Full Klæbo-kollaps: – Har ikke sett ham så sliten denne vinteren

ALPE CERMIS/OSLO (NRK): Aleksandr Bolsjunov tok sin første sammenlagtseier i Tour de Ski da Johannes Høsflot Klæbo gikk på en kjempesmell. Simen Hegstad Krüger vant den siste etappen.

Johannes Høsflot Klæbo klarte ikke å forsvare sammenlagtledelsen i Tour de Ski.

SLAGEN: Johannes Høsflot Klæbo klarte ikke å forsvare sammenlagtledelsen i Tour de Ski.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Det er Toblach som ødelegger hele touren. Jeg måtte hatt ett minutt, og du ser at selv da skulle det holdt hardt. Bolsjunov går fryktelig fort opp her, sier Klæbo til NRK etter finaleetappen.

Han mener med det at etappene i Toblach på nyttårsaften og første nyttårsdag er årsaken til at han ikke klarte å hamle opp med russerne Bolsjunov og Ustjugov i sammendraget i Tour de Ski.

– Jeg visste at det kom til å bli tøft. Jeg gjorde et ærlig forsøk, men kjente tidlig at jeg måtte finne min fart, komme meg opp og tape minst mulig. I dag var jeg ikke bedre, erkjenner Klæbo etter rennet.

Han måtte slippe Bolsjunov og Ustjugov da det gjenstod to kilometer av alpinbakken.

– Vi har ikke sett Klæbo så sliten denne vinteren, kommenterte Torgeir Bjørn da Klæbo måtte slippe russerne i monsterbakken.

Tour de Ski endte dermed i et russisk oppgjør. Der trakk Aleksandr Bolsjunov det lengste strået foran landsmannen Sergej Ustjugov.

Klæbo ble til slutt nummer tre sammenlagt, uten at det så ut til å glede ham nevneverdig da han steg opp på pallen etter rennet.

Norsk etappeseier

Et norsk lyspunkt for dagen ble at Simen Hegstad Krüger vant den siste etappen foran Sjur Røthe.

– Det var gøy. Tour de Ski har ikke gått helt som jeg hadde håpet, så da var det veldig godt å få til et toppløp opp bakken, sier Krüger til NRK.

Sekundstrid

Forutsetningene før den siste etappen var av det enkle slaget.

Så lenge Klæbo gikk i mål foran Bolsjunov og Ustjugov, som lå henholdsvis 1 og 15 sekunder bak trønderen i sammendraget, ville nordmannen vinne Tour de Ski sammenlagt for andre gang på rad.

Klæbo vant den første innlagte sprinten foran Gleb Retivykh og Andrej Melnitsjenko, men inn i monsterbakken var det en annen russer – Ustjugov – som førte an.

Da det gjenstod to kilometer av alpinbakken, begynte Klæbo å sakke akterut i feltet.

– Han er i ferd med å få hammeren, kommenterte Torgeir Bjørn da Klæbo måtte slippe.

Dermed var det Bolsjunov og Ustjugov som gjorde opp om seieren i Tour de Ski, en duell 23 år gamle Bolsjunov vant.

– Det er to fryktelig gode skiløpere som vi visste kom til å være med helt inn, og de er bedre enn oss i år, sier landslagstrener Eirik Myhr Nossum til NRK.

– Vi hadde selvfølgelig som mål å vinne Tour de Ski, og er litt skuffet, men det var en realistisk mulighet for at vi kunne bli nummer tre. Jeg er OK fornøyd, sier landslagstreneren.

Siste nytt

 • Lewandowski redda Bayern

  Bayern München sleit lenge mot botnlaget Paderborn og såg ut til å miste viktige poeng i tittelkampen i Bundesliga. Paderborn kjempa seg heroisk til 2-2 på bortebane med eit kvarter igjen å spele. Men da det var to minutt igjen på klokka dukka Robert Lewandowski opp og scora sitt 25 mål for sesongen. Dermed vann Bayern 3-2 og har fire poeng ned til Leipzig med ein kamp meir spelt.

  Robert Lewandowski
  Foto: Matthias Schrader / Matthias Schrader
 • Ny verdsrekord i tresteg

  Yulimar Rojas (24) frå Venezuela sette fredag kveld ny innandørs verdsrekord i tresteg. Den gamle rekorden til russiske Tatjana Lebedeva på 15,36 har stått sidan 2004. I kveld hoppa Rojas heile 15,43 på eit stemne i Madrid. Ute har ukrainske Inessa Kravets hatt verdsrekorden heilt sidan VM i Göteborg i 1995.

  Yulimar Rojas
  Foto: ANDREJ ISAKOVIC / AFP
 • Kristoff skuffa i spurten

  Cees Bol tok sigeren på den tredje etappen av Algarve rundt fredag. Alexander Kristoff var med i spurten om sigeren, men klarte ikkje å henge med på farta til nederlendaren i spurten og blei nummer fire. Daniel Hoelgaard var også med i spurten og kom inn på plassen bak.

  AFP_1IW3E2
  Foto: MARCO BERTORELLO / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal