Hopp til innhold

Frykter Tour de France-avlysning etter økt koronasmitte

Flere ryttere er bekymret før årets Tour de France. Årsaken er kraftig økning av covid-19 i Frankrike.

France Cycling Tour de France

KORONAFRYKT: Tour de France begynner på lørdag. Flere, som Tom Dumoulin (t.v.) er skeptiske til årets utgave. Her sammen med lagkameratene Primoz Roglic (i midten) og Tony Martin.

Foto: Christophe Ena / AP

Verdens mest berømte sykkelritt skal etter planen starte i Nice førstkommende lørdag. Men etter at Alpes-Maritimes-regionen ble merket rød på grunn av økende spredning av covid-19, øker bekymringen hos utøverne.

Flere av rytterne tviler nå på at årets Tour kommer seg helt til siste etappe i Paris – eller så langt som til den første hviledagen.

– Med tanke på hvordan 2020 har vært, overrasker ingenting meg lenger, sier den irske sprinteren Sam Bennett, ifølge The Guardian.

– Jeg ville ikke bli overrasket om Touren kom til Paris, men jeg ville heller ikke bli overrasket om den ikke varer over helgen, forteller han.

SAm Bennett

Den irske sprinteren Sam Bennett blir ikke overrasket om Tour de France ikke fullføres i år.

Foto: Anne-christine Poujoulat / AFP

– Må unngå ny lockdown

Direktør i Tour de France, Christian Prudhomme, har tidligere vært bastant på at ikke noe kan stoppe rittet.

– Bare verdenskriger har stoppet Tour de France, uttalte direktøren tidligere i år.

Det har ikke forhindret folk i Frankrike fra å være urolige før årets sykkelritt. Smitten øker på nytt i landet. Onsdag denne uken ble det registrert 5.429 nye tilfeller av covid-19 i Frankrike, det er det høyeste antallet siden mai.

Statsminister Jean Castex bekrefter også at Nice er i en av de 19 nye regionene som nå settes under såkalt rød beredskap.

– Frankrike må gjøre alt for å unngå en ny lockdown, sier han, ifølge The Guardian.

Første og andre etappe av Tour de France avsluttes i Nice på henholdsvis lørdag og søndag, og det er ventet store folkemengder langs veiene.

Castex mener imidlertid at smittevernet er godt nok ivaretatt til årets ritt.

Det er nemlig gjennomført store endringer i årets Tour de France for å unngå en avlysning.

Alle ryttere må testes to ganger i dagene før rittstart. Dersom noen tester positivt etter at rittet har startet, må personen ut av lagets «boble» snarest mulig.

For en rytter betyr det at han må bryte Touren, og dersom ytterligere en i laget tester positivt, er rittet over for samtlige i laget.

 Tom Dumoulin

BEKYMRET: Tom Dumoulin.

Foto: Marco Bertorello / AFP

Økt usikkerhet blant rytterne

Det spekuleres derfor i om det blir mulig å gjennomføre årets ritt – og om det kan kåres en vinner om rittet stoppes før det er ferdig.

– Vi planlegger ikke å være i ledelsen i tilfelle løpet stoppes etter en og en halv uke, presiserer Tom Dumoulin, tidligere vinner av Giro d'Italia.

– Vinneren etter en og en halv uke er ikke den riktige vinneren av Tour de France, understreker han.

– For øyeblikket ser det ikke bra ut, men akkurat nå er vi i vår egen boble, sier nederlenderen.

Og usikkerheten blant rytterne økte torsdag kveld da Lotto-Soudal-teamet kunngjorde at to i teamets støtteapparat hadde testet «ikke-negativt» for covid-19.

Les også: Tour de France droppar podiekvinner etter massiv kritikk

France Cycling Tour de France

Vår egen Edvald Boasson Hagen under presentasjonen av rytterne i Tour de France.

Foto: Christophe Ena / AP

Stoler ikke på testene

Tirsdag valgte det tyskbaserte Bora-Hansgrohe-laget å trekke seg fra endagsrittet Bretagne Classic som følge av at én av lagets ryttere avga positiv virustest.

Testen viste seg i ettertid å være «falsk positiv», all den tid en påfølgende test viste seg å være negativ. Den episoden likte teamsjef Ralph Denk dårlig bare få dager før Tour de France.

Sykkeltoppen viser til at virustestene som benyttes har en viss feilmargin, og at det kan føre til falske positive resultater under Tour de France.

– Det ville ikke være noe problem dersom det fantes en mulighet til å dobbeltsjekke resultatet øyeblikkelig dersom man gjør et positivt funn, sier Denk til BBC.

Sportsnyheter

Magnus Carlsen og Gary Kasparov

Carlsen-klippet går viralt igjen og igjen – gav opp å stoppe delinga

Magnus Carlsen er eit internasjonalt fenomen, også utanfor sjakkverda. Spesielt eitt klipp går støtt og stadig som ei farsott i sosiale medium.

Siste nytt

 • Uno-X-ryttere like utenfor topp ti i Kroatia

  På den hardeste etappen i CRO Race var det norske Uno-X-laget aktive gjennom hele etappen.

  I motbakkespurten opp mot mål var det Torstein Træen som kom først i mål av Uno-X-rytterne på en 12. plass. I neste gruppe, ni sekunder bak etappevinner Matej Mohoric, kom Jonas Gregaard og Alexander Kristoff inn til henholdsvis 16. og 18. plass.

  I sammendraget er de tre lagkameratene nå nummer 11, 12 og 13. Træen er åtte sekunder bak sammenlagtleder Magnus Sheffield, mens Kristoff og Gregaard er henholdsvis ni og 14 sekunder bak.

  Rittet avsluttes søndag.

  Tour de France 2023
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB
 • Zuccarello forlenget med Minnesota Wild

  Mats Zuccarello (36) legger på to år til i avtalen med Minnesota Wild. Oppholdet i NHL-klubben skal etter planen vare ut minst 2025/26-sesongen.

  Wild opplyste om den nye kontrakten fredag. Forlengelsen er verdt over 8,2 millioner dollar (drøyt 83 millioner kroner).

  Zuccarello har vært en del av Minnesota-laget siden sommeren 2019. Oslo-mannen har over et tiår bak seg som NHL-proff, og tidligere har han spilt for New York Rangers og Dallas Stars.

  Sist sesong noterte Zuccarello 67 målpoeng på 78 kamper. Ingen spillere i Wild har hatt flere målgivende pasninger (146) enn ham de siste fire årene.

  Minnesota Wild starter den nye NHL-sesongen hjemme mot Florida Panthers 12. oktober. (NTB)

  Mats Zuccarello Aasen
  Foto: Pontus Höök / NTB
 • Hovland reddet viktig halvpoeng: – Hva er du laget av?

  Etter at Viktor Hovland og Europa fikk en perfekt start på åpningsdagen i Ryder Cup med å vinne alle de fire innledende foursome-kampene, ble det langt jevnere i fourballene fredag ettermiddag.

  Hovland og partneren Tyrrell Hatton spilte der mot den amerikanske duoen Justin Thomas og Jordan Spieth. De fulgte hverandre tett og vekslet på ledelsen de første elleve hullene.

  Deretter vant den amerikanske duoen de to neste hullene og ledet med to hull, med bare fem hull igjen å spille.

  Men Hovland og Hatton slo tilbake på dramatisk vis, og var best på både hull 14 og 16. Dermed gikk kampen til hull 18.

  Der spilte Thomas seg helt inntil og hadde en nesten garantert birdie. Dermed måtte Hovland eller Hatton senke en nærmere ti meter lang putt for å dele kampen.

  Hovland snek putten over bakketoppen og ballen trillet til slutt så vidt, til enorme jubelscener fra Hovland selv og publikum.

  – Hva er du laget av, utbrøt Viaplay-kommenator Joakim Mikkelsen da birdieputten gikk i.

  Thomas satte også sin birdieputt like etter og dermed ble det et halvt poeng til hver av lagene.

  – Det var på tide at ballen gikk inn. Jeg følte vi spilte god golf i dag. Det gjorde også amerikanerne. Å sette den putten på det siste hullet, det var enormt for laget, sier Hovland i et intervju vist på Viaplay.

  De tre andre fourballkampene endte med én europeisk seier og to kamper som ble delt. Europa leder med det 6,5-1,5 etter første spilledag.

  I foursomen tidligere fredag vant Viktor Hovland og svenske Ludvig Åberg 4&3 mot Max Homa og Brian Harman. Hovland debuterte i Ryder Cup i 2021, hvor han spilte fem kamper for Europa. Det endte med tre tap og to uavgjorte.

  Viktor Hovland
  Foto: Gregorio Borgia / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Hovland med hole-in-one - bilder med tillatelse fra Viaplay 01:16
Neste