Hopp til innhold

Frykter Tour de France-avlysning etter økt koronasmitte

Flere ryttere er bekymret før årets Tour de France. Årsaken er kraftig økning av covid-19 i Frankrike.

France Cycling Tour de France

KORONAFRYKT: Tour de France begynner på lørdag. Flere, som Tom Dumoulin (t.v.) er skeptiske til årets utgave. Her sammen med lagkameratene Primoz Roglic (i midten) og Tony Martin.

Foto: Christophe Ena / AP

Verdens mest berømte sykkelritt skal etter planen starte i Nice førstkommende lørdag. Men etter at Alpes-Maritimes-regionen ble merket rød på grunn av økende spredning av covid-19, øker bekymringen hos utøverne.

Flere av rytterne tviler nå på at årets Tour kommer seg helt til siste etappe i Paris – eller så langt som til den første hviledagen.

– Med tanke på hvordan 2020 har vært, overrasker ingenting meg lenger, sier den irske sprinteren Sam Bennett, ifølge The Guardian.

– Jeg ville ikke bli overrasket om Touren kom til Paris, men jeg ville heller ikke bli overrasket om den ikke varer over helgen, forteller han.

SAm Bennett

Den irske sprinteren Sam Bennett blir ikke overrasket om Tour de France ikke fullføres i år.

Foto: Anne-christine Poujoulat / AFP

– Må unngå ny lockdown

Direktør i Tour de France, Christian Prudhomme, har tidligere vært bastant på at ikke noe kan stoppe rittet.

– Bare verdenskriger har stoppet Tour de France, uttalte direktøren tidligere i år.

Det har ikke forhindret folk i Frankrike fra å være urolige før årets sykkelritt. Smitten øker på nytt i landet. Onsdag denne uken ble det registrert 5.429 nye tilfeller av covid-19 i Frankrike, det er det høyeste antallet siden mai.

Statsminister Jean Castex bekrefter også at Nice er i en av de 19 nye regionene som nå settes under såkalt rød beredskap.

– Frankrike må gjøre alt for å unngå en ny lockdown, sier han, ifølge The Guardian.

Første og andre etappe av Tour de France avsluttes i Nice på henholdsvis lørdag og søndag, og det er ventet store folkemengder langs veiene.

Castex mener imidlertid at smittevernet er godt nok ivaretatt til årets ritt.

Det er nemlig gjennomført store endringer i årets Tour de France for å unngå en avlysning.

Alle ryttere må testes to ganger i dagene før rittstart. Dersom noen tester positivt etter at rittet har startet, må personen ut av lagets «boble» snarest mulig.

For en rytter betyr det at han må bryte Touren, og dersom ytterligere en i laget tester positivt, er rittet over for samtlige i laget.

 Tom Dumoulin

BEKYMRET: Tom Dumoulin.

Foto: Marco Bertorello / AFP

Økt usikkerhet blant rytterne

Det spekuleres derfor i om det blir mulig å gjennomføre årets ritt – og om det kan kåres en vinner om rittet stoppes før det er ferdig.

– Vi planlegger ikke å være i ledelsen i tilfelle løpet stoppes etter en og en halv uke, presiserer Tom Dumoulin, tidligere vinner av Giro d'Italia.

– Vinneren etter en og en halv uke er ikke den riktige vinneren av Tour de France, understreker han.

– For øyeblikket ser det ikke bra ut, men akkurat nå er vi i vår egen boble, sier nederlenderen.

Og usikkerheten blant rytterne økte torsdag kveld da Lotto-Soudal-teamet kunngjorde at to i teamets støtteapparat hadde testet «ikke-negativt» for covid-19.

Les også: Tour de France droppar podiekvinner etter massiv kritikk

France Cycling Tour de France

Vår egen Edvald Boasson Hagen under presentasjonen av rytterne i Tour de France.

Foto: Christophe Ena / AP

Stoler ikke på testene

Tirsdag valgte det tyskbaserte Bora-Hansgrohe-laget å trekke seg fra endagsrittet Bretagne Classic som følge av at én av lagets ryttere avga positiv virustest.

Testen viste seg i ettertid å være «falsk positiv», all den tid en påfølgende test viste seg å være negativ. Den episoden likte teamsjef Ralph Denk dårlig bare få dager før Tour de France.

Sykkeltoppen viser til at virustestene som benyttes har en viss feilmargin, og at det kan føre til falske positive resultater under Tour de France.

– Det ville ikke være noe problem dersom det fantes en mulighet til å dobbeltsjekke resultatet øyeblikkelig dersom man gjør et positivt funn, sier Denk til BBC.

Sportsnyheter

Stortalentene fryktet for sesongen – tårene trillet etter medaljeklemmen

Mangekamptalentet Henriette Jæger (18) fikk OL-drømmen knust og har slitt med skader i et helt år. Møtet med venninnen Andrea Rooth (20) etter comebackene ble stort for begge.

Siste nytt

 • Serena Williams tapte i sin første singlekamp på ett år

  Serena Williams tapte for franske Harmony Tan i den første runden av Wimbledon. Det var amerikanerens første singlekamp siden samme turnering i fjor.

  Williams hadde før tirsdagens oppgjør ikke konkurrert i single siden 28. juni i fjor. Da måtte hun gi seg underveis i 1.-rundeoppgjøret i Wimbledon med skade.

  40 år gamle Williams er helt nede på 1204.-plass på verdensrankingen og fikk innpass i årets utgave av Wimbledon som et «wild card». Det vil si at arrangørene automatisk ga henne plass i den prestisjetunge turneringen hun har vunnet sju ganger i single.

  Hun tapte finalen på gresset i London både i 2018 og 2019. Hun har vunnet double seks ganger sammen med søsteren Venus.

  Tirsdag var hun tilbake, men etter en lang og jevn kamp tapte hun til slutt med settsifrene 5-7, 6-1, 6-6 (7-10). Dermed blir den tidligere verdenseneren stående på 98 seirer i Wimbledon-sammenheng i single.

  Hun viste mye følelser underveis i kampen.

  Tan møter spanske Sara Sorribes Tormo i 2. runde. Verdensener Iga Swiatek gjorde kort prosess med kroatiske Jana Fett med seier 6-0, 6-3.

  APTOPIX Britain Wimbledon Tennis
  Foto: Alberto Pezzali / AP
 • PGA- og europatouren styrker samarbeidet – vil bekjempe LIV-touren

  PGA-touren har sammen med europatouren skrevet under på en avtale som strekker seg ut 2035. De vil jobbe sammen for å bekjempe Saudi-finansierte LIV Golf.

  Blant annet sikter de mot å øke premiepengene i håp om at færre bytter over til den rike Saudi-touren, sier de i en pressemelding.

  PGA skal også gå i gang med å etablere tre nye internasjonale turneringer med store pengesjekker.

  Begge tourene har vært klare i sitt standpunkt om spillere som slutter seg til LIV-touren. PGA har bannlyst en rekke spillere fra sine turneringer så langt.

  I tillegg skal de sette klarere linjer for hvordan spillere kan forflytte seg mellom PGA- og europatouren. Fra 2023 får topp ti i sammendraget i europatouren innpass i PGA-turneringer den kommende sesongen.

  – Vi er veldig fornøyde med dette forlengede partnerskapet, sier PGA-sjef Jay Monahan.

  PGA vil også være mer involvert i europatouren framover. De skal øke sin eierandel fra 15 til 40 prosent i European Tour Productions.

  Travelers Championship - Preview Day 3
  Foto: Michael Reaves / AFP
 • Svensk back forlenger med russisk ishockeylag

  Robin Press har signert en ny kontrakt med russiske Severstal Tsjerepovets. Han er første svenske hockeyspiller som gjør det etter Russlands krig i Ukraina.

  Det skriver Aftonbladet.

  Press skrev under for KHL-laget foran sist sesong, og nå har han forlenget med ytterligere ett år. Aftonbladet skriver at det fortsatt er et flertall svenske spillere som har kontrakt med KHL-lag, men at 27 år gamle Press er den første til å signere en kontrakt etter krigens start.

  I mars ble det klart at basketballstjernen Jonas Jerebko ble stengt ute av det svenske landslaget i basketball etter at han valgte å skrive under for russiske CSKA.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste