Hopp til innhold

Frustrert Holund avslører den nådeløse beskjeden til sjefen: «Dette gidder jeg ikke være med på»

FALUN (NRK): På bildet over gir Hans Christer Holund sin egen langrennssjef den dramatiske beskjeden om at han bryter lørdagens fellesstart. Nå har han en oppfordring til Det internasjonale skiforbundet etter rennet: Denne retningen skal ikke langrenn gå i.

_WXue-0mGac

KLAR BESKJED: Langrennssjef Espen Bjervig gikk bort til Hans Christer Holund like etter at han brøt.

Foto: Fredrik Sandberg/TT / NTB

Han står utenfor utøverhotellet og er klar til for å sette kursen rett mot Oslo, men gjør intervju med to medier, NRK inkludert, før avreise etter den høydramatiske 15 kilometeren i Falun.

Holund

PÅ VEI HJEM: Hans Christer Holund, her utenfor utøverhotellet lørdag ettermiddag.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

For Holunds del endte det med at han brøt. Han ville ikke gå sisterunden. Han tok av skiene like ved målområdet og ble møtt av langrennssjef Espen Bjervig. Holund forsikret ham om at alt var bra og like hel.

– Men så sier jeg at «dette gidder jeg ikke å være med på. Jeg syns det er uforsvarlig å gå».

Var redd og ville ikke risikere VM

Lyn-løperen opplevde at han var nær å falle tidlig i løpet. Han tok seg i stedet en tur utenfor løypa. Men senere ble han vitne til et ordentlig kaos, med høy fart, mange løpere samlet i et stort felt med krappe svinger og utfordrende utforkjøringer. Det var nestenulykker hele veien, sier de som opplevde konkurransen.

Så ble det ordentlig alvor. Andrew Youngs suste rett inn i reklameskiltene laget av tre. Etter å ha ligget utenfor løypen en god stund ble han fraktet til sykehus. Det har senere lørdag etter røntgen blitt konstatert at han ikke hadde brudd i lårbeinet.

Kort tid etter hendelsen med Young valgte Holund å kutte hele rennet.

– Jeg gjorde det fordi det nærmer seg VM. Jeg tør ikke å ta noen sjanser med tanke på det. Hadde det ikke vært VM om tre uker hadde jeg kanskje fullført. Jeg syns ikke det er noe særlig å gå rundt og være redd for at jeg skal skade meg.

– Ikke en retning vi vil langrenn skal gå i

– Hvilken følelse sitter du igjen med?

– Jeg er mest frustrert. Jeg er ikke spesielt god på dette fra før av. Det er ingen utøvere som syns dette er noe gøy. Jeg er frustrert over at arrangørene velger å sende oss ut i ei slik løype.

– De vet hvordan det blir. De leker med helsa til utøverne. Det er kanskje underholdende å se på, men det er ikke spesielt gøy å gå.

– Hva er din beskjed til arrangøren og FIS?

– Jeg liker ikke å kritisere og slå ned på folk, men jeg håper at de forstår at dette ikke er det her langrenn går ut på. Liker man å se på knall og fall kan man se på X Games.

– Når Andrew Young potensielt har brukket lårbeinet, så gir det et signal om at dette ikke er en retning vi vil langrenn skal gå i.

– Kanskje kunne jeg forutsett det

På spørsmål om hva han sier til flere utøveres utspill om at lørdagens renn ikke var et skirenn, svarer renndirektør Pierre Mignerey at det nå er viktig at han tar en god diskusjon med nasjonene, både utøvere og trenere.

Mignerey

RENNDIREKTØR I FIS: Pierre Mignerey, her avbildet tidligere i vinter.

Foto: Mikal Aaserud

– Jeg vet ikke helt hva de mener med det. Men fellesstart er en del av langrenn. Vi er på en verdenscuparena og har hatt fellesstarter her nesten hvert eneste år. Så er selvfølgelig ulykker ikke mulig å unngå. Men jeg tror fremdeles fellesstart er en del av langrenn.

– Burde dere forutsett hva som kom til å skje?

– Vi kan alltid si at vi kunne det. Men vi kan også si at vi aldri fikk noen tilbakemeldinger fra utøvere og trenere. Løypa har ikke endret seg de siste dagene. Kanskje kunne jeg forutsett det. Men tiden er ikke inne for å gå inn i noen polemikk, men analysere og se hva vi skal gjøre under rennet søndag og i fremtiden.

Mignerey sier han nå vil ta kontakt med Holund for å høre nordmannen utdype kritikken. Deretter vil han analysere alt av tilbakemeldinger og se hva de kan gjøre med det.

Rett hjem til karantene med samboer og sønn

Den norske landslagsløperen sier i hvert fall at han er i sitt livs form. Han har aldri forberedt seg bedre til et VM, sier han. Mesterskapet i Oberstdorf ligger bare en snau måned unna.

Han påpeker at han som 32-åring ikke har så mange VM igjen heller.

– Det er viktig å være godt forberedt og jeg har ikke lyst å knekke en fot eller en arm nå før VM. Det er en sjanse jeg ikke ønsker å ta.

Nå bærer det rett hjem til samboeren og hans halvt år gamle sønn i Nittedal. Holund gleder seg stort til bleieskift og en god klem.

– Jeg savner å se sønnen min og samboeren min. Det gir en ny dimensjon i livet å få barn. Jeg gleder meg til det.

Sportsnyheter

Havertz

Hardt ut etter Arsenal-seier: – Her feiler VAR igjen

Arsenal tok sin fjerde strake seier lørdag, men dommeren og VAR ble nok en gang den store snakkisen.

Siste nytt

  • Verstappen med sin syvende strake kvalifiserings-seier

    Max Verstappen i Red Bull-bilen overbeviste nok en gang under kvalifiseringen i Miami Grand Prix. Dermed ble det syvende strake start fra første startposisjon for Verstappen.

    – La oss fortsette denne gode trenden, sa Verstappen over lagradioen på Viaplay-sendingen.

    Ingen av førerne klarte å forbedre rundetiden sin på siste runde i Q3.

    Charles Leclerc var den som var nærmest nederlenderen. Etter første sektor var han bare åtte tusendeler bak, men etter en voldsom skrens i sving 15 måtte han nøye seg med andreplass i kvalifiseringen. Lagkamerat i Ferrari, Carlos Sainz, ble nummer tre.

    For Daniel Ricciardo ble det en skuffende kvalifisering. Han endte på 4. plass på sprintløpet tidligere lørdag, men røk ut etter Q1 sammen med Valtteri Bottas, Logan Sargeant, Kevin Magnussen og Guanyu Zhou. I Q2 røk disse ut: Lance Stroll, Pierre Gasly, Esteban Ocon, Alex Albon og Fernando Alonso.

    CUKXnB20R1A
    Foto: AFP
  • Graham Hansen med mål og assist – Barcelona ett poeng fra seriegullet

    Caroline Graham Hansen bidro med mål og assist da Barcelonas kvinnelag slo Granada 4-1. Nå er laget ett poeng fra et nytt seriegull.

    Real Madrid er 15 poeng bak med fem kamper igjen å spille. Ett Barcelona-poeng på lagets fire gjenstående kamper, eller et poengtap for Real Madrid, vil bety at Barcelona er mester for niende gang.

    Den norske landslagsstjernen scoret sitt 26. mål for Barcelona i ulike turneringer denne sesongen.

    Rop1_HGpc_o
    Foto: Paul S. Amundsen / NTB
  • Thomsen klarte EM-kravet

    Marcus Thomsen er i form og vant kulekonkurransen i Stora Turebergskastet i Sverige lørdag formiddag med 21.05.

    Thomsen leverte jevnt over en sterk serie der han åpnet med sesongbeste 20.94, før det lengste støtet kom i andre omgang, ifølge friidrett.no.

    – Jeg er ekstremt glad for 21.05. Fire år med trening og tålmodighet for endelig å få en ny personlig rekord utendørs. Jeg er glad, men langt fra fornøyd, sier Marcus Thomsen til NRK.

    Han forbedret sin personlige rekord utendørs fra 2020 med to centimeter og var bare fire centimeter bak innendørspersen. Utøveren fra Norna-Salhus klarte EM-kravet og fikk opp det lengste kulestøtet av en nordmann utendørs på 38 år, Lars Arvid Nilsen satte den norske rekorden på 21.22 det året.

    Thomsen er foreløpig kvalifisert til OL i Paris på ranking. Der er kravet er 21.50.

    – Det er digg å få tatt EM-kravet og slippe å bekymre seg over om man ryker ut av topp 30. Nå skal jobben fortsettes for å sikre en plass i OL, sier Thomsen.

    Marcus Thomsen klarte lørdag 4. mai EM-kravet i kulestøt. Her støter han 21.05.
    Video: Arwid Koskinen, Swethrows

Sendeplan

Kl. Program Kanal