Hopp til innhold

Her fyller han fem blinker på 6,8 sekunder: – Kan ikke huske å ha skutt bedre

SOTSJI/OSLO(NRK.no): I karrierens aller siste OL-renn vartet Ole Einar Bjørndalen opp med det han selv tror er hans beste stående skyting noensinne.

Bjørndalen

Ole Einar Bjørndalen skjøt sin siste OL-serie 30 sekunder raskere enn han presterte i sitt første OL for 20 år siden.

Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV / Afp

– Jeg har kanskje aldri skutt raskere, verken i verdenscupen eller OL, sier Bjørndalen til NRK.no etter den skuffende fjerdeplassen på stafetten.

For selv om Norge presterte dårligere enn forventet på stafetten, og en mulig gullmedalje brått ble til fjerdeplass da Emil Hegle Svendsen sprakk på siste skyting, levde «kongen av skiskyting» opp til kallenavnet med en eventyrlig stående serie.

Fattige 20 sekunder tok det fra Ole Einar Bjørndalen gikk inn på matta til han forlot den, ifølge Sotsji-OLs offisielle statistikk.

Vel så imponerende: Fra det første skuddet ble avfyrt til den siste blinken var nede gikk det bare 6,8 sekunder.

– Jeg var så rolig at selv om jeg ladet, så var det bare svart jeg så. Da var det bare å trekke av, sier Bjørndalen og ler.

– Ikke et skyttertalent

Veldig mye har endret seg siden første gang Bjørndalen deltok i OL. Som 20-åring under OL på Lillehammer i 1994 brukte han hele 50 sekunder på en skyteserie.

20 år senere, på hans aller siste skyteserie i OL-sammenheng, er tiden på standplass redusert med et halvt minutt.

Skiskytingen har utviklet seg mye på 20 år, og Bjørndalen har gått foran i jakten på forbedringer.

– Jeg har trent ekstremt mye på dette i noen perioder, forklarer han.

I motsetning til sin bror, tidligere landslagsløper Dag Bjørndalen, har skytingen aldri vært Ole Einars sterkeste side.

– Jeg har ikke noe skyttetalent som for eksempel broren min. Dette er noe jeg har måttet trene opp.

– Jeg har et bra reaksjonstalent, og bra treningstalent, derfor har jeg klart å hevde meg i skiskyting. Jeg kunne aldri hevdet meg i skyting, sier Bjørndalen.

Men det er også andre tings om har forandret seg siden OL-debuten.

– Jeg har aldri vært så nervøs som på Lillehammer. Jeg var totalt uforberedt på hva som ventet meg, uvitende og ikke trent for det, sier han i dag.

Artikkelen fortsetter under bildet

Ole Einar Bjørndalen Lillehammer

Ole Einar Bjørndalen deltok i OL på Lillehammer i 1994 allerede som 20-åring.

Foto: NTB scanpix

– Legger meg med et smil om munnen

Bjørndalen

Ole Einar Bjørndalen viser stolt frem den ene av sine to gullmedaljer fra OL i Sotsji.

Foto: ERIC GAILLARD / Reuters

Selv om Bjørndalen skjøt godt i dag, var han ikke på sitt beste i sporet.

På den siste runden tapte han 20 sekunder til Tyskland, og inn til siste veksling var ikke lenger Norge alene i føringen.

– Jeg slet litt fysisk i dag. Jeg gikk veldig kontrollert i starten, for jeg følte meg ikke så bra på morgenen, men tenkte jeg alltids skulle klare å komme meg gjennom 7,5 kilometer. Jeg ville fokusere litt ekstra på skytingen og ta det. Det var synd det ikke holdt helt inn i dag, sier han.

Til tross for at hans aller siste OL-løp i karrieren endte med en skuffende fjerdeplass på stafetten, vil ikke Ole Einar Bjørndalen bruke mye tid på å deppe.

– Vi presterte ikke så godt som lag i dag, og det vil bli litt krevende å tenke på i kveld. Men det må vi komme oss gjennom, sier Bjørndalen.

Med norsk stafettseier kunne Ole Einar Bjørndalen tronet alene på toppen som tidenes vinterolympier. Alt lå til rette for veteranens tredje gullmedalje i Sotsji, men Emil Hegle Svendsen sprakk på siste skyting.

Skuffelsen blant Bjørndalen og lagkameratene var lett å spore i målområdet etter løpet. Likevel er Bjørndalen klar på at han vil ta kvelden som en veldig fornøyd mann.

– Jeg kommer til å ha det gøy i kveld. Jeg har hatt mange fine OL og et fint OL her i Sotsji. Det har gått over all forventning.

– Hva tenker du på i kveld?

– Jeg vet ikke hva jeg tenker på. Vi er slitne alle sammen. Vi må få oss litt søvn. Men jeg vil legge meg med et stort smil i natt, sier skiskytterkongen.

Radio: Hør kommenteringen til Andreas Stabrun Smith og Ola Lunde fra Bjørndalens siste skyting

Ole Einar Bjørndalen brukte kun 6,8 sekunder på sin siste skyting, under stafetten i OL lørdag. Kommentatorer er Andreas Stabrun Smith og Ola Lunde.

Siste nytt

  • Chelsea bekrefter: Enzo mister resten av sesongen

    Chelseas Enzo Fernandez mister resten av sesongen, det melder klubben på sine nettsider.

    Argentineren har vært under kniven på grunn av et lyskeproblem, og Chelsea bekreftet at operasjonen var vellykket. Samtidig betyr det at han er ute resten av sesongen.

    23-åringen har spilt 62 kamper for klubben etter at de hentet ham i januar i fjor.

    Carabao Cup - Final - Chelsea v Liverpool
    Foto: HANNAH MCKAY / Reuters
  • Wada skal etterforskes etter kritikk i dopingsak

    Verdens Antidopingbyrå (Wada) har bedt om en uavhengig gjennomgang av byråets håndtering av saken om en mulig dopingsak med noen av verdens beste svømmere.

    Ifølge Wada skal sveitseren Eric Cottier få adgang til sakens innhold og gi sin vurdering av byråets behandling av saken. Wada opplyser at arbeidet ventes å være ferdig om to måneder.

    – Wadas integritet og omdømme er under angrep. I de siste dagene er Wada blitt anklaget for partiskhet overfor Kina, opplyser antidopingbyrået.

    Lørdag kom nyheten om at kinesiske svømmere hadde spor av hjertemedisinen trimetazidin i prøver avgitt noen måneder før sommerlekene i 2021. 13 av dem deltok i OL i Tokyo.

    Kinesiske antidopingmyndigheter har avvist anklagene og hevder at utøverne skal ha fått i seg stoffet i mat under et stevne.

    Senere stilte Wada seg bak den forklaringen. Det har fått blant andre Det amerikanske antidopingbyrået (Usada) til å reagere sterkt. Den amerikanske antidopingsjefen Travis Tygart gikk mandag hardt ut mot Wada og mente at de dekket over for kineserne. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP
  • Amnesty reagerer kraftig – Fifa forsvarer Saudi-avtale

    Amnesty reagerer kraftig på avtalen Fifa har inngått med det saudiarabiske oljeselskapet Aramco. Fifa peker på at den bidrar til global utvikling av fotballen.

    Avtalen mellom saudiarabiske Aramco og Fifa er den siste i rekken av oljestatens involvering i idrett.

    Nyhetsbyrået AP hevder at avtalen er den største Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har inngått med en sponsor om man regner per år.

    – Vi blir ikke lenger sjokkert over Saudi-Arabias bruk av sport som et PR-verktøy, og Fifa har til gode å imøtekomme bekymringer knyttet til saudiske myndigheters grove brudd på menneskerettighetene, sier prosjektleder Frank Conde Tangberg i Amnesty International til NTB.

    – Fifa har valgt å rulle ut den røde løperen for Saudi-Arabia som VM-vert og sponsor. Vi oppfordrer Fifa til å engasjere seg mer for å ta tak i risikoen knyttet til VM i 2034, sier Tangberg.

    NTB har kontaktet Fifa og spurt om forbundets respons på et samarbeid med Saudi-Arabia og bekymringene om brudd på menneskerettighetene.:

    – I tråd med vedtektene reinvesterer Fifa sine inntekter, inkludert inntektene fra Aramco-sponsingen, i å utvikle fotball over hele verden. Det er forventet at Fifa i 2023–2026 vil investere i overkant av 3,9 milliarder dollar i utvikling og utdanning, opplyser en talsperson i Fifa til NTB.

    – Dette inkluderer «Fifa Forward 3.0», fotballutviklingsfondet og andre initiativ som for eksempel å fremme kvinnefotball, dommerarbeid og teknisk utvikling. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal