Tour de France droppar podiekvinner etter massiv kritikk

Etappevinnarar av Tour de France har til vanleg blitt møtt med blomstrar og kyss på kinnet av podiekvinner etter kvart ritt. Den tradisjonen er det no slutt på.

Alexander Kristoff etter en etappeseier av Amgen Tour of California i 2016.

DETTE ER DET SLUTT PÅ: Tida der etappevinnarar blir møtte av to podiekvinner i Tour de France er over.

Foto: Doug Pensinger / AFP

29. august får ikkje vinnaren av årets første etappe i Tour de France kyss på kinnet av podiekvinner.

Det tradisjonsrike sykkelrittet har nemleg bestemt seg for å droppe tradisjonen der to podiekvinner overrekker vinnaren blomster og kyss på kinnet.

 • Høyr og følg Tour de France her og på radiokanalen NRK Sport laurdag frå klokka 14.00.

No vil det i staden vere eit vertspar som møte vinnaren, ein mann og ei kvinne, skriv mellom anna cyclingnews.

Ein må ikkje ha kvinner i korte kjolar for at det skal vere glamorøst. Tida er inne for å skrinlegge kyss og den delen. Det blir ikkje mindre verdig om ein endrar på akkurat den biten, seier NRKs sykkelekspert Ole Kristian Stoltenberg.

Stoltenberg

STØTTER ENDRINGA: NRK-ekspert Ole Kristian Stoltenberg.

Foto: Vidar Ruud

Stor motstand

Tradisjonen med podiekvinner har i mange år fått kritikk for å vere gammaldags og mannssjåvinistisk.

Sykkel-VM i Bergen tok eit standpunkt i 2017 og droppa ordninga, og seinare gjorde både Spania rundt og Formel 1 det same.

Ein underskriftskampanje for «kvinner er ikkje objekt eller påskjøningar» samla 38.000 signaturar i 2019, skriv den franske nyheitskanalen Europe 1.

Alexander Kristoff, som har stått øvst på podium ei rekke gangar, understrekar først at han ikkje kunne brydd seg mindre om at ordninga no forsvinn.

Sykkelproffen er klar på at det er ei naturleg utvikling.

– Det er litt gammaldags. Det er ei anna tid no enn for femti år sidan. Verda utviklar seg, og sykkelsporten utviklar seg òg, seier Kristoff til NRK.

33-åringen påpeikar at denne ordninga har handla mest om tradisjon.

– Eg har sett pallar med podiekvinner i Formel 1, motoGP og sykkel sidan eg var liten. Det er litt historisk, det skal vere glamorøst og stas. No blir det kanskje litt mindre glamorøst, men personleg bryr eg meg ikkje mykje, seier 33-åringen.

Edvald Boasson Hagen etter etappeseier i Giro Italia i 2009.

SER FRAMOVER: Edvald Boasson Hagen kjem ikkje til å sakne denne mottakinga.

Foto: Damien Meyer / AFP

– Den tida er forbi

Kristoff får støtte av kollega Edvald Boasson Hagen.

– Eg har ikkje sakna det dei gangane det ikkje har vore podiekvinner. Ein er ute etter den kjensla av å vinne. Den får ein uansett, seier Hagen.

Det er likevel framleis stemmer i sykkelverda som ønsker å behalde podieordninga. Då Bergen-VM sa klart frå i 2017, vart dåverande Quick Step-sjef Brian Holm rasande.

Dansken meinte podiekvinnene er ein del av kulturen.

Holm og hans likesinna kjempar ei tapt sak, meiner Stoltenberg.

– Dei må innsjå at den tida er forbi. Det er så mange andre element med sykkelsporten at dette er ei fillesak, seier eksperten.

Sportsnyheter

Dette skjer i fotball-EM i dag: Hva gjør Uefa med «flaskeflyttingen»?

Uefa er lei av at fotballstjernene flytter på sponsorproduktene, og i Sverige er det ny spenning før kampen mot Slovakia.

25-åringen spilte for Aruba – nå herjer han for Nederland i EM

Han er oppkalt etter Denzel Washington og spilte sine første landskamper for Aruba. Nå er Denzel Dumfries (25) Nederlands store EM-helt.

Siste nytt

 • Sarpsborg stemmer nei til boikott

  Sarpsborg stiller som boikott-motstander når Qatar-VM blir tema på søndagens ekstraordinære fotballting. Det ble klart etter et årsmøte i klubben.

  Avgjørelsen var ikke enstemmig, men Sarpsborg-styrets forslag ble vedtatt med klar margin. Kun tre klubbmedlemmer ønsket boikott, skriver Sarpsborg Arbeiderblad.

 • Tøff start for Hovland

  Viktor Hovland måtte virkelig slite på åpningsrunden i US Open. Han brukte 74 slag etter en eneste birdie og fire bogeyer og er dermed tre slag over par.

  Da han notterte seg for en bogey på det 16. hullet, var det hans fjerde for dagen. Med kun en birdie på kortet, endte han altså et stykke ned på listene.

  Mange hadde ennå ikke slått ut da Hovland hadde spilt ferdig for dagen, og hans plassering etter første runde blir klar først natt til fredag norsk tid.

  Han starter fra det tiende hullet på fjerde runde fredag, men han spiller da på ettermiddagen lokal tid.

  US Open Golf. Hovland
  Foto: Gregory Bull / AP
 • Glimt-årsmøtet sa ja til VM-boikott

  Det ekstraordinære årsmøtet i Bodø/Glimt gikk mot styrets innstilling og gikk med klart flertall inn for norsk boikott av fotball-VM i Qatar.

  Boikottforslaget fra et klubbmedlem var utsatt fra det ordinære årsmøtet i vinter. Det gikk ut på at Glimt enten skal fremme forslag på fotballtinget om at Norge skal avstå fra deltakelse i mesterskapet, eller støtte tilsvarende forslag.

  Styret vurderte initiativet og engasjementet i forslaget som godt, men mente at det på nåværende tidspunkt ikke vil være riktig å støtte et forslag om boikott.

  De stemmeberettigede var ikke enige og gikk med stemmetallet 46–14 inn for boikott. Glimt vil dermed gå inn for det på lørdagens ekstraordinære fotballting. (NTB)

  Eliteserien fotball 2021: Bodø/Glimt - Haugesund (2-0)
  Foto: Mats Torbergsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal