Hopp til innhold

Freeski-stjerne vil ikke ha homofile ledere på kristne arrangementer

Den tidligere freeski-stjernen Andreas Håtveit mener ikke hvem som helst kan bli ledere i kristne organisasjoner og trekker frem homofile og samboende utenfor ekteskap. Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold (FRI) reagerer sterkt.

Andreas Håtveit

OMSTRIDT: – Du kan jo ikke ha en som spiser kjøtt som instruktør på en camp for veganere, sier Andreas Håtveit.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Det er i et intervju med den kristne avisen Dagen at Håtveit sier han er bekymret for hvor man setter standarden for ledere i Kristen Idrettskontakt (KRIK), som er en kristen ungdomsorganisasjon med rundt 17.400 medlemmer.

– Etter at jeg ble far selv, har jeg blitt mer bevisst på at ledere er forbilder. På leir er lederne ofte de tøffeste og de som man ser opp til. Da må vi ikke ha slappe kriterier for hva lederne tror på.

Håtveit er en av Norges fremste freeski-stjerner Han har blant annet gull i slopestyle fra X Games og en 4.-plass fra OL. Mange kjenner ham også som deltager i «Mesternes mester». I dag er han instruktør i den kristne organisasjonen.

Bakgrunnen for utspillet til Håtveit er et vedtak som KRIK gjorde i august, der det ble åpnet for at ledere kunne ha et annet syn enn KRIK og at samlivsform ikke lenger skulle være avgjørende for valget av frivillig leder.

– Ikke trenere eller forbilder

Det er altså dette den tidligere X Games-vinneren reagerer på. Skimagasinet Fri Flyt har også omtalt saken. Der sier Håtveit følgende:

– Jeg har mange venner som er både homofile og andre som er samboende utenfor ekteskap. Og det er helt greit, jeg er veldig glade i dem! Men i kristne sammenhenger syns jeg ikke de kan opptre som trenere eller forbilder.

Det kan sammenlignes med veganere. Du kan jo ikke ha en som spiser kjøtt som instruktør på en camp for veganere heller, sier han.

Til NRK gjentar Andreas Håtveit sammenligningen med veganere og kjøttspisere.

– Hvis retningslinjene på en vegansk sommerleir hadde blitt sånn at man kunne spise kjøtt, da tenker kanskje barna at det er det som er å være veganer, da. Da tenker jeg at det er det samme på en kristen idrettsleir. Men jeg hadde ikke hatt noe imot å sende barna mine på en ren idrettsleir, uansett hva lederne stod for. Da hadde det ikke hatt noe med kristendom å gjøre, påpeker han.

Ingvild Endestad

Ingvild Endestad, leder i Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold (FRI).

Foto: Xenia Villafranca

– Diskriminerende holdning

Ingvild Endestad, leder i Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold (FRI), synes Håtveits uttalelser er diskriminerende.

– Det er en diskriminerende holdning. Men det er dessverre også holdningen til mange religiøse grupper, sier hun til NRK.

– Det skaper et A- og et B-lag, der enkelte ikke blir funnet verdige til å være ledere på grunn av sin legning, kommenterer lederen.

Håtveit mener likevel ikke at homofile har noen grunn til å føle seg støtt i denne saken.

– Jeg hadde hatt forståelse for at homofile hadde blitt støtt hvis de hadde blitt møtt av en holdning der kristne ikke ville ha noe med homofile å gjøre. Men jeg personlig blir ikke støtt om jeg ikke kan være leder på vegansk sommerleir, for jeg er ikke veganer. Veganere må ha forståelse for at jeg spiser kjøtt, og jeg må ha forståelse for at de ikke ønsker å spise kjøtt, som mener dette ikke er et spørsmål om homofili.

– Jeg har akkurat det samme svaret til de som har sex før ekteskapet. Jeg har mange venner som har sex før ekteskapet, men det betyr ikke at jeg ønsker at de skal være ledere i en kristen leir. Alle homofile som jeg har som venner og har meg som forbilde, de respekterer jeg som mennesker, understreker han.

Vidar Haanes er rektor ved Menighetsfakultetet.

Rektor og professor ved Menighetsfakultet vitenskapelige høyskole, Vidar Leif Haanes.

Foto: Menighetsfakultetet.

– Det viktigste hva Bibelen sier

– Men synes du at homofile burde bli ledere?

– Jeg synes at hvis man skal ha K-en med i KRIK, så må det viktigste være hva Bibelen sier om emnet. Det kan fort bli tatt ut av kontekst. Jeg kunne godt sendt barna mine til en idrettsleir hvor lederne var homofile hvis de ikke hadde den delen med «kristen» med i bildet, svarer den tidligere slopestyle-spesialisten.

FRI-leder Endestad mener Håtveits holdninger gjør det enda vanskeligere for homofile i toppidretten å være åpne.

– Jeg synes det er synd at han ikke er bevisst på at han er et forbilde for mange. En leder skal være et forbilde og bidra til at ingen opplever diskriminering, sier Ingvild Endestad.

Styreleder i KRIK, Erlend Haus, understreker imidlertid at Håtveits syn ikke er det samme som styrets i denne saken.

– Det er han selvfølgelig velkommen til å mene, samtidig som jeg i tråd med styrets vedtak mener at dette er noe vi som kristne kan være uenige om. Det mener jeg det skal være rom for i KRIK.

Han understreker at landsstyret har åpnet for at samboere, også homofile, skal kunne være ledere på arrangementer i KRIK-regi.

– Ja, vi har sagt at samlivsform ikke skal være ekskluderende for hvem som skal kunne være leder hos oss.

Rektor og professor ved Menighetsfakultet vitenskapelige høyskole, Vidar Leif Haanes, sier at Andreas Håtveits syn ikke er uvanlig blant norske kristne.

– Men KRIK er en organisasjon som samler kristne ungdommer fra mange forskjellige sammenhenger. Det vekker nok litt mer oppsikt å ha så stramme krav til ledere i KRIK enn i for eksempel i misjonssambandet eller Normisjon, som er organisasjoner med bestemte retningslinjer.

– Håtveit tilhører den mest konservative delen av KRIK, forteller han til NRK.

Sportsnyheter

Bayern München raste 12 minutter på overtid – hevder dommeren innrømte feil

Nesten tretten minutter på overtid satte Bayern München ballen i mål, men dommeren blåste av for offside like før. Det skaper reaksjoner.

Siste nytt

  • Regjerende mester Molde slapp med skrekken – snudde til seier etter Sarpsborg-utvisning

    Sarpsborg 08 var nær en skikkelig cupbombe, før Sondre Ørjasæter ble sendt i dusjen. Da snudde de regjerende mesterne Molde til 4-2-seier på hjemmebane.

    Dermed lever fortsatt Moldes drøm om å forsvare NM-tittelen.

    Det var Sarpsborg som kom best ut fra startblokkene da Peter Reinhardsen sendte Sarpsborg i ledelsen etter en drøy halvtime.

    Tre minutter inn i 2. omgang utlignet Kristian Eriksen for Molde, men det resultatet holdt seg ikke i ett minutt engang før Sondre Ørjasæter sendte østfoldingene i ledelsen igjen.

    Dessverre for 20-åringen var veien kort fra helt til syndebukk da han satte inn en grisetakling på Eirik Haugan. Det resulterte i hans annet gule kort og marsjordre.

    Dermed åpnet det seg store rom for de regjerende mesterne, som satte inn to raske mål signert Anders Hagelskjær og Magnus Wolff Eikrem.

    Med åtte minutter igjen på klokken fastsatte Eirik Hestad resultatet for vertene.

    I Bærum tok Stabæk seg videre med 5-1-seier over divisjonskollega Bryne, mens Sandnes Ulf vant 5-3 borte over Eidsvold Turn. Fredrikstad sikret seg også avansement med 3-2 borte over Raufoss.

    Etter ekstraomganger klarte også KFUM å ta seg videre med 3-2-seier over Lysekloster, mens Vålerenga tok seg videre på straffet på bekostning av HamKam. (NTB)

    Kristian Eriksen
    Foto: NTB
  • Beltran sendte Fiorentina til conferenceligafinalen – 4-3 sammenlagt over Vetlesen og Nusas Brugge

    Lucas Beltran ble den store helten da han sikret 1-1 til Fiorentina borte mot Brugge i semifinalen i conferenceligaen.

    Italienerne hadde nemlig en 3-2-ledelse fra det første oppgjøret og er dermed klar for finalen i conferenceligaen med 4-3-seier sammenlagt.

    Hugo Vetlesen startet kampen for Brugge og pådro seg et gult kort før han ble byttet ut etter 70 minutter. Antonio Nusa startet på benken, men kom inn etter 86 minutter.

    Brugge fikk en drømmestart på kampen da Maxim De Cuyper stanget vertene i ledelsen etter 20 minutter. Dermed sto det også likt mellom lagene.

    Dessverre for belgierne pådro de seg en straffe da det bare sto igjen fem minutter på klokken. Den banket Beltran i nettmaskene bak Simon Mignolet.

    Vetlesen
    Foto: AP
  • Hoppkvinnene får utvidet skiflygingsrenn i Vikersund neste sesong: – Et veldig stort skritt

    Neste sesong skal for første gang 25 kvinnelige hoppere få delta i et skiflygningsrenn i Vikersund. Det blir også renn i Holmenkollen, tross VM i Trondheim.

    Det ble klart da hoppkomiteen i Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) hadde møte i slovenske Portoroz onsdag.

    – Vi er stolte over at vi får til en Raw Air-turnering også i VM-året i Trondheim, og vi gleder oss ekstra til å vise fram VM-heltene i Holmenkollen og Vikersund bare noen dager etter mesterskapet, forteller prosjektleder for turneringen, Ståle Villumstad.

    Til tross for at det skal arrangeres ski-VM i Trondheim mellom 28. februar og 9. mars, har også Holmenkollen fått hopprenn bare fire dager etter mesterskapet, på en torsdag.

    Forrige sesong satte Silje Opseth verdensrekord i Vikersund, og hun gleder seg nå over at 25 kvinner skal få delta i 2025. Denne sesongen var det 17. (NTB)

    Silje Opseth
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal