Hopp til innhold

Tour de France droppar podiekvinner etter massiv kritikk

Etappevinnarar av Tour de France har til vanleg blitt møtt med blomstrar og kyss på kinnet av podiekvinner etter kvart ritt. Den tradisjonen er det no slutt på.

Alexander Kristoff etter en etappeseier av Amgen Tour of California i 2016.

DETTE ER DET SLUTT PÅ: Tida der etappevinnarar blir møtte av to podiekvinner i Tour de France er over.

Foto: Doug Pensinger / AFP

29. august får ikkje vinnaren av årets første etappe i Tour de France kyss på kinnet av podiekvinner.

Det tradisjonsrike sykkelrittet har nemleg bestemt seg for å droppe tradisjonen der to podiekvinner overrekker vinnaren blomster og kyss på kinnet.

 • Høyr og følg Tour de France her og på radiokanalen NRK Sport laurdag frå klokka 14.00.

No vil det i staden vere eit vertspar som møte vinnaren, ein mann og ei kvinne, skriv mellom anna cyclingnews.

Ein må ikkje ha kvinner i korte kjolar for at det skal vere glamorøst. Tida er inne for å skrinlegge kyss og den delen. Det blir ikkje mindre verdig om ein endrar på akkurat den biten, seier NRKs sykkelekspert Ole Kristian Stoltenberg.

Stoltenberg

STØTTER ENDRINGA: NRK-ekspert Ole Kristian Stoltenberg.

Foto: Vidar Ruud

Stor motstand

Tradisjonen med podiekvinner har i mange år fått kritikk for å vere gammaldags og mannssjåvinistisk.

Sykkel-VM i Bergen tok eit standpunkt i 2017 og droppa ordninga, og seinare gjorde både Spania rundt og Formel 1 det same.

Ein underskriftskampanje for «kvinner er ikkje objekt eller påskjøningar» samla 38.000 signaturar i 2019, skriv den franske nyheitskanalen Europe 1.

Alexander Kristoff, som har stått øvst på podium ei rekke gangar, understrekar først at han ikkje kunne brydd seg mindre om at ordninga no forsvinn.

Sykkelproffen er klar på at det er ei naturleg utvikling.

– Det er litt gammaldags. Det er ei anna tid no enn for femti år sidan. Verda utviklar seg, og sykkelsporten utviklar seg òg, seier Kristoff til NRK.

33-åringen påpeikar at denne ordninga har handla mest om tradisjon.

– Eg har sett pallar med podiekvinner i Formel 1, motoGP og sykkel sidan eg var liten. Det er litt historisk, det skal vere glamorøst og stas. No blir det kanskje litt mindre glamorøst, men personleg bryr eg meg ikkje mykje, seier 33-åringen.

Edvald Boasson Hagen etter etappeseier i Giro Italia i 2009.

SER FRAMOVER: Edvald Boasson Hagen kjem ikkje til å sakne denne mottakinga.

Foto: Damien Meyer / AFP

– Den tida er forbi

Kristoff får støtte av kollega Edvald Boasson Hagen.

– Eg har ikkje sakna det dei gangane det ikkje har vore podiekvinner. Ein er ute etter den kjensla av å vinne. Den får ein uansett, seier Hagen.

Det er likevel framleis stemmer i sykkelverda som ønsker å behalde podieordninga. Då Bergen-VM sa klart frå i 2017, vart dåverande Quick Step-sjef Brian Holm rasande.

Dansken meinte podiekvinnene er ein del av kulturen.

Holm og hans likesinna kjempar ei tapt sak, meiner Stoltenberg.

– Dei må innsjå at den tida er forbi. Det er så mange andre element med sykkelsporten at dette er ei fillesak, seier eksperten.

Siste nytt

 • Norge til EM-semifinale etter drømmescoring

  – For en drømmescoring på et drømmetidspunkt, ropte NRK-kommentator Andreas Stabrun Smith da Oda Johansen klinket til og sendte ballen i krysset i skjebnekampen mot Sverige.

  Da gjensto det i underkant av et kvarter av oppgjøret, og Hege Riises utvalgte holdt unna helt inn.

  Samtidig vant Tyskland 3-0 over England, og dermed føk Norge opp til toppen av gruppa i J19-EM i Tsjekkia.

  Nå venter semifinale for de norske jentene.

 • Oliver Solberg disket fra EM-triumf i rallycross

  Oliver Solberg (20) trodde han hadde kjørt inn til rundeseier i rallycross-EM på den kjente Höljes-banen i Sverige. Noen timere senere ble han diskvalifisert.

  Det ble en tårefull søndagskveld for Solberg. Først gråt han av glede over å ha blitt kåret til vinner av det klassiske Höljes-løpet. Det er en bedrift pappa Petter Solberg aldri greide som aktiv fører.

  Men senere kom kontrabeskjeden. En teknisk etterkontroll avdekket 3 kilo overvekt på bilens bunnplate i aluminium. Dermed ble Solberg disket fra finalen, og Anton Marklund rykket opp som løpsvinner.

  Oliver Solberg kjører egentlig rally og har fabrikkontrakt med Hyundai, men gjorde i helgen en sjelden gjesteopptreden i rallycross.

  Oliver Solberg
  Foto: VALERY HACHE / AFP
 • Basketball: Norge tapte nøkkelkamp – likevel videre i EM-kvaliken

  De norske basketballherrene røk 62-64 for Danmark i Jordal Amfi, men kunne noen timer senere feire avansement til neste runde i EM-kvalifiseringen.

  Norge endte på andreplass bak Danmark i sin gruppe, men slår følge med nabolandet til andre runde i kvalifiseringen som nest beste gruppetoer. Det ble klart noen timer etter tapet i Jordal Amfi.

  Albania kunne ha rappet avansementet fra Norge, men da måtte det bli seier hjemme mot Romania. I stedet ble det tap 62-76.

  Kvalikkampene i andre runde er delt opp i tre bolker fordelt på 2022 og 2023. De er lagt til august, november og februar. En tredje runde spilles i august neste år.

  EM-sluttspillet avvikles i september 2025. (NTB)

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste