NRK Meny
Normal

Friidrettspresidenten: – Det er veldig alvorlig for vår kjære idrett

Svein Arne Hansen er sjokkert og skuffet over de alvorlige beskyldningene som har kommet frem.

Svein Arne Hansen

SJOKKERT: Friidrettspresident Svein Arne Hansen mener det må bli slutt på å hemmeligholde opplysninger.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Det er veldig alvorlig for vår kjære idrett. Jeg håper nå at de som sitter i ledelsen både i det internasjonale friidrettsforbundet og WADA virkelig tar tak i dette og undersøker realiteten i det, sier president i Norges Friidrettsforbund, Svein Arne Hansen, til NRK.

En tredjedel av medaljene i utholdenhetsøvelser under OL og VM mellom 2001 og 2012 ble vunnet av utøvere som har avlagt mistenkelige prøver.

Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) skal ha hemmeligholdt disse testresultatene som nå har blitt lekket av en varsler.

– Det er viktig å understreke at det ennå ikke er noen som er dømt, men det er veldig alvorlig beskyldninger som har kommet frem. Jeg regner med at dette får en skikkelig behandling i de rette organene, forteller Hansen.

Nytt styre

Rodal

TROR PÅ ENDRINGER: NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal håper det kan skapes endringer når det skal velges ny president i det internasjonale friidrettsforbundet om to uker.

Foto: NRK

Svein Arne Hansen ble i april i år valgt til ny president i Det europeiske friidrettsforbundet (EA). Samtidig skal an inn i styret til det internasjonale friidrettsforbundet den 30. august.

– For meg så var dette totalt ukjente opplysninger. Jeg håper at det i fremtiden med det nye styret i IAAF at det ikke skal skje på denne måten fremover og legger til:

– En av mine valgkampsaker var åpenhet. At det skal være mulig å se kortene. Og det kommer jeg til å jobbe veldig sterk for når jeg blir medlem av IAAF-styret.

Den 19. august skal det velges ny president og nytt styre i IAAF. NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal, tror det kan være med på å skape endringer.

– Om Lord Sebastian Coe blir valgt foran Sergej Bubka har jeg en god magefølelse på at det blir lagt ned skikkelig antidopingarbeid, sier Rodal til NRK.

WADA rystet

Friidrettspresidenten sier han er sikker på at dette blir et tema på det første styremøtet.

– Jeg skal i hvert fall sørge for at dette ikke blir skjøvet vekk. Vi må komme frem til en rask løsning på hvordan dette skal behandles.

– Hva kan gjøres?

– Vi må få enda flere tester. Og så må vi opplyse de unge utøverne. Fortelle de om farene og virkningene av det å drive med doping. Ingen skal komme å si at de ikke visste. Det vi også må jobbe veldig sterkt med internasjonalt er at vi må kunne gå sterkere på bakmenn, trenere, leger og annet medisinsk personell som kan være involvert. Der har vi lite sanksjoner i dag.

Det internasjonale antidopingbyrået WADA skriver i en pressemelding søndag at de er rystet over påstandene og sier de vil granske saken.

Pressemeldingen kan du lese her (ekstern lenke).

Siste nytt

 • Messi med mål nummer hundre

  I kveldens 3–1-seier over Olympiakos fikk Lionel Messi æren av å sette inn sitt mesterligamål nummer 100.

  Tre minutter før pause ble Gerard Pique utvist for katalanerne.

  Barcelona leder gruppe D tre poeng foran Juventus som slo Sporting 2-1 i kveld.

  Spain Soccer Champions League
  Foto: Manu Fernandez / AP
 • Bare uavgjort for Atlético Madrid

  Atlético Madrid spilte uavgjort mot Tarik Elyounoussis Qarabag i dagens gruppespillskamp i Mesterligaen.

  Dermed står Atlético, som har nådd finalen i to av de tre siste sesongene, med bare to poeng etter tre kamper. Chelsea leder gruppen foran Roma.

  Azerbaijan Soccer Champions League Kevin Gameiro, Maksim Medvedev
  Foto: Aziz Karimov / AP
 • OL-sjef siktet for korrupsjon

  Carlos Nuzman, sjefen for fjorårets OL i Rio de Janeiro, er formelt siktet for korrupsjon, hvitvasking, skatteunndragelse og kriminell virksomhetsledelse. Nuzman er fra før suspendert fra sine verv i Den internasjonale olympiske komité (IOC).

  Brazil Nuzman Arrested
  Foto: Silvia Izquierdo / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
4-4-2 Europa League: Zenit - Rosenborg