 toppklubbenes hjemmesider og på en nyopprettet side for turneringen.

Poenget er å samle de beste klubbene i Europa i en eksklusiv liga med 15 permanente lag som skulle spille en egen turnering.

Mandag meldte nyhetsbyrået AFP at det ligger an til at minst to franske lag vil være med hver sesong.

Det europeiske fotballforbundet (Uefa) var raskt ute med å fordømme forslaget.

– Hvis dette skjer ønsker vi å understreke at både vi og de nasjonale forbundene vil stå sammen i forsøket mot å stoppe dette kyniske prosjektet, et prosjekt som er basert på egne interesser for noen få klubber i en tid hvor samfunnet sårt trenger solidaritet, skiver Uefa i en pressemelding.

Mandag morgen skriver «overgangseksperten» og fotballjournalisten Fabrizio Romano på Twitter at Uefa skal diskutere superligaen i Montreux i dag, i forbindelse med Uefa kongressen som holdes i den sveitsiske byen.

Mandag ettermiddag la UEFA fram den nye strukturen for mesterligaen, et format som de planlegger å sette i verk fra 2024.

Økonomiske hensikter

I superliga-pressemeldingen skriver klubbene at de ønsker å bedre kvaliteten og intensiteten i europeiske turneringer gjennom en sesong, og at koronapandemien har akselerert ustabiliteten i økonomien i europeisk fotball. De var ikke fornøyd med samtalene om hvordan mesterligaen skal se ut de neste årene, og bestemte seg derfor å lage sin egen liga.

– Ved å samle verdens største klubber og spillere til å spille mot hverandre gjennom sesongen vil Super League åpne et nytt kapittel for europeisk fotball, sikre konkurranse og fasiliteter i verdensklasse, og økt økonomisk støtte til den bredere fotballpyramiden, sier Joel Glazer, styreleder i Manchester United og vise-styreleder i Super League.

Klubbene som har startet ligaen vil motta 3,5 milliarder euro for å bygge opp infrastrukturen knyttet til nye investeringer.

Lover milliarder i solidaritetsmidler

Klubbene håper at dette skal skape økonomisk vekst for fotballen og lover at solidaritetspenger skal tilfalle også andre klubber.

«Disse solidaritetsutbetalingene vil være betydelig høyere enn de som genereres av den nåværende europeiske konkurransen, og forventes å overstige 10 milliarder euro i løpet av klubbenes første forpliktelsesperiode», heter det i meldingen.

Styreleder i den nye ligaen, Real Madrid-president Florentino Pérez, sier dette er et ønske om å hjelpe fotballen.

– Vi vil hjelpe fotball på alle nivåer og ta den til sitt rette sted i verden. Fotball er den eneste globale sporten i verden med mer enn 4 milliarder fans, og vårt ansvar som store klubber er å svare på deres ønsker, sier Perez i pressemeldingen.

Solskjær: – Jeg har ikke sett på det

Premier League - Manchester United v Burnley

INFORMERT: Ole Gunnar Solskjær har fått med seg planene om den nye superligaen.

Foto: Martin Rickett / Reuters

Midt i Manchester Uniteds kamp mot Burnley erfarte flere internasjonale medier at opprettelsen av en slik liga var nært forestående. Etter kampen fikk Ole Gunnar Solskjær spørsmål om opprettelsen.

– Jeg har ikke sett på det. Jeg må sette meg ned og se hva dette er. Klubbene vil sikkert komme ut med noe senere. Jeg vet ikke hva som skjer, sa nordmannen i et intervju sendt på TV 2 rett etter kampen.

Ettersom pressemeldingen fra klubbene lot vente på seg, spekulerte flere i om det hele kunne være en bløff, men det var det altså ikke.

I morgen skal Uefa ha et møte hvor de diskuterer hvordan mesterligaen skal se ut i fremtiden. De store klubbene ønsker å spille flere store kamper for å skape større inntekter og mer oppmerksomhet. At meldingen om en superliga kom kvelden før Uefa-møtet var neppe tilfeldig.

Vil utestenge lagene fra mesterligaen

De 12 klubbene ønsker nå å ha dialog med Fifa of Uefa om hvordan en slik turnering kan gjennomføres. Det er det ikke sikkert Uefa er like interessert i.

– Vi vil vurdere alle mulige tiltak, både rettslige og sportslige, for å forhindre at dette skjer. Fotball er basert på åpne konkurranser og sportslige meritter, skriver Uefa.

De truer også med å utestenge klubbene som eventuelt deltar i denne ligaen fra mesterligaen og andre internasjonale turneringer. Ifølge New York Times kan klubbene også bli kastet ut av sine respektive nasjonale ligaer.

Fifa skriver i en pressemelding at de er skuffet over at det etableres en slik utbryterliga, men samtidig bekrefter de at de vil ha dialog med klubbene.

– Fifa står for forening i internasjonal fotball og ønsker at alle involverte i opphetede diskusjoner skal holde seg rolige, konstruktive og ha en balansert dialog for det beste for sporten, skriver de.

Bundesliga - Borussia Dortmund v Werder Bremen

TAKKET NEI: Erling Braut Haalands Borussia Dortmund skal ifølge rapportene ha takket nei til å delta i den internasjonale superligaen.

Foto: Leon Kuegeler / Reuters

Uefa skriver at tyske og franske lag foreløpig har takket nei til å delta i en slik liga. Blant disser er PSG, Bayern München og Borussia Dortmund.

– Undergraver hele spillet

NRKs fotballekspert, Carl-Erik Torp, rister på hodet dersom dette faktisk skjer.

– Jeg blir jo lei meg når det virker at det er kommet så langt at de alt har skrevet under avtaler, kommet langt i finansiering og planer. Det er litt på vei mot døden for den fotballen vi har vært glad i.

Han mener det rokker ved hele fundamentet til den fotballen vi kjenner i dag. Det skal være nivåforskjeller og ulik kvalitet, samtidig som man har mulighet til å ta steg oppover i nivåene. Nå er det isteden pengene som styrer, mener Torp.

– Vi har sett en utvikling der pengene rår og de sterke blir sterkere. Likevel ser vi mindre klubber med mindre økonomi som klarer å slå seg opp og frem. Det gjør noe med hele fundamentet. I en sånn superliga så ekskluderer man de klubbene man mener ikke har god nok økonomi til å være med, sier Torp.

Også Premier League fordømmer planene om å opprette en slik liga.

Siste nytt

 • Aalesund lyktes i serieåpningen

  Kristoffer Ødemarksbakken og Sigurd Haugen sørget for to scoringer og tre poeng for AaFK i serieåpningen hjemme mot Bryne lørdag.

  Nysigneringen Ødemarksbakken scoret årets første mål i 1. divisjon på mesterlig vis like etter halvtimen spilt.

  Robert Undheim satte inn utligningen med pannebrasken minutter etterpå fra et godt plassert innlegg signert Bjarne Langeland.

  Men Aalesund slo tilbake. 20 minutter før slutt felte Hay Ødemarksbakken i feltet, og dommer pekte på straffemerket. Haugen satte ballen kontant i målet fra 11 meter.

  AaFK holdt igjen i sluttminuttene og kunne juble for sesongens første seier.

  Sigurd Haugen.
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
 • Henriksen ute i ein månad

  Markus Henriksen fekk positive nyhende då resultatet frå MR-undersøkinga var klar. Han er venta tilbake på bana om ein snau månad.

  RBK-kapteinen skada seg i 4-0 sigeren over Viking onsdag.

  – Det var fantastiske nyhende å få. Eg frykta sjølvsagt det verste og er glad for at det ikkje var verre. No ser eg fram til å byrje med opptreninga og kome meg tilbake på bana så raskt som mogeleg, seier Henriksen sjølv til klubben si heimeside.

  Markus Henriksen
  Foto: Johannes Børstad / NRK
 • To bronser til Norge

  Kasper Fosser og Andrine Benjaminsen sørge begge for at det vart bronse til Norge under knockoutsprinten i EM i orientering i sveitsiske Neuchatel laurdag.

  Sveitsiske Matthias Kyburz (1) og Joey Hadorn (2) vart for sterke for nordmannen i sluttspurten.

  – Sånn tradisjonelt sett har eg aldri vore god i knockoutsprint før. Å få det til i dag var veldig viktig for meg, seier eit særs nøgd Fosser til NRK.

  Audun Heimdal fekk tidleg problem og kom sist i finalen.

  Andrine Benjaminsen følgde opp i kvinneklassen og sørga for Norge si andre bronsemedalje for dagen.

  – Det er stort. Synst eg har vore i god form og hatt høge forventningar, så det er deileg å innfri mine eigne ambisjonar.

  Svenske Tove Alexanderson vann kvinnefinalen føre Simona Aebersold frå vertsnasjonen.

  Kasper Fosser
  Foto: Per Øyvind Fange / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal