Fristes av manndomsprøven: – Må være motivert for å ha det vondt

PYEONGCHANG (NRK): Johannes Høsflot Klæbo (21) skal gå sin første internasjonale femmil i vinter. Nå tyder alt på at det skjer i Pyeongchang.

Klæbo i sprinten

SATSER PÅ DISTANSE: Johannes Høsflot Klæbo vinner sprintfinalen tidligere i OL. Nå venter femmila 24. februar.

Foto: CARLOS BARRIA / Reuters

Som NRK skrev før søndagens stafett, består Norges lag på OL-femmila av Martin Johnsrud Sundby, Hans Christer Holund, Niklas Dyrhaug – og enten Johannes Høsflot Klæbo eller Didrik Tønseth.

Og det er Klæbo som bestemmer.

– Han må gjøre akkurat det han vil. Det fortjener han. Jeg er reserve, sier Tønseth til NRK etter at de to Byåsen-løperne gikk henholdsvis første og siste etappe på det norske gullaget i stafetten.

Med to OL-gull i lomma tenker hovedpersonen aller mest på onsdagens lagsprint, der gull nummer tre kan komme.

Skal gå femmil

Men Johannes Høsflot Klæbo innrømmer at han allerede tenker på femmila. Den distansen har han aldri gått på internasjonalt nivå. Han har deltatt på femmil i NM.

Planen har hele tiden vært at femmilsdebuten på ypperste nivå skal komme i vinter, enten i Pyeongchang eller Holmenkollen. Det går mot at det blir der det er medaljer å kjempe om.

– Ja, det er vel det vi har sett. Det er noe ekstra spesielt å gå i et OL. Jeg kommer ikke til å gå femmil for å gå den, jeg kommer til å gå for å kjempe. Har man ikke ambisjoner om å være med og kjempe helt oppi der, så er det bedre at Didrik får gå, sier Klæbo.

NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn mener unggutten ikke har noe å tape på å gjøre et forsøk.

– Klæbo er i form, da kan han ta det som en erfaring, sier Bjørn.

Vondt i fem mil

Forutsetningen er at Klæbo er mentalt klar. For det blir ingen søndagstur neste lørdag.

Bjørn

BØR GÅ: NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn mener Klæbo, tror Klæbos taktiske kunnskaper kommer godt med på femmila.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Hvis han føler at han er i form og motivert til å ha det vondt i fem mil, synes jeg han skal prøve. Det blir et tungt løp, men jeg synes han skal prøve så lenge det er en fellesstart og han kan bruke sine taktiske egenskaper som han viste i stafetten, sier Torgeir Bjørn.

Klæbo vet det blir vondt.

– Løypene er brutale, vi har sett at de skiller mye. Men femmil her er langt, så det er vanskelig å si om noen tør å sette fart fra starten av. Det blir min oppgave de neste to dagene å finne ut om jeg i det hele tatt skal gå, men slik som kroppen kjennes ut i dag, så synes jeg det var lovende, sier Klæbo.

Sportsnyheter

YcTkcXtlRJc

Reagerer på Portugals taktiske tabbe i EM-drama: – Surrealistisk

Gruppe F ble på forhånd dømt til å være «dødens gruppe» i EM. Onsdag kveld fikk vi med all tydelighet demonstrert hvorfor.

Tyskland-helten feiret med hjertetegn foran Ungarn-tilskuerne

Leon Goretzka har ofte uttrykt støtte til LHBT-samfunnet. Da han sendte Tyskland videre og Ungarn hjem, viste han hjertetegnet til det ungarske publikummet.

Siste nytt

 • Slik spilles åttedelsfinalene i EM

  Nå som alle gruppene er ferdigspilt, er åttedelsfinalene klare. Her kommer det noen ordentlige storoppgjør:
  ** Wales – Danmark (26. juni)
  ** Italia – Østerrike (26. juni)
  ** Nederland – Tsjekkia (27. juni)
  ** Belgia – Portugal (27. juni)
  ** Kroatia – Spania (28. juni)
  ** Frankrike – Sveits (28. juni)
  ** England – Tyskland (29. juni)
  ** Sverige – Ukraina (29. juni)

  fQSyNCeeiXo
  Foto: LAURENCE GRIFFITHS / Reuters
 • Gullkampen lever videre

  Gullduellen i tysk håndball lever helt til siste serierunde på søndag. Flensburg-Handewitt inntok tabelltoppen etter seier i kveldens kamp.

  Dermed ligger laget ett poeng foran erkerivalen Kiel, med Sander Sagosen og Harald Reinkind på laget, har en kamp mindre spilt.

  De norske landslagsspillerne Magnus Abelvik Rød, Torbjørn Bergerud. Gøran Johannessen og Magnus Jøndal spiller for Flensburg-Handewitt.

  I siste serierunde søndag spiller Flensburg hjemme mot Balingen-Weilstetten og Kiel borte mot Rhein-Neckar Löwen.

  Håndball menn, EM-kvalifisering: Norge - Italia (37-16)
  Foto: Toms Kalnins / NTB
 • Stormet banen med regnbueflagg

  En tilskuer løp ut på banen med et regnbueflagg i begge hendene da den ungarske nasjonalsangen runget over stadion før oppgjøret mot Tyskland. Banestormeren ble til slutt «taklet» og tatt hånd om av sikkerhetsvakter. Det ble en svært spesiell opptakt til kampen etter at Uefa sa nei til Münchens ønske om å lyse opp stadion med regnbuefarger for å vise støtte til LHBT-samfunnet. Avgjørelsen har vakt sterke reaksjoner.

  Pride
  Foto: Matthias Schrader / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal