Hopp til innhold

Bekreftet: 12 toppklubber går sammen – slik blir den nye superligaen

12 toppklubber lover milliardutbetalinger til andre klubber etter å ha opprettet en ny europeisk superliga i fotball. Uefa kaller planene et kynisk prosjekt

Premier League - Manchester United v Burnley

EGEN LIGA? Manchester United og flere andre europeiske toppklubber vurderer å lage en egen superliga.

Foto: Martin Rickett / Reuters

Annonseringen kom natt til mandag på de 12 toppklubbenes hjemmesider og på en nyopprettet side for turneringen.

Poenget er å samle de beste klubbene i Europa i en eksklusiv liga med 15 permanente lag som skulle spille en egen turnering.

Mandag meldte nyhetsbyrået AFP at det ligger an til at minst to franske lag vil være med hver sesong.

Det europeiske fotballforbundet (Uefa) var raskt ute med å fordømme forslaget.

– Hvis dette skjer ønsker vi å understreke at både vi og de nasjonale forbundene vil stå sammen i forsøket mot å stoppe dette kyniske prosjektet, et prosjekt som er basert på egne interesser for noen få klubber i en tid hvor samfunnet sårt trenger solidaritet, skiver Uefa i en pressemelding.

Mandag morgen skriver «overgangseksperten» og fotballjournalisten Fabrizio Romano på Twitter at Uefa skal diskutere superligaen i Montreux i dag, i forbindelse med Uefa kongressen som holdes i den sveitsiske byen.

Mandag ettermiddag la UEFA fram den nye strukturen for mesterligaen, et format som de planlegger å sette i verk fra 2024.

Økonomiske hensikter

I superliga-pressemeldingen skriver klubbene at de ønsker å bedre kvaliteten og intensiteten i europeiske turneringer gjennom en sesong, og at koronapandemien har akselerert ustabiliteten i økonomien i europeisk fotball. De var ikke fornøyd med samtalene om hvordan mesterligaen skal se ut de neste årene, og bestemte seg derfor å lage sin egen liga.

– Ved å samle verdens største klubber og spillere til å spille mot hverandre gjennom sesongen vil Super League åpne et nytt kapittel for europeisk fotball, sikre konkurranse og fasiliteter i verdensklasse, og økt økonomisk støtte til den bredere fotballpyramiden, sier Joel Glazer, styreleder i Manchester United og vise-styreleder i Super League.

Klubbene som har startet ligaen vil motta 3,5 milliarder euro for å bygge opp infrastrukturen knyttet til nye investeringer.

Lover milliarder i solidaritetsmidler

Klubbene håper at dette skal skape økonomisk vekst for fotballen og lover at solidaritetspenger skal tilfalle også andre klubber.

«Disse solidaritetsutbetalingene vil være betydelig høyere enn de som genereres av den nåværende europeiske konkurransen, og forventes å overstige 10 milliarder euro i løpet av klubbenes første forpliktelsesperiode», heter det i meldingen.

Styreleder i den nye ligaen, Real Madrid-president Florentino Pérez, sier dette er et ønske om å hjelpe fotballen.

– Vi vil hjelpe fotball på alle nivåer og ta den til sitt rette sted i verden. Fotball er den eneste globale sporten i verden med mer enn 4 milliarder fans, og vårt ansvar som store klubber er å svare på deres ønsker, sier Perez i pressemeldingen.

Solskjær: – Jeg har ikke sett på det

Premier League - Manchester United v Burnley

INFORMERT: Ole Gunnar Solskjær har fått med seg planene om den nye superligaen.

Foto: Martin Rickett / Reuters

Midt i Manchester Uniteds kamp mot Burnley erfarte flere internasjonale medier at opprettelsen av en slik liga var nært forestående. Etter kampen fikk Ole Gunnar Solskjær spørsmål om opprettelsen.

– Jeg har ikke sett på det. Jeg må sette meg ned og se hva dette er. Klubbene vil sikkert komme ut med noe senere. Jeg vet ikke hva som skjer, sa nordmannen i et intervju sendt på TV 2 rett etter kampen.

Ettersom pressemeldingen fra klubbene lot vente på seg, spekulerte flere i om det hele kunne være en bløff, men det var det altså ikke.

I morgen skal Uefa ha et møte hvor de diskuterer hvordan mesterligaen skal se ut i fremtiden. De store klubbene ønsker å spille flere store kamper for å skape større inntekter og mer oppmerksomhet. At meldingen om en superliga kom kvelden før Uefa-møtet var neppe tilfeldig.

Vil utestenge lagene fra mesterligaen

De 12 klubbene ønsker nå å ha dialog med Fifa of Uefa om hvordan en slik turnering kan gjennomføres. Det er det ikke sikkert Uefa er like interessert i.

– Vi vil vurdere alle mulige tiltak, både rettslige og sportslige, for å forhindre at dette skjer. Fotball er basert på åpne konkurranser og sportslige meritter, skriver Uefa.

De truer også med å utestenge klubbene som eventuelt deltar i denne ligaen fra mesterligaen og andre internasjonale turneringer. Ifølge New York Times kan klubbene også bli kastet ut av sine respektive nasjonale ligaer.

Fifa skriver i en pressemelding at de er skuffet over at det etableres en slik utbryterliga, men samtidig bekrefter de at de vil ha dialog med klubbene.

– Fifa står for forening i internasjonal fotball og ønsker at alle involverte i opphetede diskusjoner skal holde seg rolige, konstruktive og ha en balansert dialog for det beste for sporten, skriver de.

Bundesliga - Borussia Dortmund v Werder Bremen

TAKKET NEI: Erling Braut Haalands Borussia Dortmund skal ifølge rapportene ha takket nei til å delta i den internasjonale superligaen.

Foto: Leon Kuegeler / Reuters

Uefa skriver at tyske og franske lag foreløpig har takket nei til å delta i en slik liga. Blant disser er PSG, Bayern München og Borussia Dortmund.

– Undergraver hele spillet

NRKs fotballekspert, Carl-Erik Torp, rister på hodet dersom dette faktisk skjer.

– Jeg blir jo lei meg når det virker at det er kommet så langt at de alt har skrevet under avtaler, kommet langt i finansiering og planer. Det er litt på vei mot døden for den fotballen vi har vært glad i.

Han mener det rokker ved hele fundamentet til den fotballen vi kjenner i dag. Det skal være nivåforskjeller og ulik kvalitet, samtidig som man har mulighet til å ta steg oppover i nivåene. Nå er det isteden pengene som styrer, mener Torp.

– Vi har sett en utvikling der pengene rår og de sterke blir sterkere. Likevel ser vi mindre klubber med mindre økonomi som klarer å slå seg opp og frem. Det gjør noe med hele fundamentet. I en sånn superliga så ekskluderer man de klubbene man mener ikke har god nok økonomi til å være med, sier Torp.

Også Premier League fordømmer planene om å opprette en slik liga.

Siste nytt

 • Spania vant tidenes første finale i Nasjonsligaen

  Regjerende verdensmester Spania vant den første finalen i Nasjonsligaen for kvinner, da Frankrike ble slått 2-0 i Sevilla onsdag kveld.

  Aitana Bonmatí – som vant Gullballen for 2022/23-sesongen – sendte Spania i ledelsen etter en drøy halvtime. Målet kom etter et presist innlegg fra Olga Carmona, som ble matchvinner i VM-finalen i fjor sommer.

  Snaue ti minutter etter pause doblet Mariona Caldentey ledelsen, og Frankrike klarte aldri å gjøre det spennende på slutten. Dermed vant Spania mot Frankrike for første gang i historien.

  De to nasjonene hadde møttes 13 ganger tidligere. Frankrike hadde vunnet ti av dem, mens tre hadde endt uavgjort.

  UEFA Women's Nations League - Final - Spain v France
  Foto: Jon Nazca / Reuters
 • Norge knuste Østerrike: – Jeg er veldig stolt

  I Norges tredje kamp i firenasjoners turneringen gikk alt på skinner. Håndballjentene spilte ball i hatt med Østerrike, og vant til slutt med kalassifrene 43–22.

  Det var Norges første kamp etter tapet i VM-finalen mot Frankrike, og første kampen i oppkjøringen til sommerens OL i Paris.

  Onsdagens kamp var Katrine Lundes nummer 351, hun sier til NRK at det fremdeles er stort, selv om det har blitt noen kamper etter hvert.

  – Jeg er veldig stolt, det må jeg si. Det er stort å ha spilt så mange kamper med flagget på bryster, sier Lunde.

  Gjestene var aldri noen særlig trussel, og når Lunde til tider fungerte som en levende vegg fikk ikke østerrikerne utrettet mye foran det norske målet.

  Hvor lenge hun fortsetter kan ikke målvakten svare på.

  – Vi får se. Det kan jeg ikke svare på, sier Lunde.

  Veronica Kristiansen var tilbake med flagget på brystet for første gang på ett og et halvt år.

  – Det var veldig gøy. Det er godt å være tilbake igjen, sier Kristiansen til NRK.

  Sjefen selv, Thorir Hergeirsson, likte det han så i Halden onsdag kveld.

  – Jeg synes det var bra fokus. Vi har hatt to treninger med godt fokus på det vi ønsker å forbedre etter VM. Målvaktene våre står bra og vi får rullert mye uten at det lugger, sier han til NRK.

  I det siste har det vært snakk om Hergeirsson skal forlenge kontrakten med Norges Håndballforbund for å fortsette som sjef.

  – Vi er i samtaler. Det er naturlig når man er inne i siste året og det skal tittes videre. Det kommer en dag når vi har besluttet hvordan dette kommer til å bli. Det er det jeg vil si om det. Jeg mye å gjøre nå, så jeg har mye å tenke på, sier islendingen til NRK.

  Seieren mot Østerrike var Norge sin tredje seier i turneringen.

  Firenasjonersturneringen spilles mellom Norge, Østerrike, Ungarn og Sveits. De tre siste nasjonene er verter for håndball-EM. Som regjerende europamester er Norge direkte kvalifisert til mesterskapet.

  gGLEV-m7IU4
  Foto: NTB
 • Beijing får VM i friidrett i 2027

  Den kinesiske hovedstaden skal arrangere VM i friidrett i 2027. '

  Styret i World Athletics tok avgjørelsen under et møte i forkant av innendørsmesterskapet i Glasgow onsdag.

  Det blir andre gang på rad Asia arrangerer VM. Neste år avholdes det i Tokyo i Japan.

  Fra 2025 vil mesterskapene bli holdt i en periode fra midten av september – mot slutten av den tradisjonelle utendørssesongen. De siste årene har tidspunktene variert stort: Doha i 2019 gikk i september/oktober, Eugene i 2022 i juli og Budapest i 2023 i august.

Sendeplan

Kl. Program Kanal