Hopp til innhold

Frykter Tour de France-avlysning etter økt koronasmitte

Flere ryttere er bekymret før årets Tour de France. Årsaken er kraftig økning av covid-19 i Frankrike.

France Cycling Tour de France

KORONAFRYKT: Tour de France begynner på lørdag. Flere, som Tom Dumoulin (t.v.) er skeptiske til årets utgave. Her sammen med lagkameratene Primoz Roglic (i midten) og Tony Martin.

Foto: Christophe Ena / AP

Verdens mest berømte sykkelritt skal etter planen starte i Nice førstkommende lørdag. Men etter at Alpes-Maritimes-regionen ble merket rød på grunn av økende spredning av covid-19, øker bekymringen hos utøverne.

Flere av rytterne tviler nå på at årets Tour kommer seg helt til siste etappe i Paris – eller så langt som til den første hviledagen.

– Med tanke på hvordan 2020 har vært, overrasker ingenting meg lenger, sier den irske sprinteren Sam Bennett, ifølge The Guardian.

– Jeg ville ikke bli overrasket om Touren kom til Paris, men jeg ville heller ikke bli overrasket om den ikke varer over helgen, forteller han.

SAm Bennett

Den irske sprinteren Sam Bennett blir ikke overrasket om Tour de France ikke fullføres i år.

Foto: Anne-christine Poujoulat / AFP

– Må unngå ny lockdown

Direktør i Tour de France, Christian Prudhomme, har tidligere vært bastant på at ikke noe kan stoppe rittet.

– Bare verdenskriger har stoppet Tour de France, uttalte direktøren tidligere i år.

Det har ikke forhindret folk i Frankrike fra å være urolige før årets sykkelritt. Smitten øker på nytt i landet. Onsdag denne uken ble det registrert 5.429 nye tilfeller av covid-19 i Frankrike, det er det høyeste antallet siden mai.

Statsminister Jean Castex bekrefter også at Nice er i en av de 19 nye regionene som nå settes under såkalt rød beredskap.

– Frankrike må gjøre alt for å unngå en ny lockdown, sier han, ifølge The Guardian.

Første og andre etappe av Tour de France avsluttes i Nice på henholdsvis lørdag og søndag, og det er ventet store folkemengder langs veiene.

Castex mener imidlertid at smittevernet er godt nok ivaretatt til årets ritt.

Det er nemlig gjennomført store endringer i årets Tour de France for å unngå en avlysning.

Alle ryttere må testes to ganger i dagene før rittstart. Dersom noen tester positivt etter at rittet har startet, må personen ut av lagets «boble» snarest mulig.

For en rytter betyr det at han må bryte Touren, og dersom ytterligere en i laget tester positivt, er rittet over for samtlige i laget.

 Tom Dumoulin

BEKYMRET: Tom Dumoulin.

Foto: Marco Bertorello / AFP

Økt usikkerhet blant rytterne

Det spekuleres derfor i om det blir mulig å gjennomføre årets ritt – og om det kan kåres en vinner om rittet stoppes før det er ferdig.

– Vi planlegger ikke å være i ledelsen i tilfelle løpet stoppes etter en og en halv uke, presiserer Tom Dumoulin, tidligere vinner av Giro d'Italia.

– Vinneren etter en og en halv uke er ikke den riktige vinneren av Tour de France, understreker han.

– For øyeblikket ser det ikke bra ut, men akkurat nå er vi i vår egen boble, sier nederlenderen.

Og usikkerheten blant rytterne økte torsdag kveld da Lotto-Soudal-teamet kunngjorde at to i teamets støtteapparat hadde testet «ikke-negativt» for covid-19.

Les også: Tour de France droppar podiekvinner etter massiv kritikk

France Cycling Tour de France

Vår egen Edvald Boasson Hagen under presentasjonen av rytterne i Tour de France.

Foto: Christophe Ena / AP

Stoler ikke på testene

Tirsdag valgte det tyskbaserte Bora-Hansgrohe-laget å trekke seg fra endagsrittet Bretagne Classic som følge av at én av lagets ryttere avga positiv virustest.

Testen viste seg i ettertid å være «falsk positiv», all den tid en påfølgende test viste seg å være negativ. Den episoden likte teamsjef Ralph Denk dårlig bare få dager før Tour de France.

Sykkeltoppen viser til at virustestene som benyttes har en viss feilmargin, og at det kan føre til falske positive resultater under Tour de France.

– Det ville ikke være noe problem dersom det fantes en mulighet til å dobbeltsjekke resultatet øyeblikkelig dersom man gjør et positivt funn, sier Denk til BBC.

Siste nytt

  • Bytyqi terminerte kontrakten i Tyrkia - trener mot Viking

    Zymer Bytyqi bekrefter overfor Stavanger Aftenblad at han har terminert kontrakten sin med den tyrkiske toppklubben Antalyaspor.

    – Det har vært litt av en prosess og mye stress de siste dagene. Jeg har ikke tenkt så mye på framtiden nå. Akkurat nå ser jeg fram til ro, sier 27-åringen til Aftenbladet.

    Bytyqi gjorde i 2021 overgang fra Viking til Konyaspor, før reisen gikk videre til Olympiakos to år senere. I fjor sommer reiste han tilbake til Tyrkia og signerte for Antalyaspor, hvor han endte med to mål og fire målgivende på 33 kamper.

    Kantspilleren ønsker imidlertid ikke å oppgi noen årsak for hvorfor kontrakten er terminert. Hans opprinnelige kontrakt varte til sommeren 2026.

    Etter bruddet med Antalyaspor, snakket Bytyqi med Viking-trenerne og fikk lov å trene med gamleklubben.

    – Det er veldig hyggelig at jeg får være med. Jeg har ikke hastverk med å finne en ny klubb, sier Bytyqi.

    Han legger til at han har gode kort på hånden, og at han skal trene med Viking så lenge han er velkommen. (NTB)

    Eliteserien 2020: Viking - Vålerenga (2-2)
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Lilleberg og Pettersen ønsker å være med i VM: – Selvfølgelig har jeg lyst

    De to USA-proffene Emil Lilleberg og Mathias Emilio Pettersen har forsikret landslagssjef Tobias Johansson om at de ønsker å bidra for landslaget under VM.

    Spillerne er riktignok avhengig av hvordan det går i sluttspillet for sine respektive lag. Lillebergs Tampa Bay Lightning ligger under 0-3 i kamper mot Florida Panthers, mens Emilio Pettersens Texas Stars slo ut Manitoba Moose og møter Milwaukee Admirals i en best av fem-serie.

    – Jeg spiste middag med Emil for en måned siden, og han var veldig positiv til VM-spill når han er ferdig der borte. Men det er usikkert om Tampa vil sende ham til Syracuse, eller hva som skjer når de eventuelt ryker ut, sier Johansson til nitten.no.

    Første kamp for Emilio Pettersen & co. spilles først 2. mai. Serien avsluttes så sent som 12. mai, dersom de spiller alle de fem kampene.

    – Jeg prøver å ha fokus på sluttspillet her nå, men selvfølgelig har jeg lyst til å spille VM om det åpner seg opp en mulighet for det, sier Pettersen.

    – Kan du reise dersom dere ryker i neste runde med Texas Stars?

    – Jeg er usikker på hva som skjer med Dallas i sluttspillet, så jeg må ta det som det kommer da. Jeg kan ikke si noe 100 prosent nå, svarer han.

    Fra før har veteranene Mats Zuccarello og Patrick Thoresen stilt seg tilgjengelig til verdensmesterskapet i Praha, som spilles fra 10. til 26. mai.

    (©NTB)

    eFmZjB-LXIs
    Foto: NTB
  • Klopp om mulig arvtager: – Høres veldig bra ut

    Jürgen Klopp uttaler seg veldig positvt om Arne Slot, som er i detaljer om å bli Liverpools nye manager.

    Tidligere denne uken tok klubbens jakt på Klopps erstatter en klar vending. Slot ble pekt ut som favoritt, og torsdag bekreftet Feyenoord-treneren at han er i samtaler med Liverpool.

    På fredagens pressekonferanse fikk Klopp spørsmål om nederlenderen, og sa at han liker mye ved det.

    – Jeg er ikke involvert i prosessen, men jeg liker måten laget hans spiller på. En god trener og en fin fyr. Hvis han er mannen, så blir jeg mer enn fornøyd, sier Klopp.

    – Det er ikke opp til meg å bestemme, men det høres veldig bra ut, forsetter den avtroppende Liverpool-manageren. (NTB)

    Jürgen Klopp
    Foto: Andrew Boyers / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal