Fullt kaos rundt OL 2026: Fordel Norge, mener Gerhard Heiberg

IOC står uten en arrangørby med statsstøtte til OL i 2026. Det kan åpne dørene for en norsk by som ikke har søkt.

– Det mest interessante er at IOC nå betaler opp til ti milliarder kroner til arrangørene i 2026, dette vil stige dersom Norge hadde meldt seg på. Så jeg er overbevist om at man kan hente ut enda flere milliarder. IOC vil tilbake til Norge, sier Gerhard Heiberg til NRK.

Han er æresmedlem i den mektige idrettsorganisasjonen og kjenner de fleste i internasjonal idrett.

Det er ikke før i sommer Den internasjonale olympiske komité, også kjent som IOC, skal velge arrangør til vinter-OL i 2026. Innen fredag 11. januar 2019 måtte alle formaliteter for søkerbyene være klare, inkludert statsstøtte.

Kan be Norge om å arrangere

Per dags dato er det to kandidater til mesterskapet om bare syv år: Stockholm/Åre og Milano/Cortina. Calgary har hatt folkeavstemning om å søke OL. Den endte med et klart nei. Utfordringen med disse søkerbyene er at de ikke har statsstøtte til sine søknader, noe IOC ser på som et ufravikelig krav.

– Da må IOC nøde noen til å overta dette og gjøre det som er nødvendig for at en mulig ny arrangør skal kunne gjennomføre dette, sier Heiberg.

Gerhard Heiberg

Gerhard Heiberg mener Norge kan stille krav til IOC dersom man får spørsmål om å arrangere OL. For eksempel kan slike leker da arrangeres i et helt land, ikke i én eller to byer.

– Kan usikkerheten rundt disse søkerbyene gi Norge mulighet til å arrangere et OL i 2026?

– Det var et farlig spørsmål, men ja, hvorfor ikke? Hvis vi har et mulig konsept og en oversikt over hvor mye penger som skal til for å gjennomføre det. Så hvorfor skulle ikke vi kunne ta på oss det da, sier Heiberg.

I et intervju med NRK før jul, fortalte ordfører i Lillehammer, Espen Granberg Johnsen, at byen var klare til å bidra dersom IOC spurte om det.

– Vi har gjort mye arbeid de siste årene og har etter hvert kunnskap om hva det vil innebære og hvilke muligheter det vil gi. Om det er interesse nasjonalt, vil det være mulig å gjennomføre, sa Johnsen da.

IOC-presidenten tror på løsning

Nå har altså IOC utsatt fristen for å få statsstøtte. Derfor er IOC-president sikker på at man finner en løsning. NRK fikk snakke med han under verdenscupen i skiskyting i Oberhof fredag.

Thomas Bach

Thomas Bach tror alt løser seg, til tross for at søkerbyene ikke har fått nødvendig statsstøtte innen fristen.

– Vi har to gode kandidater i dag som har sendt inn gode kandidaturer som følger den olympiske agendaen 2020. Den ene er Cortina, den andre er Stockholm. Vi vil nå evaluere de to kandidatene. Samtalene så langt viser at de har strålende gode planer. Vi kan være trygge på at det blir strålende OL i 2026 i et tradisjonelt vinterland, sier president Thomas Bach.

Derfor ønsker han heller ikke å spekulere i hva som skjer hvis byene ikke får statsstøtte. Han mener det ikke er aktuelt å høre med Lillehammer om de vil arrangere.

– Nei, det blir ikke Lillehammer, svarer han kort på et spørsmål om akkurat det.

Sydde ti sting etter stempling i ansiktet: – Halve hodet hans var åpent

Bård Finne satte knottene rett i ansiktet på KFUM-keeper Emil Ødegaard, som endte på legevakten. Men om det var rødt kort var ekspertene rivende uenige om.

Ben White

Oppsiktsvekkjande Arsenal-grep felte rivalen: – Idiotisk av Spurs

Arsenal senka Tottenham i jakta på ligagull. Eit oppsiktsvekkjande daudballgrep frå «The Gunners» blir hylla av NRKs ekspert.

• Thorstvedt-mål ikke nok for Sassuolo

Kristian Thorstvedts scoring hjalp lite da Sassuolo tapte 1-5 borte mot Fiorentina i Serie A søndag kveld.

Grønntrøyene fortsetter dermed på 19.-plass og har fem poeng opp til Empoli på trygg plass når det gjenstår fire kamper av sesongen.

Thorstvedt skapte fornyet håp for gjestene da han banket inn 1-2-scoringen etter 57 minutter.

Dessverre for siddisen og resten av Sassuolo-laget økte Nicolás González til 3-1 det påfølgende minuttet. Vertene var imidlertid ikke ferdig der, for bare ni minutter etter Thorsvedts scoring hadde Fiorentina satt inn ytterligere to mål.

Dermed begynner det å se fryktelig skummelt ut for Thorstvedt & co. I kampen om å beholde plassen skal Sassuolo opp mot Inter (h), Genoa (b), Cagliari (h) og Lazio (b).

Emil Konradsen Ceide startet kampen på benken, men kom inn etter 73 minutter. Marcus Holmgren Pedersen så hele oppgjøret fra sidelinjen. (NTB)

Kristian Thorstvedt
  • Daland reddet uavgjort for Cercle Brugge – Vetlesen med mål og assist i Brugge-seier

Jesper Daland berget 1-1 for Cercle Brugge hjemme mot Anderlecht, mens Hugo Vetlesen herjet i Brugges 3-0-seier borte mot Genk i belgisk fotball søndag kveld.

Den belgiske ligaen har gått over i sluttspillsfasen, hvor Anderlecht topper mesterskapsgruppen. Det er imidlertid bare målforskjell som skiller Brugge på 2.-plass.

Søndag gjestet Vetlesen & co. Genk, som har falt av i toppkampen etter 0-3-tapet.

Kyriani Sabbe sendte gjestene i ledelsen etter 38 minutter, før Vetlesen doblet halvveis inn i andre omgang. Fire minutter senere gjorde nordmannen seg tellende igjen da han spilte opp Igor Thiago på 3-0-målet.

Antonio Nusa startet også for gjestene, men ble byttet ut til pause.

Cercle Brugge er også hektet av i gullkampen, men Daland ga imidlertid en håndsrekning til landsmann Vetlesen i kampen om ligagullet da han sikret 1-1 etter 51 minutter.

Kristian Arnstad satt hele kampen på benken for Anderlecht. (NTB)

Hugo Vetlesen
  • Elleville overtidsminutter da Odd reddet uavgjort

Tre sene scoringer sørget for 3-3 mellom Odd og Viking i Skien.

Viking-kaptein Zlatko Tripic trodde han hadde avgjort det hele da han scoret fire minutter på overtid. Men Odd ville det annerledes. Mikael Norø Ingebrigtsen scoret seks minutter på overtid og reddet ett poeng for hjemmelaget.

Harald Tangen Nilsen scoret kampens første mål etter 25 minutter. Kun ti minutter senere var kampen snudd. Først med et skudd fra Odds Tobias Svendsen via en Viking-spiller og i mål, så med en ny fulltreffer fra sammen mann etter en pasning ut 45 grader og inn i feltet.

Viking presset på for utligning i andreomgang, og lyktes fire minutter før fulltid med et skudd fra Peter Christiansen.

Så scoret Tripic etter et godt forarbeid fra Lars-Jørgen Salvesen, før Ingebrigtsen ga Odd ett poeng med et vakkert skudd.

Odd ble i tillegg redusert til ti mann like før Ingebrigtsen 3-3-utligning, da Mihajlo Ivancevic fikk sitt andre gule kort på overtid.

Hjemmelaget befinner seg dermed på 8. plass, med Viking to plasser bak etter henholdsvis seks og fem spilte kamper.