Hopp til innhold

Formel 1-stjerner rasende etter kaotisk løp: – Dette er ikke akseptabelt

Formel 1-løpet i Melbourne ble et kaos uten like, og skapte stor frustrasjon. Flere førere reagerer sterkt på tre omstarter.

Australian Grand Prix

KAOS: George Russell var ett av ofrene i dramaet.

Foto: SIMON BAKER / Reuters

– Dette blir en farse, sier Viaplay-ekspert Stein Pettersen.

Det oppstod fullt kaos i Formel 1-løpet i Australia, der Max Verstappen stakk relativt enkelt av med seieren.

Men det ble altså svært dramatisk likevel, og det oppstod full forvirring blant førere, lagledere og Viaplay-kommentatorer.

Det var vanskelig å forstå, og det var forvirrende med alle de røde flaggene.

På tampen av løpet havnet Kevin Magnussen i trøbbel da han mistet det ene dekket. Sikkerhetsbilen var på vei inn, men ettersom det var mye bildeler i banen måtte de benytte seg av en omstart.

– Hva faen? Hva mener du med rødt flagg? utbrøt Verstappen over teamradioen.

– Hæ? Hva? sa veteran Fernando Alonso.

Max Verstappen

FORVIRRET: Max Verstappen og andre førere skjønte lite da det røde flagget ble benyttet.

Foto: SIMON BAKER / AFP

– Det er ikke akseptabelt

Etter en stund kom bilene i gang igjen, men med ett ble det massekrasj nok en gang, og da skulle de virkelig bruke tid på å finne ut hva de skulle gjøre.

Det ble flere kollisjoner hvor Alonso, Carlos Sainz, Pierre Gasly, Esteban Ocon, Logan Sargeant og Nyck de Vries var involvert.

Sainz fikk fem sekunders tidsstraff for krasjen med Alonso og endte med det på 12.-plass.

– Det kan ikke stemme. Dette er ikke akseptabelt. De må vente til løpet er over og diskutere det med meg. Vær så snill? Straffen er ikke rettferdig, sa Sainz over teamradioen.

Australian Grand Prix

RASTE: Ferrari-fører Carlos Sainz.

Foto: SIMON BAKER / Reuters

Kraftsalven mot dommerne fortsatte etter løpet.

– Jeg kommer ikke til å kommentere noe rundt det. Det er den største skammen jeg har opplevd på mange år. Jeg foretrekker ikke å si noe nå, så kommer jeg tilbake, sier Sainz til Viaplay.

Ekspertene i studio mener også at det er et uhell, og ikke Sainz sin feil.

Spørsmålet var om de skulle de ha ny omstart, eller en rullende start med sikkerhetsbil. På et tidspunkt brukte beslutningstakerne så lang tid at publikum buet.

– Dette har vært et kaotisk Formel 1-løp. Forvirrende, også, sier kollega Atle Gulbrandsen.

– Jeg tror aldri jeg har vært en del av en mer forvirrende avslutning av et løp, kommenterte Pettersen.

Les også Raser mot nytt regelforslag: – Kjem til å bli ei ulykke

Lewis Hamilton

Til slutt endte det med at bilene kjørte bak sikkerhetsbilen over mål.

Verstappen var også kritisk til håndteringen av kaoset.

– Bilen var utenfor banen. Du kan til og med bruke virtuell sikkerhetsbil, så jeg forstår ikke hvorfor (det ble omstart). Det fører til trøbbel med kalde dekk, og så skaper det kaos, sier Verstappen.

Søndagens nummer tre Alonso sier seg enig med nederlenderen.

– Jeg var ikke fornøyd, for det var ikke nødvendig. Vi vet ikke alle fakta, så vi får tro det var nødvendig. De brukte rødt flagg, og de har mer info enn meg, sier Alonso.

Starten var også dramatisk, der Leclerc kjørte ut i sanden kort tid etter starten. Sikkerhetsbilen måtte ut, og allerede i første runde var løpet over for Ferrari-profilen.

Noen runder ut i løpet snurret også Williams-fører Alex Albon, og som følge av mye grus på banen måtte det bli omstart. Det var altså den første av tre.

Leclerc kjører ut

KJØRTE UT: Charles Leclercs løp varte i få sekunder.

Foto: PAUL CROCK / AFP

Ny kontrovers etter løpet

I tillegg til mange kontroversielle situasjoner, fikk Lewis Hamilton en etterlengtet pallplass da han ble nummer to. Alonso fortsatte å imponere, og tok den tredje pallplassen.

Det er ikke sikkert dramatikken er over likevel. For på Viaplay ble det vist bilder der Verstappen tilsynelatende stod lenger frem på omstarten enn det han har lov til. Det mener Viaplay-ekspert Thomas Schie kan bety fem sekunders straff, noe som igjen vil bety at han da fratas seieren.

Det internasjonale motorsportforbundet har ikke kommet med noen uttalelse om hendelsen enn så lenge.

Verstappen sier selv han stod på linja.

– Han stod på linja. Jeg tror det går bra, sier Mercedes-sjef Toto Wolff om hendelsen.

Siste nytt

 • Arsenal og Ødegaard slått ut av Mesterligaen

  Arsenal skapte knapt sjanser og tapte 0–1 borte mot Bayern München. Dermed ble Martin Ødegaard og co. slått ut i kvartfinalen i Mesterligaen etter 2–3-tap sammenlagt.

  Bayern München skapte heller ikke all verden, men Joshua Kimmich scoret onsdagens eneste mål og sendte den tyske storklubben til semifinale.

  Raphaël Guerreiro svingte ballen inn i Arsenal-feltet. Der kom Kimmich stormende, og headet ballen kontant inn i det lengste hjørnet.

  Ødegaard var stort sett involvert i det lille Arsenal skapte, men verken langskudd, gode pasninger eller forsøk fra skrått hold var i nærheten av å overliste Bayern-keeper Manuel Neuer.

  Arsenal var denne sesongen med i Mesterligaen for første gang siden 2016/17-sesongen, men ble også da slått ut av Bayern München. Den gang endte det 10–2 til Bayern i åttedelsfinalen.

  Champions League - Quarter Final - Second Leg - Bayern Munich v Arsenal
  Foto: Leonhard Simon / Reuters
 • Vålerenga utlignet NM-finalen mot Storhamar – hat trick fra Karterud

  Jørgen Karterud ble nøkkelmann med tre mål da Vålerenga snudde til 5-2-seier over Storhamar i den andre finalekampen i NM-sluttspillet i ishockey.

  – Det er helt magisk. Man går rundt med frysninger hele matchen egentlig. Nei, det er helt magisk, spesielt som Vålerenga-gutt, sier Karterud til TV 2.

  Onsdagens resultat på et fullsatt Jordal betyr at det står 1-1 sammenlagt i en serie som spilles i best av sju oppgjør.

  Storhamar tok ledelsen ved Marcus Bryhnisveen etter drøyt ti minutter, men 70 sekunder senere var lagene like langt etter Karteruds første scoring for kvelden.

  Karteruds andre mål sendte Vålerenga i føringen etter halvspilt midtperiode, og Alex Dostie økte til 3-1 kun 38 sekunder senere.

  På benken tok Storhamar-trener Petter Thoresen grep umiddelbart. I timeouten skjelte han ut spillerne sine, og i pausen avslørte kaptein Patrick Thoresen at faren med rette hadde stemplet dem som «jævlig diva» og «ræva».

  – Dette var dårlig, enkelt og greit. Det ser ut som vi er veldig høye på oss selv og er ekstremt fornøyde med kampen vi gjorde sist, sa Storhamar-veteranen til TV 2 før sluttperioden.

  Dostie la på til 4-1 kort tid etter den siste pausen, mens Tommy Hjelm tente et lite Storhamar-håp med en kjapp redusering.

  Nærmere kom ikke gjestene, og i stedet fullførte Karterud hat tricket i sluttsekundene.

  Den første finalekampen vant Storhamar 5-1. Lagene møtes igjen på Hamar fredag.

  Storhamar tok sist NM-pokalen i 2018, mens Vålerenga tok klubbens siste av 26 i 2009. (NTB)

  Jørgen Karterud jubler for mål i 2. NM-finale mot Storhamar
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Heggebø reddet Brann mot HamKam

  Brann var på vei mot nok en frustrerende hjemmekamp, men ti minutter før slutt dukket Aune Heggebø opp og sørget for 1–0-seier over HamKam.

  Etter at sesongens første hjemmekamp for Brann endte med 0–2-tap for Fredrikstad, var bergenserne på vei mot nok en målløs kamp på Brann Stadion.

  Det ville i så fall vært første gang siden høsten 2019 at Brann ikke scoret på to strake hjemmekamper i Eliteserien.

  Da tok angrepsduoen til Bergens Stolthet ansvar, og sørget omsider for jubel blant de drøyt 14.000 på tribunen.

  Bård Finne klarte på mesterlig vis å tråkle seg gjennom på venstresiden i HamKam-feltet, før han fant Heggebø foran mål. 22-åringen bredsidet kontant inn matchvinnermålet.

  Etter fire kamper av eliteseriesesongen har Brann syv poeng, mens HamKam har ett.

  Aune Heggebø jubler for 1-0-scoring mot HamKam i Eliteserien.
  Foto: Paul S. Amundsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal