Hopp til innhold

Ga egentlig opp OL-sesongen etter ukjent sykdom: – Den tyngste våren i karrieren

Etter en vår preget av sykdom og minimalt med trening, sluttet Filip Ingebrigtsen å tenke på OL. Men nå føler han seg endelig klar til å starte sesongen.

Filip Ingebrigtsen

TILBAKE: Filip Ingebrigtsen starter friidrettssesongen med 3000 på Bislett Games torsdag.

Foto: Frode Fjerdingstad / NRK

– Jeg har nesten avskrevet ham, for ikke å skuffe meg selv. Går det så går det, og om ikke så får vi prøve en annen gang. Han har vært så langt ute i skogen at det har ikke vært sannsynlig at vi skulle klare å hente ham tilbake igjen denne sesongen, forteller Gjert Ingebrigtsen.

Han snakker om sin mellomste løpesønn. Filip Ingebrigtsen har nemlig ikke vært å se siden han røk ut i forsøket på 1500 meter i innendørs-EM i starten av mars. Sesongstarten har gang på gang blitt utsatt.

– Jeg har ventet ufrivillig, for kroppen har ikke vært på lag. Jeg har slitt i hele år med å trene normalt og ikke vært frisk, rett og slett. Formen har da blitt forskjøvet, som er bra med tanke på OL, men det er kjedelig ikke å få trent skikkelig, forteller han når NRK møter ham i Oslo dagen før Bislett Games.

– Sluttet å tenke på OL

I perioder kunne han bare trene annenhver dag, og etter hvert som kroppen tålte mer, økte han gradvis. Men kvalitetstreningen har uteblitt.

– Det har vært seigt. Den tyngste våren i min aktive karriere, erkjenner 28-åringen.

Filip Ingebrigtsen

UT AV EM: Filip Ingebrigtsen klarte ikke ta seg videre til finalen på 1500 meter under EM innendørs i Polen i mars.

Foto: ALEKSANDRA SZMIGIEL / Reuters

Planer om konkurranser og sommeren egentlige høydepunkt ble lagt på is.

– Jeg sluttet å tenke på OL for veldig lenge siden. Målet fra dag til dag ble bare å kunne gjennomføre trening, for jeg visste at om kroppen ikke funket, var det ikke vits å tenke på OL. Jeg er så ærlig at jeg hadde ikke reist til Tokyo om jeg ikke er konkurransedyktig og da må jeg kunne gjennomføre trening på et høyt nivå over en viss tid, sier Filip Ingebrigtsen.

Men han ville heller ikke gi opp, og for rundt en måneds tid siden begynte kroppen å respondere.

– Fra det har jeg fått mer og mer tro, men det var langt ute i juni før OL var i tankene i det hele tatt.

– Hvor bekymret tror du Gjert har vært for deg?

– Han har nok vært ganske bekymret, men vi har vært veldig ærlige begge veier, at nivået treningsmessig og det jeg har gjort har vært så dårlig at noe er spinn-hakkende galt. Jeg tror han hadde vært mer bekymret om det jeg hadde gjort på trening hadde vært vanlig, og jeg hadde vært i dårlig form da. Det har bare vært frustrerende hele greia, innrømmer han.

– Han er idrettsutøver mot alle odds, og det har vi visst alltid. Vi må slutte å forvente at ting er forutsigbart, og jeg tar meg selv i å gjøre det, sier Gjert Ingebrigtsen.

Gjert Ingebrigtsen

BEKYMRET: Trenerfar Gjert Ingebrigtsen.

Foto: Frode Fjerdingstad / NRK

Vet ikke hvorfor

Hverken far eller sønn vet hva grunnen til sykdommen er, og utelukker pollen-problemer som tidligere har satt ham ut i vårperioder.

– Jeg har ikke funnet ut hvorfor, men den siste måneden har det løsnet, og jeg har kunnet trene tilnærmet det jeg vil. Da har jeg sett at kroppen har tålt mer og mer etter ukene som går, forklarer Filip Ingebrigtsen, som kom rett fra høydeopphold i Sveits onsdag ettermiddag.

– Denne gangen er jeg rimelig blottet for teorier. Han blir satt ut av ting som vanlige folk ikke reagerer på, så jeg har sluttet å spekulere denne gangen, sier Gjert Ingebrigtsen.

– Jeg blir ikke helt klok på det, legger han til.

Tror på OL-form

Filip er den eneste av Ingebrigtsen-brødrene som stiller til start, etter at Jakob måtte trekke seg med halsbetennelse og storebror Henrik har fått sesongen spolert med en skade.

– Grunnen til at jeg løper 3000 meter nå er at ikke har trent noe annet enn grunntrening og mengde, og er ikke klar for farten og det som kreves for å springe fort på 1500. Så det er blitt valgt litt for meg, sier han.

Filip Ingebrigtsen

SMILET PÅ PLASS: Filip Ingebrigtsen håper å få gode svar både nå og resten av sesongen.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Han er allerede forhåndsuttatt til OL, der han etter planen løper 1500 meter sammen med lillebroren. Nå har han håp om å bli en medaljekandidat innen slutten av juli.

– Det tror jeg skal holde akkurat. Det er fortsatt en stund til og med den utviklingen jeg har hatt både med tanke på treningen jeg tåler og nivået, så tror jeg ikke jeg skal være langt vekk fra toppform i OL, og da er jeg konkurransedyktig i OL.

Sportsnyheter

Slet med å holde tårene tilbake - avslører lagkompisens hemmelige råd

Tarjei Bø tok en overraskende seier på fredagens sprint, men for Sturla Holm Lægreid føltes 2.-plassen som en seier.

Siste nytt

 • Erik ten Hag kåret til månedens trener

  Manchester Uniteds trener Erik ten Hag har av Premier League kåret til månedens manager for november.

  De røde djevlene vant alle sine kamper, og var det eneste laget som ikke tapte ett poeng forrige måned. Det er noe av begrunnelsen for at nederlenderen fikk prisen.

  Det er tredje gangen Ten Hag vinner prisen. De to foregående gangene var september 2022 og februar i år.

  Samtidig vant United-spiller Harry Maguire prisen for månedens spiller i ligaen for november.

  Likevel er United-sjefen i hardt vær grunnet mangelen på gode resultater, men i det siste har de kravlet oppover på tabellen.

  Manchester United ligger før helgen på en sjetteplass, kun tre poeng bak Manchester City på fjerdeplass.

  Lørdag møter de Bournemouth på hjemmebane, og til uka skal de møte Bayern München i en avgjørende kamp om avansement i Mesterligaen.

  MNwTLajyfc8
  Foto: Reuters
 • Nytt Botn-show i IBU-cupen – tredobbelt norsk i Idre

  Johan-Olav Smørdal Botn går fra seier til seier i skiskytternes IBU-cup. Fredag vant han foran lagkameratene Martin Nevland og Martin Uldal.

  På sprinten i svenske Idre var Botn igjen utilnærmelig i langrennsfart. Tross ett bomskudd på hver skyting var han 2,1 sekunder foran feilfrie Nevland i mål.

  Uldal bommet én gang på standplass og ble slått med 13,9 sekunder av nordfjordingen Botn.

  24-åringen fra Stårheim har gått tre individuelle renn og én stafett denne sesongen, og han har vunnet alle. Botn imponerte også i langrennsåpningen på Beitostølen med 10.-plass på 10 kilometer fri teknikk i et kruttsterkt felt.

  Det ble en norsk kjempedag på sprinten i Idre. Vetle Paulsen og Mats Øverby fulgte opp med henholdsvis 5.- og 6.-plass, mens Simon Hjelmeset Kirkeeide ble nummer 12.

  (NTB)

  GSR3JYf3QBc
  Foto: NTB
 • Dortmund bekrefter: Julian Ryerson har pådratt seg leddbåndsskade – ferdigspilt i 2023

  Landslagsspiller Julian Ryerson har blitt diagnostisert med en leddbåndsskade og vil ikke være tilgjengelig for spill de neste ukene.

  Det bekrefter Dortmund på sine nettsider.

  Det var mot slutten av onsdagens oppgjør mot Stuttgart i den tyske cupen at landslagsprofilen Ryerson landet feil etter en duell. Den norske backen ble liggende på gresset med store smerter.

  Etter å ha fått umiddelbar behandling, ble han hjulpet av banen av to mann fra Dortmunds støtteapparat. Ansiktsuttrykket sa det meste om at Ryerson hadde store smerter.

  «Vi må vente de neste dagene for å stille en endelig diagnose og definere nøyaktig hvor lenge han blir ute,» sier BVB-trener Edin Terzic.

  Ryerson har vært en viktige brikke for Dortmund denne sesongen og spilt ti seriekamper for de gulkledde. Ryerson står med tre mål i Bundesliga denne sesongen. Den forrige kom så sent som forrige helg mot Bayer Leverkusen.

  (NTB)

  Dortmund's Julian Ryerson i kamp.
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal