Fristes av manndomsprøven: – Må være motivert for å ha det vondt

PYEONGCHANG (NRK): Johannes Høsflot Klæbo (21) skal gå sin første internasjonale femmil i vinter. Nå tyder alt på at det skjer i Pyeongchang.

Klæbo i sprinten

SATSER PÅ DISTANSE: Johannes Høsflot Klæbo vinner sprintfinalen tidligere i OL. Nå venter femmila 24. februar.

Foto: CARLOS BARRIA / Reuters

Som NRK skrev før søndagens stafett, består Norges lag på OL-femmila av Martin Johnsrud Sundby, Hans Christer Holund, Niklas Dyrhaug – og enten Johannes Høsflot Klæbo eller Didrik Tønseth.

Og det er Klæbo som bestemmer.

– Han må gjøre akkurat det han vil. Det fortjener han. Jeg er reserve, sier Tønseth til NRK etter at de to Byåsen-løperne gikk henholdsvis første og siste etappe på det norske gullaget i stafetten.

Med to OL-gull i lomma tenker hovedpersonen aller mest på onsdagens lagsprint, der gull nummer tre kan komme.

Skal gå femmil

Men Johannes Høsflot Klæbo innrømmer at han allerede tenker på femmila. Den distansen har han aldri gått på internasjonalt nivå. Han har deltatt på femmil i NM.

Planen har hele tiden vært at femmilsdebuten på ypperste nivå skal komme i vinter, enten i Pyeongchang eller Holmenkollen. Det går mot at det blir der det er medaljer å kjempe om.

– Ja, det er vel det vi har sett. Det er noe ekstra spesielt å gå i et OL. Jeg kommer ikke til å gå femmil for å gå den, jeg kommer til å gå for å kjempe. Har man ikke ambisjoner om å være med og kjempe helt oppi der, så er det bedre at Didrik får gå, sier Klæbo.

NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn mener unggutten ikke har noe å tape på å gjøre et forsøk.

– Klæbo er i form, da kan han ta det som en erfaring, sier Bjørn.

Vondt i fem mil

Forutsetningen er at Klæbo er mentalt klar. For det blir ingen søndagstur neste lørdag.

Bjørn

BØR GÅ: NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn mener Klæbo, tror Klæbos taktiske kunnskaper kommer godt med på femmila.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Hvis han føler at han er i form og motivert til å ha det vondt i fem mil, synes jeg han skal prøve. Det blir et tungt løp, men jeg synes han skal prøve så lenge det er en fellesstart og han kan bruke sine taktiske egenskaper som han viste i stafetten, sier Torgeir Bjørn.

Klæbo vet det blir vondt.

– Løypene er brutale, vi har sett at de skiller mye. Men femmil her er langt, så det er vanskelig å si om noen tør å sette fart fra starten av. Det blir min oppgave de neste to dagene å finne ut om jeg i det hele tatt skal gå, men slik som kroppen kjennes ut i dag, så synes jeg det var lovende, sier Klæbo.

Siste nytt

 • Åpner for store produksjoner

  Storbritannia vil åpne opp for at utvalgte internasjonale sportsbegivenheter og store film- og TV-produksjoner skal få grønt lys til tross for koronaviruset. Blant annet har de snakket med Tom Cruise om å gjenoppta «Mission Impossible»7 og 8.

 • Oppskriftsmessig Chelsea-seier

  Chelsea klatret tilbake forbi Manchester United og opp til fjerdeplass i Premier League etter en komfortabel 3-0-seier hjemme mot Watford.

  Olivier Giroud ga hjemmelaget ledelsen, før Willian doblet ledelsen fra straffemerket. Ross Barkley fastsatte sluttresultatet til 3-0 med et kremmerhus på overtid.

  Chelsea-jubel
  Foto: Matthew Childs / Matthew Childs
 • Vålerenga reddet uavgjort

  Det ble mye drama da Vålerenga fikk med seg ett poeng hjemme mot Aalesund.

  Gjestenes islandske spiss Holmbert Fridjonsson scoret en gang på hver side av pause, og Aalesund hadde kontroll. Etter 64 minutter våknet Vålerenga og brukte bare to minutter på å komme ajour med mål av Benjamin Stokke og Bård Finne.

  Fire minutter seinere fikk Sam Adekugbe se det røde kortetetter han gult kort for filming. Det stoppet Vålerengas jakt initiativ i jakten på seiersmålet. Dermed endte det med ett poeng til hvert lag.

  Sam Adekugbe blir utvist for filming.
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal