Hopp til innhold

Se skytingen som forbløffer ekspertene

Skiskyttertalentet Erling Aalvik (22) vartet opp med en stående serie på NM-stafetten man knapt har sett maken til noen gang: Fem blinker rett ned på 5,3 sekunder.

Erling Aalvik imponerte med en kjempeserie under dagens NM-stafett.

– Aalvik har to nede. Tre! Se på Aalvik! Fire ... Fantastisk skyting! For en serie. Dette er dagens entertainment! jublet NRKs skiskytterkommentatorer Andreas Stabrun Smith og Ola Lunde da 22 år gamle Erling Aalvik klinte til på den siste skytingen på herrenes NM-stafett i Voss.

I duell med Henrik L'Abée-Lund og Syver Nygård skjøt Aalvik ned alle de fem blinkene. Fra første til siste skudd gikk det bare 5,3 sekunder. Fra han gikk inn på matta til han forlot den etter skytingen gikk det bare knappe 16 sekunder.

Tider som knapt er til å tro, ifølge ekspertkommentator Lunde.

– Det er utrolig kjapt. Jeg har ikke oversikt over de raskeste seriene som er levert i verden, men dette er uten tvil blant de raskeste jeg noen gang har sett, sier Lunde.

Aalvik selv kan ikke være annet enn strålende fornøyd med prestasjonen.

– Jeg fikk opp en voldsom fart på den serien, ja! Det er moro å høre at det ble lagt merke til. Ola Lunde blunket til meg etter løpet, så han var nok fornøyd med det han så, smiler Aalvik til NRK.no.

Raskere enn Bjørndalen

Så bra er skytingen til unggutten at den overgår en serie Ole Einar Bjørndalen tidligere har beskrevet som «kanskje min aller beste noensinne».

– Jeg vet at Bjørndalen tidligere har skutt fem treff med en mattetid på 17-18 sekunder. Med det i bakhodet er det helt utrolig det Erling Aalvik leverer, sier Lunde.

Da Bjørndalen gikk sitt siste OL-løp i karrieren - stafetten i Sotsji i februar - brukte han 20 sekunder på matta og 6,8 sekunder på å fylle de fem blinkene.

Etterpå sa Bjørndalen at han trodde han aldri hadde skutt bedre tidligere.

– Jeg har kanskje aldri skutt raskere, verken i verdenscupen eller OL, sa veteranen.

 • Hør klippet hvor Ole Einar Bjørndalen skyter ned fem blinker på 6,8 sekunder:
Ole Einar Bjørndalen brukte kun 6,8 sekunder på sin siste skyting, under stafetten i OL lørdag. Kommentatorer er Andreas Stabrun Smith og Ola Lunde.

Erling Aalvik, som fylte 22 år lørdag, slo altså Bjørndalen med fire sekunder i mattetid og halvannet sekund i skytetid.

– Det er klart det er stort å ha skutt bedre enn den serien til Ole Einar. Jeg hadde vel en liten dose flaks, for når jeg kom inn på standplass var jeg så sliten. Det dunka og slo i brystet, forklarer Aalvik.

– Rett og slett rått

At han i tillegg leverer den skyteserien på siste stående i en stafett, gjør det hele enda mer imponerende, mener Liv Grete Skjelbreid Poirée.

Den tidligere skiskytterdronningen og nåværende NRK-eksperten var på plass i Voss og overvar det hele.

– Det var helt rått! Rett og slett helt rått!

– Det var en opplevelse bare å se på den serien. Det er helt sinnssykt. Legg til at han står der med en puls på bare 15-20 slag under maks. Og at han skyter for å gå lagkameratene inn til en NM-medalje. Det er så imponerende, skryter Skjelbreid Poirée.

– Jeg hadde en puls på 175-180. Makspulsen er 195. Så ja, jeg var sliten, smiler Aalvik.

Han stivnet på oppløpet i kampen om å gå Hordaland inn til bronse. Likevel er han klar på at NM i Voss har gitt ham en oppløftende avslutning på sesongen.

– Sesongen startet litt svakt, men slutten har vært veldig god, sier 22-åringen, som ble nummer fem på normaldistansen i NM tidligere i uka.

Nå rettes blikket mot VM i Holmenkollen 2016. Mesterskapet han håper skal bli gjennombruddet i en hittil ung karriere.

– VM på hjemmebane er målet. Jeg tenker på det hver eneste dag, avslutter unggutten.

Siste nytt

 • Svindal gir seg med motorsport: – En veldig kul opplevelse

  Aksel Lund Svindal (41) har drevet med motorsport de to siste årene, men den tidligere alpinisten kommer ikke til å fortsette som racerfører denne sesongen.

  41-åringen ga seg som alpinist i 2019, men debuterte i 2022 som racerfører i Porsche Sprint Challenge Cup i Skandinavia. I 2023 tok han steget opp til Porsche Carrera Cup Skandinavia, men i år kommer han ikke til å fortsette.

  – Det var en gøy utfordring jeg fikk mulighet til å være med på. En veldig kul opplevelse. Det var ment som nettopp det, og ikke noe langsiktig prosjekt, sier Svindal til Nettavisen.

  I september i fjor fikk Lund Svindal sitt første barn sammen med friidrettsstjernen Amalie Iuel. Det gjør at det blir mindre tid til andre prosjekter.

  – Han innså vel at han hadde ganske mange prosjekter gående på en gang, og når du skal bli far, det er mye reising og mye trening og sånne ting. Det var noe han gjorde i en liten periode og syntes det var veldig gøy, sier Iuel.

  Lund Svindal utelukker likevel ikke at han kan returnere til motorsporten i fremtiden.

  – Kanskje dukker det opp en mulighet igjen. Vi får se, sier 41-åringen. (NTB)

  Porsche Festival 2022
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB
 • Dansk tennisstjerne tviler på OL-spill

  Holger Rune er i real tidsnød i kampen for å rekke OL i Paris. Bare én uke før turneringsstart skaper håndleddet trøbbel for dansken.

  Det opplyser mor og manager Aneke Rune til danske Ritzau.

  – Det ser dessverre ikke lovende ut etter den første medisinske skanningen av håndleddet. Vi venter likevel på to leger med ekspertise på tennis. De skal gi en «second opinion», skriver hun i en melding til nyhetsbyrået.

  Holger Rune måtte fredag trekke seg fra ATP-turneringen i Hamburg på grunn av trøbbel med kneet. Det er imidlertid håndleddet som er den største utfordringen.

  Etter planen skal den danske tennisyndlingen spille ATP 250-turneringen i kroatiske Umag denne uken. (NTB)

  Germany Tennis Hamburg
  Foto: Frank Molter / AP
 • Ruud klatrer én plass på ATP-rankingen tross Båstad-fiasko

  Norske Casper Ruud passerer Andrey Rublev og klatrer fra 9.- til 8.-plass på ATP-rankingen i tennis. Italienske Jannik Sinner forblir verdensener.

  Det kommer fram av den ferske oppdateringen mandag.

  Ruud slet stort på grusen i svenske Båstad, og nordmannen røk ut allerede i 2. runde mot brasilianeren Thiago Monteiro. Fjorårets vinner Rublev hadde imidlertid flere poeng å forsvare, og russeren faller dermed til 9.-plass.

  I toppen av ATP-rankingen troner Sinner fortsatt øverst. Han følges av Novak Djokovic og Carlos Alcaraz, mens Alexander Zverev, Daniil Medvedev og Alex de Minaur utgjør resten av topp seks.

  Fredag kveld ble det kjent at Ruud står over denne ukens turnering i østerrikske Kitzbühel. Dermed er OL i Paris neste på programmet for 25-åringen, som de seneste årene har levert svært solid på rødgrusen i den franske hovedstaden. (NTB)

  Tennis
  Foto: Adam Ihse/TT / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal